Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 968: Alertă în România și pericol pentru Moldova! Zelenski are o dilemă și propune o soluție

externe

/LIVE TEXT/ Război în Orientul Mijlociu, ziua 361: Invazie în Liban, lovituri în Siria și atac terorist la Tel Aviv! Iranul lansează rachete

01 octombrie 2024, ora 20:17

Armata israeliană a anunţat, în noaptea de luni spre marţi, 1 octombrie, că forţele sale terestre au început raiduri limitate, localizate şi țintite împotriva Hezbollah în zona de frontieră din sudul Libanului, relatează Reuters. Un responsabil al unei tabere palestiniene din sudul Libanului a afirmat că o lovitură israeliană a vizat un șef al unui grup armat palestinian, scrie AFP.

Totodată, ministerul sirian al Apărării a declarat că armata israeliană a vizat Damascul cu drone și avioane în jurul orei locale 02:00. Videoclipurile postate pe rețelele sociale arată o explozie lângă clădirea Telecom din Siria, la vest de aeroportul militar al orașului. Alte imagini arată o mașină în flăcări după explozie. O lovitură la Damasc a ucis trei persoane, între care o prezentatoare TV. Pe de altă parte, Iranul a lansat rachete către Israel, a anunţat armata israeliană marţi seara într-un comunicat. Sirenele răsună în tot Israelul, potrivit BBC. Preşedintele SUA Joe Biden a ordonat armatei americane să doboare rachetele care vin în Israel, dinspre Iran, scrie Haaretz.com.

UPDATE Liderul Suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei, a dat ordinul privind lansarea de rachete împotriva Israelului, a declarat marți pentru Reuters un înalt oficial iranian, adăugând că Teheranul „este pe deplin pregătit pentru orice riposte”, notează Rador.

UPDATE Teheranul a informat Rusia înainte de atacurile cu rachete asupra Israelului, a declarat un înalt oficial pentru Reuters, scrie Sky News. Oficialul a mai spus că SUA au fost alertate de Iran prin canale diplomatice „cu puţin timp înainte de atacuri”, scrie Mediafax.

UPDATE „Acest atac va avea consecințe. Avem planuri și vom opera la locul și la ora pe care o decidem”, a spus contraamiralul Daniel Hagari într-un comunicat. Unele rachete iraniene lansate marți seară asupra Israelului au căzut în centrul și sudul Israelului, a declarat purtătorul de cuvânt. „Am efectuat multe interceptări. În această etapă, evaluăm situația. Nu suntem conștienți de existența unor răniți”, a spus el, potrivit Realitatea.

UPDATE Preţurile petrolului au crescut cu circa 5%, după ce Iranul a lansat rachete în Israel. Creșterile de marți au venit pe fondul temerilor că Orientul Mijlociu se află în pragul unui război regional.

UPDATE Acţiunile au scăzut marţi, pe Wall Street, deoarece escaladarea conflictului din Orientul Mijlociu a temperat entuziasmului investitorilor după un trimestru puternic, transmite CNBC. Dow Jones Industrial Average a scăzut cu 238 de puncte, sau cu 0,4%. S&P 500 a scăzut cu 1,1%, iar Nasdaq Composite a pierdut 1,9%, scrie Știripesurse.

UPDATE Atacul cu rachete lansat marți, 1 octombrie, de Iran împotriva Israelului este un răspuns la asasinarea liderilor Hamas şi Hezbollah, au afirmat Gardienii Revoluţiei, informează agenţiile de presă internaţionale.

UPDATE Armata israeliană a trimis mesaje text conţinând „instrucţiuni de salvare a vieţii” oamenilor din anumite zone ale Israelului, îndrumându-i să intre în spaţii protejate.

UPDATE Preţurile petrolului au crescut marţi cu cu 5%, deoarece armata israeliană a anunţat că Iranul a lansat rachete în Israel. De asemenea, bursele europene au închis marţi în scădere, investitorii urmărind tensiunile din Orientul Mijlociu.

