Candidata PAS la prezidențiale, Maia Sandu, face apel la unitate și toleranță într-o postare pe Facebook, subliniind că toți cetățenii Moldovei merită respect, indiferent de etnie sau alegerea lor politică. Mesajul vine după ce unele persoane, inclusiv simpatizanți PAS, au îndemnat cetățenii să nu-l voteze pe contracandidatul său, Alexandr Stoianoglo, din cauza etniei sale găgăuze.
„Dragi cetățeni, am învins de atâtea ori în lupte complicate și nedrepte, doar pentru că ne-am ținut uniți. Am demonstrat de multe ori că răul poate fi învins - cu dragoste de neam și cu credință. Cu încredere unii în alții. Vă rog foarte mult să avem grijă de unitatea noastră. Să nu împărțim oamenii după etnii, să nu învinovățim cetățenii care au votat într-un fel sau altul. Toți suntem parte din Moldova”, a scris Sandu.
Actuala președintă a avertizat că astfel de mesaje de divizare servesc doar celor care doresc să destabilizeze țara și să readucă la putere forțe corupte:
„Învrăjbirea oamenilor îi ajută doar pe cei care vor să readucă hoții la putere. Poporul nostru a știut și în cele mai grele vremuri să trăiască în bună înțelegere, împreună, să construiască o casă, un sat, o țară. Ne unește omenia și vrem același lucru - pace și bunăstare acasă”.
Ieri, președinta Comisiei Electorale Centrale, Angelica Caraman, a declarat pentru presă că CEC nu a primit până acum sesizări legate de mesajele de discriminatorii, la adresa lui Alexandr Stoianoglo.
Zilele trecute, și Consiliul pentru egalitate a emis un apel către competitorii electorali și susținătorii acestora, cerând un discurs public echilibrat și fără instigare la ură sau discriminare.
De asemenea, instituția a solicitat presei să reflecte în mod responsabil campania electorală, evitând stigmatizarea grupurilor vulnerabile și să modereze cu atenție comentariile apărute pe rețelele de socializare și sub articolele publicate.
Consiliul a subliniat că, deși nu are competența de a examina cazurile de discurs de ură, acestea constituie contravenții care trebuie raportate și investigate de Poliție.
„Discursul de ură lezează demnitatea umană, naște intoleranță și dezbină electoratul, având consecințe extrem de nocive asupra întregii societăți. (...) Printr-un efort comun, fiecare își va aduce contribuția la creșterea calității vieții cetățenilor, la respectarea drepturilor omului și la asigurarea egalității, valori indispensabile într-un stat democratic”, se arată în comunicatul Consiliului pentru egalitate.