Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 995: Efort UE, mutarea secolului și problemă în Rusia. Kievul pune punct zvonurilor despre bomba atomică

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 718: Bucăți de dronă în Moldova și tren uriaș de 30 km la Donețk! Șeful NATO îi răspunde lui Trump

11 februarie 2024, ora 22:32

Atac nocturn asupra Ucrainei. Armata rusă a lovit infrastructura agroindustrială din Sudul țării, au fost avariate clădiri rezidențiale și o conductă de gaz, o persoană a fost rănită. Forțele ruse au lansat mai multe drone și asupra Kievului, unde a intrat în acțiune apărarea aeriană, iar fragmente de "Shahed" au fost găsite și în Republica Moldova. Asta în timp ce Ucraina s-ar putea confrunta cu un deficit de muniție de apărare aeriană deja din luna martie. 

În context, Zelenski a făcut alte cinci numiri la vârful armatei ucrainene, iar Podoliak anunță un audit al militarilor mobilizați. Între timp, șeful NATO, Jens Stoltenberg, cere europenilor să îşi crească producţia de arme, pentru a spori livrările către Ucraina şi pentru a preveni o confruntare cu Moscova. Senatul american a făcut, duminică, un pas crucial spre adoptarea unui ajutor de 95 de miliarde de dolari pentru Ucraina, Israel şi Taiwan, blocat de luni de zile în Congres, notează AFP, potrivit Agerpres. 

UPDATE Autoritățile de la Chișinău reacționează după ce, astăzi,  în raionul Vulcănești au fost depistate fragmente de dronă de tip „Shahed". Președinta Republicii Moldova, prim-ministrul Dorin Recean, dar și vicepremierul Mihai Popșoi au condamnat ferm atacurile recente și nejustificate ale Rusiei împotriva Ucrainei, care au afectat din nou și țara noastră. 

UPDATE Poliția de Frontieră din Republica Moldova a anunțat că astăzi, 11 februarie 2024, în zona frontierei moldo-ucrainene, în apropierea localității Etulia, raionul Vulcănești, au fost depistate fragmente de dronă de tip „Shahed". Potrivit datelor preliminare, resturile depistate ar fi de la una din dronele doborâte de sistemul anti-aerian ucrainean, în cadrul atacului din noaptea de 9 spre 10 februarie asupra regiunii Izmail.

UPDATE Ucraina este din nou depășită în acest război început de ruși acum doi ani: estimarea actuală este că Rusia trage 10.000 de obuze de artilerie pe zi, față de cele 2.000 ale Ucrainei, un raport sumbru care s-ar putea înrăutăți și mai mult dacă nu va mai fi sprijinită cu muniție de SUA, potrivit unei analize The Guardian, realizate de Dan Sabbag, corespondent pentru apărare și securitate.

UPDATE Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat în privința comentariilor care „subminează securitatea noastră”, după declarațiile făcute de fostul președinte american Donald Trump, care a evocat posibilitatea de a nu mai apăra țările din Alianță ale căror contribuții financiare sunt insuficiente. ”Orice sugestie că aliaţii nu se vor apăra reciproc subminează întreaga noastră securitate, inclusiv pe cea a SUA, şi îi expune pe soldaţii americani şi europeni unui risc sporit”, a declarat duminică secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, potrivit Money.

UPDATE Prietenul lui Putin și-a desfășurat armata. Pornește război la cea mai importantă frontieră energetică. Venezuela își susține amenințările cu privire la anexarea unei părți a Guyanei , aceea unde se află zăcământul de petrol gestionat de compania americană Exxon Mobil, notează NewsWeek.

UPDATE Nemulțumirea și revolta față de comandanți este în creștere în rândul trupelor ruse, iar în armata lui Putin au fost înregistrate chiar cazuri de ucidere în masă a militarilor, relatează Centrul ucrainean Național de Rezistență, scrie Ziare.com.

