Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 954: Lovitura secolului, ordinul lui Sîrski și reproș la NATO. Rusia: O greșeală poate duce la catastrofă

O posibilă ofensivă în Rafah, îngrijorează comunitatea internațională: „Catastrofă umanitară”

missing
11 februarie 2024, ora 16:02

Risc de „catastrofă umanitară”. Comunitatea internaţională este îngrijorată după ce premierul israelian Benjamin Netanyahu a ordonat armatei să "pregătească" o ofensivă la Rafah, ultimul refugiu pentru persoanele strămutate din cauza războiului din Fâşia Gaza, scrie digi24.ro

Tot mai multe țări avertizează cu privire la consecințele unui asemenea plan. Premierul Benjamin Netanyahu a dat instrucţiuni armatei israeliene să facă planuri pentru „evacuarea populaţiei” din Rafah, adică aproximativ 1,3 milioane de persoane, dintre care multe au fost deja strămutate din alte părţi ale enclavei şi care afirmă că nu mai au unde să meargă. 

Rafah, la graniţa de sud cu Egiptul, este una din singurele regiuni care nu sunt încă vizate de o ofensivă terestră israeliană şi oferă refugiu pentru mai mult de jumătate din populaţia de 2,3 milioane din Fâşia Gaza. Este ultimul bastion al Hamas, după mai bine de patru luni de conflict declanşat de atacul grupării militante din 7 octombrie asupra Israelului. 

Sâmbătă, cel puţin 44 de palestinieni - inclusiv peste 12 copii - au fost ucişi în atacurile aeriene israeliene asupra Rafah. Hamas a avertizat că o ofensivă asupra Rafah ar putea provoca „zeci de mii de morţi şi răniţi”. 

La Washington, oficiali americani au declarat că nu au văzut pregătiri care să sugereze o „ofensivă majoră” sau „iminentă”, avertizând în acelaşi timp asupra unui "dezastru" şi temându-se de un scenariu similar celui care s-a desfăşurat în nordul Fâşiei Gaza. 

Arabia Saudită avertizează asupra unei „catastrofe'” în cazul unei ofensive israeliene la Rafah Ministerul de Externe din Arabia Saudită a avertizat privind „repercusiunile foarte grave ale luării cu asalt şi vizării” oraşului Rafah din sudul Fâşiei Gaza, relatează CNN. 

Și ministrul britanic de externe David Cameron s-a declarat "profund îngrijorat" de o invazie terestră israeliană planificată în oraşul Rafah din sudul Fâşiei Gaza. David Cameron a scris pe X: „Profund îngrijorat de perspectiva unei ofensive militare în Rafah - peste jumătate din populaţia Gaza se adăposteşte în zonă. Prioritatea trebuie să fie o pauză imediată în luptă pentru a primi ajutoare şi a scoate ostatici, apoi progresul către o încetare a focului durabilă şi permanentă”. 

Şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, a avertizat împotriva unei eventuale ofensive a armatei israeliene la Rafah, în sudul Fâşiei Gaza, apreciind că aceasta ar echivala cu „o catastrofă umanitară anunţată”. „Suferinţa din Rafah este deja dincolo de înţelegere. 1,3 milioane de oameni caută acolo să se protejeze de lupte într-un spaţiu foarte restrâns. O ofensivă a armatei israeliene asupra lui Rafah ar fi o catastrofă umanitară anunţată”, a apreciat ministrul german într-un mesaj postat pe platforma X (fostă Twitter).

Și Josep Borrell a avertizat cu privire la o posibilă ofensivă a armatei israeliene în Rafah, în sudul Fâşiei Gazei, care ar echivala cu „o catastrofă umanitară de nedescris”. „Transmit avertismentului mai multor state membre ale UE, conform căruia o ofensivă israeliană asupra Rafah ar duce la o catastrofă umanitară de nedescris şi la tensiuni grave cu Egiptul”, a spus Josep Borrell într-un mesaj pe contul său X. „Reluarea negocierilor pentru eliberarea ostaticilor şi suspendarea ostilităţilor este singura modalitate de a evita un masacru”, a adăugat el. 

 Hamas a avertizat sâmbătă că o ofensivă israeliană asupra Rafah ar putea face „zeci de mii de morţi şi răniţi„ în acest oraş din sudul Fâşiei Gaza, ultimul refugiu pentru sute de mii de civili palestinieni pe care prim-ministrul israelian a anunţat că vrea să-i evacueze, relatează agenţia France Presse. 

Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldovenească. Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. Șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, face dezvăluiri incendiare la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.

