Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 990: SUA permite contractorilor militari să opereze în Ucraina

social

/VIDEO/ În numele Kremlinului! Cum au adunat preoții din subordinea lui Marchel semnături pentru Victoria Furtună

14 octombrie 2024, ora 07:16

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții.  Video integral îl găsiți la finalul textului investigației.

Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceeași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.

Satul Mândreștii Noi, raionul Sîngerei. La o margine de sat găsim ferma ce aparține preotului din localitate, Mihail Brăileanu. Am venit aici pentru o nouă tentativă de a discuta cu preotul despre semnăturile pe care le-a strâns de la localnici pentru înregistrarea la CEC a candidatei la prezidențiale Victoria Furtună. Când ne-am apropiat de fermă, un dulău s-a năpustit asupra echipei de filmare și am fost nevoiți să stăm chitic în mașină. 

În această săptămână, am mers două zile la rând în Mîndreștii Noi, acasă la preot, ca să discutăm cu el despre activitățile electorale în care a fost implicat. În prima zi am găsit poarta încuiată. În ziua următoare era însă acasă, dar preotul Mihail nu a ieșit să discute cu noi. Nici la telefon nu ne-a răspuns.

Dacă preotul a reușit să fugă de întrebările noastre despre semnăturile colectate pentru înregistrarea Victoriei Furtună, oamenii din sat ne-au confirmat. Doar că, potrivit lor, preotul le-a spus alte motive pentru care adună semnături.   

„- Eu la părinte am iscălit un document ca să nu se închidă biserica. - Când s-a întâmplat asta? - Poate să fie prin august. - El a venit acasă? Umbla cu listele astea pe acasă? - Da. - Și ce v-a spus? - Pentru ca să nu închidă biserica. A fost vorba că o să închidă bisericile: biserica din sat, biserica de la Bălți. Am semnat și eu. Au semnat și vecinii. - Dar cum era? Era o foaie albă? Nu era scris nimic pe ea? - Nu mai țin minte ce era scris. - Dvs ați semnat fără să vă uitați dacă e adevărat? - Eu nu am citit ce-am iscălit. - Sau nu ați pus la îndoială dacă e părintele? - Părintele e părinte, om de sat. - Și el personal umbla cu listele astea prin sat sau mai era cineva? - Nu, singur. - Dvs ați fi semnat de fapt pentru Victoria Furtună, candidat independent la alegerile prezidențiale. - Nici nu am auzit de așa ceva. - Nu ați auzit de ea?   - Deloc, absolut nu!” 

...

„- Dvs nu știți, preotul a umblat cu niște liste prin sat? - A fost. - Și dvs știți pentru ce s-au semnat oamenii ? - Nu! - Dumneavoastră v-ați semnat? - Da! - Dar nu v-a spus părintele pentru ce? - Trebuia la Moscova să se ducă. - Pentru ce să se ducă la Moscova? - Nu știu. - Știți că a strâns semnături pentru Victoria Furtună, candidat la prezidențiale? - De asta eu nu știu. - Dvs ați auzit de Victoria Furtună? - O știu. Am văzut-o la televizor. -  Dar cum v-ați semnat? Ați semnat fără să întrebați? - M-a rugat și am semnat”.

...

- Am semnat pentru ca biserica să rămână cum a fost și dacă suntem contra la LGBT-ul ăsta să fie în școală și toate astea. - Numai pentru asta ați semnat? - Da! -  Ați prezentat și buletin, date personale sau doar ați semnat? - Da, da, pentru că nu sunt de acord. Chiar să mă ducă la împușcat că nu sunt de acord cu toată distrăbălătura asta care ne-o aduc nouă din Europa. - Dar nu v-a spus nimic, dacă susțineți candidatul Victoria Furtună? - Nu, n-a spus. - Acum dvs, dacă v-ați pomenit în lista asta, nu sunteți supărată pe preot că v-a amăgit? - Eu nu mă supăr”. 

S-a alăturat discuției și fiul femeii, semnatar și el în lista preotului Mihail. 

„- Tu ai semnat când am semnat noi foaia ceea de la biserică, când  a umblat părintele? - Da! Am semnat”.

Un alt sătean ne-a spus că preotul ar fi strâns semnături pentru a trece la Mitropolia Basarabiei. 

„- El a umblat prin sat și a amăgit lumea că el ar vrea să treacă de la Mitropolia rusă (nr. Mitropolia Moldovei) la Mitropolia Basarabiei. A luat 20 de semnături și s-a dus la Moscova. - Și el a fost la Moscova, domnul Brăileanu? - Da! - A fost la Moscova acum când au fost mai mulți? - Cred că da. Vă spun că o lună în urmă, poate mai mult”. 

