Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Video integral îl găsiți la finalul textului investigației.
Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceeași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Satul Mândreștii Noi, raionul Sîngerei. La o margine de sat găsim ferma ce aparține preotului din localitate, Mihail Brăileanu. Am venit aici pentru o nouă tentativă de a discuta cu preotul despre semnăturile pe care le-a strâns de la localnici pentru înregistrarea la CEC a candidatei la prezidențiale Victoria Furtună. Când ne-am apropiat de fermă, un dulău s-a năpustit asupra echipei de filmare și am fost nevoiți să stăm chitic în mașină.
În această săptămână, am mers două zile la rând în Mîndreștii Noi, acasă la preot, ca să discutăm cu el despre activitățile electorale în care a fost implicat. În prima zi am găsit poarta încuiată. În ziua următoare era însă acasă, dar preotul Mihail nu a ieșit să discute cu noi. Nici la telefon nu ne-a răspuns.
Dacă preotul a reușit să fugă de întrebările noastre despre semnăturile colectate pentru înregistrarea Victoriei Furtună, oamenii din sat ne-au confirmat. Doar că, potrivit lor, preotul le-a spus alte motive pentru care adună semnături.
„- Eu la părinte am iscălit un document ca să nu se închidă biserica. - Când s-a întâmplat asta? - Poate să fie prin august. - El a venit acasă? Umbla cu listele astea pe acasă? - Da. - Și ce v-a spus? - Pentru ca să nu închidă biserica. A fost vorba că o să închidă bisericile: biserica din sat, biserica de la Bălți. Am semnat și eu. Au semnat și vecinii. - Dar cum era? Era o foaie albă? Nu era scris nimic pe ea? - Nu mai țin minte ce era scris. - Dvs ați semnat fără să vă uitați dacă e adevărat? - Eu nu am citit ce-am iscălit. - Sau nu ați pus la îndoială dacă e părintele? - Părintele e părinte, om de sat. - Și el personal umbla cu listele astea prin sat sau mai era cineva? - Nu, singur. - Dvs ați fi semnat de fapt pentru Victoria Furtună, candidat independent la alegerile prezidențiale. - Nici nu am auzit de așa ceva. - Nu ați auzit de ea? - Deloc, absolut nu!”
...
„- Dvs nu știți, preotul a umblat cu niște liste prin sat? - A fost. - Și dvs știți pentru ce s-au semnat oamenii ? - Nu! - Dumneavoastră v-ați semnat? - Da! - Dar nu v-a spus părintele pentru ce? - Trebuia la Moscova să se ducă. - Pentru ce să se ducă la Moscova? - Nu știu. - Știți că a strâns semnături pentru Victoria Furtună, candidat la prezidențiale? - De asta eu nu știu. - Dvs ați auzit de Victoria Furtună? - O știu. Am văzut-o la televizor. - Dar cum v-ați semnat? Ați semnat fără să întrebați? - M-a rugat și am semnat”.
...
„ - Am semnat pentru ca biserica să rămână cum a fost și dacă suntem contra la LGBT-ul ăsta să fie în școală și toate astea. - Numai pentru asta ați semnat? - Da! - Ați prezentat și buletin, date personale sau doar ați semnat? - Da, da, pentru că nu sunt de acord. Chiar să mă ducă la împușcat că nu sunt de acord cu toată distrăbălătura asta care ne-o aduc nouă din Europa. - Dar nu v-a spus nimic, dacă susțineți candidatul Victoria Furtună? - Nu, n-a spus. - Acum dvs, dacă v-ați pomenit în lista asta, nu sunteți supărată pe preot că v-a amăgit? - Eu nu mă supăr”.
S-a alăturat discuției și fiul femeii, semnatar și el în lista preotului Mihail.
„- Tu ai semnat când am semnat noi foaia ceea de la biserică, când a umblat părintele? - Da! Am semnat”.
Un alt sătean ne-a spus că preotul ar fi strâns semnături pentru a trece la Mitropolia Basarabiei.
„- El a umblat prin sat și a amăgit lumea că el ar vrea să treacă de la Mitropolia rusă (nr. Mitropolia Moldovei) la Mitropolia Basarabiei. A luat 20 de semnături și s-a dus la Moscova. - Și el a fost la Moscova, domnul Brăileanu? - Da! - A fost la Moscova acum când au fost mai mulți? - Cred că da. Vă spun că o lună în urmă, poate mai mult”.
Listele cu semnături, transmise secretarului Eparhiei de Bălți și Fălești
Persoana care ar fi mobilizat preoții din regiune ca să adune semnături pentru înregistrarea unor concurenți electorali este Maxim Guzun, secretarul Eparhiei de Bălți și Fălești.