UPDATE Donald Trump a provocat din nou îngrijorare în NATO după ce a declarat că nu va veni, dacă este ales președinte, în sprijinul statelor alianței atacate dacă acestea nu îndeplinesc angajamentul de a aloca 2% din PIB pentru apărare, ba chiar „va încuraja Rusia să facă ce naiba vrea”. Reacții de condamnare au venit imediat de la Casa Albă și din partea unor oficiali europeni. Potrivit documentelor NATO, doar 11 din 31 de state membre NATO îndeplinesc criteriul invocat de Trump, notează Libertatea.

UPDATE Armata rusă, temându-se de un atac al forțelor armate ucrainene în Donbas, a asamblat un așa-numit „tren țar”, o structură continuă 30 km lungime, format din peste două mii de vagoane, în zona ocupată a regiunii Donețk, scrie Ziare.com. Structura compusă din vagoane de marfă, care poate fi considerată o linie separată de apărare, este situată pe linia de cale ferată de la Elenovka la Volnovakha. Construcția „trenului” a început vara trecută; pentru a-l crea au fost folosite vagoane furate din teritoriile ocupate. Analiştii observă că aceasta este o structură inginerească specifică, deoarece este dificil să distrugi o structură metalică de 30 km lungime, iar fără aceasta, avansarea echipamentului militar printr-o astfel de barieră devine imposibilă.

UPDATE Un atac cu drone a avut loc în această noapte și în sudul Ucrainei. Armata rusă a lovit infrastructura agroindustrială, au fost avariate clădiri rezidențiale și o conductă de gaz. După cum au raportat Forțele de Apărare de Sud, activitatea intensă a unităților de apărare aeriană a durat mai mult de 5,5 ore. „Prioritatea inamicului a fost din nou fâșia de coastă a infrastructurii și a instalațiilor agro-industriale. Din cauza unei lovituri într-una dintre ele, un incendiu a izbucnit în Nikolaev, valul de explozie a deteriorat clădirile rezidențiale din jur, vehiculele private ale locuitorilor locali și o conductă de gaz. „Se știe preliminar că un civil a fost rănit”, spune mesajul.

UPDATE Un ucrainean în vârstă de 71 de ani a murit în Rusia în decembrie în timp ce-şi aştepta procesul pentru spionaj şi alte infracţiuni, a anunţat duminică organizaţia rusă pentru drepturile omului Memorial, citând documente judiciare, relatează Reuters.

UPDATE În noaptea de 11 februarie, forțele de ocupație ruse au atacat Ucraina, lansând 45 de drone de atac Shahed-136/131 din Balaklava și Capul Chauda din Crimeea ocupată. „Unități ale forțelor de rachete antiaeriene, grupuri mobile de foc ale Forțelor Aeriene și Forțelor de Apărare ale Ucrainei și echipamente de război electronic au fost implicate în respingerea atacului aerian. Ca urmare a acțiunilor de luptă, 40 de „martiri” inamici au fost distruși în cadrul Regiunile Kiev, Vinnitsa, Jytomyr, Kirovograd, Nikolaev, Cherkasy, Odesa, Dnepropetrovsk și Herson”, a informat Forțele Aeriene ale Forțelor Armate Ucrainene. Dronele au intrat în Kiev din direcția vestică. Raidul aerian a durat aproape două ore. Forțele de apărare aeriană au lovit toate UAV-urile la abordările spre capitală. Potrivit datelor preliminare, la Kiev nu au existat victime sau distrugeri.

UPDATE Ucraina s-ar putea confrunta cu un deficit de muniție de apărare aeriană încă de luna viitoare, - ISW. Acest lucru va permite Federației Ruse să bombardeze trupele și orașele ucrainene mai puternic, precum și să sporească implicarea aviației, scrie UNIAN. Potrivit ISW, acesta este probabil motivul pentru care Rusia și-a intensificat recent atacurile aeriene.  The New York Times a raportat într-un articol din 9 februarie că oficialii americani estimează că stocul Ucrainei de rachete de apărare aeriană s-ar putea epuiza în martie 2024. Ucraina a avertizat că se confruntă cu o „lipsă critică” de rachete de apărare aeriană, deoarece întârzierile în ajutorul occidental continuă să forțeze Ucraina să depoziteze material.

