Ucraina rezistă!

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 718: Bucăți de dronă în Moldova și tren uriaș de 30 km la Donețk! Șeful NATO îi răspunde lui Trump

11 februarie 2024, ora 22:32

Atac nocturn asupra Ucrainei. Armata rusă a lovit infrastructura agroindustrială din Sudul țării, au fost avariate clădiri rezidențiale și o conductă de gaz, o persoană a fost rănită. Forțele ruse au lansat mai multe drone și asupra Kievului, unde a intrat în acțiune apărarea aeriană, iar fragmente de "Shahed" au fost găsite și în Republica Moldova. Asta în timp ce Ucraina s-ar putea confrunta cu un deficit de muniție de apărare aeriană deja din luna martie. 

În context, Zelenski a făcut alte cinci numiri la vârful armatei ucrainene, iar Podoliak anunță un audit al militarilor mobilizați. Între timp, șeful NATO, Jens Stoltenberg, cere europenilor să îşi crească producţia de arme, pentru a spori livrările către Ucraina şi pentru a preveni o confruntare cu Moscova. Senatul american a făcut, duminică, un pas crucial spre adoptarea unui ajutor de 95 de miliarde de dolari pentru Ucraina, Israel şi Taiwan, blocat de luni de zile în Congres, notează AFP, potrivit Agerpres. 

UPDATE Autoritățile de la Chișinău reacționează după ce, astăzi,  în raionul Vulcănești au fost depistate fragmente de dronă de tip „Shahed". Președinta Republicii Moldova, prim-ministrul Dorin Recean, dar și vicepremierul Mihai Popșoi au condamnat ferm atacurile recente și nejustificate ale Rusiei împotriva Ucrainei, care au afectat din nou și țara noastră. 

UPDATE Poliția de Frontieră din Republica Moldova a anunțat că astăzi, 11 februarie 2024, în zona frontierei moldo-ucrainene, în apropierea localității Etulia, raionul Vulcănești, au fost depistate fragmente de dronă de tip „Shahed". Potrivit datelor preliminare, resturile depistate ar fi de la una din dronele doborâte de sistemul anti-aerian ucrainean, în cadrul atacului din noaptea de 9 spre 10 februarie asupra regiunii Izmail.

UPDATE Ucraina este din nou depășită în acest război început de ruși acum doi ani: estimarea actuală este că Rusia trage 10.000 de obuze de artilerie pe zi, față de cele 2.000 ale Ucrainei, un raport sumbru care s-ar putea înrăutăți și mai mult dacă nu va mai fi sprijinită cu muniție de SUA, potrivit unei analize The Guardian, realizate de Dan Sabbag, corespondent pentru apărare și securitate.

UPDATE Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat în privința comentariilor care „subminează securitatea noastră”, după declarațiile făcute de fostul președinte american Donald Trump, care a evocat posibilitatea de a nu mai apăra țările din Alianță ale căror contribuții financiare sunt insuficiente. ”Orice sugestie că aliaţii nu se vor apăra reciproc subminează întreaga noastră securitate, inclusiv pe cea a SUA, şi îi expune pe soldaţii americani şi europeni unui risc sporit”, a declarat duminică secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, potrivit Money.

UPDATE Prietenul lui Putin și-a desfășurat armata. Pornește război la cea mai importantă frontieră energetică. Venezuela își susține amenințările cu privire la anexarea unei părți a Guyanei , aceea unde se află zăcământul de petrol gestionat de compania americană Exxon Mobil, notează NewsWeek.

UPDATE Nemulțumirea și revolta față de comandanți este în creștere în rândul trupelor ruse, iar în armata lui Putin au fost înregistrate chiar cazuri de ucidere în masă a militarilor, relatează Centrul ucrainean Național de Rezistență, scrie Ziare.com.

UPDATE Donald Trump a provocat din nou îngrijorare în NATO după ce a declarat că nu va veni, dacă este ales președinte, în sprijinul statelor alianței atacate dacă acestea nu îndeplinesc angajamentul de a aloca 2% din PIB pentru apărare, ba chiar „va încuraja Rusia să facă ce naiba vrea”. Reacții de condamnare au venit imediat de la Casa Albă și din partea unor oficiali europeni. Potrivit documentelor NATO, doar 11 din 31 de state membre NATO îndeplinesc criteriul invocat de Trump, notează Libertatea.

