Un procuror anticorupție își anunță demisia, lansând acuzații dure în adresa Președinției. Victoria Furtună spune că pleacă din funcție după ce i s-a îngrădit accesul la secretul de stat în încercarea de a investiga pretinse abuzuri ale SIS și CNA în raport cu judecătorii ce nu pot fi controlați de guvernare. Instituțiile vizate au refuzat să comenteze acuzațiile.
Procurorul anticorupție Victoria Furtună susține că a reușit să acumuleze probe ce ar demonstra că SIS și CNA au fabricat dosare împotriva unor judecători care refuză să facă jocul guvernării, fără a oferi mai multe detalii la subiect. Acest lucru ar fi determinat SIS să trimită în adresa Procuraturii Generale un aviz în care se spune că Furtună prezintă pericol pentru Republica Moldova.
„La începutul lunii martie, procurorul general interimar emite o dispoziție prin care mă lipsește de dreptul de a avea acces la secretul de stat de gradul 1, strict secret. Iar la baza dispoziției emise de către el pune avizul negativ al SIS”, a declarat procurorul Victoria Furtună.
Într-un comentariu pentru TV8, responsabilii de la Serviciul de Informații și Securitate au spus doar că s-a acționat în conformitate cu legea, evitând să ofere o reacție la celelalte acuzații. Între timp, purtătorul de cuvânt al Președinției a declarat că acesta este un joc politic:
„Instituția prezidențială nu comentează declarațiile calomnioase din spațiul public. Atragerea Președinției în discuții ce vizează procese din sectorul justiției este, de fapt, o încercare de a politiza un subiect care trebuie examinat în strictă prevedere cu legea”, se arată în reacția instituției.
CNA și Procuratura Anticorupție ne-au spus că nu vor comenta declarațiile procurorului Victoria Furtună.
În anul 2021, Victoria Furtună a candidat la funcția de procuror general interimar, după suspendarea din funcție și reținerea lui Alexandru Stoianoglo. Aceasta mai este cunoscută opiniei publice după ce a instrumentat dosare de rezonanță. Printre acestea, și dosarul în care fostul ministru al Transporturilor, Iurie Chirinciuc a fost condamnat la închisoare cu suspendarea pedepsei, pentru trafic de influență și abuz în serviciu. De asemenea, aceasta a instrumentat dosarul „parcărilor cu plată”, în care ex-primarul capitalei Dorin Chirtoacă era acuzat de acte de corupție. Numele Victoriei Furtună a apărut și într-o investigație Ziarul de Gardă, despre procurorii „ajutați” de părinți cu donații de milioane.
Potrivit magistrat.md, Victoria Furtună și-a început cariera de procuror în 2008, în cadrul Procuraturii sectorului Botanica, municipiul Chișinău. Prin Ordinul Procurorului General al Republicii Moldova din 18 iulie 2016 fost numită în funcția de procuror în cadrul Procuraturii Anticorupție.