Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a oferit primul detaliu din ceea ce Kievul numește „planul de victorie” al Ucrainei, în contextul războiului cu Rusia. Rusia a lovit din nou o navă civilă în portul Odesa. Șase persoane au murit, iar altele opt au fost rănite. Între timp, armata ucraineană a lovit miercuri o bază în care sunt depozitate drone iraniene de tip Shahed.
Ucraina se confruntă cu o posibilă scădere semnificativă a ajutorului occidental începând cu anul 2025, arată Institutul Kiel. Între timp, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vine, joi, la Chișinău cu un plan european de creștere pentru Moldova. Uniunea Europeană își intensifică sprijinul pentru Republica Moldova, oferindu-se drept scut împotriva atacurilor hibride ale Rusiei.
UPDATE Rusia a furnizat drone militare organizației militante libaneze Hezbollah, în contextul confruntărilor cu Israelul, afirmă surse citate de presa arabă, în timp ce armata israeliană continuă masiv bombardamentele în Liban. Grupul Hezbollah a primit de curând drone de fabricație rusească, au declarat surse din cadrul serviciilor secrete citate de cotidianul libanez Al Nahar și de agenția de presă italiană ANSA, potrivit Gândul.
UPDATE Trupele ruse îşi continuă neîncetat ofensiva în estul Ucrainei şi înaintează în patru zone distincte ale frontului în regiunea estică Doneţk, potrivit ultimei informări de analiză a evoluţiei războiului, publicată de platforma „DeepState” apropiată armatei ucrainene, în timp ce aceasta din urmă a revendicat o nouă lovitură împotriva unui aerodrom militar pe teritoriul Rusiei, relatează, joi, agenţiile EFE şi Reuters, citate de Agerpres.
UPDATE Rusia nu a primit niciun semnal cu privire la disponibilitatea Kievului pentru o încetare a focului în schimbul garanţiilor de securitate din partea ţărilor occidentale. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus acest lucru, citat de Tass.
UPDATE NATO își va începe luni exercițiul nuclear anual, a declarat joi secretarul general al alianței, Mark Rutte, pe fondul retoricii nucleare intensificate a președintelui rus Vladimir Putin. Avioane de luptă F-35A și bombardiere B-52 se vor număra printre cele aproximativ 60 de avioane din 13 ţări care vor lua parte la exercițiul Steadfast Noon, găzduit de Belgia și Țările de Jos, au declarat oficialii NATO. „Într-o lume incertă este vital să ne testăm apărarea și să ne întărim apărarea, astfel încât adversarii noștri să știe că NATO este pregătită și este capabilă să răspundă oricărei amenințări”, a spus Mark Rutte la Londra, după întâlnirile cu premierul Keir Starmer și cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski.
UPDATE Aşa-numitul „plan de victorie” evocat de Volodimir Zelenski ca foaie de parcurs pentru a pune capăt războiului cu Rusia în 2025 a fost în centrul unei discuţii tripartite purtate în această dimineaţă de preşedintele ucrainean la Downing Street cu premierul britanic Keir. Starmer şi noul secretar general al NATO, Mark Rutte, s-au alăturat discuţiilor, la un moment dat, scrie Mediafax.
UPDATE Excedentul bugetar al Rusiei în perioada ianuarie-septembrie 2024 s-a situat la 169 miliarde de ruble (1,73 miliarde de dolari), sau 0,1% din PIB, faţă de un deficit de 0,8% din PIB în primele nouă luni din 2023, a anunţat Ministerul de Finanţe, transmite Reuters.
UPDATE Kremlinul a afirmat joi că regretă că Rusia este târâtă în campania electorală din SUA, însă relaţiile dintre Moscova şi Washington sunt atât de proaste încât acest lucru nu va avea cel mai probabil niciun impact sesizabil asupra lor, relatează Reuters.
UPDATE Atacurile ruseşti asupra stocurilor şi proviziilor de cereale ucrainene „sunt o încălcare clară a dreptului internaţional şi trebuie să înceteze imediat. Rusia vizează în mod direct furnizarea de alimente către cei mai nevoiaşi oameni şi acest lucru demonstrează hotărârea Rusiei de a continua să transforme alimentele într-o armă care afectează negativ. Securitatea alimentară globală punând în pericol milioane de oameni nu atât în Ucraina sau Europa, cât şi oameni vulnerabili din ţările asiatice şi africane.” Acest lucru a fost spus de purtătorul de cuvânt al UE pentru politică externă, Peter Stano, în timpul briefingului de presă zilnic al Comisiei Europene, scrie Mediafax.
UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit joi dimineaţă la Londra, prima etapă a unui turneu european care va mai cuprinde Franţa, Italia şi Germania, consacrat obţinerii de sprijin pentru ţara sa în războiul cu Rusia, cu mai puţin de o lună înaintea alegerilor prezidenţiale din SUA, notează AFP, citată de Agerpres. Zelenski a fost întâmpinat de premierul britanic Keir Starmer în Downing Street.
UPDATE Liderul cecen Ramzan Kadîrov a acuzat parlamentari ruși din regiunile învecinate Ceceniei că au încercat să comande asasinarea sa și i-a amenințat pe cei responsabili cu o „răzbunare de sânge” dacă nu își demonstrează nevinovăția, relatează agenția TASS, citată de Reuters.
UPDATE Forţele armate ruse au anunţat joi că au doborât miercuri noaptea 92 de drone ucrainene lansate în special asupra sud-vestului Rusiei, transmite AFP, potrivit Agerpres.
UPDATE Drone ucrainene au atacat joi dimineaţă baza aeriană militară Hanskaia din sudul Rusiei, în regiunea Adigheia, a relatat postul de ştiri rus Mash, citat de Reuters.
UPDATE Consulatul General al României din Rostov-pe-Don își va înceta activitatea pe 14 octombrie, ca răspuns al Moscovei la acțiunile „neprietenoase” ale Bucureștiului, a anunțat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe.
UPDATE Vizita premierului român Marcel Ciolacu de la Chișinău a deranjat autoritățile de la Moscova. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a avut miercuri, un delir propagandistic, alocând subiectului o mare parte din briefingul său de presă, notează Adevărul. România rămâne ferm angajată în susținerea parcursului european al Republicii Moldova, iar propaganda agresivă a Rusiei nu va schimba acest lucru, a transmis premierul Marcel Ciolacu joi.
UPDATE Generalul Christopher Cavoli, comandantul suprem al forțelor armate americane din Europa, a întocmit o listă a armelor deținute de Statele Unite care ar putea ajuta Ucraina în războiul său cu Rusia, dar care nu au fost încă furnizate de administrația Joe Biden. Lista include rachete aer-sol și rețeaua de comunicații securizate Link 16 utilizată de țările NATO.
UPDATE Președintele Rusiei, Vladimir Putin, i-a înmânat omologului său din Republica Belarus, Aleksandr Lukașenko, cel mai înalt ordin de stat al Rusiei – Ordinul Sfântului Apostol Andrei Cel Întâi Chemat, relatează TASS citat de Rador.
UPDATE Un militar ucrainean, Serghii Gnezdilov, a fost arestat şi apoi plasat în detenţie de către autorităţile ucrainene, după ce a anunţat în mod public pe Facebook, la 21 septembrie, că-şi părăseşte fără permisiune unitatea, a 56-a Brigadă, cu scopul de a cere demobilizarea militarilor epuizaţi de peste doi ani şi jumătate de invazie rusă, relatează AFP.
UPDATE În Ucraina, niciun soldat nord-coreean nu luptă în armata rusă. Negarea vine de la Kremlin după ce, în ultimele zile, au venit informaţii contrare de la Kiev şi dinspre Seul. Un institut de presă ucrainean a informat weekendul trecut că şase ofiţeri nord-coreeni au murit într-un atac cu rachete ucrainene cu câteva zile mai devreme, lângă Doneţk, în estul Ucrainei ocupat de Moscova. Aceşti soldaţi nord-coreeni sunt ocupaţi să dea o mână de ajutor armatei ruse, care primeşte muniţii şi rachete care sosesc de la Phenian „Par o informaţie nouă (falsă), o prostie”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Dmitri Peskov.
UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat joi un decret pentru rechemarea ambasadorului Rusiei în SUA, Anatoli Antonov, aflat în acest post de şapte ani, decizie luată la mai puţin de patru săptămâni înaintea alegerilor prezidenţiale din SUA, relatează agenţia EFE.
UPDATE Ministerul rus al Apărării a raportat că în noaptea de 10 octombrie, forțele de apărare aeriană au distrus și interceptat 92 de drone ucrainene în mai multe regiuni, inclusiv 47 lansate asupra regiunii Krasnodar, unde se află și Adîgheia. Alte 12 drone ucrainene, potrivit Ministerului Apărării, au fost doborâte în regiune Kursk, nouă în regiunea Rostov, patru în regiunea Briansk, două în regiunea Belgorod și Crimeea, una în regiunea Voronej și 15 deasupra Mării Azov. Nu există rapoarte despre victime în urma atacurilor, scrie Biziday.
