La începutul anului, municipalitatea a anunțat că suspendă activitatea grupelor cu program prelungit pentru elevii care studiază în clasele primare, din cauza lipsei de finanțe. În timp ce primarul Capitalei invocă cu tărie această problemă și pasează responsabilitatea pe umerii Guvernului, pe care îl acuză că repartizează prea puțini bani Chișinăului, există voci care îl contrazic. Potrivit surselor TV8, în bugetul municipal provizoriu pentru anul 2024, pentru activitatea grupelor școlare cu program prelungit, sunt prevăzute circa 18,6 milioane de lei.
O confirmă și consiliera municipală de la PAS, Zinaida Popa, care susține că o dată cu stoparea finanțării acestor grupe, părinții s-au văzut nevoiți să achite activitatea acestora din propriul buzunar.
„Suntem bombardați cu mesaje din partea părinților disperați, care sunt impuși să achite taxe lunare pentru aceste grupe de 400-500 de lei. Acesta este un prilej de corupție, stimați chișinăuieni”, a spus consiliera municipală de la PAS, Zinaida Popa, într-un video pe pagina ei de Facebook.
Decizia privind suspendarea activității grupelor cu program prelungit pentru elevii din clasele primare a fost luată prin Comisa municipală pentru Situații Excepționale, fără ca subiectul și eventual, distribuirea unor surse suplimentare de bani, să fie dezbătute și în Consiliul Municipal Chișinău.
Am încercat să obținem de la Natalia Ixari, consiliera primarului Ion Ceban, un comentariu legat de cele 18,6 milioane de lei deja bugetate pentru 2024 pentru activitatea grupelor cu program prelungit, dar și legat de procedura în care a fost luată controversata decizie, care a pus părinții în dificultate.
„În fiecare zi, cei de la PAS au ceva de comentat despre activitatea primarului general și a Primăriei Chișinău, probabil asta le este agenda lor. Primăria Chișinău are agenda proprie pe care o îndeplinește și despre care comunică”, a fost reacția consilierei primarului Capitalei.
În timp ce primarul se plânge că nu îi ajung bani pentru a asigura activitatea grupelor cu program prelungit, ministrul Educației, Dan Perciun, îl acuză de gestionarea proastă a bugetului municipal și susține că orele de după program ale elevilor au fost dintotdeauna achitate din bugetul municipal.
„Fără un buget aprobat pe 2024 şi având de achitat peste 400 de milioane de lei anul ăsta pe creditele electorale luate - primarul n-a găsit 60 de milioane pentru finanțarea în continuare a grupelor cu regim prelungit. Acestea au fost dintotdeauna achitate din bugetul municipal, fiind una dintre puținele cheltuieli pentru educație pe care și le asuma municipiul. Cu excepția grupelor prelungite și o mică contribuție pe alimentație - primăria nu cheltuie mai nimic din veniturile proprii pentru educație. Toți banii vin de la bugetul de stat și pentru școli și pentru grădinițe”, a scris Dan Perciun pe Facebook.
Mai mult, Dan Perciun acuză autoritățile municipale că politizează sistemul educațional.
„După ce s-a împrumutat la greu înainte de alegeri şi a rămas fără bani, primarul Chișinăului a impus directorii instituțiilor de învățământ din municipiu să distribuie falsuri prin grupurile de părinți. Incompetența primarului în gestionarea resurselor publice, împrumuturile înainte de alegeri, întârzierea în aprobarea bugetului a dus la sistarea acestui serviciu oferit anterior de către municipalitate. Încercările primarului de a blama Guvernul pentru propriile eșecuri au devenit deja o obișnuință sâcâitoare și sunt o banală tentativă de a scăpa de responsabilitate. Cu abordarea "Guvernul e de vină că ninge abundent" Chișinăuienii deja s-au obișnuit, dar ceea ce este extrem de grav este insistența primarului de a politiza sistemul educațional. Nu o dată am solicitat autorităților municipale să se abțină de la utilizarea sistemului în jocuri politice. Profesorii și directorii merită mai mult decât rolul de portavoce pentru justificarea eșecurilor primarului. Este rușinoasă implicarea profesorilor care ar trebui să fie o sursă esențială de informație veridică, în orice comunitate, în campanii de dezinformare”, a subliniat Perciun.
Natalia Ixari a răspuns cu aceeași reacție de mai sus și la declarațiile ministrului Educație, Dan Perciun.
„Primăria Chișinău are agenda proprie pe care o îndeplinește și despre care comunică”, a spus aceasta.
Potrivit ministrului Educației, bugetul planificat repartizat pentru școli și grădinițe pe anul 2024 s-a majorat cu 86 de milioane față de 2023, de la 13.007 miliarde la 13.093 miliarde. „Adițional încă un miliard stă în rezervă în buget pe linia Ministerului Finanțelor pentru acoperirea creșterilor salariale de 15% aplicabile de la 1 ianuarie. Deci avem un buget planificat cu peste 1 MILIARD DE LEI mai mare pentru educație în 2024 decât în 2023 și acesta ca de obicei va mai fi și majorat la rectificare”, a subliniat ministrul Educației, Dan Perciun.
După ce municipalitatea a anunțat că suspendă activitatea grupelor cu program prelungit, pentru elevii din clasele primare, la Chișinău au avut loc mai multe proteste. A fost lansată chiar și o petiție prin care se solicită restabilirea acestora.