Afaceri de milioane în România, cetățenie bulgară, dar priviri nostalgice către Rusia. Secretele familiei lui Vasile Tarlev, candidatul Partidului „Pentru Viitorul Moldovei” la alegerile prezidențiale, au fost dezvăluite într-o nouă investigație „Cutia Neagră PLUS”. Mai mult, fostul premier se laudă cu o medalie de la președintele rus, Vladimir Putin, care însă „nu a încăput” în CV-ul prezentat la Comisia Electorală Centrală.
Vasile Tarlev este candidatul la funcția de președinte al Partidului „Pentru Viitorul Moldovei”, înregistrat cu 5 luni în urmă.
În cursa pentru fotoliu de președinte, el se bucură însă și de susținerea lui Vladimir Voronin și a Partidului Comuniștilor. „Eu am să fiu alături, eu îl susțin. Nu numai în campania electorală, dar am să-l susțin și pe parcurs, după ce va fi ales președinte. Am să împărtășesc experiența pe care eu am avut-o ca președinte timp de opt ani”, l-a asigurat Voronin pe Tarlev.
Partidul Comuniștilor, care îl sprijină pe Tarlev, s-a înregistrat în campania pentru referendum cu opțiunea „Nu”. Aceeași opțiune a expus-o public și fostul premier.
„Având în vedere toate argumentele interne și externe, voi vota împotriva acestui referendum. Asta este spălare de bani, este praf în ochi și o încercare de manipulare” a declarat Tarlev în cadrul unei emisiuni televizate.
Chiar dacă Tarlev nu vrea în Uniunea Europeană, familia acestuia s-a cuibărit în România, stat membru UE. Soția candidatului, Greta Tarlev, și-a luat anul trecut salariul de la o companie de transport rutier de mărfuri, înregistrată în Iași.
TAROGOTRANSPORT a fost înființată în 2022 de fiica cea mai mare a lui Vasile Tarlev, Corina. Afacerea familiei a devenit rapid profitabilă. În primul an de activitate, firma de transport a declarat venituri de peste 10 milioane de roni, adică peste 2 milioane de euro.
În exact aceeași perioadă, tot la Iași, și-a deschis firmă și cealaltă fiică a familiei Tarlev - Cristina. Compania CUN AUTO RENTALS oferă în chirie, în România și în R. Moldova, mașini de lux, în mare parte Mercedesuri și BMW-uri.
Soțul Cristinei este Nicolai Usatîi, fiul lui Mihai Usatîi, patronului clubului de fotbal Petrocub Hâncești. La ultimile alegeri parlamentare, Mihai Usatîi a candidat pe listele Partidului Consolidării și Dezvoltării Moldovei, condus de Ion Chicu.
Întreaga familie Tarlev deține și cetățenia Bulgariei, un alt stat membru UE.
Și dacă soția și fiicele și-au găsit norocul peste Prut, atunci Vasile Tarlev îl caută la Moscova
„-Dumneavoastră totuși suntem mai mult pro-est, în condițiile în care copii dumneavoastră s-au realizat în vest, în România. - Dacă copii mei au companie înregistrată în România, asta nu contravine legii. Că au unii business - un copil sau un prieten sau un frate, să fie sănătoși. Dacă le este convenabil, nu este o problemă”, ne-a spus Tarlev.
Familia în UE, el cu gândul la Moscova
În primăvara acestui an, Tarlev, alături de mai mulți reprezentanți ai grupului Șor, au participat, la Moscova, la evenimentul de lansare a organizație Evrazia, asociată Kremlinului și lui Ilan Șor.
„Nouă ne-au spus povești frumoase: “Haideți să distrugem Uniunea Sovietică. Va veni o altă uniune - acolo vom trăi mai bine, vom fi mai bogați”. Dar noi am căzut în capcană. Toți. Și înțelegem că bine nu avem de unde aștepta”, a declarat fostul prim-ministru, la lansarea Evrazia.