UPDATE Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, își începe joi un tur european, cu opriri în Marea Britanie, Franța și Italia, în căutarea sprijinului internațional. Între timp, o reuniune crucială a aliaților militari ai Kievului, programată pentru sâmbătă în Germania, a fost amânată, potrivit AFP.
UPDATE Într-un interviu acordat Politico, fostul secretar general NATO, Jens Stoltenberg, a spus că aliaţii NATO ar fi putut să ofere sprijin militar substanțial Ucrainei în 2014, ceea ce ar fi putut, în opinia sa, să prevină invazia Rusiei din 2022. Stoltenberg, care a ocupat funcția timp de 10 ani, s-a declarat dezamăgit de reacția insuficientă a comunităţii internaţionale la agresiunea rusă, în perioada respectivă. El a mai spus că războiul Rusiei în Ucraina a început nu cu invazia din 2022, ci cu anexarea ilegală a Crimeei şi conflictul din Donbas în 2014.
UPDATE Contractul pentru gaze rusești este toxic - gazul poate fi înlocuit. Aceasta este logica adoptată de mulți oficiali europeni, în timp ce înțelegerea de miliarde de dolari privind alimentarea Uniunii Europene cu gaze rusești prin Ucraina se apropie de final. Dar, cu toate că majoritatea Europei are surse alternative, pentru unele țări, în special Austria, Slovacia și Ungaria, tăierea completă a fluxului de gaze din Rusia ar fi foarte costisitoare și ar putea tulbura și alte piețe de pe continent, relatează Politico.
UPDATE Forțele Kremlinului au recunoscut că au desfășurat agenți chimici pe câmpul de luptă din Ucraina, marcând o încălcare clară a dreptului internațional. Rapoartele indică faptul că trupele ruse au utilizat cloropicrina, un agent toxic de sufocare care a fost utilizat pentru prima dată în Primul Război Mondial, scrie Defense Express.
UPDATE Rusia susține că are „informații credibile” că Ucraina intenționează să organizeze, cu sprijin occidental, „o serie de provocări anti-ruse care implică utilizarea armelor chimice în zona Operațiunii militare speciale”, se arată într-un comunicat publicat vineri de ambasada Federației Ruse în România. În același timp, Rusia acuză deschis forțele Kievului de folosirea de agenți chimici pe câmpul de luptă.
UPDATE Armata franceză antrenează și echipează brigada ucraineană „Anne de Kyiv” în Franța, prima dată când o întreagă brigadă ucraineană este antrenată în străinătate, a declarat Ambasada Franței la Kiev la 9 octombrie. Un total de 2.300 de soldați ucraineni sunt antrenați de forțele armate franceze în regiunea de nord-est Grand Est, potrivit președintelui francez Emmanuel Macron.
UPDATE Militarul Serghii Gnezdilov a fost arestat şi apoi plasat în detenţie de către autorităţile ucrainene, după ce a anunţat pe Facebook, la 21 septembrie, că-şi părăsește fără permisiune unitatea, Brigada 56.
UPDATE Volodimir Zelenski a vorbit din nou despre „planul de victorie” al Ucrainei, pe care l-a prezentat deja președintelui american Joe Biden și îl prezintă acum altor lideri, și a menționat că, dacă ar fi pus în aplicare pe deplin, Rusia ar pierde capacitatea de a amenința Ucraina sau pe oricine altcineva din Europa. „Primul pas al planului se concentrează pe faptul dacă problema incertitudinii geopolitice din Europa va fi rezolvată - dacă Ucraina va obține un loc în NATO. Dacă da, și dacă acest lucru este confirmat în mod corespunzător, Putin va pierde din punct de vedere geopolitic. Rusia trebuie să recunoască faptul că Europa are granițe și state independente, iar fiecare are dreptul de a-și alege viitorul. Adevărul este că acceptarea de către Rusia a acestei realități poate începe doar cu realizarea faptului că Ucraina nu va mai fi niciodată cucerită de Rusia... Nu va exista pace fără certitudine geopolitică”, a spus Zelenski, potrivit Ukrainska Pravda.