/VIDEO/ Accident în lanț la Botanica! Patru mașini și un troleibuz au fost implicate
/VIDEO/ Accident în lanț la Botanica! Patru mașini și un troleibuz au fost implicate
/PROMO/ Ministrul Educației, Dan Perciun, vine la „Moldova gândește LIVE”
/PROMO/ Ministrul Educației, Dan Perciun, vine la „Moldova gândește LIVE”
Grupările din spatele recentelor destabilizări ar ținti la preluarea forțată a unor instituții. „Scopurile sunt ambițioase”
Grupările din spatele recentelor destabilizări ar ținti la preluarea forțată a unor instituții. „Scopurile sunt ambițioase”
/VIDEO/ Fals: Tradițiile din Moldova vor dispărea, dacă țara noastră aderă la Uniunea Europeană
/VIDEO/ Fals: Tradițiile din Moldova vor dispărea, dacă țara noastră aderă la Uniunea Europeană
/VIDEO/ Dezvăluiri despre coruperea alegătorilor și finanțare ilegală: Schema cu 130.000 de moldoveni și 15 milioane de dolari din Rusia
/VIDEO/ Dezvăluiri despre coruperea alegătorilor și finanțare ilegală: Schema cu 130.000 de moldoveni și 15 milioane de dolari din Rusia

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 954: Lovitura secolului, ordinul lui Sîrski și reproș la NATO. Rusia: O greșeală poate duce la catastrofă

04 octombrie 2024, ora 08:49

Comandantul forțelor armate ucrainene, generalul Oleksandr Sîrskîi, a declarat că a ordonat consolidarea pozițiilor în estul regiunii Donețk, la o zi după ce forțele Kievului au anunțat că s-au retras din orașul Vuhledar. Trupele ruse avansează în mod constant în diferite sectoare din estul Ucrainei, în pofida incursiunii surpriză a Kievului din august în regiunea rusă Kursk, incursiune despre care Ucraina spera că va încetini avansul trupelor Moscovei pe front, scrie HotNews.

Confruntarea actuală dintre Rusia și Occident cu privire la Ucraina este fără precedent în istorie, iar o greșeală ar putea duce la catastrofă, a afirmat un diplomat rus de rang înalt, întrebat despre o comparație cu criza rachetelor din Cuba, din 1962, potrivit Reuters.

UPDATE Dronele ucrainene au atacat, noaptea trecută, aerodromul militar rusesc „Borisoglebsk” și depozitele de combustibil și bombe ghidate din regiunea Voronej, a declarat joi o sursă ucraineană din domeniul securității, potrivit Reuters, Ukrainska Pravda și RBC Ucraina.

UPDATE Luna trecută, The Wall Street Journal anunța, citând surse de la Kiev și din datele Serviciilor Secrete occidentale, numărul victimelor forțelor armate. Însă, concomitent cu asta, un alt fenomen reprezintă lovitura secolului primită de Ucraina. Invazia lui Putin a produs cel mai mare dezastru în rândul populației țării vecine, care va scădea cu aproximativ 40%, de la 42 de milioane la numai 25 de milioane, până în 2051, potrivit Ziare.com.

UPDATE Diplomații ruși au invocat anterior comparații cu criza din 1962, când se consideră că superputerile Războiului Rece au fost cel mai aproape de un război nuclear intenționat, după ce Moscova a amplasat în secret rachete în Cuba. Dar ministrul adjunct de externe, Serghei Riabkov, le-a spus joi reporterilor: „Ceea ce se întâmplă nu are analogii în trecut”. Riabkov, care supervizează controlul armelor și relațiile cu America de Nord, a declarat reporterilor la Moscova că pericolul unei ciocniri armate între puterile nucleare nu ar trebui subestimat. „Ne mișcăm pe un teritoriu militar și politic neexplorat”, a declarat adjunctul ministrului Serghei Lavrov. Riabkov a mai spus că o greșeală în conjunctura actuală ar putea duce la un dezastru, dar s-a întrebat dacă cei din Occident sunt sau nu capabili să „evalueze în mod sensibil consecințele cursului lor”, potrivit HotNews.

UPDATE Un depozit de combustibili a luat foc vineri dimineață în regiunea Perm din Rusia, a anunțat Ministerul rus pentru Situații de Urgență pe Telegram. Ministerul a menționat că incendiul a cuprins rezervoare de combustibil, dar nimeni nu a fost rănit. Cauza incendiului din regiunea situată în apropierea munților Ural este neclată la acest moment, dar Ucraina a atacat de mai multe ori cu drone astfel de ținte, scrie HotNews.

