Funcționari electorali ar putea fi implicați în scheme de corupere a alegătorilor. Poliția spune că există suspiciuni, care sunt verificate. Între timp, șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, a anunțat că peste 350 de persoane din cele care și-ar fi vândut votul rușilor s-au adresat la poliție și peste 75% conlucrează cu oamenii legii pentru a facilita mersul anchetei.
„Am recepționat o scrisoare din numele CEC și care la moment se examinează. Există o suspiciune că unii din acești membri ai secțiilor de votare ar fi beneficiat și ei de anumite privilegii prin sistemul bancar PSB. Este doar o ipoteză, care urmează să fie examinată și documentată”, a declarat astăzi șeful Poliției Naționale, imediat după briefingul privind încercările de a organiza destabilizări de alegeri.
Ieri, și Comisia Electorală Centrală a anunțat că apar suspiciuni rezonabile că funcționari electorali ar fi printre cei 130.000 de cetățeni în contul cărora au ajuns bani din băncile rusești.
„În contextul informațiilor apărute în spațiul public referitoare la pretinsele acțiuni de corupere masivă a alegătorilor, apar și suspiciuni rezonabile că în acestea ar putea fi implicați și funcționari electorali, membri ai consiliilor electorale și ai birourilor electorale.
CEC face apel către funcționarii electorali care știu, într-un fel sau altul, că au acceptat anumite mijloace financiare sau asupra cărora planează anumite suspiciuni de forme de corupere, să colaboreze cu organele de anchetă”, a declarat președinta CEC, Angelica Caraman.
Totodată, aceasta a dat asigurări că CEC și poliția vor continua să colaboreze pentru a identifica și a acționa rapid în vederea eliminării oricăror suspiciuni de corupție electorală.
TV8.md amintește că potrivit Poliției și Procuraturii Anticorupție, 15 milioane de dolari au ajuns din Rusia în Moldova, doar în luna septembrie, pentru plătirea mai multor persoane ce urmau să voteze pentru un anumit candidat la prezidențiale și împotriva integrării europene la referendum. Poliția a identificat până acum 130.000 de cetățeni implicați în schema de corupere a alegătorilor.
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a precizat că în această schemă sunt vizate mai multe partide politice, nu doar unul, dar toate ar avea legături cu Ilan Șor și fostul său partid. De cealaltă parte, Șor a menționat că plățile sunt legale.
Toate persoanele implicate sunt cercetate în stare de libertate, iar autoritățile le recomandă cetățenilor care dețin carduri bancare legate de această schemă să le predea benevol. Dacă nu o fac, riscă să devină complici și să ajungă la închisoare.