UPDATE Spaţiul aerian al Israelului a fost închis marţi seară, 1 octombrie, iar zborurile au fost redirecţionate, a declarat un purtător de cuvânt al autorităţii aeroportuare, după ce sirenele au sunat în toată ţară în urma unui atac masiv cu rachete lansate din Iran, relatează AFP.

UPDATE Un teren stâncos, cu mult mai multe tuneluri decât în Gaza, unde între 75.000 și 120.000 de teroriști cu experiență de luptă și dotați cu rachete și arme în cantități enorme – asta îi așteaptă pe soldații israelieni după incursiunea Israelului în Liban, susține analistul Andrei Schwartz, potrivit Adevărul.

UPDATE Președintele american, Joe Biden, a declarat marți că Statele Unite sunt pregătite să ajute Israelul să se apere de atacurile iraniene cu rachete și să protejeze armata americană în regiune, scrie Rador.

UPDATE IDF a dezvăluit că 3.000 de teroriști erau pe poziții pentru a ataca Galileea în nordul Israelului; loviturile i-au alungat; comandourile au efectuat apoi 70 de incursiuni în Liban pentru a confisca arme, a distruge situri și tuneluri, relatează Times of Israel.

UPDATE Iordania a suspendat marți temporar traficul aerian în urma unei salve de rachete balistice iraniene lansate către țara vecină Israel, a transmis agenția de presă de stat iordaniană, notează Rador.

UPDATE Gărzile Revoluționare Iraniene au revendicat la scurt timp atacul din Israel. Gărzile au avertizat într-o declarație că, dacă „regimul sionist răspunde la operațiunile Iranului, se va confrunta cu atacuri zdrobitoare”, relatează agenția iraniană TASNIM, citat de Știripesurse.

UPDATE Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, este „extrem de îngrijorat” de escaladarea conflictului din Liban și face apel la o „încetare imediată a focului”, a declarat purtătorul său de cuvânt.

UPDATE Mai multe explozii puternice au fost raportate în orașele Tel Aviv și Ierusalim, conform cotidianului Haaretz. Cel puțin două persoane au fost rănite după căderea unor rachete în Tel Aviv. În paralel, militanții Hezbollah din Liban au lansat zeci de rachete spre nordul Israelului. Din cauza atacurilor, Aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv a fost închis, potrivit Gândul.

UPDATE Iranul a lansat rachete în direcția Israelului, a anunțat marți seara armata israeliană, potrivit The Times of Israel. Alarmele antiaeriene răsunau în tot Israelul în jurul orei locale 19:30, scrie sursa citată. Potrivit unor publicații israeliene, au fost lansate peste 100 de rachete. Pe rețele sociale au apărut deja imagini care arată interceptarea rachetelor.

UPDATE Franța lucrează în prezent cu societatea națională libaneză pentru a debloca zboruri pentru francezii care doresc să plece din Liban. Măsura a fost decisă ca urmare a violențelor dintre Israel și Hezbollah. Air France și francezii de la Transavia și-au suspendat zborurile spre Beirut dar și spre Tel Aviv, cel puțin până pe 8 octombrie, potrivit RFI.

UPDATE Sirenele răsună în Tel Aviv, Ierusalim şi în tot Israelul, armata israeliană spune că atacul iranian a început, scrie Haaretz.com. Purtătorul de cuvânt al IDF, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat marţi că armata israeliană „monitorizează ameninţarea venită din partea Iranului” şi că ameninţarea ar putea fi  „de amploare”.

UPDATE În timp ce toată lumea se întreba asupra amplorii „atacului iminent”, ministrul israelian al apărării Yoav Gallant s-a întâlnit marţi cu şeful Statului Major, Herzi Halevi, şi cu alţi responsabili militari pentru a evalua situaţia.

UPDATE Armata israeliană a convocat patru brigăzi suplimentare pentru „misiuni operaţionale” în nordul ţării. Într-o postare pe Telegram, citată de Sky News, IDF a declarat că brigăzile de rezervă vor permite continuarea misiunilor împotriva Hezbollah, potrivit Mediafax.

