Risc de „catastrofă umanitară”. Comunitatea internaţională este îngrijorată după ce premierul israelian Benjamin Netanyahu a ordonat armatei să "pregătească" o ofensivă la Rafah, ultimul refugiu pentru persoanele strămutate din cauza războiului din Fâşia Gaza, scrie digi24.ro.
Tot mai multe țări avertizează cu privire la consecințele unui asemenea plan. Premierul Benjamin Netanyahu a dat instrucţiuni armatei israeliene să facă planuri pentru „evacuarea populaţiei” din Rafah, adică aproximativ 1,3 milioane de persoane, dintre care multe au fost deja strămutate din alte părţi ale enclavei şi care afirmă că nu mai au unde să meargă.
Rafah, la graniţa de sud cu Egiptul, este una din singurele regiuni care nu sunt încă vizate de o ofensivă terestră israeliană şi oferă refugiu pentru mai mult de jumătate din populaţia de 2,3 milioane din Fâşia Gaza. Este ultimul bastion al Hamas, după mai bine de patru luni de conflict declanşat de atacul grupării militante din 7 octombrie asupra Israelului.
Sâmbătă, cel puţin 44 de palestinieni - inclusiv peste 12 copii - au fost ucişi în atacurile aeriene israeliene asupra Rafah. Hamas a avertizat că o ofensivă asupra Rafah ar putea provoca „zeci de mii de morţi şi răniţi”.
La Washington, oficiali americani au declarat că nu au văzut pregătiri care să sugereze o „ofensivă majoră” sau „iminentă”, avertizând în acelaşi timp asupra unui "dezastru" şi temându-se de un scenariu similar celui care s-a desfăşurat în nordul Fâşiei Gaza.
Arabia Saudită avertizează asupra unei „catastrofe'” în cazul unei ofensive israeliene la Rafah Ministerul de Externe din Arabia Saudită a avertizat privind „repercusiunile foarte grave ale luării cu asalt şi vizării” oraşului Rafah din sudul Fâşiei Gaza, relatează CNN.
Și ministrul britanic de externe David Cameron s-a declarat "profund îngrijorat" de o invazie terestră israeliană planificată în oraşul Rafah din sudul Fâşiei Gaza. David Cameron a scris pe X: „Profund îngrijorat de perspectiva unei ofensive militare în Rafah - peste jumătate din populaţia Gaza se adăposteşte în zonă. Prioritatea trebuie să fie o pauză imediată în luptă pentru a primi ajutoare şi a scoate ostatici, apoi progresul către o încetare a focului durabilă şi permanentă”.
Şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, a avertizat împotriva unei eventuale ofensive a armatei israeliene la Rafah, în sudul Fâşiei Gaza, apreciind că aceasta ar echivala cu „o catastrofă umanitară anunţată”. „Suferinţa din Rafah este deja dincolo de înţelegere. 1,3 milioane de oameni caută acolo să se protejeze de lupte într-un spaţiu foarte restrâns. O ofensivă a armatei israeliene asupra lui Rafah ar fi o catastrofă umanitară anunţată”, a apreciat ministrul german într-un mesaj postat pe platforma X (fostă Twitter).
Și Josep Borrell a avertizat cu privire la o posibilă ofensivă a armatei israeliene în Rafah, în sudul Fâşiei Gazei, care ar echivala cu „o catastrofă umanitară de nedescris”. „Transmit avertismentului mai multor state membre ale UE, conform căruia o ofensivă israeliană asupra Rafah ar duce la o catastrofă umanitară de nedescris şi la tensiuni grave cu Egiptul”, a spus Josep Borrell într-un mesaj pe contul său X. „Reluarea negocierilor pentru eliberarea ostaticilor şi suspendarea ostilităţilor este singura modalitate de a evita un masacru”, a adăugat el.
Hamas a avertizat sâmbătă că o ofensivă israeliană asupra Rafah ar putea face „zeci de mii de morţi şi răniţi„ în acest oraş din sudul Fâşiei Gaza, ultimul refugiu pentru sute de mii de civili palestinieni pe care prim-ministrul israelian a anunţat că vrea să-i evacueze, relatează agenţia France Presse.