UPDATE Federația Rusă a atacat Ucraina cu drone, s-au auzit explozii în mai multe regiuni. Inamicul a fost înregistrat lansând mai multe grupuri de UAV-uri de atac „Shahed” din zona terenului de antrenament Chauda din Crimeea, Acest lucru a fost raportat de Forțele Aeriene ale Forțelor Armate Ucrainene, scrie unian. Ei au remarcat că inamicul a înregistrat lansarea mai multor grupuri de UAV-uri de atac „Shahed” din zona terenului de antrenament Chauda (Crimeea).

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat sâmbătă seară, într-un clip video postat pe Facebook, că a făcut încă cinci numiri militare de rang înalt, completând echipa de la vârful armatei după ce l-a numit săptămâna aceasta pe generalul-colonel Oleksandr Sîrski în funcţia de comandant al forţelor armate, potrivit News.ro.  „Avem nevoie de o practică clară de lucru cu noile tehnologii. Există mai mult decât suficiente teorii, dar totul trebuie să funcţioneze în practică pentru îndeplinirea obiectivelor ucrainene şi al păstrarea maximă a vieţii soldaţilor noştri”, a spus preşedintele. 

Astfel, ca adjuncţi ai comandantului-şef Oleksandr Sîrski au fost numiţi colonelul Vadim Suharevski, al cărui domeniu de expertiză sunt dronele, şi colonelul Andrii Lebedenko, specialist în inovare şi tehnologie militară. Zelenski a mai spus că a aprobat numirea a trei generali de brigadă ca adjuncţi ai şefului Statului Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei - Volodimir Horbatiuk, care va conduce operaţiunile şi managementul, Oleksi Şevcenko, responsabil de logistică, şi Mihailo Drapati pe probleme de instruire. 

UPDATE Rusia a anunţat, sâmbătă, că a respins un atac ucrainean cu drone asupra unor „nave de transport civile” ruseşti vineri seară în zona de sud-vest a Mării Negre, o arteră-cheie pentru exporturile de cereale şi petrol din ambele ţări, informează Reuters, potrivit Agerpres.  Într-un comunicat postat pe aplicaţia de mesagerie Telegram, Ministerul rus al Apărării a declarat că o dronă navală ucraineană implicată în atac a fost distrusă, iar restul dezactivate de focuri de artilerie sau război electronic. Nicio navă civilă sau militară rusească nu a fost avariată, se arată în comunicat.

UPDATE Mihaïlo Podoliak, consilier special al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, spune că noul comandant-şef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, va trebui să efectueze un audit al forţelor ucrainene prezente pe câmpul de luptă, relatează site-ul Suspîlne, citata de digi24.ro. Citându-l pe Volodimir Zelenski, care a estimat joi că „în jur de un milion de oameni au fost mobilizaţi”, dar că, în realitate, doar 200.000 - 300.000 de soldaţi au fost mobilizaţi pe câmpul de luptă, Podoliak a declarat că scopul auditului este de a determina „ce oameni au fost mobilizaţi, unde se află şi ce fac”. Apoi, el va putea spune „de câţi oameni este nevoie” pe linia frontului, a explicat el. După ce Zalujnîi ar fi cerut încă 450.000 - 500.000 de oameni, Podoliak a declarat că în prezent nu există o cifră specifică de 500.000 de persoane apte de serviciul militar care trebuie mobilizate. 