UPDATE Patru civili au fost ucişi marţi seară într-un atac terorist armat în Jaffa, în apropiere de Tel Aviv, anunţă poliţia. Alte şapte persoane sunt rănite, potrivit unui nou bilanţ comunicat de The Times of Israel.

UPDATE Un val de teroare a cuprins străzile din Tel Aviv, după ce zece persoane au fost rănite într-un „presupus atac terorist”, conform poliției israeliene și serviciilor de urgență.

UPDATE Oficialii israelieni au ordonat locuitorilor să evacueze aproximativ 30 de sate de frontieră din sudul Libanului, în cadrul primelor solicitări concrete după ce armata a lansat ieri ceea ce a numit „raiduri terestre limitate, localizate și țintite” împotriva Hezbollah, scrie The Guardian.

UPDATE Președintele Tayyip Erdogan spune că Turcia va sprijini Libanul cu toate mijloacele sale după ce Israelul a lansat raiduri în cadrul unei incursiuni terestre „limitate”.

UPDATE ”Statele Unite au indicii că Iranul se pregătește să lanseze iminent un atac cu rachete balistice împotriva Israelului. Sprijinim activ pregătirile defensive pentru a apăra Israelul împotriva acestui atac. Un atac militar direct al Iranului împotriva Israelului va avea consecințe grave pentru Iran”, a declarat un oficial de la Casa Albă, citat de CNN.

UPDATE Israelul a declarat că a lansat o invazie terestră în sudul Libanului împotriva grupării armate Hezbollah, marcând o nouă escaladare semnificativă a conflictului lor de lungă durată, care a sporit temerile legate de un război regional, scrie BBC.

UPDATE Uniunea Europeană îndeamnă Guvernul Israelului și grupul islamist Hezbollah să evite escaladarea confruntărilor militare în Liban, exprimând preocupări privind atacurile asupra civililor libanezi și în legătură cu situația umanitară.

UPDATE ONU a avertizat marţi cu privire la consecinţele unei "invazii terestre de mare amploare" a Israelului în Liban, unde armata israeliană a lansat în sudul ţării o ofensivă terestră împotriva grupării şiite Hezbollah, relatează AFP, potrivit Agerpres. 

UPDATE Israelul "nu intenţionează să invadeze Libanul" şi nici să rămână acolo "luni de zile", a afirmat marţi ambasadorul său în Franţa, Joshua Zarka, în timp ce armata israeliană a anunţat în noaptea de luni spre marţi că trupele sale terestre au trecut frontiera pentru a combate gruparea şiită Hezbollah în sudul Libanului, relatează AFP, potrivti Agerpres.

UPDATE Turcia a condamnat marţi intrarea forţelor israeliene în sudul Libanului, catalogând-o drept o „tentativă de invazie ilegală” şi cerând încetarea imediată a ofensivei şi retragerea trupelor israeliene, potrivit AP News.

UPDATE Ministerul Afacerilor Externe de la București recomandă ferm cetățenilor români care se află deja pe teritoriul Republicii Libaneze să părăsească teritoriul acestui stat prin cursele aeriene încă disponibile, având în vedere deteriorarea accentuată a situaţiei de securitate din Liban.

UPDATE Forţele israeliene au emis un avertisment pentru populaţia din sudul Libanului din cauza „luptelor grele” din zonă, a declarat un purtător de cuvânt, citat de Sky News.

UPDATE Armata israeliană a raportat marţi „lupte violente" în sudul Libanului după lansarea unei ofensive militare terestre împotriva grupării şiite Hezbollah. Libanezii sunt îndemnați să nu se deplaseze în sudul ţării, relatează BBC.

UPDATE Un post de știri israelian susține că șeful Hezbollah, Hassan Nasrallah, s-ar fi „sufocat” din cauza gazelor toxice din buncărul său secret, după ce acesta a fost distrus de bombele de peste o tonă aruncate de avioanele israeliene vineri.