Listele cu semnături, transmise secretarului Eparhiei de Bălți și Fălești

Persoana care ar fi mobilizat preoții din regiune ca să adune semnături pentru înregistrarea unor concurenți electorali este Maxim Guzun, secretarul Eparhiei de Bălți și Fălești.

La fel ca și în cazul preotului din Mîndreștii Noi, a trebuit să alergăm prin tot orașul Sîngerei ca să îl putem prinde. La biserica „Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril” din Sîngerei, unde slujește, nu l-am găsit, iar la telefon a refuzat să vorbească după ce a auzit că suntem de la TV8.

L-am prins cu greu la Liceul Olimp din localitate, unde este profesor de religie. Pentru a scăpa de noi, părintele a încercat să evadeze prin ușa din spate a liceului.

„- De ce sunteți așa insistenți? - De ce fugiți de noi de parcă suntem criminali să alergăm din urma dvs? Nu mai bine să ne oprim decent să discutăm? - Dar ce s-a întâmplat? Nu pot să dau niciun comentariu. Toate comentariile la sediul Eparhiei. Este responsabilul care se ocupă cu presa. - După informațiile noastre, dvs personal ați strâns liste cu semnături de prin localitățile din regiune în susținerea unui candidat electoral. - Nu este adevărat. Nicio semnătură nu am strâns. - Pentru candidata Victoria Furtună nu ați strâns? 

- Nu am strâns nimic. Poate semnături s-au strâns pentru unitatea bisericii, ca oamenii să fie uniți pentru biserică și să nu-și bată joc de biserică. Poate pentru asta s-au strâns semnături, dar pentru oarecare candidat nu. Eu nu pot să răspund pentru ceea ce fac unii preoți. Eu răspund de mine ce fac. - Au existat totuși niște liste pe care preoții le-au completat și vi le-au transmis dvs? - Eu nu știu de asta. - Păi acum ne spuneți că în susținerea bisericii ați avut totuși niște liste. - Poate ei ceva au colectat, dar eu nu știu ce au colectat și pentru cine”. 

Arhiepiscopul Marchel o promovează deschis pe Victoria Furtună 

Superiorul lui Maxim Guzun din Eparhia de Bălți și Fălești este arhiepiscopul Marchel, cunoscut pentru viziunile sale radicale pro-rusești. În această campanie electorală, Marchel a pledat deschis, la predici și în evenimente publice, pentru susținerea Victoriei Furtună la alegerile din 20 octombrie.   

 Arhiepiscopul Marchel: „Iată, ați privit pe ecran o femeie firavă, o creștină, o mama duioasă și o soție cinstită, Victoria Furtună. Ea s-a ridicat totuși împotriva acestora. Permiteți-mi în numele dvs să-i mulțumim. Permiteți-mi în numele dvs să-i dorim la mai mult și la mai mare. Permiteți-mi să-i dorim să ajungă și ea factor decizional în țară, pentru că este capabilă să producă legi creștinești”.

Acest îndemn a venit după ce, la începutul aceleiași întruniri, Marchel se declara împotriva implicării bisericii în politică.

Arhiepiscopul Marchel: „Preotul nu este pentru politică și nici politica pentru preot, pentru că este murdară. Iată de ce vă îndemn să vă feriți de această murdărie”.  

Elogiile lui Marchel la adresa Victoriei Furtună au continuat și la Chișinău, în timpul marșului „Drumul Crucii și al Păcii”. Evenimentul s-a încheiat la Memorialul Eternitate, unde a fost amplasată o scenă.

Arhiepiscopul Marchel: „Mulțumire și recunoștință unei femei îndrăznețe care s-a răsculat întru păstrarea valorilor noastre, femeie slabă la vedere, dar cu suflet mare. O am în vedere pe Victoria Furtună. Stimată doamnă, dacă ești printre noi, te poți bucura de stima și respectul nostru. Să vă ajute Dumnezeu și la mai mult și la mai mar”.

Episcopul Marchel a atras atenția și la alt candidat, Vasile Tarlev.

„Salutare aduc și domnului Vasile Tarlev. L-am văzut în biserică, dar nu știu dacă este printre noi. Pe timpul când dânsul era la guvernare, era o armonie între puterea de stat și puterea bisericească. După aceste timpuri noi tânjim, pentru că s-au dus aproape cu neîntoarcere”.

A urcat pe scenă și Victoria Furtună cu o rugăciune, iar la final au fost lansați mai mulți porumbei, simbolul electoral al candidatei la prezidențiale.