UPDATE Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, cere europenilor să îşi crească producţia de arme, pentru a spori livrările către Ucraina şi pentru a preveni o confruntare cu Moscova „care ar putea dura zeci de ani”, potrivit unui interviu publicat sâmbătă de cotidianul german Welt am Sonntag, informează news.ro, citata de digi24.ro. „Trebuie să ne reconstituim şi să ne extindem mai rapid baza industrială, să creştem livrările către Ucraina şi să ne refacem propriile stocuri”, insistă Jens Stoltenberg înaintea unei reuniuni cheie a miniştrilor apărării din NATO, la Bruxelles, şi în pragul împlinirii a doi ani de la războiul declanşat de Rusia în Ucraina.  „NATO nu caută un război cu Rusia, dar trebuie să ne pregătim pentru potenţiale decenii de confruntare”, a avertizat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice. 

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 717: Explozii la Ismail, la granița cu România. Atac cu drone la Harkov
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 716: Atac cu drone, schimb de prizonieri și medalia lui Zalujnîi. Putin amenință SUA
/VIDEO/ Măsuri anticorupție mai riguroase se cer pentru companiile de stat din Moldova. Principalele recomandări ale unui raport
/VIDEO/ Măsuri anticorupție mai riguroase se cer pentru companiile de stat din Moldova. Principalele recomandări ale unui raport
/VIDEO/ „Cutia Neagră”: Interviu exclusiv cu Elena Lasconi, candidata USR la Președinția României
/VIDEO/ „Cutia Neagră”: Interviu exclusiv cu Elena Lasconi, candidata USR la Președinția României
/VIDEO/ Curs valutar: Dolarul costă peste 18 lei, iar Bitcoinul bate un record! Legătura cu Donald Trump
/VIDEO/ Curs valutar: Dolarul costă peste 18 lei, iar Bitcoinul bate un record! Legătura cu Donald Trump
/VIDEO/ Bombă! Mărturisirile lui Șor și Platon despre frauda bancară, influența lui Plahotniuc și capcana pentru ex-premierul Leancă
/VIDEO/ Bombă! Mărturisirile lui Șor și Platon despre frauda bancară, influența lui Plahotniuc și capcana pentru ex-premierul Leancă
/VIDEO/ Accident la intrarea în Stăuceni: Un șofer de 19 ani a ajuns la spital
/VIDEO/ Accident la intrarea în Stăuceni: Un șofer de 19 ani a ajuns la spital

/VIDEO/ Agitație la școala lui Moș Crăciun: Cum decurg pregătirile pentru întâlnirea cu cei mici

missing
14 noiembrie 2024, ora 22:00

Se apropie luna decembrie, așa că Moși Crăciunii au început deja să se pregătească de mult-așteptata întâlnire cu cei mici. Și pentru că sunt bătrâni și mai uită câte puțin, unii s-au dus din nou la școală. Acolo și-au antrenat vocile, au cântat și au recapitulat numele tuturor renilor. 

Primii la lecții au venit șase Moși Crăciuni care urmează să ajungă la copiii din Londra. Aceștia s-au așezat cuminți la masă și au recapitulat cântecele de Crăciun și numele tuturor renilor, iar la final și-au notat totul în caiete. Antrenorul moșilor spune că este foarte important ca aceștia să nu-i dezamăgească pe copii, pentru că cei mici îi așteaptă cu mare nerăbdare. 

„ Orice copil care merge la Moș Crăciun este entuziasmat, pentru că îi așteaptă de câteva zile, săptămâni sau poate chiar luni. De aceea, în momentul în care copilul ajunge în căsuța lui Moș Crăciun, acesta trebuie să arate bine. Trebuie să fie magic, vesel".

Acum, că sunt mai pregătiți, Moși Crăciunii așteaptă scrisori de la copii. Până atunci, însă, au dat o fugă la atelier să vadă cum decurge pregătirea jucăriilor.

În Republica Moldova, Crăciunul este sărbătorit pe 25 decembrie, pe stil nou și pe 7 ianuarie, pe stil vechi. 

