Dintre cele 39 de milioane de dolari, de care s-au folosit cel puțin 138 de mii de moldoveni, mai bine de 60 la sută au fost transferate în luna octombrie, în preajma alegerilor prezidențiale și a referendumului. Numărul de beneficiari însă poate fi mai mare, susține șeful Inspectoratului General al Poliției, și asta pentru că, prin aplicația instalată la telefon, puteau fi făcute mai multe tranzacții.
Poliția mai spune că știe identitatea fiecărei persoane care deține aceste conturi și îi îndeamnă pe oameni să facă denunțuri, pentru că pot scăpa de pedeapsă. În caz contrar, lucrurile se complică. Cei care vor fi găsiți vinovați de corupere electorală riscă amenzi de 38 de mii de lei - circa 2 mii de euro. Oamenii legii anunță despre 500 de moldoveni, sancționați în acest fel. Între timp, și Centrul Național Anticorupție anunță că a aplicat amenzi în valoare de un milion de lei.
„Bună ziua! - Bună ziua. - Direcția de Combatere a Criminalității Organizate. Avem autorizate percheziții la dumneavoastră la domiciliu. Astăzi ați primit mijloace financiare? Astăzi ați primit mijloace financiare?”
Este unul dintre cele mai recente cazuri, făcute publice de Inspectoratul General al Poliției, despre pretinse acțiuni de corupere electorală. Situația s-a produs în raionul Sîngerei, pe 23 octombrie. Din imaginile oferite de poliție, se văd plicuri cu bani, inclusiv valută, dar și liste aparent cu nume de persoane și materiale promoționale pentru echipa lui Ilan Șor, fost deputat condamnat penal în Republica Moldova, dar care a fugit în Rusia.
„Într-un raion din nordul republicii, acolo unde persoanele, de fapt, au început să remunereze fizic acțiunile de corupere care au avut loc în perioada 20 și, bineînțeles, a tatonat terenul și pentru turul 2 de scrutin”, a spus șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu.
Au fost ridicați 175 de mii de lei, ce urmau, potrivit poliției, să fie repartizate la circa 330 de persoane din 19 localități. Persoana care a coordonat procesul a fost reținută pentru 72 de ore. Interceptările oamenilor legii sugerează că femeia care urma să împartă acești bani era îngrijorată să țină acasă o sumă atât de mare.
„Eu mă tem cu banii ăștia în casă să dorm diseară. - Ce bani? - Toți. Toți, toți. Zarplata (n.r. - salariul). Și eu mă tem, Ghiță, iată eu i-am pus acum, numai eu știu în câte i-am ascuns. Și Liza, și Vitea au zis „tanti Veronica, fă cum știi, duceți-vă neaseară și duceți-i”. Pe dânșii tot îi paște, că ei din Pridnestrovia (n.r. Transnistria) au venit. Acum din Găgăuzia, de acolo. - Și cât? - Ghiță, prin telefon nu pot să spun. Mulți, mulți. Cum scăpi, vii și ne ducem să ducem banii”.
Vineri, poliția a anunțat că întocmit 30 de procese verbale pe cazul de la Sîngerei. Iar femeia, într-o nouă interceptare audio, se aude cum spune că nu mai vrea să audă de bani și că vrea doar liniște.
Au fost rețineri în această săptămână și în alte raioane, tot pe fapte de corupere electorală. Inspectoratul General al Poliției a anunțat și despre reținerea unui tânăr, de 26 de ani, care, potrivit poliției, ar fi fost liderul grupării criminale din Ungheni, parte a organizației Șor. Denunțul a venit din partea unei femei care a declarat că urma să primească 1500 de lei în schimbul votului la prezidențiale și referendum.
Datele poliției și ale procurorilor sugerează că sunt cel puțin 138 de mii de cetățeni care ar fi fost mituiți să voteze, într-un fel anume, la dublul scrutin. Este vorba de acele persoane care și-au instalat pe telefoanele mobile aplicațiile băncii rusești Promsvyazbank, aflată sub sancțiuni internaționale. Prin intermediul acelor conturi, din Rusia au venit transferuri de 39 de milioane de dolari, în lunile septembrie și octombrie. Despre schema aplicată, șeful Inspectoratului General al Poliției și șefa Procuraturii Anticorupție au anunțat, în cadrul unei conferințe de presă comună, la începutul lunii octombrie.
„Deci, e destul de șocant să descoperim cât de multe persoane până acum sau implicat în aceste activități. Noi venim cu un mesaj foarte, foarte clar pentru fiecare persoană, care până în ziua de azi și-a dat informația personală Deci, ziua de naștere, de nume, prenume, idnp, ca să-și deschidă conturi bancare în Rusia. Deci, aceste persoane participă în această schemă. Noi cunoaștem cine sunt aceste persoane, deci în cadrul urmăririi penale am stabilit cine sunt aceste persoane, am stabilit ce sumă de bani primesc pe conturile, deci de această bancă în Rusia.