La fel ca și în cazul preotului din Mîndreștii Noi, a trebuit să alergăm prin tot orașul Sîngerei ca să îl putem prinde. La biserica „Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril” din Sîngerei, unde slujește, nu l-am găsit, iar la telefon a refuzat să vorbească după ce a auzit că suntem de la TV8.
L-am prins cu greu la Liceul Olimp din localitate, unde este profesor de religie. Pentru a scăpa de noi, părintele a încercat să evadeze prin ușa din spate a liceului.
„- De ce sunteți așa insistenți? - De ce fugiți de noi de parcă suntem criminali să alergăm din urma dvs? Nu mai bine să ne oprim decent să discutăm? - Dar ce s-a întâmplat? Nu pot să dau niciun comentariu. Toate comentariile la sediul Eparhiei. Este responsabilul care se ocupă cu presa. - După informațiile noastre, dvs personal ați strâns liste cu semnături de prin localitățile din regiune în susținerea unui candidat electoral. - Nu este adevărat. Nicio semnătură nu am strâns. - Pentru candidata Victoria Furtună nu ați strâns?
- Nu am strâns nimic. Poate semnături s-au strâns pentru unitatea bisericii, ca oamenii să fie uniți pentru biserică și să nu-și bată joc de biserică. Poate pentru asta s-au strâns semnături, dar pentru oarecare candidat nu. Eu nu pot să răspund pentru ceea ce fac unii preoți. Eu răspund de mine ce fac. - Au existat totuși niște liste pe care preoții le-au completat și vi le-au transmis dvs? - Eu nu știu de asta. - Păi acum ne spuneți că în susținerea bisericii ați avut totuși niște liste. - Poate ei ceva au colectat, dar eu nu știu ce au colectat și pentru cine”.
Arhiepiscopul Marchel o promovează deschis pe Victoria Furtună
Superiorul lui Maxim Guzun din Eparhia de Bălți și Fălești este arhiepiscopul Marchel, cunoscut pentru viziunile sale radicale pro-rusești. În această campanie electorală, Marchel a pledat deschis, la predici și în evenimente publice, pentru susținerea Victoriei Furtună la alegerile din 20 octombrie.
Arhiepiscopul Marchel: „Iată, ați privit pe ecran o femeie firavă, o creștină, o mama duioasă și o soție cinstită, Victoria Furtună. Ea s-a ridicat totuși împotriva acestora. Permiteți-mi în numele dvs să-i mulțumim. Permiteți-mi în numele dvs să-i dorim la mai mult și la mai mare. Permiteți-mi să-i dorim să ajungă și ea factor decizional în țară, pentru că este capabilă să producă legi creștinești”.
Acest îndemn a venit după ce, la începutul aceleiași întruniri, Marchel se declara împotriva implicării bisericii în politică.
Arhiepiscopul Marchel: „Preotul nu este pentru politică și nici politica pentru preot, pentru că este murdară. Iată de ce vă îndemn să vă feriți de această murdărie”.
Elogiile lui Marchel la adresa Victoriei Furtună au continuat și la Chișinău, în timpul marșului „Drumul Crucii și al Păcii”. Evenimentul s-a încheiat la Memorialul Eternitate, unde a fost amplasată o scenă.
Arhiepiscopul Marchel: „Mulțumire și recunoștință unei femei îndrăznețe care s-a răsculat întru păstrarea valorilor noastre, femeie slabă la vedere, dar cu suflet mare. O am în vedere pe Victoria Furtună. Stimată doamnă, dacă ești printre noi, te poți bucura de stima și respectul nostru. Să vă ajute Dumnezeu și la mai mult și la mai mar”.
Episcopul Marchel a atras atenția și la alt candidat, Vasile Tarlev.
„Salutare aduc și domnului Vasile Tarlev. L-am văzut în biserică, dar nu știu dacă este printre noi. Pe timpul când dânsul era la guvernare, era o armonie între puterea de stat și puterea bisericească. După aceste timpuri noi tânjim, pentru că s-au dus aproape cu neîntoarcere”.
A urcat pe scenă și Victoria Furtună cu o rugăciune, iar la final au fost lansați mai mulți porumbei, simbolul electoral al candidatei la prezidențiale.
Victoria Furtună a evitat să vorbească despre faptul că este susținută de fețele bisericești în această campanie electorală.
„- Biserica vă face campanie electorală de fața oamenilor. Cum comentați asta? – Unde vedeți că biserica face campanie? Eu am ieșit și i-am mulțumit Domnului pentru faptul că trăim în pace și m-am rugat Domnului să fie pace la noi acasă. Matale ai spus vreo rugăciune fiind astăzi aici pentru pace? – Credeți că nu este campanie electorală ceea ce faceți aici? – Dvs ați spus vreo rugăciune astăzi?”