UPDATE Armata rusă, temându-se de un atac al forțelor armate ucrainene în Donbas, a asamblat un așa-numit „tren țar”, o structură continuă 30 km lungime, format din peste două mii de vagoane, în zona ocupată a regiunii Donețk, scrie Ziare.com. Structura compusă din vagoane de marfă, care poate fi considerată o linie separată de apărare, este situată pe linia de cale ferată de la Elenovka la Volnovakha. Construcția „trenului” a început vara trecută; pentru a-l crea au fost folosite vagoane furate din teritoriile ocupate. Analiştii observă că aceasta este o structură inginerească specifică, deoarece este dificil să distrugi o structură metalică de 30 km lungime, iar fără aceasta, avansarea echipamentului militar printr-o astfel de barieră devine imposibilă.

UPDATE Un atac cu drone a avut loc în această noapte și în sudul Ucrainei. Armata rusă a lovit infrastructura agroindustrială, au fost avariate clădiri rezidențiale și o conductă de gaz. După cum au raportat Forțele de Apărare de Sud, activitatea intensă a unităților de apărare aeriană a durat mai mult de 5,5 ore. „Prioritatea inamicului a fost din nou fâșia de coastă a infrastructurii și a instalațiilor agro-industriale. Din cauza unei lovituri într-una dintre ele, un incendiu a izbucnit în Nikolaev, valul de explozie a deteriorat clădirile rezidențiale din jur, vehiculele private ale locuitorilor locali și o conductă de gaz. „Se știe preliminar că un civil a fost rănit”, spune mesajul.

UPDATE Un ucrainean în vârstă de 71 de ani a murit în Rusia în decembrie în timp ce-şi aştepta procesul pentru spionaj şi alte infracţiuni, a anunţat duminică organizaţia rusă pentru drepturile omului Memorial, citând documente judiciare, relatează Reuters.

UPDATE În noaptea de 11 februarie, forțele de ocupație ruse au atacat Ucraina, lansând 45 de drone de atac Shahed-136/131 din Balaklava și Capul Chauda din Crimeea ocupată. „Unități ale forțelor de rachete antiaeriene, grupuri mobile de foc ale Forțelor Aeriene și Forțelor de Apărare ale Ucrainei și echipamente de război electronic au fost implicate în respingerea atacului aerian. Ca urmare a acțiunilor de luptă, 40 de „martiri” inamici au fost distruși în cadrul Regiunile Kiev, Vinnitsa, Jytomyr, Kirovograd, Nikolaev, Cherkasy, Odesa, Dnepropetrovsk și Herson”, a informat Forțele Aeriene ale Forțelor Armate Ucrainene. Dronele au intrat în Kiev din direcția vestică. Raidul aerian a durat aproape două ore. Forțele de apărare aeriană au lovit toate UAV-urile la abordările spre capitală. Potrivit datelor preliminare, la Kiev nu au existat victime sau distrugeri.

UPDATE Ucraina s-ar putea confrunta cu un deficit de muniție de apărare aeriană încă de luna viitoare, - ISW. Acest lucru va permite Federației Ruse să bombardeze trupele și orașele ucrainene mai puternic, precum și să sporească implicarea aviației, scrie UNIAN. Potrivit ISW, acesta este probabil motivul pentru care Rusia și-a intensificat recent atacurile aeriene.  The New York Times a raportat într-un articol din 9 februarie că oficialii americani estimează că stocul Ucrainei de rachete de apărare aeriană s-ar putea epuiza în martie 2024. Ucraina a avertizat că se confruntă cu o „lipsă critică” de rachete de apărare aeriană, deoarece întârzierile în ajutorul occidental continuă să forțeze Ucraina să depoziteze material.

UPDATE Federația Rusă a atacat Ucraina cu drone, s-au auzit explozii în mai multe regiuni. Inamicul a fost înregistrat lansând mai multe grupuri de UAV-uri de atac „Shahed” din zona terenului de antrenament Chauda din Crimeea, Acest lucru a fost raportat de Forțele Aeriene ale Forțelor Armate Ucrainene, scrie unian. Ei au remarcat că inamicul a înregistrat lansarea mai multor grupuri de UAV-uri de atac „Shahed” din zona terenului de antrenament Chauda (Crimeea).

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat sâmbătă seară, într-un clip video postat pe Facebook, că a făcut încă cinci numiri militare de rang înalt, completând echipa de la vârful armatei după ce l-a numit săptămâna aceasta pe generalul-colonel Oleksandr Sîrski în funcţia de comandant al forţelor armate, potrivit News.ro.  „Avem nevoie de o practică clară de lucru cu noile tehnologii. Există mai mult decât suficiente teorii, dar totul trebuie să funcţioneze în practică pentru îndeplinirea obiectivelor ucrainene şi al păstrarea maximă a vieţii soldaţilor noştri”, a spus preşedintele. 