Să fie foarte clar, aceste persoane care au participat în acest lucru riscă nu doar o amendă, deci peste 37.000 lei, riscă să fie confiscată suma, contravaloarea, deci toate transferurile făcute pe contul străin în Rusia, deci suma care a fost transferată acolo, riscă să fie confiscată și asta nu înseamnă că o să mergem în Rusia, să confiscăm banii în Rusia. Deci noi avem dreptul legal să punem sechestre aici, în Moldova, pe proprietatea persoanei, mașină, teren, casă, să confiscăm contravaloarea de banii care au fost transferate în Rusia. Deci mesajul foarte, foarte clar. Nu merită să vă implicați în așa ceva pentru niște transferuri în țări străine care o să fie dificil de expus”, a declarat șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin.
„Este o încălcare fără precedent pentru Republica Moldova, dar cred că nu doar pentru Republica Moldova, dar și pentru vecinii noștri și statele europene, unde întâlnim un fenomen amplu de finanțare și de corupere în vederea perturbării procesului electoral teritoriului Republicii Moldova Pentru luna septembrie de peste 15 milioane de dolari care au fost transferați în adresa acestor persoane, care au diferite roluri în procesul respectiv. Pornind de la liderii oficiilor teritoriale care sunt, acele persoane care sunt președinți de secții, și dacă o să ne uităm de principiu, au fost instituite câte o persoană pentru fiecare secție de votare, avem persoanele activiștii, peste 50 de mii, și acei care, așa numiții, simpatizanți, care pur și simplu sunt corupți pentru a vota un concurent electoral sau, aș spune, o viziune în scrutinul legat de referendumul republican”, a spus șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu.
Și dacă în luna septembrie, prin intermediul aplicațiile bancare, volumul transferurilor a atins 15 milioane de dolari, în luna octombrie, poliția anunță despre amplificarea operațiunilor financiare, fiind vorba de 24 de milioane de dolari.
„Dacă facem un simplu calcul, constatăm că, de fapt, conform analizelor, am vorbit la data de 3 octombrie, în briefing-ul precedent, că pentru luna septembrie era documentat transferul către aceste persoane, estimativ, 15 milioane de dolari. La moment, ceea ce este documentat, vorbim de 39 milioane de dolari. Deci, luna octombrie, acolo unde vedem cea mai mare ascensiune, de fapt, vorbim de transferul de peste 24 milioane de dolari.
Documentarea în urma măsurilor procesuale unde s-au ridicat descifrările și alte măsuri de investigații au fost realizate peste 1.400.000 de tranzacții, care au lăsat urma tranzacțiilor respective de la PSB Bank și doar în sistemul operatorilor de telefonie și a măsurilor speciale de investigații, numere unice care au intrat în contact cu PSB Bank din Republica Moldova au fost 138.448 de utilizatori documentați până la ziua de ieri, dar țin să remarc, se desfășoară și la moment alte acțiuni procesuale”.
Cele mai numeroase transferuri au fost între 14 și 17 octombrie, cum trei zile înainte de dublul scrutin.
„Schematic pentru fiecare categorie de persoane, care este estimativ suma care o primește. Vorbim de la cei 130 de lideri teritoriali care au un rol mai înalt, după care avem categoria sectoriștilor pe secțiile de votare, deci persoane responsabile pe acea zonă electorală - 1927, după care vorbim de peste 50 de mii de persoane care sunt, așa numiții, activiști, și racolează alte persoane în acest cerc, și deja peste 80 de mii de persoane, cel puțin care le vedem în analiza noastră, care sunt simpli cetățeni care au primit între 800, 1000, 1500 de lei doar pentru asigurarea. Deci această persoană, de fapt, are simplul rol de a face ceea ce îi spune în procesul electoral”.
Redacția noastră a intrat în posesia mai multor liste cu persoane care au făcut denunțuri la poliție. După ce am făcut rost de contactele lor, i-am telefonat, însă doar o singură femeie, din raionul Ocnița, a acceptat să vorbească.
„- Cum s-a ajuns ca dumneavoastră să luați bani...? - Puteți să mă sunați puțin mai târziu că sunt la serviciu și nu pot vorbi? - În cât timp să vă sun, când vă eliberați? - După ora 17:00. - Dar vreți să vorbiți cu mine, da? - Da, da, da, da, da”.
După ora 17, femeia nu a mai răspuns deși am telefonat-o de mai multe ori.