UPDATE La o conferința de presă cu noul secretar general al NATO, Mark Rutte, Volodimir Zelenski a criticat întârzierile Occidentului în furnizarea de arme. Șeful NATO, Mark Rutte, i-a spus președintelui ucrainean Volodimir Zelenski că scopul său în calitate de șef al alianței militare este să se asigure că „Ucraina prevalează”. Într-o manifestare majoră de sprijin pentru Kiev, Rutte a mers în capitala Ucrainei în prima sa călătorie în calitate de secretar general al Alianței. Rutte a spus că a ales Kievul ca prima sa călătorie „pentru a-ți demonstra ție, poporului Ucrainei și tuturor, că NATO este alături de Ucraina”, potrivit The Guardian.

UPDATE Autorităţile de la Kiev au anunţat joi deschiderea în Polonia a primului birou de recrutare al „Legiunii ucrainene” menit să-i atragă pe ucrainenii din străinatate să se alăture armatei ţării lor, relatează AFP, preluată de Agerpres. Biroul este situat în incinta consulatului ucrainean din Lublin, estul Poloniei. În centru funcţionează o comisie medicală militară „cu toate echipamentele necesare pentru efectuarea examinărilor şi eliberarea certificatelor de apt pentru serviciu”, a declarat Ivan Gavryliuk, un adjunct al ministrului ucrainean al Apărării, potrivit unui comunicat.

UPDATE Când Leonid Volkov, un vechi asociat al regretatului lider al opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi, a fost atacat brutal cu un ciocan în faţa casei sale din Lituania, în martie, a părut iniţial să fie încă un caz în care Kremlinul îşi vâna duşmanii din străinătate. Însă luna trecută, echipa lui Navalnîi a publicat o anchetă explozivă ce a pus la îndoială această versiune a evenimentelor. Acuzaţiile conform cărora un alt critic al Kremlinului, fost asociat al lui Mihail Hodorkovski, ar fi ordonat atacul asupra lui Leonid Volkov aruncă opoziţia rusă dispersată din exil într-o nouă dezordine, scrie The Guardian, preluat de News.ro.

UPDATE Efortul ofensiv al Rusiei din estul Ucrainei, care a început în toamna anului 2023, continuă să genereze progrese graduale în anumite sectoare ale frontului, dar probabil că forțele ruse nu vor obține câștiguri operaționale semnificative , scrie Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). Forțele ucrainene desfășoară o apărare eficientă în adâncime de-a lungul liniei frontului, provocând pierderi semnificative forțelor ruse, cedând încet teren, dar împiedicând armata rusă să obțină avansuri rapide pe câmpul de luptă. Forțele ucrainene se confruntă cu provocări și constrângeri operaționale serioase, care oferă forțelor ruse oportunități de a obține câștiguri tactice semnificative. Cu toate acestea, forțele ruse nu dispun de resursele umane și materiale necesare pentru a continua pe termen nelimitat eforturile ofensive intense, iar operațiunile ofensive ruse actuale din estul Ucrainei vor ajunge la punctul maxim probabil în următoarele luni, dacă nu chiar săptămâni, după cum au estimat anterior oficiali ucraineni și ISW, potrivit HotNews.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 953: Vizită surpriză, atac la Harkov și anunț ciudat! Rusia bate un record în atacuri cu drone Shahed
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 952: RO-Alert, oraș capturat și lovituri distrugătoare! „Tatăl tuturor bombelor” a explodat la Vovceansk
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Cum și-au schimbat retorica în timp unii candidați la scrutinul prezidențial
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Cum și-au schimbat retorica în timp unii candidați la scrutinul prezidențial
/PROMO/ Ministrul Educației, Dan Perciun, vine la „Moldova gândește LIVE”
/PROMO/ Ministrul Educației, Dan Perciun, vine la „Moldova gândește LIVE”
/VIDEO/ Danemarca, de 50 de ani în UE: Danezii se declară fericiți într-o țară cu salarii decente și fără corupție
/VIDEO/ Danemarca, de 50 de ani în UE: Danezii se declară fericiți într-o țară cu salarii decente și fără corupție
/VIDEO/ Fals: Tradițiile din Moldova vor dispărea, dacă țara noastră aderă la Uniunea Europeană
/VIDEO/ Fals: Tradițiile din Moldova vor dispărea, dacă țara noastră aderă la Uniunea Europeană
/VIDEO/ Pe cine vor vota moldovenii la alegeri? Lista mare de candidați îi bagă în ceață pe alegători
/VIDEO/ Pe cine vor vota moldovenii la alegeri? Lista mare de candidați îi bagă în ceață pe alegători

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.