UPDATE Armata israeliană a declarat că sirenele care avertizau asupra unor raiduri aeriene au sunat în zona Meron din regiunea Galileea Superioară, în nordul Israelului, după ce au fost detectate 10 proiectile care traversau spaţiul aerian dinspre Liban. Armata susţine că unele au fost interceptate, iar altele au căzut „în zone deschise”, potrivit Libertatea.

UPDATE Cel puţin şapte persoane au fost ucise într-un nou atac israelian împotriva unei şcoli ce găzduiește palestinieni strămutați în oraşul Gaza din nordul Fâşiei, conform informațiilor furnizate de purtătorul de cuvânt al apărării civile, Mahmud Basal, transmite AFP, potrivit Agerpres. 

UPDATE Israelul pretinde că vizează Hezbollah în interiorul Libanului, unde peste 1.000 de oameni au fost uciși în ultimele două săptămâni, 6.000 sunt răniți și, potrivit guvernului libanez, un milion au fost strămutați, anunță The Guardian.

UPDATE Cel puțin 95 de persoane au fost ucise și 172 au fost rănite în atacurile israeliene asupra Libanului, a anunțat marți dimineața Ministerul libanez al Sănătății, potrivit publicației The Independent, informează News.ro.

UPDATE Circa 100.000 de persoane au fugit în Siria în urma atacurilor aeriene israeliene asupra Libanului, a anunţat luni agenţia ONU pentru refugiaţi (UNHCR), o cifră care s-a dublat în două zile, relatează AFP, potrivit Agerpres. 

UPDATE În războiul din 2006 contra grupării Hezbollah, Israelul a încercat să îl ucidă pe Hassan Nasrallah de trei ori - a eșuat de fiecare dată. Acum, bombele lansate de armata israeliană l-au nimerit din prima încercare pe liderul grupării care le-a pus atât de mari probleme acum 18 ani. Ceea ce s-a schimbat este amploarea și calitatea informațiilor pe care Israelul s-a putut baza acum, dar și vulnerabilitățile pe care Hezbollah le-a căpătat odată ce au intervenit militar în Siria, relatează Financial Times.

UPDATE În războiul ce se poartă în Orientul Mijlociu, analiștii afirmă că sunt în pericol situri antice precum Baalbek, Tir, Sidon și Byblos. „Mai îngrijorătoare este tăcerea din jurul acestui subiect. Există standarde duble când vine vorba de protecția patrimoniului global? De ce istoria antică a Libanului este trecută cu vederea?”, afirmă analiștii pentru trtfrancais.com, potrivit Libertatea.

UPDATE Copiii din Fâșia Gaza vor fi putea fi tratați în spitalele din România. Opt pacienți, alături de 24 de însoțitori au ajuns luni în țară cu o aeronavă a Ministerului Apărării Naționale de la București.

UPDATE Trei rachete au vizat, marţi dimineaţă, o bază găzduind forţe americane, în apropierea aeroportului internaţional din Bagdad, în Irak, fără a provoca victime, scrie AFP.

UPDATE Premierul israelian Benjamin Netanyahu percepe probabil o oportunitate pentru o reconfigurare fundamentală a puterii în Orientul Mijlociu și pornește de la asumpția că Hezbollah a primit o lovitură mortală prin asasinarea liderului grupării, scrie CNN.

UPDATE Potrivit a doi oficiali palestinieni din domeniul securităţii care au vorbit pentru Reuters, un „atac israelian în Liban, marţi dimineaţă, l-a vizat pe Mounir Maqdah, comandantul filialei libaneze a aripii militare a mișcării palestiniene Fatah, Brigada Martirilor al-Aqsa”. AFP relatează, de asemenea, că un atac israelian a vizat tabăra, scrie Libertatea.

UPDATE Forţele aeriene israeliene au anunțat că au interceptat o dronă „deasupra Mării Mediterane, la zeci de kilometri de coasta centrală a Israelului” în noaptea de luni spre marţi.