Pentru Cutia Neagră PLUS, Tarlev declară că însă că nu este împotriva aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Dar, consideră fostul prim-ministru, nu suntem încă pregătiți.
„Eu nu sunt împotriva Uniunii Europene, sunt însă împotrivă ca să aderăm la o uniune sau alta nepregătiți. Să ne dezicem de Vest, e o greșeală națională. De aceea, eu sunt pentru o colaborare echilibrată, folosind la maxim potențialul, pentru a pregăti țara de aderare la Uniunea Europeană. Când va fi? Vom trăi și vom vedea”, a spus acesta.
La Moscova, Tarlev spune că a fost delegat de Consiliul de Administrație al Congresului Internațional al Industriașilor și Antreprenorilor.
„-Eu îndeplinesc nu inițiativele mele, nu indicațiile moldovenești, dar, ca președinte (nr. al ICIE), eu îndeplinesc decizia consiliului acestei organizații și particip la diferite forumuri. - Pe dumneavoastră nu vă deranjează că această organizație (nr. Evrazia) este folosită de Ilan Șor în scop electoral și de destabilizare a Republicii Moldova?
- Asta nu e treaba mea. Nu am nimic cu acea organizație și nu e treaba mea. Nu am nimic cu acea organizație și nu e treaba mea. Dacă eu acolo era funcționar, dacă eram membru fondator sau angajat, vă răspundem la această întrebare.- Deci vă deranjează sau nu că Ilan Șor folosește această organizație? - Da ce am eu cu Ilan Șor? Dacă vă deranjează pe dumneavoastră și aveți alergie, clarificați-vă”, ne-a spus Vasile Tarlev.
Candidatul susținut de comuniști este și președintele Consiliul de Administrație al Congresului Internațional al Industriașilor și Antreprenorilor, cu sediul în capitala rusă. Președinte al acestei organizații este Artiom Ciaika, fiul fostului procuror general al Rusiei Iurie Ciaika. Fratele lui Artiom, Igor Ciaika, este fostul partener de afaceri al lui Igor Dodon.
În preajma alegerilor prezidențiale din 2016, Vasile Tarlev a fost decorat de președintele rus Vladimir Putin cu „Ordinul Prieteniei”. La acele alegeri, Tarlev a depus actele pentru a fi înscris în cursa electorală, dar CEC a refuzat să-l înregistreze, pe motiv că pachetul de acte nu corespundea cerințelor.
În CV-ul depus la CEC în calitate de candidat la prezidențialele din acest an, Tarlev notează că a fost decorat cu Ordinul Republicii de către Vladimir Voronin, dar uită să menționeze că a primit un ordin și de la președintele rus.
„Îl am și mă mândresc cu el. Sunt primul cetățean care a primit acest ordin. Nu l-am scris că nu am vrut. Nu a încăput. Eu le-am pus doar pe cele mai principale”, se apără acesta.
Afacerile din Moldova
În Republica Moldova, Vasile Tarlev este co-fondator al câtorva afaceri. Tarus International SRL este prima companie fondată de Tarlev, după ce și-a dat demisia din funcția de prim-ministru. Firma, specializată în producerea și transportul energiei electrice și a gazelor, nu a înregistrat niciun venit oficial în ultimii 9 ani.
Partenerii săi în afacere sunt Veaceslav Afanasiev, fost viceministru al Economiei în Guvernul Tarlev, și Virgiliu Rusu, adjunctul lui Tarlev din Congresul Industriașilor si Antreprenorilor. Rusu a fost în trecut director al mai multor companii vinicole din Crimeea, de până la anexare.
Provis Prim SRL este cea de-a doua afacere a fostului premier. A fost lansată în 2010 și este de fapt o companie de pază. Tarlev este acționar minoritat aici, iar principalul acționar este Constantin Boeștean, fost rector al Academiei de Poliție și membru al Biroului Politic al Platformei DA. La fel ca și prima companie, nici asta nu declară niciun venit în ultimii 10 ani.
