O jurnalistă de la Ziarul de Gardă s-a infiltrat printre oamenii lui Ilan Șor ca să afle din prima sursă totul despre schemele prin care fugarul ar corupe alegătorii și ar finanța protestele. A fost sub acoperire trei luni și deși a ajuns să se bucure de încrederea celor care împart banii, i-au dat și ei doar că mai puțin decât i s-a promis. Reportera și-a dat jos masca acum două zile, lăsând fără replică oamenii lui Șor.
Era 26 iunie, când la un protest din fața unei judecătorii reporterul sub acoperire Mariuța Nistor a stabilit primul contact cu cei care păreau că dirijează oamenii aduși la manifestare.
„- Dacă vin la proteste, cât îmi mai dă? - Tot 1000. Asta-i taxa la dânșii. Pe urmă, de la 1 august, o să pună câte 3000.”
În jur se discuta doar despre bani, iar oamenii nici nu ascundeau că fac totul doar din convingeri financiare.
„- Dar voi ce, doar pentru bani veniți? - Bineînțeles că pentru bani vin, Sașa, ei nu-ți vor spune. Bineînțeles că pentru bani vin. - Dar ce, pentru idee să veniți vă este greu? - Bineînțeles că este complicat. - Dar pentru ce ne trebuiți în echipă dacă veniți doar pentru bani? - Cum vin toți pentru bani, așa și noi.”
Pentru a căpăta încrederea, la cererea unei doamne, reportera a oferit datele personale. Pentru a-și proteja identitatea, jurnalista a avut grijă să prezinte poza unui buletin cu date eronate. Așa a ajuns să-și deschidă și un card virtual la o bancă rusă. Pe aplicație a văzut că, la sfârșitul lunii august, i-au fost transferate 15 mii de ruble, echivalentul a 2 mii 700 de lei. La cererea SIS, însă, aplicația a fost blocată așa că banii au rămas virtuali. Într-o lună, însă, i s-a plătit în numerar. Ce-i drept, i s-a tăiat fără jenă o mie de lei.
„- Ai dat două-trei hârtii, ai fost o dată la demonstrație și gata. - Și de câte ori m-ai sunat… de câte ori m-ai sunat, eu m-am dus la tanti Nadia. - Dar asta ce? Asta tu ai arătat că ești în colectiv. - Păi da, dar mi-ați spus că o să-mi dați… - 1,2,3,4,5. Na-ți o mie. Și na-ți încă 300 sute, na. - D-apoi mi-ați spus că-mi veți da 2300… - Nu… ți-o ieșit pe card 2300, o mie de lei rămâne la mine.”
Periodic, curiozitatea tinerei trezea anumite semne de întrebare.
„- Dar cum au adus acum? De la Moscova au adus banii ăștia? - Ție tot ți-i interesant cum și ce? Pentru ce tu trebuie să știi? Eu ți-am spus, să nu aud vorbă de la Sașa… și de banii iștia tot. Dacă se aude la Sașa, eu te scot din partid și o să-ți cauți alta profesie…”
Tânăra jurnalistă spune că se întâmpla să fie certată dacă nu răspundea la telefon, întrucât cei care luau bani erau percepuți ca și angajați.
„Tu ești obligată să vii, că tu lucrezi cu noi. Și nu înțeleg de ce tu nu răspundeai, tu erai la ora 05:00 pe internet. Eu te-am sunat și tu n-ai ridicat, Nadia te-a sunat și tu nu ai ridicat, ce înseamnă asta, Ana? Trebuie să ții întotdeauna telefonul lângă tine. Când eu te sun, tu să ridici.”
De la liderii și organizatorii protestelor, Mariuța Nistor a înțeles că miza cea mare a rușilor este compromiterea cursului european al Republicii Moldova.
„Trebuie să înțelegem că referendumul este elementul de bază al campaniei electorale. Dacă noi vom distruge referendumul, Maia Sandu nu va mai avea ce vorbi.”
Miercuri totul s-a terminat. Reportera Ziarului de Gardă a telefonat în tabăra lui Șor ca să dezvăluit totul.
„- Eu am înregistrat totul și am documentat pentru o investigație jurnalistică. Aș vrea să știu dacă Dvs. considerați că tot ceea ce faceți este corect, este moral, este legal și ce aveți de comentat? - Nimic nu am înțeles, dacă sincer.”
„- Noi suntem corupți? - Dumneavoastră plătiți oamenii pentru a vota „NU” la referendum și a alege candidatul desemnat de Șor. - Înseamnă la revedere, eu nu vreau să te văd și să te știu. ”
Deputata afiliată lui Șor a avut o reacție similară cu cea a politicianului fugar.
„Sunt plătite taxe, deci, totul este absolut legal. Dacă oamenii dau buletinele benevol, dacă eu o să dau buletinul benevol, asta înseamnă că este decizia mea, noi vorbim despre cetățeni maturi. Eu nu știu cui vreți să deschideți America. ”