Victoria Furtună a evitat să vorbească despre faptul că este susținută de fețele bisericești în această campanie electorală.

„- Biserica vă face campanie electorală de fața oamenilor. Cum comentați asta? – Unde vedeți că biserica face campanie? Eu am ieșit și i-am mulțumit Domnului pentru faptul că trăim în pace și m-am rugat Domnului să fie pace la noi acasă. Matale ai spus vreo rugăciune fiind astăzi aici pentru pace?  – Credeți că nu este campanie electorală ceea ce faceți aici? – Dvs ați spus vreo rugăciune astăzi?”

Semnături colectate de preotul din Temeleuți

Preoții și episcopul de Bălți și Fălești nu sunt însă singurii care s-au mobilizat pentru a o ajuta pe fosta procuroare să devină președintă. Aceeași situație am găsit-o și în parohiile din raionul Florești, subordonate Eparhiei de Soroca și Drochia.

Oamenii din localitate ne-au sesizat la redacție că preotul din satul Temeleuți, raionul Florești, Veaceslav Parasi, ar fi colectat semnături pentru campania electorală a Victoriei Furtună. La fața locului am constatat însă aceeași șmecherie. Preotul le-ar fi spus sătenilor că semnăturile sunt pentru un alt scop.

„- Să nu se închidă biserica a fost. - Și a fost și la dvs? - A fost și la mine. - Și ați semnat? - Da! - Și v-ați uitat atent? Era anume așa să nu se închidă biserica? - Da, când a fost conflictul cela la aeroport. (n.r Pelerinajul preoților la Moscova) - Sunteți sigur de asta? - Nu-s sigur, dar așa era. - Dvs când ați semnat acolo, cum era? O foaie albă era? - Mai erau oameni. Numai semnături erau. După toate așa era, dar eu știu ce-a făcut. - Dacă o să aflați că lista ceea preotul a dat-o în altă parte? - El e om serios și nu cred. - Ați mers pe încredere că e preotul? - Da, e om în vârstă. E serios”.

...

„- La noi nu a ajuns cu semnăturile în mahala asta. - Dar ați auzit că a umblat, da? - Da, am auzit că a fost. - Dar știți pe cineva care ar fi semnat în listele astea? Dvs cine v-a spus, cineva care a semnat?  - Din mahala școlii. Cumătra mea chiar lucrează la biserică și a fost într-un timp și a strâns semnături, dar nu a ajuns pe aici. - Ca să nu se închidă biserica sau pentru ce? - Da, ca să nu se închidă biserica”.

...

„- Auzisem eu ceva de iscălituri că au făcut, dar eu personal sunt neutru. - Nu ați semnat? - Eu nu mă amestec. Sunt sătul. - Dar despre ce semnături ați auzit că a strâns preotul? - Cu o femeie nu știu ce, auzeam eu. Dracul știe. - Pentru Victoria Furtună? - Nu vă pot spune”.

La fel ca și în cazurile precedente, preotul s-a ascuns de echipa de filmare. Am găsit biserica din sat încuiată, iar acasă la preot nu a ieșit nimeni să discute cu noi. Apelul nostru telefonic l-a deranjat pe părinte.   

„- Părinte Veaceslav, bună ziua! De la postul de televiziune TV8 vă deranjează. Am vrea să discutăm cu dvs câteva minute. Suntem în sat, chiar la casa dvs. Ați putea ieși, dacă sunteți acasă, să discutați cu noi câteva minute? - Nu. Nu am posibilitate”.

La câteva ore de la această discuție, în timp ce eram în drum spre Chișinău, părintele Veaceslav a revenit cu un apel telefonic, dar să-și verse supărarea, pentru că i-am filmat casa.

„- Dacă e proprietate privată casa mea, dvs aveți dreptul să filmați proprietatea mea? - Noi din drum am filmat. Nu am pășit niciun pas pe proprietate privată. - Stați oleacă, dar de ce cu drona alergați împrejurul casei? - Dvs dacă ați revenit la mine cu un apel, am crezut că sunteți dispus să vorbim. - Eu am revenit pentru că ați filmat cu drona ce nu trebuia să filmați.

- Noi cunoaștem că dvs ați transmis niște liste secretarului Eparhiei Soroca cu semnături colectate de la cetățeni din sat. E adevărat asta sau nu? - Și care e problema chiar și să colectat? Avem vreo interzicere ca și cetățean să facem lucrul ăsta? - Să colectați semnături? Credeți că ar fi o normalitate un preot al satului să colecteze semnături în favoarea unui candidat electoral? -  Eu nu sunt în biserică. - Deci a existat totuși această listă? - Eu nu fac în biserică, chiar și să fi fost lucrul ăsta. - Dar ați primit îndemnuri de la Eparhia din Soroca să colectați semnături, că nu doar în satul dvs, nu doar dvs ați colectat? - Nu mă întrebați pe mine de chestii de astea că nu am mai avut niciun îndemn. Chiar să fi făcut, poate am făcut pur și simplu. Noi cu toții suntem cetățeni și fiecare putem să greșim”.