Astfel, ca adjuncţi ai comandantului-şef Oleksandr Sîrski au fost numiţi colonelul Vadim Suharevski, al cărui domeniu de expertiză sunt dronele, şi colonelul Andrii Lebedenko, specialist în inovare şi tehnologie militară. Zelenski a mai spus că a aprobat numirea a trei generali de brigadă ca adjuncţi ai şefului Statului Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei - Volodimir Horbatiuk, care va conduce operaţiunile şi managementul, Oleksi Şevcenko, responsabil de logistică, şi Mihailo Drapati pe probleme de instruire. 

UPDATE Rusia a anunţat, sâmbătă, că a respins un atac ucrainean cu drone asupra unor „nave de transport civile” ruseşti vineri seară în zona de sud-vest a Mării Negre, o arteră-cheie pentru exporturile de cereale şi petrol din ambele ţări, informează Reuters, potrivit Agerpres.  Într-un comunicat postat pe aplicaţia de mesagerie Telegram, Ministerul rus al Apărării a declarat că o dronă navală ucraineană implicată în atac a fost distrusă, iar restul dezactivate de focuri de artilerie sau război electronic. Nicio navă civilă sau militară rusească nu a fost avariată, se arată în comunicat.

UPDATE Mihaïlo Podoliak, consilier special al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, spune că noul comandant-şef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, va trebui să efectueze un audit al forţelor ucrainene prezente pe câmpul de luptă, relatează site-ul Suspîlne, citata de digi24.ro. Citându-l pe Volodimir Zelenski, care a estimat joi că „în jur de un milion de oameni au fost mobilizaţi”, dar că, în realitate, doar 200.000 - 300.000 de soldaţi au fost mobilizaţi pe câmpul de luptă, Podoliak a declarat că scopul auditului este de a determina „ce oameni au fost mobilizaţi, unde se află şi ce fac”. Apoi, el va putea spune „de câţi oameni este nevoie” pe linia frontului, a explicat el. După ce Zalujnîi ar fi cerut încă 450.000 - 500.000 de oameni, Podoliak a declarat că în prezent nu există o cifră specifică de 500.000 de persoane apte de serviciul militar care trebuie mobilizate. 

UPDATE Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, cere europenilor să îşi crească producţia de arme, pentru a spori livrările către Ucraina şi pentru a preveni o confruntare cu Moscova „care ar putea dura zeci de ani”, potrivit unui interviu publicat sâmbătă de cotidianul german Welt am Sonntag, informează news.ro, citata de digi24.ro. „Trebuie să ne reconstituim şi să ne extindem mai rapid baza industrială, să creştem livrările către Ucraina şi să ne refacem propriile stocuri”, insistă Jens Stoltenberg înaintea unei reuniuni cheie a miniştrilor apărării din NATO, la Bruxelles, şi în pragul împlinirii a doi ani de la războiul declanşat de Rusia în Ucraina.  „NATO nu caută un război cu Rusia, dar trebuie să ne pregătim pentru potenţiale decenii de confruntare”, a avertizat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice. 

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 717: Explozii la Ismail, la granița cu România. Atac cu drone la Harkov
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 716: Atac cu drone, schimb de prizonieri și medalia lui Zalujnîi. Putin amenință SUA
Ucraina rezistă!
Ucraina rezistă!
/PROMO/ Moldova gândește: Sunt în pragul disperării. Sute de asistenți personali din Capitală, în proces de a fi demiși
/PROMO/ Moldova gândește: Sunt în pragul disperării. Sute de asistenți personali din Capitală, în proces de a fi demiși
/VIDEO/ Prietenul lui Șor din Rusia, creditor la Air Moldova! Datoriile depășesc 70 de milioane de lei
/VIDEO/ Prietenul lui Șor din Rusia, creditor la Air Moldova! Datoriile depășesc 70 de milioane de lei
/VIDEO/ În memoria victimelor războiului pornit de Rusia în Ucraina: TV8.md se afișează în alb-negru
/VIDEO/ În memoria victimelor războiului pornit de Rusia în Ucraina: TV8.md se afișează în alb-negru
Rectificare TV8: Proiectul bugetului municipal pentru 2024 prevede 778 de milioane de lei pentru drumuri
Rectificare TV8: Proiectul bugetului municipal pentru 2024 prevede 778 de milioane de lei pentru drumuri

/VIDEO/ „Am ajuns cu 730 de zile mai aproape de victorie”: Mesajul lui Volodimir Zelenski, la doi ani de când Rusia a invadat Ucraina

24 februarie 2024, ora 13:57

Fiecare din noi a trăit diferit primele zile ale războiului, dar poate exista un singur final - victoria Ucrainei. O spune liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, care descrie doi ani de teroare ca doi ani de curaj, rezistență, speranță și tot mai multe zile mai aproape de glorie.