Fenomenul coruperii alegătorilor este investigat și de Centrul Anticorupție. Pe 11 octombrie, instituția anunța despre desfășurarea unor percheziții la primăria Orhei, într-o cauză penală pe fapte de corupere pasivă și finanțare ilegală a partidelor politice.
„ - Caroce, la oameni le vin coduri kakie-to, pe telefon - Daaa, și trebuie să le faci prilojenie, mobilionoe prilojenie. - Mobilinoe prilojenie? - Daaa, și cu mobilnoie prilojenie asta se duce la Pridnestrovia și își primește banii. - Văd că până ce Dna **** tace - Îhi. Bine. Da cum mâine o să știm ce votăm? - Tot o zis că. - Tot votăm la Comisie. - Da, ea o să scrie un mesaj cred că mai încolo. - Îhî. - Da așa tot, la tot spunem DA. - Bine. Nucă vezi că noi comisiile aparte avem. - Apoi da, dar tot aceleași întrebări îs? - Da da da, am înțeles. - De-atâta și spun la tot da, nu retrăiți, eu am să vă sun dacă ceva”.
Din cele 18 persoane bănuite, patru au fost reținute. În timpul perchezițiilor, deputata Marina Tauber s-a opus acțiunilor ofițerilor anticorupție.
„Să fie ridicată imunitatea. Este încălcată legea flagrant de oamenii aceștia. Eu nu vă dau voie, ieșiți din cabinetul meu. Eu nu vă dau voie să faceți percheziții. Eu nu ies, este spațiul arendat de mine, eu nu ies, voi ieșiți și pe urmă o să ne lămurim. Eu nu vă dau voie să faceți percheziții aici... Bine, ei nu fac nimic, să iasă vă rog, afară. Da. Acesta este cabinetul care este arendat de mine”.
Au fost rețineri și după investigația semnată de Ziarul de Gardă, când o jurnalistă a reușit să se infiltreze printre activiști și să-și deschidă un cont bancar, pe care, mai apoi, i-au fost transferate 15 mii de ruble rusești.
„O bancă din Rusia mi-a deschis un cont doar în baza unei imitații a buletinului de identitate și fără ca eu să fi scris vreo cerere în acest sens. Printr-un SMS am primit și codul pe care urma să-l folosesc pentru a-mi accesa contul. Am instalat aplicația PromSveazBank și m-am logat cu datele primite prin SMS”, a spus jurnalista la Ziarul de Gardă, Măriuța Nistor,
„Dumneavoastră trebuie să scoateți acești bani. - Dumneavoastră aveți 15 mii de ruble. Când transferăm pe contul meu, eu primesc 14 700 ruble, adică banca ia 300 de ruble. Apoi eu transfer încă prin două bănci, fiecare ia câte 2,5%, rezultă minus 5%. Iese 13 965 ruble. Înmulțim la curs – 0,665. Obținem 2300 de lei. Clar?”
Printre cei acuzați că au fost implicați în astfel de acțiuni ilegale sunt și preoți. Potrivit Inspectoratului General al Poliției, circa 20 de fețe bisericești au fost documentate de poliție pentru că au beneficiat de astfel de mecanisme și au mers în regiunea transnistreană ca să ridice sume financiare din aceste conturi și carduri.
„- Recunoașteți că sunteți duși organizat în Rusia? - Nu. - E adevărat că o să primiți câte o mie de euro pe cardul MIR? -...”
Potrivit jurnaliștilor de la Cutia Neagră PLUS, preotul din satul Temeleuți, Veaceslav Parasi, a fost reținut de poliție pe 13 septembrie. S-a întâmplat în timp ce revenea din regiunea transnistreană, de unde ridicase bani de la „Sberbank”, folosind aplicația telefonică. Părintele însă a negat acest fapt.
„- Eu am fost reținut, dar nu cu alt grup de preoți, pur și simplu eu am avut acolo, da, ce am avut, am avut, nu, dar... - Și nu sunt bani extrași de pe un card de la PromSveazBank din Rusia, da? - Nu, nu, nu, este totul altă, în altă cale și eu nu știu de ce... - Păi de unde erau banii? - Cum? - De unde erau banii, dacă nu de pe cardul ăsta? - Eu nu vreau să discut prin temele astea”.
Tot atunci, au fost reținuți de poliție, cu bani extrași de la „Sberbank” și părintele din Mîndreștii Noi, dar și secretarul Eparhiei de Bălți și Fălești, Maxim Guzun. Pe de altă parte, cel din urmă a negat categoric că ar fi vizat într-o anchetă a Poliției.
„- Aveți un card MIR, ridicați bani din Transnistria? -Nu, n-am. - V-au oprit polițiștii la intrate în Sănătăuca, cu un alt grup de preoți? - Nu, nici n-am fost. - N-ați fost? - Nu, la sigur, n-am fost. N-am niciun card și niciun fel de ban nu primesc pe card sau pe care card, de ce spuneți dvs. Și n-am fost în regiunea ceea pe 13 septembrie. Nu, n-am fost”.
Am încercat să aflăm dacă regiunea transnistreană este singura soluție pentru a scoate banii, ce vin de la PromSveaziBank pe conturile cetățenilor moldoveni, în condițiile în care banca este interzisă și în țara noastră. Șeful IGP, dar și șefa Procuraturii Anticorupție nu ne-au răspuns la această întrebare. Nici la cea dacă toate sumele transferate au fost retrase de pe conturi.
Despre folosirea Transnistriei, pentru retragerea banilor, au scris, încă în luna mai, jurnaliștii redacției Zona de Securitate.
„Însă persoanele fizice și juridice de pe malul stâng pot transfera lei moldovenești prin Centrul de Casă și Decontări din Tiraspol. Rezultă că persoanele fizice pot totuși transfera banii în conturile băncilor din RM. Pe baza acestui răspuns, putem concluziona că tranzacțiile nu trec direct prin băncile transnistrene, iar banii pot fi transferați prin Centrul de Casă și Decontări. Adică băncile transnistrene pot transmite ordine de plată acolo și să facă astfel transferul”.
„Noi am demonstrat, nu sunt doar vorbi sau presupuneri, sunt dovezi clare și că acești bani au venit de la Banca Rusă la Banca Transnistriană și că acești bani au fost scoși pe cardurile băncilor licențiate din Republica Moldova. Și ulterior a fost o liniște, până în momentul în care această schemă a luat o amploare și Procuratura Anticorupției a venit cu niște dezvăluiri, am deconspirat o schemă și atunci ei au lăsat din nou loc de interpretare, cum acești bani, totuși, intră în posesia oamenilor. Noi am încercat să aflăm dacă din nou este folosită regiunea transnistreană, ei nu au dorit să ne confirme sau să ne infirme, au spus că au oferit toate detaliile care sunt posibile la moment și, pentru a nu periclita buna desfășurare, au închis subiectul.
Noi însă vom reveni și vom încerca să aflăm până la final cum au fost, însă vedem declarațiile Șefului Poliției, Viorel Cernăuțeanu, care a anunțat că sunt mai mulți preoți ai Mitropoliei Moldovei și Chișinăului care merg periodic în regiunea transnistreană pentru a scoate bani de pe cardurile MIR”, a spus jurnalista la „Zona de securitate”, Irina Tăbăranu.
Între timp, unii dintre cei care și-au instalat aplicația pentru transferuri de la Promsvyazbank sau care au primit bani pentru proteste fac denunțuri la poliție.
„La numărul meu de telefon vin mesaje din Rusia. Vin mesaje legate de un credit despre care eu nu știu nimic. Știu doar că am trimis datele mele partidului Șor ca să obțin ajutor. - Câți bani ați primit de la partidul Șor? - Sincer? 200 de lei. - Pentru o ieșire? -Pentru o ieșire. A doua oară am ieșit (la protest), dar n-am primit nimic. Am primit 200 de lei. De la partidul Șor am primit doar 200 de lei și 25 de mii de lei amendă. Am primit și mesaje dubioase din Rusia. Sunt șocat. Cum se poate una ca asta? Cum să procedezi așa cu oamenii?”.
„Mă numesc Alexandru, dar acesta nu este numele meu real, deoarece sunt nevoit să îmi ascund identitatea, fiindcă îmi este teamă pentru viața mea. De ce? Pentru că nu am puterea să mă confrunt cu aceste infracțiuni, cu acești oameni, iar legea încă nu are suficientă autoritate pentru a-i controla și pedepsi pe cei vinovați. M-am dus voluntar la poliție și am povestit. Ei mi-au explicat. Prietenii mi-au explicat, cei care deja au fost prinși. Li s-au dat amenzi. Am aflat că unora li sau dat amenzi enorme. Dar ei nu știau la ce eu merg. - Cum ai înțeles că vă manipulează? - Nimic nu este gratuit. Banii sunt doar o nevoie, iar ei pe asta au pus presiune”.
Am vrut să obținem comentarii de la deputata Mariana Tauber, care ar fi urmat să fie secretara blocului politic Pobeda Victorie, dar nu poate din cauza sancțiunilor internaționale. Nu ne-a răspuns nici la apeluri, nici la mesaje. Anterior, pentru redacția Ziarul de Gardă, ea a declarat că Ilan Șor ajută, cu diferite ocazii, persoanele cu venituri modeste, ajunse la limita sărăciei din cauza actualei guvernări.
Un reportaj de Veronica Gherbovețchii
Imagine și montaj de Vlad Glinjan