Părintele Veaceslav a făcut parte din grupul de preoți care au fost surprinși pe 20 august în Aeroportul din Chișinău plecând, în pelerinaj la Moscova.

„- Cine vă achită călătoria? - Eu singur. - Dar cu ce scop vă duceți la Moscova? - De ce vă vârâți în sufletul oamenilor? - Este adevărat că vă veți întâlni cu Ilan Șor? - Nu. - E adevărat că o să primiți câte o mie de euro pe card MIR? (Preotul a zâmbit)”.

Preoți reținuți cu bani extrași din „Sberbank” din regiunea transnistreană

Pe 13 septembrie, preotul din Temeleuți a fost reținut de Poliție, în timp ce revenea din regiunea transnistreană, de unde ridicase bani de la „Sberbank”,  folosind aplicația telefonică a unei bănci rușești. 

„- Eu am fost reținut, Da, ce am avut am avut, dar… - Și nu sunt bani extrași de pe un card din Rusia? - Nu. Asta e cu totul altă cale. - Dar de unde erau banii, dacă nu de pe cardul ăsta? - Eu nu vreau să discut pe temele astea”.  

În aceeași zi, au fost reținuți de poliție, cu bani extrași de la „Sberbank” și părintele din Mîndreștii Noi, dar și secretarul Eparhiei de Bălți și Fălești, Maxim Guzun. Despre reținerea fețelor bisericești a vorbit chiar episcopul Marchel, la o adunare cu preoți și enoriași.

Arhiepiscopul Marchel: „Avem un caz concret. La 12 septembrie, în Florești, au fost reținuți 2 sau 3 preoți pentru 12 ore, pentru că și-au ridicat absolut legitim bani din bancă, bine meritați de ei. I-au lipsit și de card, i-au lipsit și de bani și s-au mai ales și cu percheziții”.  

Pe de altă parte, preotul Maxim Guzun a negat categoric că ar fi vizat într-o anchetă a Poliției.

„- Aveți un card MIR? Ridicați bani din transnistria de pe acest card? - Nu. Nu am. - V-a oprit Poliția la intrare în Sănătăuca, împreună cu un alt grup de preoți? - Nu, la sigur nu am fost. Nu am niciun card și nu primesc niciun fel de bani de pe oarecare card, cum spuneți dvs. Și nu am fost în regiunea ceea pe 13 septembrie. Nu am fost acolo. - Dar în pelerinajul de la Moscova ați fost și dvs împreună cu colegii? - Nu”.  

Poliția a documentat mai mulți preoți care s-au implicat în campania electorală pentru alegerile prezidențiale, care urmează a fi amendați.  

„Au fost înregistrate două cazuri la Bălți, două în raionul Râșcani, unul la Sângerei și unul în municipiul Chișinău. Pe numele fețelor bisericești au fost pornite procese contravenționale în baza Art. 52, aliniatul 2 din Codul Contravențional: „Efectuarea agitației electorale de către reprezentanții cultelor religioase, desfășurată inclusiv în lăcașele de cult în cadrul campaniei”. Totodată, a fost sesizată Mitrolopia Moldovei și Comisia Electorală Centrală” , a precizat IGP la solicitarea Cutiei Negre.

Pelerinajele preoților la Moscova și coordonatorul din anturajul lui Putin

Acuzațiile de implicare a preoților Mitropoliei Moscovei în politică au apărut odată cu pelerinajele acestora în Federația Rusă. Potrivit informațiilor oferite de Poliție, în aceste deplasări în Rusia au fost circa 200 de preoți din Moldova. Portalul Deschide.md a scris că fețele bisericești ar fi fost instruite la Moscova să facă propagandă împotriva Maiei Sandu și referendumului din octombrie. Tot acolo, ei ar fi primit carduri MIR pe care primesc lunar bani din Rusia.

Atât Patriarhia Rusă, cât și Mitropolia Moldovei au negat orice conotație politică a acestor pelerinaje.

Tot Deschide.md a scris că deplasarea preoților la Moscova a fost coordonată de un personaj cu dublă cetățenie - rusă și ucraineană, Dmitri Chistilin, care ar face parte din anturajul lui Putin. Chistilin ar fi organizat și Drumul Păcii din Chișinău și s-ar fi ocupat și de campania electorală a Victoriei Furtună.