Conturi bancare cu peste 100 milioane de dolari, provenite din spălarea de bani cunoscută drept „Laundromatul rusesc”, au fost înghețate în străinătate, în baza probelor aduse procurorii anticorupție de la Chișinău. De asemenea, pentru alte 90 de milioane de dolari, urmează să fie pus sechestru. /Întreprinderile de stat trebuie să implementeze măsuri anticorupție mai riguroase, în conformitate cu bunele practici europene. Asta relevă un raport, prezentat astăzi de Comitetul Consultativ Independent Anticorupție. Cu ce recomandări vin experții în domeniu! /Un bărbat de 72 de ani din Drochia ar fi încercat să-l omoare pe presupusul amant al soției. Acesta a fost reținut în flagrant, fiind denunțat la poliție de cel pe care îl angajase inițial să comită crima.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Dosarul de trădare de patrie în care este vizat șeful serviciului juridic al Parlamentului, un ofițer al Poliției de Frontieră și soția acestuia, care ar fi fost complice, a fost trimis în instanță. /Notă de protest Kremlinului, înmânată Ambasadorului Federației Ruse la Chișinău. Oleg Ozerov a fost chemat astăzi la Ministerul de Externe. Autoritățile moldovenești i-au cerut Rusiei să se abțină de la orice ingerință în afacerile interne ale Republicii Moldova. /Un șef de secție de la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” este cercetat de ofițerii anticorupție, pentru că ar fi perceput sistematic plăți ilegale de la pacienți. Care este reacția instituției!
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se clatină fotoliul șefei de la Procuratura Anticorupție. „Am văzut un eșec total”, a spus președinta Maia Sandu, după ședința Consiliului Suprem de Securitate, unde s-a discutat despre corupția politică. Cu ce reacție a venit Procuratura Anticorupție! /Andrei Spînu se retrage din Guvernul Republicii Moldova și din Partidul Acțiune și Solidaritate. Anunțul a fost făcut într-o postare pe Facebook. Cum și-a motivat plecarea, dar și care a fost reacția colegilor! /Notă de protest Kremlinului pentru ingerințele Federației Ruse în procesul electoral și căderea dronelor rusești pe teritoriul țării. Autoritățile de la Chișinău îl convoacă pe Ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, Oleg Ozerov.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Socialiștii nu se pot resemna cu înfrângerea. Membri, dar și simpatizanți ai partidului au protestat astăzi în fața Comisiei Electorale Centrale, în timp ce membrii acesteia examinau sesizările depuse de ei, care se referă la presupusele încălcări în timpul scrutinului. Care este reacția PAS-ului! /Amenzile aplicate până acum alegătorilor care au luat bani în schimbul votului la alegerile prezidențiale și referendum se ridică la 5 milioane de lei. Sancțiunile au fost aplicate de Centrul Național Anticorupție, pe baza proceselor contravenționale întocmite de polițiști. /Mai mulți medici, dar și pacienți au ieșit astăzi astăzi în fața Spitalului Clinic din Bălți, în semn de protest față de decizia instanței de a-l condamna la doi ani de închisoare pe medicul urolog Serghei Cozub. Aceștia au cerut grațierea medicului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Victor Furtună a câștigat concursul pentru funcția de procuror-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Acesta a obținut cel mai mare punctaj în urma interviului desfășurat astăzi de Consiliul Superior al Procurorilor. /Partidul Socialiștilor din Moldova amenință cu proteste. Igor Dodon acuză guvernarea și pe președinta nou aleasă că a furat voturile alegătorilor. Ce răspuns au cei din urmă! /Moldovenii cu cetățenie română vor fi așteptați 5 zile la urne ca să voteze președintele țării și să-și aleagă reprezentanții în Parlamentul de la București. România va deschide în Republica Moldova 59 de secții de votare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se clatină unele fotolii în Guvern. Premierul Dorin Recean promite schimbări în următoarele zile. Acesta nu a precizat însă despre ce miniștri ar fi vorba. /Ministerul Afacerilor Externe respinge acuzațiile autorităților ruse, care au spus că nu recunosc rezultatele alegerilor prezidențiale din Republica Moldova și le consideră „nedemocratice”. Care a fost și reacția purtătorului de cuvânt al Guvernului! /În doar două zile, peste 100 de mii de persoane s-au înscris în sistem pentru a beneficia de compensații pentru perioada rece a anului. Cei care vor cheltui banii acordați de stat în alte scopuri decât plata facturilor pentru încălzire, vor fi lipsiți de compensație.