UPDATE Ambasadorii statelor membre ale UE au aprobat miercuri o contribuție a blocului comunitar de 35 de miliarde de euro pentru un împrumut destinat Ucrainei şi convenit în cadrul unui plan mai larg al statelor G7 de susţinere a Kievului, potrivit HotNews.
UPDATE Un atac rus cu rachete balistice a ucis șase persoane şi a rănit alte opt în regiunea de coastă Odesa, în sudul Ucrainei, potrivit autorităţilor, notează AFP preluat de Agerpres. „Atacul inamicului a făcut, din păcate, șase morţi şi opt răniţi, dintre care patru în stare gravă. Toate victimele sunt cetăţeni ucraineni”, a declarat guvernatorul regiunii Odesa, Oleg Kiper, pe Telegram.Atacul a lovit o navă civilă de containere sub pavilion Panama, potrivit guvernatorului. „Acesta este al treilea atac asupra unei nave civile în ultimele patru zile”, a adăugat el. Între timp, pe rețelele sociale au apărut imagini care ar prezenta momentul atacului.
UPDATE Răzvan Cotovelea, fost coordonator național al României pentru asistența financiară nerambursabilă de la Uniunea Europeană, crede că Republica Moldova își poate scurta drumul către aderarea la Uniunea Europeană cu 1 sau 2 ani față de Ucraina, conform Știripesurse.
UPDATE Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vine, joi, la Chișinău, într-o vizită de lucru, cu un plan european de creștere pentru R.Moldova. ”Noul plan este cel mai ambițios pe care l-a avut R.Moldova vreodată și va avea efecte de accelerare a economiei decenii înainte”, afirmă surse diplomatice. Vizita are loc în ajunul alegerilor prezidențiale și a referendumului de aderare la Uniunea Europeană, din 20 octombrie. Ursula von der Leyen va fi întâmpinată de Maia Sandu la Reședința de Stat, iar la ora 11.00 cele două președinte vor susține un briefing de presă.
UPDATE Satul Rodnikovi din Republica rusă Adîgheia este evacuat joi dimineață din cauza unui incendiu în urma unui atac cu drone, a scris pe Telegram șeful regiunii, Murat Kumpilov. El a afirmat că atacul a vizat suburbiile orașului Maykop și că nu există victime. Baza aeriană militară Khanskaya este situată în apropierea orașului. Separat Ministerul rus al Apărării a afirmat că 47 de drone au fost doborâte peste noapte deasupra regiunii mai mari Kuban, care include Adîgheia, potrivit Reuters.
UPDATE Comandamentul militar rus a ordonat probabil forțelor sale să execute un ritm ridicat de atacuri mecanizate în Ucraina pentru a obține progrese tactice semnificative înainte ca noroiul de toamnă să limiteze manevrele cu vehiculele blindate, notează Institutul pentru Studiul Războiului. Condițiile meteorologice nefavorabile luptelor din toamna acestui an și de la începutul iernii 2024-2025 vor complica și limita probabil manevrele mecanizate și ale infanteriei, dar forțele ruse ar putea încerca să mențină presiunea ofensivă constantă în estul Ucrainei în ciuda acestor dificultăți, notează HotNews.
UPDATE Statele Unite au reușit să adune date suficient de convingătoare cu privire la viitoarea invazie rusă în Ucraina datorită unor surse din cele mai înalte eșaloane ale puterii ruse. Este o dezvăluire apărută în cartea „Război”, scrisă de Bob Woodward, câștigător al premiului Pulitzer și fost jurnalist la Washington Post, devenit celebru pentru investigația sa în afacerea Watergate, scrie The Moscow Times. Biden a vorbit cu Putin de două ori în decembrie 2021. Cei doi au vorbit mai întâi prin intermediul unei legături video, apoi au avut ceea ce Woodward descrie drept o „conversație aprinsă de 50 de minute”, în care Putin a evocat la un moment dat „riscul unui război nuclear într-un mod amenințător”. Biden a răspuns amintindu-le consilierilor săi că un război nuclear „nu poate fi câștigat”, relatează Woodward. Potrivit cărții, la scurt timp după începerea războiului, președintele american le-a spus consilierilor săi în cadrul unei întâlniri din Biroul Oval: „Acest nenorocit de Putin! Putin este malefic. Avem de-a face cu întruchiparea răului”.
UPDATE Armata ucraineană a lovit miercuri o bază în care sunt depozitate drone iraniene de tip Shahed pe care Rusia le folosește pentru atacurile zilnice împotriva Ucrainei. Baza se afla în apropiere de localitatea Oktiabrski din regiunea Kranodar.