Pe 5 octombrie, Chistilin a fost declarat indezirabil și expulzat de pe teritoriul Republicii Moldova, fiind însoțit până la traversarea frontierei cu Ucraina. La scurt timp, a fost reținut de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU). El este acuzat de trădare de patrie și riscă închisoare pe viață cu confiscarea averii.

Victoria Furtună, pe care am prins-o la o întâlnire cu alegătorii, neagă orice legătură cu Dmitri Chistilin.

Victoria Furtună: „Nu știu despre cine vorbiți. Nu cunosc persoana în cauză. Lumea o să iasă acum cu diferite învinuiri, o să se străduie să-mi denigreze imaginea. Eu sunt candidat independent și eu am respectat legislația”.

La fel, candidata neagă implicarea preoților în colectarea de semnături pentru înregistrarea sa în cursa electorală.

„- Nu este adevărat. Echipa a strâns semnături și eu îmi asum acest fapt. - Niciun preot nu a strâns pentru dumneavoastră? - Niciun preot”.

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Secretele lui Vasile Tarlev, Bitcoinul Nataliei Morari și cine stă în spatele Victoriei Furtună
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Cum și-au schimbat retorica în timp unii candidați la scrutinul prezidențial
/VIDEO/ Decizia de a renunța la compensațiile direct în factură, firească? Buzu: „A fost o măsură anticriză. Revenim la normalitate”
/VIDEO/ Decizia de a renunța la compensațiile direct în factură, firească? Buzu: „A fost o măsură anticriză. Revenim la normalitate”
/PROMO/ Întreabă Ghețu: Care sunt întrebările la care a evitat să răspundă Voronin
/PROMO/ Întreabă Ghețu: Care sunt întrebările la care a evitat să răspundă Voronin
/PROMO/ Ecoul alegerilor prin satele Moldovei - sâmbătă, de la 19:45, la Moldova gândește
/PROMO/ Ecoul alegerilor prin satele Moldovei - sâmbătă, de la 19:45, la Moldova gândește
Când trebuie echipată mașina cu anvelope de iarnă: Amenda prevăzută de lege
Când trebuie echipată mașina cu anvelope de iarnă: Amenda prevăzută de lege
/VIDEO/ Emoții unice pentru un tânăr din Capitală. În timp ce cânta la chitară melodia lui The Urs, interpretul a apărut lângă el
/VIDEO/ Emoții unice pentru un tânăr din Capitală. În timp ce cânta la chitară melodia lui The Urs, interpretul a apărut lângă el

/VIDEO/ Emoții unice pentru un tânăr din Capitală. În timp ce cânta la chitară melodia lui The Urs, interpretul a apărut lângă el

missing
09 noiembrie 2024, ora 14:28

Un tânăr a trăit emoții unice în timp ce cânta melodia lui The Urs în centrul Chișinăului. Acesta interpreta cântecul "Tărâmul interzis" la chitară, când din mulțime s-a apropiat interpretul și a început să cânte împreună cu el.

Momentul a fost surprins de mai mulți trecători, care s-au oprit să admire și să filmeze momentul artistic. 

Ulterior, imaginile au apărut pe rețelele de socializare, devenind virale în scurt timp.

The Urs a devenit cunoscut în Republica Moldova și România în special după lansarea piesei „Tărâmul interzis”, ce a adunat peste 13.000.000 de vizualizări pe Youtube în doar trei luni.

/VIDEO/ Povestea din spatele hitului „Tărâmul interzis” și secretul succesului. The Urs: „Am avut multe momente când voiam să renunț”

Socialiștii nu se pot resemna cu înfrângerea. Membri, dar și simpatizanți ai partidului au protestat astăzi în fața Comisiei Electorale Centrale, în timp ce membrii acesteia examinau sesizările depuse de ei, care se referă la presupusele încălcări în timpul scrutinului. Care este reacția PAS-ului! /Amenzile aplicate până acum alegătorilor care au luat bani în schimbul votului la alegerile prezidențiale și referendum se ridică la 5 milioane de lei. Sancțiunile au fost aplicate de Centrul Național Anticorupție, pe baza proceselor contravenționale întocmite de polițiști. /Mai mulți medici, dar și pacienți au ieșit astăzi astăzi în fața Spitalului Clinic din Bălți, în semn de protest față de decizia instanței de a-l condamna la doi ani de închisoare pe medicul urolog Serghei Cozub. Aceștia au cerut grațierea medicului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Victor Furtună a câștigat concursul pentru funcția de procuror-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Acesta a obținut cel mai mare punctaj în urma interviului desfășurat astăzi de Consiliul Superior al Procurorilor. /Partidul Socialiștilor din Moldova amenință cu proteste. Igor Dodon acuză guvernarea și pe președinta nou aleasă că a furat voturile alegătorilor. Ce răspuns au cei din urmă! /Moldovenii cu cetățenie română vor fi așteptați 5 zile la urne ca să voteze președintele țării și să-și aleagă reprezentanții în Parlamentul de la București. România va deschide în Republica Moldova 59 de secții de votare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se clatină unele fotolii în Guvern. Premierul Dorin Recean promite schimbări în următoarele zile. Acesta nu a precizat însă despre ce miniștri ar fi vorba. /Ministerul Afacerilor Externe respinge acuzațiile autorităților ruse, care au spus că nu recunosc rezultatele alegerilor prezidențiale din Republica Moldova și le consideră „nedemocratice”. Care a fost și reacția purtătorului de cuvânt al Guvernului! /În doar două zile, peste 100 de mii de persoane s-au înscris în sistem pentru a beneficia de compensații pentru perioada rece a anului. Cei care vor cheltui banii acordați de stat în alte scopuri decât plata facturilor pentru încălzire, vor fi lipsiți de compensație.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Decizia Curții Constituționale privind confirmarea rezultatelor referendumului republican a fost publicată în Monitorul Oficial. Integrarea europeană va fi legalizată în Constituție. /Fraudă de zece milioane de lei dintr-un proiect finanțat de Uniunea Europeană. Ofițerii anticorupție au descins la cinci angajați ai Moldsilva. /Peste 50 de mii de persoane s-au înscris în sistemul de compensații în prima zi de la lansare. Cererile pot fi depuse până pe 28 noiembrie, inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Maia Sandu câștigă alegerile prezidențiale și devine singurul politician căruia moldovenii i-au încredinţat direct două mandate. Rezultate preliminare arată un scor de 55,3 la sută pentru Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo, cu 44,6%. /Aproape 800 de încălcări în ziua alegerilor au fost semnalate de Observatorii Misiunii Promo-Lex. Și poliția a înregistrat peste 200 de incidente care au vizat procesul electoral și au întocmit 31 de procese-verbale. Cele mai multe țin de coruperea electorală, fotografierea buletinelor de vot sau transportarea organizată la secțiile de votare. /De astăzi, cetățenii Republicii Moldova se pot înregistra pe platforma compensații.gov.md pentru a beneficia de ajutor la energie în sezonul rece. Compensațiile vor fi acordate sub formă de bani direct în contul bancar sau prin oficiile poștale, nu ca reducere în facturi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Remunerați cu mașini și telefoane mobile pentru a corupe alegătorii. Oamenii legii vin cu detalii despre perchezițiile de ieri la membrii fostului partid „Șor” și ai Blocului politic „Victorie”. Două persoane au fost reținute, iar un Suzuki Vitara, confiscat. Astăzi au avut loc noi percheziții în acest dosar. /Astăzi este ultima zi în care este permisă agitația electorală în cadrul turului doi al alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova. Mâine va fi „ziua tăcerii”, iar duminică moldovenii vor decide cine va conduce țara în următorii patru ani. /Suntem săraci, dar punem bani și la ciorap. Șase din zece moldoveni au reușit în ultimul an să pună bani deoparte, arată un sondaj efectuat de Expert Grup. Economia țării însă a pierdut.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Constituția Republicii Moldova va fi modificată. Curtea Constituțională a validat referendumul republican din 20 octombrie. Începutul ședinței a avut loc pe fundalul unui protest organizat de liderii și simpatizanții Blocului „Victorie”, afiliat fugarului penal Ilan Șor, dar și ai Partidului Comuniștilor. /Percheziții matinale în șapte raioane din țară, în cadrul unor dosare privind coruperea electorală.12 persoane sunt bănuite că ar fi oferit bani alegătorilor pentru a vota un anumit candidat la alegerile prezidențiale. Tot pentru corupere electorală a fost reținut și liderul organizației teritoriale al Blocului Victorie din Cimișlia. /Începând de mâine,1 noiembrie, și până pe 31 martie, șoferii sunt obligați să circule cu luminile de întâlnire conectate la mașini și pe timp de zi. Ce amendă riscă șoferii care nu se vor conforma.