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Decizia Curții Constituționale privind confirmarea rezultatelor referendumului republican a fost publicată în Monitorul Oficial. Integrarea europeană va fi legalizată în Constituție. /Fraudă de zece milioane de lei dintr-un proiect finanțat de Uniunea Europeană. Ofițerii anticorupție au descins la cinci angajați ai Moldsilva. /Peste 50 de mii de persoane s-au înscris în sistemul de compensații în prima zi de la lansare. Cererile pot fi depuse până pe 28 noiembrie, inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Maia Sandu câștigă alegerile prezidențiale și devine singurul politician căruia moldovenii i-au încredinţat direct două mandate. Rezultate preliminare arată un scor de 55,3 la sută pentru Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo, cu 44,6%. /Aproape 800 de încălcări în ziua alegerilor au fost semnalate de Observatorii Misiunii Promo-Lex. Și poliția a înregistrat peste 200 de incidente care au vizat procesul electoral și au întocmit 31 de procese-verbale. Cele mai multe țin de coruperea electorală, fotografierea buletinelor de vot sau transportarea organizată la secțiile de votare. /De astăzi, cetățenii Republicii Moldova se pot înregistra pe platforma compensații.gov.md pentru a beneficia de ajutor la energie în sezonul rece. Compensațiile vor fi acordate sub formă de bani direct în contul bancar sau prin oficiile poștale, nu ca reducere în facturi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Remunerați cu mașini și telefoane mobile pentru a corupe alegătorii. Oamenii legii vin cu detalii despre perchezițiile de ieri la membrii fostului partid „Șor” și ai Blocului politic „Victorie”. Două persoane au fost reținute, iar un Suzuki Vitara, confiscat. Astăzi au avut loc noi percheziții în acest dosar. /Astăzi este ultima zi în care este permisă agitația electorală în cadrul turului doi al alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova. Mâine va fi „ziua tăcerii”, iar duminică moldovenii vor decide cine va conduce țara în următorii patru ani. /Suntem săraci, dar punem bani și la ciorap. Șase din zece moldoveni au reușit în ultimul an să pună bani deoparte, arată un sondaj efectuat de Expert Grup. Economia țării însă a pierdut.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Constituția Republicii Moldova va fi modificată. Curtea Constituțională a validat referendumul republican din 20 octombrie. Începutul ședinței a avut loc pe fundalul unui protest organizat de liderii și simpatizanții Blocului „Victorie”, afiliat fugarului penal Ilan Șor, dar și ai Partidului Comuniștilor. /Percheziții matinale în șapte raioane din țară, în cadrul unor dosare privind coruperea electorală.12 persoane sunt bănuite că ar fi oferit bani alegătorilor pentru a vota un anumit candidat la alegerile prezidențiale. Tot pentru corupere electorală a fost reținut și liderul organizației teritoriale al Blocului Victorie din Cimișlia. /Începând de mâine,1 noiembrie, și până pe 31 martie, șoferii sunt obligați să circule cu luminile de întâlnire conectate la mașini și pe timp de zi. Ce amendă riscă șoferii care nu se vor conforma.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Centrul Național Anticorupție a aplicat amenzi în valoare de peste două milioane de lei pentru corupere electorală, iar alte aproape o mie de procese-verbale sunt acum în examinare. Printre cei amendați se află și Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel. /În plină campanie electorală, miniștrii au decis să dubleze îndemnizația unică pentru tinerii medici care vor alege să profeseze la sate. Suma va crește de la 120 până la 250 de mii de lei. Nu are nicio tangență electorală, dă asigurări purtătorul de cuvânt al Guvernului. /Stare de panică dăunează buzunarului. Celebra schemă cu ruda implicată în accident a înșelat moldovenii de cel puțin 36 de milioane de lei. Poliția raportează 240 de cazuri în care oamenii au căzut în plasa escrocilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Noi percheziții în dosarul coruperii electorale. Oamenii legii au descins în Cimișlia și Comrat, la șase persoane, care ar fi influențat alegătorii la referendumul și scrutinul electoral de pe 20 octombrie. /Căldură mai ieftină pentru consumatorii din nordul țării. Care este noul tarif aprobat astăzi de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică./Numărul cazurilor de infecții ale căilor respiratorii este în creștere cu 20 la sută față de săptămâna trecută. Mai mult de jumătate s-au înregistrat la copii. În total au fost înregistrate peste 5 mii de cazuri.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