UPDATE Armata libaneză a dispus repoziționări de trupe, iar ministerele de externe din toată lumea, inclusiv cel român, le transmit cetățenilor lor să plece din Liban, potrivit Rador.

UPDATE În urma unei lovituri aeriene asupra Damascului trei persoane au fost ucise, anunță presa de stat din Siria, potrivit SkyNews.Anterior, televiziunea de stat anunţase că una dintre prezentatoarele sale de televiziune, Safaa Ahmad, a murit din cauza atacurilor israeliene asupra capitalei, scrie Ziare.com.

UPDATE „În conformitate cu decizia eșalonului politic, în urmă cu câteva ore, IDF (Forța de Apărare Israeliană) a început raiduri terestre limitate, localizate și țintite, bazate pe informații precise împotriva țintelor teroriste și infrastructurii Hezbollah din sudul Libanului”, a anunțat IDF într-un comunicat citat de Europa Liberă.

UPDATE Operațiunea terestră a fost pregătită în ultimele luni și a primit azi-noapte aprobarea conducerii politice. Ore bune, mișcarea trupelor a fost ținută secret, în timp ce armata a cerut populației să nu răspândească „zvonuri iresponsabile”. Asta după ce, în ultimele patru zile, blindatele israeliene s-au strâns la frontiera cu Libanul în așteptarea ordinului de a trece granița. ”Trăim momente de răscruce. Suntem în fața unor realizări istorice, dar, în același timp, ne confruntăm cu provocări uriașe. Ne luptăm pentru propria existență”, a declarat premierul Israelului, Benjamin Netanyahu.

UPDATE Președintele Joe Biden a îndemnat la dezescaladare, în timp ce diplomații internaționali speră să evite un război total în Orientul Mijlociu. Administrația SUA a comunicat cu Israelul și indirect cu Hezbollah pe tot parcursul săptămânii. SUA și Uniunea Europeană au emis miercuri o declarație comună de susținere a unei încetări a focului de 21 de zile, numind situația „intolerabilă” și afirmând că aceasta „prezintă un risc inacceptabil de escaladare regională mai largă”, potrivit Libertatea.

UPDATE Luni, ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a spus că următoarea fază a războiului de-a lungul graniței de sud a Libanului va începe în curând și va urmări obiectivul de a-i aduce acasă pe israelienii care au fugit de rachetele Hezbollah în timpul a aproape un an de război de frontieră. „Vom folosi toate mijloacele necesare - forțele voastre, alte forțe, din aer, de pe mare și pe uscat”, le-a spus Gallant trupelor sale. „Eliminarea [liderului Hezbollah Hassan] Nasrallah este un pas important, dar nu este cel final”, scrie Realitatea.

/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 360: Atacuri intense, scenariu uluitor și mii de refugiați! Rusia păstrează misterul, iar Iranul amenință
/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 359: Atac în Yemen, lider ucis și tancuri la hotar! Iranul anunță răzbunare: Situație extrem de explozivă
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 967: Atac masiv și plan prezentat la Bruxelles. ISW: Putin ia în calcul invazia totală a Moldovei
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 967: Atac masiv și plan prezentat la Bruxelles. ISW: Putin ia în calcul invazia totală a Moldovei
/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
 BOP: Cine este favoritul moldovenilor la prezidențiale, dacă mâine ar avea loc alegerile
BOP: Cine este favoritul moldovenilor la prezidențiale, dacă mâine ar avea loc alegerile
/PROMO/ Ediție Specială la TV8: Alege liber! Află primul rezultatele prezidențialelor și referendumului din 20 octombrie
/PROMO/ Ediție Specială la TV8: Alege liber! Află primul rezultatele prezidențialelor și referendumului din 20 octombrie
/VIDEO/ Percheziții masive în Moldova: Arme, bani și drone! Planul cu 100 de tineri antrenați în trei țări, inclusiv de Wagner
/VIDEO/ Percheziții masive în Moldova: Arme, bani și drone! Planul cu 100 de tineri antrenați în trei țări, inclusiv de Wagner