Semnături colectate de preotul din Temeleuți
Preoții și episcopul de Bălți și Fălești nu sunt însă singurii care s-au mobilizat pentru a o ajuta pe fosta procuroare să devină președintă. Aceeași situație am găsit-o și în parohiile din raionul Florești, subordonate Eparhiei de Soroca și Drochia.
Oamenii din localitate ne-au sesizat la redacție că preotul din satul Temeleuți, raionul Florești, Veaceslav Parasi, ar fi colectat semnături pentru campania electorală a Victoriei Furtună. La fața locului am constatat însă aceeași șmecherie. Preotul le-ar fi spus sătenilor că semnăturile sunt pentru un alt scop.
„- Să nu se închidă biserica a fost. - Și a fost și la dvs? - A fost și la mine. - Și ați semnat? - Da! - Și v-ați uitat atent? Era anume așa să nu se închidă biserica? - Da, când a fost conflictul cela la aeroport. (n.r Pelerinajul preoților la Moscova) - Sunteți sigur de asta? - Nu-s sigur, dar așa era. - Dvs când ați semnat acolo, cum era? O foaie albă era? - Mai erau oameni. Numai semnături erau. După toate așa era, dar eu știu ce-a făcut. - Dacă o să aflați că lista ceea preotul a dat-o în altă parte? - El e om serios și nu cred. - Ați mers pe încredere că e preotul? - Da, e om în vârstă. E serios”.
...
„- La noi nu a ajuns cu semnăturile în mahala asta. - Dar ați auzit că a umblat, da? - Da, am auzit că a fost. - Dar știți pe cineva care ar fi semnat în listele astea? Dvs cine v-a spus, cineva care a semnat? - Din mahala școlii. Cumătra mea chiar lucrează la biserică și a fost într-un timp și a strâns semnături, dar nu a ajuns pe aici. - Ca să nu se închidă biserica sau pentru ce? - Da, ca să nu se închidă biserica”.
...
„- Auzisem eu ceva de iscălituri că au făcut, dar eu personal sunt neutru. - Nu ați semnat? - Eu nu mă amestec. Sunt sătul. - Dar despre ce semnături ați auzit că a strâns preotul? - Cu o femeie nu știu ce, auzeam eu. Dracul știe. - Pentru Victoria Furtună? - Nu vă pot spune”.
La fel ca și în cazurile precedente, preotul s-a ascuns de echipa de filmare. Am găsit biserica din sat încuiată, iar acasă la preot nu a ieșit nimeni să discute cu noi. Apelul nostru telefonic l-a deranjat pe părinte.
„- Părinte Veaceslav, bună ziua! De la postul de televiziune TV8 vă deranjează. Am vrea să discutăm cu dvs câteva minute. Suntem în sat, chiar la casa dvs. Ați putea ieși, dacă sunteți acasă, să discutați cu noi câteva minute? - Nu. Nu am posibilitate”.
La câteva ore de la această discuție, în timp ce eram în drum spre Chișinău, părintele Veaceslav a revenit cu un apel telefonic, dar să-și verse supărarea, pentru că i-am filmat casa.
„- Dacă e proprietate privată casa mea, dvs aveți dreptul să filmați proprietatea mea? - Noi din drum am filmat. Nu am pășit niciun pas pe proprietate privată. - Stați oleacă, dar de ce cu drona alergați împrejurul casei? - Dvs dacă ați revenit la mine cu un apel, am crezut că sunteți dispus să vorbim. - Eu am revenit pentru că ați filmat cu drona ce nu trebuia să filmați.
- Noi cunoaștem că dvs ați transmis niște liste secretarului Eparhiei Soroca cu semnături colectate de la cetățeni din sat. E adevărat asta sau nu? - Și care e problema chiar și să colectat? Avem vreo interzicere ca și cetățean să facem lucrul ăsta? - Să colectați semnături? Credeți că ar fi o normalitate un preot al satului să colecteze semnături în favoarea unui candidat electoral? - Eu nu sunt în biserică. - Deci a existat totuși această listă? - Eu nu fac în biserică, chiar și să fi fost lucrul ăsta. - Dar ați primit îndemnuri de la Eparhia din Soroca să colectați semnături, că nu doar în satul dvs, nu doar dvs ați colectat? - Nu mă întrebați pe mine de chestii de astea că nu am mai avut niciun îndemn. Chiar să fi făcut, poate am făcut pur și simplu. Noi cu toții suntem cetățeni și fiecare putem să greșim”.
Părintele Veaceslav a făcut parte din grupul de preoți care au fost surprinși pe 20 august în Aeroportul din Chișinău plecând, în pelerinaj la Moscova.
„- Cine vă achită călătoria? - Eu singur. - Dar cu ce scop vă duceți la Moscova? - De ce vă vârâți în sufletul oamenilor? - Este adevărat că vă veți întâlni cu Ilan Șor? - Nu. - E adevărat că o să primiți câte o mie de euro pe card MIR? (Preotul a zâmbit)”.