În doar o săptămână, ofițerii anticorupție au aplicat amenzi de peste un milion de lei persoanelor care și-ar fi vândut votul în cadrul alegerilor din 20 octombrie. Până acum, oamenii legii au efectuat peste 800 de percheziții și au aplicat sechestre în valoare de peste 50 de milioane de lei. /Medicul de la azilul de bătrâni din Comrat, care a fost filmat în timp ce le spunea pacienților cum să voteze, ar fi fost plătit cu bani din Rusia pentru a influența votul alegătorilor. Acesta a fost reținut. CEC nu exclude anularea voturilor date în acest azil. /Noi detalii în cazul avionului prăbușit la Vadul lui Vodă, unde o persoană a decedat. Aeronava se pregătea să aterizeze când a căzut peste o clădire.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Perchezițiile și reținerile în dosarul mitei electorale continuă. Astăzi a ajuns pe mâna oamenilor legii liderul unei grupări afiliate fugarului panal Ilan Șor, fiind denunțat de o femeie. Între timp, ofițerii CNA au descins în mai multe localități din Orhei, Rezina și Nisporeni! /Beneficiarii unei case de bătrâni din Comrat au fost ajutați să voteze. Mai mult, li s-a sugerat și candidatul. Promo-LEX face apel către instituțiile statului să intervină. /Percheziții astăzi și în sudul țării. Adjunctul bașcanei Găgăuziei, Victor Petrov, a fost asaltat de procurori. Acesta este suspectat de evaziune fiscală și spălare de bani.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Transferuri de zeci de milioane de dolari pentru cumpărarea voturilor. În doar două luni, din Federația Rusă au fost transferate 39 milioane de dolari. /Certificatele pentru drept de vot pentru turul I al alegerilor prezidențiale nu mai sunt valabile. Cetățenii pot solicita altele noi pentru turul II. Acestea le vor permite alegătorilor să voteze în orice altă secție de votare de pe teritoriul țării, pe lista electorală suplimentară. /Atac terorist la Ankara. Șapte persoane au murit, inclusiv cei doi atacatori, și 22 de răniți. Atentatul nu a fost revendicat deocamdată, dar ministrul Apărării și cel de Interne de la Ankara au indicat Partidul Muncitorilor din Kurdistan drept responsabil.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Campania electorală pentru turul doi al alegerilor prezidențiale să dă în jurul dezbaterilor. Maia Sandu a aruncat mănușa în terenul lui Alexandr Stoianoglo și l-a invitat la duel fără moderatori. /Centrul Național Anticorupție a aplicat amenzi în valoare de circa 1 milion de lei pentru corupere electorală. Peste 350 de procese verbale, recepționate de la Poliție, sunt în proces de examinare. /Grav accident la Ialoveni. Două persoane au murit, iar alta luptă pentru viață, după ce două automobile s-au ciocnit frontal. Totul s-a întâmplat lângă Sociteni.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Dezbaterea electorală dintre Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo va avea loc duminică, 27 octombrie. Aceasta va fi moderată de jurnalistul Gheorghe Gonța, cel care a recunoscut public că a acceptat bani în plic pentru munca sa, a făcut partizanat politic, lucruri incompatibile cu activitatea ziaristică. Au reacționat și ONG-urile de media. /Comuniștii au cerut Comisiei Electorale Centrale anularea voturilor din diasporă pentru referendum sau renumărarea acestora. Mai mult, Vladimir Voronin îl acuză pe Igor Dodon de rezultatul referendumului. /Eșec pentru a treia oară! Licitația pentru spațiile comerciale de la aeroport a fost din nou anulată. Asta după ce un singur participant a depus dosarul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană a separat moldovenii în două tabere. 50,4 dintre alegători au spus DA integrării în UE, numărul acestora fiind mai mare cu aproximativ 14 mii. /Viitorul președinte al Republicii Moldova va fi ales în turul doi. Maia Sandu a acumulat peste 42 la sută dintre voturi, iar Alexandr Stoianoglo 26. Cei doi au promis că vor avea dezbateri electorale. /Oameni decedați în listele electorale, intimidări și secții de votare fără lumină, sunt doar câteva dintre încălcările semnalate de observatori în ziua alegerilor. În ce măsură acest pot influența rezultatele finale, vă spunem la știri.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 300 de tineri din Republica Moldova ar fi fost instruiți să provoace haos de alegeri. Oamenii legii au efectuat aproape 90 de percheziții în toată țara și au confiscat 1,6 milioane de lei. Avem detalii și imagini la știri! /Start sezon termic în Chișinău și Bălți. Primele vor fi conectate școlile, grădinițele, spitalele, dar și în blocurile care au depus solicitări la furnizorii de energie termică. /Pericol de explozie la Edineț! O autocisternă cu gaz a răsturnat un microbuz. Două persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Alertă în nordul țării. Bucăți de rachetă au fost găsite lângă un sat din Republica Moldova. Noaptea trecută, armata rusă a lansat zeci de rachete asupra mai multor regiuni ucrainene, inclusiv Cernăuți. Astăzi însă, președintele Ucranei, Volodimir Zelenski, a prezentat „planul de victorie” în războiul cu Rusia. Acesta constă din cinci puncte și trei anexe secrete. /Noi percheziții în nordul țării, la activiștii Blocului „Victoria”. Poliția investighează suspiciuni privind posibile tentative de influențare ilegală a procesului electoral.