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 968: Alertă în România și pericol pentru Moldova! Zelenski are o dilemă și propune o soluție

18 octombrie 2024, ora 08:53

Generalul Alexandru Grumaz avertizează asupra riscurilor care exista pentru Republica Moldova și pentru România în următoarea perioadă. Într-o analiză pentru „Adevărul”, generalul arată că ocuparea Ucrainei de către Rusia ar pune într-o situație complicată România. Între timp, a fost RO-alert în țara vecină, autoritățile de la București avertizând populația din județul Constanța despre pericol, după ce o dronă a Rusiei a întrat în spațiul aerian al României.

Volodimir Zelenski a declarat că o invitaţie oficială de a adera la NATO este „singura modalitate” prin care Ucraina poate supravieţui invaziei Rusiei și a menționat la Bruxelles că „ori ne alăturăm NATO, ori vom avea arme nucleare”. Totodată, Donald Trump l-a învinuit pe Zelenski pentru că a ajutat la declanşarea războiului cu Rusia.

UPDATE „Un scenariu de amenințare pentru NATO, implicit pentru România, este că Rusia ar putea să ocupe rapid teritorii importante din țările baltice, în caz că va ocupa mai întâi Ucraina. Și teama cea mare ar fi că rușii ar ocupa atât de rapid aceste teritorii încât occidentul nu ar avea timp să reacționeze. Înfrângerea Ucrainei ar fi clar cel mai mare pericol pentru România și Republica Moldova. În schimb, nu cred că Republica Moldova va fi invadată. Mai degrabă, rușii vor căuta prin metodele cunoscute să pună mâna pe Moldova, fără a recurge la invadarea ei”, a declarat generalul român Alexandru Grumaz.

UPDATE Statele Unite au anunţat sancţiuni care vizează două companii chineze legate de producţia de drone folosite de Rusia în războiul său din Ucraina, relatează Agerpres, care citează AFP. Acestea sunt primele sancţiuni americane împotriva unor entităţi chineze „care dezvoltă şi produc direct sisteme complete de arme în parteneriat cu companii ruseşti”, a declarat Departamentul Trezoreriei într-un comunicat. Aceste decizii privesc în total trei companii – două în China şi una în Rusia – şi un cetăţean rus, pentru implicarea lor în dezvoltarea şi fabricarea unei drone de atac cu rază lungă de acţiune. Drona în cauză este proiectată de experţi cu sediul în China şi fabricată în uzine chineze, în colaborare cu companii ruseşti de apărare, a precizat Departamentul Trezoreriei.

UPDATE Preşedintele României, Klaus Iohannis, a pledat, în cadrul Consiliului European, pentru un mesaj ferm din partea UE de susţinere a Republicii Moldova în procesul de integrare europeană, relatează Agerpres.  

UPDATE Volodimir Zelenski a declarat că o invitaţie oficială de a adera la NATO este „singura modalitate” prin care Ucraina poate supravieţui invaziei Rusiei, în timp ce preşedintele ucrainean a îndemnat aliaţii occidentali să sprijine planul său de a pune capăt războiului. Zelenski a declarat că aderarea Ucrainei la Alianţa Nord-Atlantică - prima dintre cele cinci etape ale „planului său de victorie” - este esenţială pentru a-l aduce pe preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, la masa negocierilor. „Nu putem fi foarte puternici fără a avea o invitaţie care ne întăreşte căile diplomatice de a pune capăt războiului”, a declarat el pentru Financial Times. „Acest război se va termina atunci când Putin va fi izolat şi împins de alţi parteneri spre diplomaţie”, notează Mediafax. 

 

UPDATE Generalul Valeri Zalujnîi, fost comandant-șef al armatei ucrainene și actualul ambasador al Ucrainei la Londra, a declarat este aproape imposibil să se găsească o cale prin care Kievul poate ieși din starea de război „prelungit” cu Rusia, scrie HotNews.