Preoți reținuți cu bani extrași din „Sberbank” din regiunea transnistreană
Pe 13 septembrie, preotul din Temeleuți a fost reținut de Poliție, în timp ce revenea din regiunea transnistreană, de unde ridicase bani de la „Sberbank”, folosind aplicația telefonică a unei bănci rușești.
„- Eu am fost reținut, Da, ce am avut am avut, dar… - Și nu sunt bani extrași de pe un card din Rusia? - Nu. Asta e cu totul altă cale. - Dar de unde erau banii, dacă nu de pe cardul ăsta? - Eu nu vreau să discut pe temele astea”.
În aceeași zi, au fost reținuți de poliție, cu bani extrași de la „Sberbank” și părintele din Mîndreștii Noi, dar și secretarul Eparhiei de Bălți și Fălești, Maxim Guzun. Despre reținerea fețelor bisericești a vorbit chiar episcopul Marchel, la o adunare cu preoți și enoriași.
Arhiepiscopul Marchel: „Avem un caz concret. La 12 septembrie, în Florești, au fost reținuți 2 sau 3 preoți pentru 12 ore, pentru că și-au ridicat absolut legitim bani din bancă, bine meritați de ei. I-au lipsit și de card, i-au lipsit și de bani și s-au mai ales și cu percheziții”.
Pe de altă parte, preotul Maxim Guzun a negat categoric că ar fi vizat într-o anchetă a Poliției.
„- Aveți un card MIR? Ridicați bani din transnistria de pe acest card? - Nu. Nu am. - V-a oprit Poliția la intrare în Sănătăuca, împreună cu un alt grup de preoți? - Nu, la sigur nu am fost. Nu am niciun card și nu primesc niciun fel de bani de pe oarecare card, cum spuneți dvs. Și nu am fost în regiunea ceea pe 13 septembrie. Nu am fost acolo. - Dar în pelerinajul de la Moscova ați fost și dvs împreună cu colegii? - Nu”.
Poliția a documentat mai mulți preoți care s-au implicat în campania electorală pentru alegerile prezidențiale, care urmează a fi amendați.
„Au fost înregistrate două cazuri la Bălți, două în raionul Râșcani, unul la Sângerei și unul în municipiul Chișinău. Pe numele fețelor bisericești au fost pornite procese contravenționale în baza Art. 52, aliniatul 2 din Codul Contravențional: „Efectuarea agitației electorale de către reprezentanții cultelor religioase, desfășurată inclusiv în lăcașele de cult în cadrul campaniei”. Totodată, a fost sesizată Mitrolopia Moldovei și Comisia Electorală Centrală” , a precizat IGP la solicitarea Cutiei Negre.
Pelerinajele preoților la Moscova și coordonatorul din anturajul lui Putin
Acuzațiile de implicare a preoților Mitropoliei Moscovei în politică au apărut odată cu pelerinajele acestora în Federația Rusă. Potrivit informațiilor oferite de Poliție, în aceste deplasări în Rusia au fost circa 200 de preoți din Moldova. Portalul Deschide.md a scris că fețele bisericești ar fi fost instruite la Moscova să facă propagandă împotriva Maiei Sandu și referendumului din octombrie. Tot acolo, ei ar fi primit carduri MIR pe care primesc lunar bani din Rusia.
Atât Patriarhia Rusă, cât și Mitropolia Moldovei au negat orice conotație politică a acestor pelerinaje.
Tot Deschide.md a scris că deplasarea preoților la Moscova a fost coordonată de un personaj cu dublă cetățenie - rusă și ucraineană, Dmitri Chistilin, care ar face parte din anturajul lui Putin. Chistilin ar fi organizat și Drumul Păcii din Chișinău și s-ar fi ocupat și de campania electorală a Victoriei Furtună.
Pe 5 octombrie, Chistilin a fost declarat indezirabil și expulzat de pe teritoriul Republicii Moldova, fiind însoțit până la traversarea frontierei cu Ucraina. La scurt timp, a fost reținut de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU). El este acuzat de trădare de patrie și riscă închisoare pe viață cu confiscarea averii.
Victoria Furtună, pe care am prins-o la o întâlnire cu alegătorii, neagă orice legătură cu Dmitri Chistilin.
Victoria Furtună: „Nu știu despre cine vorbiți. Nu cunosc persoana în cauză. Lumea o să iasă acum cu diferite învinuiri, o să se străduie să-mi denigreze imaginea. Eu sunt candidat independent și eu am respectat legislația”.
La fel, candidata neagă implicarea preoților în colectarea de semnături pentru înregistrarea sa în cursa electorală.
„- Nu este adevărat. Echipa a strâns semnături și eu îmi asum acest fapt. - Niciun preot nu a strâns pentru dumneavoastră? - Niciun preot”.