A candidat fără succes
În spațiul public moldovenesc, Vasile Tarlev este cunoscut mai ales pentru activitatea sa de prim-ministru, în perioada regimului comuniștilor. A fost cel mai longeviv premier al Moldovei. A condus guvernul timp de 7 ani, iar în 2008 a cedat funcția Zinaidei Greceanu, unul dintre actualii lideri ai PSRM.
Nu a renunțat la politică. În vara lui 2008, înființează organizația „Prietenii Rusiei în Republica Moldova”, iar la alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009 îl găsim în capul listei de candidați ai Uniunii Centriste din Moldova.
La alegerile anticipate din 29 iulie 2009, a făcut echipă cu un alt fost prim-ministru, Dumitru Braghiș, pe care l-a secundat pe lista Partidului Social-Democrat.
Își încearcă din nou norocul în 2014. De această dată, deschide lista de candidați ai Partidul Renaștere. De fiecare dată rezultatele sunt modeste și nu reușește să ajungă în Parlament.
Omul lui Șor?
Dispare din peisajul politic și reapare peste 10 ani, în februarie 2024. Este ales președinte al „Partidul pentru Viitorul Moldovei”. La câteva luni, Tarlev ajunge în centrul unui scandal politic. Vasile Mereuță, vicepreședinte al partidului, l-a acuzat pe fostul premier că s-a vândut lui Șor.
„Când a plecat la Moscova, eu am simțit că el are legături cu Șor. După asta am avut informații că el partidul l-a vândut lui Șor. Ei spun că nu e corect. Dar fondatorul la forumul Evrazia este Șor”, a spus Mereuță într-un video posta pe Facebook.
„-Nu știm așa ceva. Nu mă interesează acuzațiile nefondate a cuiva. Lasă să se ducă să se adreseze în judecată, eu cu bârfele nu mă ocup. - Dumneavoastră sunteți unul dintre candidații lui Ilan Șor? - Nu! Categoric”, ne-a spus candidatul la Președinție.
Până să intre în politică, Vasile Tarlev a deținut funcția de director al companiei Bucuria. Chiar în ajunul numiri în funcția de premier, conducerea Bucuria a depus o plângere penală pe numele lui Tarlev. Era acuzat că ar fi prejudiciat compania cu 1,8 milioane de dolari, faptă pentru care a fost poreclit „Bombonel”. Procurorul General a refuzat atunci să deschidă un dosar penal.
Două apartamente și mașina fiicei
În declarația de avere depusă la CEC pentru 2023, Tarlev indică salariul de 2300 de lei românești al soției, 7 mii de lei din arenda pământurilor și 360 de mii de euro din vânzarea unui imobil.
Soții Tarlev deține două apartamente - de 53 și 70 de metri pătrați și o casă. Unul dintre apartamente a intrat în proprietatea soților Tarlev anul trecut. Vasile Tarlev mai declară că deține aproape 35.000 de euro în mai multe conturi bancare din Republica Moldova și România.
Deși Tarlev nu declară niciun automobil, Cutia Neagră PLUS a aflat că acesta conduce un Mercedes cu numere românești. Mașina aparține companiei CUN AUTO RENTALS, fondată de Cristina și Nicolae Usatîi, fiica și ginerele acestuia. Mașinile sunt ușor de identificat, deoarece sunt înmatriculate în București și folosesc pe numere de înmatriculare literele CUN.
TV8.md amintește că alegerile prezidențiale vor avea loc pe 20 octombrie 2024. În cursă sunt înregistrați 11 candidați:
- Alexandr Stoianoglo - desemnat de Partidul Socialiștilor;
- Maia Sandu - PAS;
- Renato Usatîi - Partidul Nostru;
- Vasile Tarlev - „Partidul Pentru Viitorul Moldovei”;
- Irina Vlah - independent;
- Ion Chicu - PDCM;
- Andrei Năstase - independent;
- Octavian Țîcu - Blocul Electoral „Împreună”;
- Victoria Furtună - independent;
- Tudor Ulianovschi - independent;
- Natalia Morari - independent.