UPDATE Rusia susține că a distrus patru din cele 67 de obuziere autopropulsate Caesar livrate Ucrainei, potrivit unui raport al publicației spaniole de apărare Infodefensa. Aceste obuziere, produse în Franța, sunt considerate bijuteria coroanei artileriei franceze. Ucraina a primit doar 67 de obuziere Caesar, cu o promisiune de 154 în total. Aceste unități de artilerie autopropulsate au fost printre primele sisteme majore furnizate de Occident pe care Ucraina le-a primit după invazia Rusiei în februarie 2022. La doar trei luni de la începerea războiului, Ministerul ucrainean al Apărării a publicat un videoclip în care își arată recunoștința, arătând una dintre unitățile Caesar primite în mișcare și trăgând obuze, evidențiind capacitățile avansate ale acestui obuzier de 155 mm.

UPDATE Președintele francez Emmanuel Macron a declarat joi seară că va discuta vineri la Berlin cu președintele american Joe Biden, premierul britanic Keir Starmer și cancelarul german Olaf Scholz despre garanțiile de securitate pentru Ucraina. „Chestiunea-cheie este natura garanțiilor de securitate și despre asta vom discuta mâine”, a declarat el presei, notează HotNews.

UPDATE Joe Biden a sosit joi noapte la Berlin pentru ultima sa vizită oficială în Germania, care care va avea ca obiective principale sprijinul occidental pentru Ucraina și conflictul din Orientul Mijlociu, transmite AFP. În timpul vizitei sale de 24 de ore, el se va întâlni cu cancelarul Olaf Scholz și cu liderii Franței și Regatului Unit. Principalele subiecte de pe agendă vor fi Ucraina și Orientul Mijlociu.

UPDATE Marea Britanie a anunțat joi că a impus sancțiuni împotriva a 18 petroliere rusești și a patru nave care transportă gaz natural lichefiat (GNL), fiind cea mai mare serie de sancțiuni aplicate așa-numitei ”flote din umbră”. O analiză Politico și SourceMaterial arată că navele lasă în urmă scurgeri de petrol, traversând coridoare de transport maritim aglomerate.

UPDATE Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a declarat la întâlnirea cu secretarul general al NATO Mark Rutte că Ucraina merită să devină al 33-lea membru al NATO, argumentând că ar fi greşit din punct de vedere politic ca ţara sa să fie lăsată în afara Alianţei.

 

UPDATE NATO lucrează pentru a aduce Ucraina tot mai aproape de alianță, a declarat joi secretarul general al acesteia, Mark Rutte, adăugând că este esențial ca NATO să continue să ofere țării ajutor militar, potrivit HotNews.

UPDATE Norvegia şi-a majorat sprijinul total pentru sectorul energetic al Ucrainei la 3 miliarde de coroane (aproximativ 274,2 milioane de dolari), ca parte a planului său mai amplu de ajutor, potrivit Ministerului norvegian al Afacerilor Externe. Aceasta include 1,5 miliarde de coroane (117 milioane de dolari) alocate recent pentru pregătirea infrastructurii energetice a Ucrainei pentru iarnă, notează Mediafax.

UPDATE Statele membre ale Alianței Nord Atlantice sunt dispuse să ajute Ucraina, dar nu și să accepte o aderare, în contextul riscului unui război cu Rusia, potrivit unui general român citat de Adevărul. De altfel, o aderare a țării la NATO nu aduce automat un succes al statului față de invadatorul său.

UPDATE Donald Trump l-a învinuit joi pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru că a ajutat la declanşarea războiului ţării sale cu Rusia. Acest comentariu sugerează în continuare că Trump este posibil să schimbe radical politica SUA faţă de Ucraina dacă va câştiga alegerile din 5 noiembrie, notează Reuters.

UPDATE Comandanții forțelor nucleare strategice ale Rusiei vor testa pregătirea de luptă a unităților sale cu baza în orașul Bologoye, a transmis vineri Ministerul rus al Apărării, citat de agenția de presă RIA. Exercițiul va implica manevre și desfășurarea lansatoarelor mobile de rachete balistice intercontinentale Yars, a precizat aceasta.