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Centrul Național Anticorupție a aplicat amenzi în valoare de peste două milioane de lei pentru corupere electorală, iar alte aproape o mie de procese-verbale sunt acum în examinare. Printre cei amendați se află și Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel. /În plină campanie electorală, miniștrii au decis să dubleze îndemnizația unică pentru tinerii medici care vor alege să profeseze la sate. Suma va crește de la 120 până la 250 de mii de lei. Nu are nicio tangență electorală, dă asigurări purtătorul de cuvânt al Guvernului. /Stare de panică dăunează buzunarului. Celebra schemă cu ruda implicată în accident a înșelat moldovenii de cel puțin 36 de milioane de lei. Poliția raportează 240 de cazuri în care oamenii au căzut în plasa escrocilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Noi percheziții în dosarul coruperii electorale. Oamenii legii au descins în Cimișlia și Comrat, la șase persoane, care ar fi influențat alegătorii la referendumul și scrutinul electoral de pe 20 octombrie. /Căldură mai ieftină pentru consumatorii din nordul țării. Care este noul tarif aprobat astăzi de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică./Numărul cazurilor de infecții ale căilor respiratorii este în creștere cu 20 la sută față de săptămâna trecută. Mai mult de jumătate s-au înregistrat la copii. În total au fost înregistrate peste 5 mii de cazuri.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
În doar o săptămână, ofițerii anticorupție au aplicat amenzi de peste un milion de lei persoanelor care și-ar fi vândut votul în cadrul alegerilor din 20 octombrie. Până acum, oamenii legii au efectuat peste 800 de percheziții și au aplicat sechestre în valoare de peste 50 de milioane de lei. /Medicul de la azilul de bătrâni din Comrat, care a fost filmat în timp ce le spunea pacienților cum să voteze, ar fi fost plătit cu bani din Rusia pentru a influența votul alegătorilor. Acesta a fost reținut. CEC nu exclude anularea voturilor date în acest azil. /Noi detalii în cazul avionului prăbușit la Vadul lui Vodă, unde o persoană a decedat. Aeronava se pregătea să aterizeze când a căzut peste o clădire.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Perchezițiile și reținerile în dosarul mitei electorale continuă. Astăzi a ajuns pe mâna oamenilor legii liderul unei grupări afiliate fugarului panal Ilan Șor, fiind denunțat de o femeie. Între timp, ofițerii CNA au descins în mai multe localități din Orhei, Rezina și Nisporeni! /Beneficiarii unei case de bătrâni din Comrat au fost ajutați să voteze. Mai mult, li s-a sugerat și candidatul. Promo-LEX face apel către instituțiile statului să intervină. /Percheziții astăzi și în sudul țării. Adjunctul bașcanei Găgăuziei, Victor Petrov, a fost asaltat de procurori. Acesta este suspectat de evaziune fiscală și spălare de bani.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Transferuri de zeci de milioane de dolari pentru cumpărarea voturilor. În doar două luni, din Federația Rusă au fost transferate 39 milioane de dolari. /Certificatele pentru drept de vot pentru turul I al alegerilor prezidențiale nu mai sunt valabile. Cetățenii pot solicita altele noi pentru turul II. Acestea le vor permite alegătorilor să voteze în orice altă secție de votare de pe teritoriul țării, pe lista electorală suplimentară. /Atac terorist la Ankara. Șapte persoane au murit, inclusiv cei doi atacatori, și 22 de răniți. Atentatul nu a fost revendicat deocamdată, dar ministrul Apărării și cel de Interne de la Ankara au indicat Partidul Muncitorilor din Kurdistan drept responsabil.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Campania electorală pentru turul doi al alegerilor prezidențiale să dă în jurul dezbaterilor. Maia Sandu a aruncat mănușa în terenul lui Alexandr Stoianoglo și l-a invitat la duel fără moderatori. /Centrul Național Anticorupție a aplicat amenzi în valoare de circa 1 milion de lei pentru corupere electorală. Peste 350 de procese verbale, recepționate de la Poliție, sunt în proces de examinare. /Grav accident la Ialoveni. Două persoane au murit, iar alta luptă pentru viață, după ce două automobile s-au ciocnit frontal. Totul s-a întâmplat lângă Sociteni.