/VIDEO/ Verde-n ochi: Antieroii campaniei electorale. Cine sunt cei care incită la ură și dezbinare în Moldova
/VIDEO/ Verde-n ochi: Antieroii campaniei electorale. Cine sunt cei care incită la ură și dezbinare în Moldova
/VIDEO/ „Cutia Neagră”: Interviu exclusiv cu Elena Lasconi, candidata USR la Președinția României
/VIDEO/ „Cutia Neagră”: Interviu exclusiv cu Elena Lasconi, candidata USR la Președinția României
/VIDEO/ Singurul candidat al curților de apel la CSM a picat vettingul. Vicepreședintele Comisiei: „Cea mai mare provocare este...”
/VIDEO/ Singurul candidat al curților de apel la CSM a picat vettingul. Vicepreședintele Comisiei: „Cea mai mare provocare este...”
/VIDEO/ Bombă! Mărturisirile lui Șor și Platon despre frauda bancară, influența lui Plahotniuc și capcana pentru ex-premierul Leancă
/VIDEO/ Bombă! Mărturisirile lui Șor și Platon despre frauda bancară, influența lui Plahotniuc și capcana pentru ex-premierul Leancă
/VIDEO/ Găgăuzia, parțial dezamăgită după realegerea Maiei Sandu: „Frumoasă, dar nu a făcut mai nimic”
/VIDEO/ Găgăuzia, parțial dezamăgită după realegerea Maiei Sandu: „Frumoasă, dar nu a făcut mai nimic”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.