UPDATE Rusia câștigă pe zi ce trece tot mai mult teren în Ucraina, iar frontul stă să cadă, în pofida eroismului apărătorilor ucraineni. Potrivit Reuters, ucrainenii vor evacua Kupiansk, un nord feroviar aflat pe râul Oskil, și oraşul Borova, aflat mai la sud, în apropierea oraşului Izium, un alt centru logistic important. Potrivit sursei citate, guvernatorul regional din Harkov, Oleg Sinegubov, a declarat deja la televiziunea națională ucraineană că evacuarea este obligatorie pentru toți cetățenii.

UPDATE Premierul român Marcel Ciolacu a declarat joi că nu a fost niciun pericol legat de alerta de drone din judeţul Constanţa. Întrebat dacă există sau nu o lege pentru a fi doborâte dronele, Ciolacu a răspuns: "Dacă o dronă se îndreaptă spre un obiectiv civil sau militar va fi doborâtă. Se vede traiectoria. Nu pot intra în toate detaliile, s-a ştiut şi în seara asta, din momentul în care a intrat în apele teritoriale române sau s-a presupus acest lucru a fost timp de alarmă şi de ridicare a avioanelor F-16 şi F-18. Lucrurile sunt sub control. Acele drone care cad foarte aproape de malul Dunării de obicei sunt lovite de antiaeriana ucraineană".

UPDATE Ministerul Apărării NNaţionale din România a informat că joi, în jurul orei 17,00, sistemul de supraveghere radar al Armatei României a indicat o ţintă aeriană de mici dimensiuni într-o zonă în largul Mării Negre, la aproximativ 150 km est de localitatea Mihail Kogălniceanu, judeţul Constanţa. "Conform procedurilor, au fost activate structurile aflate în Serviciul de Luptă Poliţie Aeriană Extinsă sub comandă NATO, iar ulterior Poliţia Aeriană sub comandă naţională. Ca urmare a evoluţiei ţintei aeriene pe un traseu îndreptat către frontiera de stat a României, pentru monitorizarea situaţiei au fost decolate succesiv două aeronave F-18 ale Forţelor Aeriene Spaniole, de pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, respectiv două aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Române, de pe Baza 86 Aeriană Borcea. Semnalul radar a indicat traversarea frontierei terestre a României în jurul orei 19,00, în zona localităţii Eforie Nord, evoluând ulterior în direcţia Topraisar", a precizat MApN, într-un comunicat transmis Agerpres.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 967: Atac masiv și plan prezentat la Bruxelles. ISW: Putin ia în calcul invazia totală a Moldovei
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 966: Alerta pentru Moldova, oraș evacuat și atac masiv! Planul victoriei are 5 puncte și 3 anexe secrete
/VIDEO/ În numele Kremlinului! Cum au adunat preoții din subordinea lui Marchel semnături pentru Victoria Furtună
/VIDEO/ În numele Kremlinului! Cum au adunat preoții din subordinea lui Marchel semnături pentru Victoria Furtună
/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
/VIDEO/ Provocare la TV8, în timpul dezbaterilor. Mariana Rață: „Am chemat poliția. Ne cerem scuze de la telespectatori”
/VIDEO/ Provocare la TV8, în timpul dezbaterilor. Mariana Rață: „Am chemat poliția. Ne cerem scuze de la telespectatori”
/PROMO/ Ediție Specială la TV8: Alege liber! Află primul rezultatele prezidențialelor și referendumului din 20 octombrie
/PROMO/ Ediție Specială la TV8: Alege liber! Află primul rezultatele prezidențialelor și referendumului din 20 octombrie
/VIDEO/ Incendiu puternic în Chișinău. Subsolul unui bloc de locuit a fost cuprins de flăcări
/VIDEO/ Incendiu puternic în Chișinău. Subsolul unui bloc de locuit a fost cuprins de flăcări

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.