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Dezbaterea electorală dintre Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo va avea loc duminică, 27 octombrie. Aceasta va fi moderată de jurnalistul Gheorghe Gonța, cel care a recunoscut public că a acceptat bani în plic pentru munca sa, a făcut partizanat politic, lucruri incompatibile cu activitatea ziaristică. Au reacționat și ONG-urile de media. /Comuniștii au cerut Comisiei Electorale Centrale anularea voturilor din diasporă pentru referendum sau renumărarea acestora. Mai mult, Vladimir Voronin îl acuză pe Igor Dodon de rezultatul referendumului. /Eșec pentru a treia oară! Licitația pentru spațiile comerciale de la aeroport a fost din nou anulată. Asta după ce un singur participant a depus dosarul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană a separat moldovenii în două tabere. 50,4 dintre alegători au spus DA integrării în UE, numărul acestora fiind mai mare cu aproximativ 14 mii. /Viitorul președinte al Republicii Moldova va fi ales în turul doi. Maia Sandu a acumulat peste 42 la sută dintre voturi, iar Alexandr Stoianoglo 26. Cei doi au promis că vor avea dezbateri electorale. /Oameni decedați în listele electorale, intimidări și secții de votare fără lumină, sunt doar câteva dintre încălcările semnalate de observatori în ziua alegerilor. În ce măsură acest pot influența rezultatele finale, vă spunem la știri.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 300 de tineri din Republica Moldova ar fi fost instruiți să provoace haos de alegeri. Oamenii legii au efectuat aproape 90 de percheziții în toată țara și au confiscat 1,6 milioane de lei. Avem detalii și imagini la știri! /Start sezon termic în Chișinău și Bălți. Primele vor fi conectate școlile, grădinițele, spitalele, dar și în blocurile care au depus solicitări la furnizorii de energie termică. /Pericol de explozie la Edineț! O autocisternă cu gaz a răsturnat un microbuz. Două persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Alertă în nordul țării. Bucăți de rachetă au fost găsite lângă un sat din Republica Moldova. Noaptea trecută, armata rusă a lansat zeci de rachete asupra mai multor regiuni ucrainene, inclusiv Cernăuți. Astăzi însă, președintele Ucranei, Volodimir Zelenski, a prezentat „planul de victorie” în războiul cu Rusia. Acesta constă din cinci puncte și trei anexe secrete. /Noi percheziții în nordul țării, la activiștii Blocului „Victoria”. Poliția investighează suspiciuni privind posibile tentative de influențare ilegală a procesului electoral.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Centrele multifuncționale ale Agenției Servicii Publice vor avea un program special de muncă în ziua alegerilor din 20 octombrie. /Vin înghețurile în Republica Moldova. Meteorologii au emis Cod galben pentru cinci zile. Mai exact, în perioada 17-21 octombrie, în orele nocturne și ale dimineții, temperatura la suprafața solului va coborî până la ...-4°C. /Atac cu rachete la Nikolaev. O femeie a murit, iar cel puțin 16 persoane au fost rănite. Incendiile s-au extins pe câteva sute de metri pătrați.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Premieră la alegerile din 20 octombrie. În loc de ștampilele aplicate în actele de identitate, cetățenii vor primi stickere tematice cu inscripția „am votat”. /Cei patru funcționari publici, reținuți după perchezițiile de la Primăria Orhei, au primit câte 30 de zile de arest. Unul a fost băgat după gratii, iar ceilalți trei vor sta în arest la domiciliu. /Creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc astăzi Acoperământul Maicii Domnului. În această zi este marcat hramul în mai multe localități din țară, inclusiv municipiul Chișinău.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
1,8 miliarde de euro acordate de Uniunea Europeană în proiecte de dezvoltare a Republicii Moldova. Noul pachet de asistență financiară a fost anunțat de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care s-a aflat astăzi într-o vizită de lucru la Chișinău. /Trei persoane au fost reținute, după 115 percheziții în dosarul finanțării ilegale a partidelor afiliate fugarului penal Ilan Șor. /Ultimii moldoveni din Liban, care au solicitat să fie evacuați în Republica Moldova, au ajuns la Chișinău. În total, 38 de cetățeni moldoveni au fost aduși acasă.

/INFOGRAFIC/ Rezultate alegeri prezidențiale în Moldova, turul II: Răsturnare de situație! Cine câștigă, potrivit datelor finale
/INFOGRAFIC/ Rezultate alegeri prezidențiale în Moldova, turul II: Răsturnare de situație! Cine câștigă, potrivit datelor finale
/PROMO/ Întreabă Ghețu: Care sunt întrebările la care a evitat să răspundă Voronin
/PROMO/ Întreabă Ghețu: Care sunt întrebările la care a evitat să răspundă Voronin
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, reporter TV sau editor video
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, reporter TV sau editor video
Când trebuie echipată mașina cu anvelope de iarnă: Amenda prevăzută de lege
Când trebuie echipată mașina cu anvelope de iarnă: Amenda prevăzută de lege
STOP VOT! Secțiile de votare din Moldova s-au închis. Prezența la vot în turul II: Câți moldoveni au votat
STOP VOT! Secțiile de votare din Moldova s-au închis. Prezența la vot în turul II: Câți moldoveni au votat

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.