„Inevitabil, astăzi, fiecare ucrainean își amintește cum s-a trezit, cine i-a scris primul și l-a întrebat „Cum ești?”, pe cine a sunat primul, cui i-a dat un îmbrățișare călduroasă, ce le-a spus celor dragi atunci, și mai important, ce a făcut apoi.

Am ajuns cu 730 de zile mai aproape de victorie. Unii așteaptă ca un profet să le spună când va veni, dar milioane de ucraineni pur și simplu își amintesc cuvintele lui Kobzar: continuă să lupți - ești sigur că vei câștiga! Și au urmat acest sfat timp de 730 de zile de devotament și curaj, de rezistență și îndurare. Ei stau ca stâlpii în toate orașele și satele civile. 730 de zile de durere, dar în același timp, 730 de zile de speranță, pentru cea mai înaltă justiție. Cu toții avem povești diferite despre începutul războiului, dar trebuie să existe un sigur final al acestui război - victoria”, a spus Zelenski.

De asemenea, președintele ucrainean a subliniat că visul ucrainenilor de a birui nu poate fi spulberat de gloanțe, de bombardamente, pentru că Ucraina luptă pentru independență, pentru a învinge.

„Înțelegeți cel mai bine - metalul s-ar putea să nu reziste, dar ucrainenii o fac. Poți da foc avionului, dar nu poți distruge visul cu care fiecare dintre noi adoarme și se trezește timp de 730 de zile, cu care tu, toți cetățenii noștri, toți ucrainenii adorm. O națiune care a rezistat în primele trei zile și nu a căzut în a patra, și a luptat în a cincea zi, și apoi o lună, și apoi șase luni, și acum doi ani. 

Bătălii pentru libertate, bătălii pentru viață. Lupte eroice ale unor oameni incredibili, cărora le adresez mereu cuvinte de laudă în discursurile mele: Dragi oameni minunați ai unei țări minunate, sunt extrem de mândru de fiecare dintre voi. Vă admir pe fiecare dintre voi. Am încredere în fiecare dintre voi. Orice persoană normală vrea ca războiul să se încheie. Dar niciunul dintre noi nu va permite ca Ucraina să nu existe. De aceea, în viitor, cuvântul „independent” va apărea întotdeauna alături de cuvântul Ucraina. Pentru asta luptăm. Și vom învinge. În cea mai mare zi din viața noastră. Le mulțumesc tuturor soldaților noștri, poporului nostru și tuturor celor din întreaga lume care sunt alături de noi și de adevăr. Slavă Ucrainei!”, a punctat liderul ucrainean.

Sâmbătă, 24 februarie 2024, se împlinesc doi ani de război în Ucraina. Sunt 2 ani în care 22.000 de civili (confirmați oficial) și-au pierdut viața în bombardamente și ciocniri. Circa 500.000 de soldați și-au pierdut viața din ambele părți, iar 6.500.000 de oameni au devenit refugiați, 110.000 dintre care se află în Republica Moldova. Ucraina a reușit să-și recapete 50% din teritoriul ocupat, iar 18% continuă să fie sub ocupare rusă. 

În semn de solidaritate cu poporul ucrainean și în memoria celor care și-au pierdut viața în războiul crunt, pornit de Rusia, TV8.md e alb-negru astăzi, iar banda de breaking news a îmbrăcat culorile Ucrainei - galben și albastru.

/VIDEO/ Scandal la Eurovision Moldova! Cum a câștigat Natalia Barbu cu ajutorul juriului, după egalitate de puncte cu Valeria Pasha
/VIDEO/ Scandal la Eurovision Moldova! Cum a câștigat Natalia Barbu cu ajutorul juriului, după egalitate de puncte cu Valeria Pasha
/PROMO/ Moldova gândește: Sunt în pragul disperării. Sute de asistenți personali din Capitală, în proces de a fi demiși
/PROMO/ Moldova gândește: Sunt în pragul disperării. Sute de asistenți personali din Capitală, în proces de a fi demiși
/VIDEO/ Oleg Jdanov: „Implicarea NATO în conflictul ruso-ucrainean ar însemna automat un război mondial”
/VIDEO/ Oleg Jdanov: „Implicarea NATO în conflictul ruso-ucrainean ar însemna automat un război mondial”
/VIDEO/ În memoria victimelor războiului pornit de Rusia în Ucraina: TV8.md se afișează în alb-negru
/VIDEO/ În memoria victimelor războiului pornit de Rusia în Ucraina: TV8.md se afișează în alb-negru
/VIDEO/ Pădurea Țiganca, arendată și acum de o firmă afiliată familiei Voronin. „Când ați fost ultima dată la Țiganca?” „Ce prostii!”
/VIDEO/ Pădurea Țiganca, arendată și acum de o firmă afiliată familiei Voronin. „Când ați fost ultima dată la Țiganca?” „Ce prostii!”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram