Comisia Vetting a finalizat evaluarea fostei componențe a Consiliului Superior al Judecătorilor (CSJ). Ultima evaluată a fost magistrata Mariana Ursachi (anterior Pitic). Comisia propune Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) ca judecătoarea să nu promoveze evaluarea externă din cauza neconformității cu criteriile de integritate stabilite de legea în baza căreia a fost evaluată.
Pitic a fost evaluată în baza aspectelor financiare și etice. Pentru evaluarea integrității financiare, perioada de analiză a fost de până la 12 ani, în funcție de criteriul specific prevăzut de lege. Comisia a examinat respectarea regimului fiscal de achitare a impozitelor și a normelor legale de declarare a averii și intereselor personale, modul de dobândire a bunurilor aflate în proprietate sau posesie, precum și cheltuielile legate de întreținerea acestora și sursele de venit. În ceea ce privește evaluarea integrității etice, perioada analizată a fost de până la 10 ani. Comisia a verificat dacă subiectul a avut comportamente arbitrare sau conflicte de interese incompatibile cu funcția deținută.
„Raportul motivat include faptele relevante, motivele și concluzia potrivit căreia judecătoarea nu corespunde criteriilor de integritate. Acesta a fost transmis subiectului evaluării pentru informare, precum și CSM-ului, împreună cu materialele evaluării”, potrivit Comisiei Vetting.
Comisia Vetting a invitat-o pe judecătoarea Mariana Ursachi (Pitic) la audiere de câteva ori, fiindu-i prezentate dubiile de integritate. Judecătoarea nu s-a prezentat la audierile stabilite. Prin urmare, Comisia a finalizat evaluarea pe baza informațiilor acumulate.
CSM va analiza materialele evaluării și va decide printr-o hotărâre motivată dacă acceptă sau respinge raportul Comisiei.
Prin adoptarea raportului privind judecătoarea Mariana Ursachi (Pitic), Comisia Vetting finalizează evaluarea judecătorilor de la CSJ aflați în funcție la data intrării în vigoare a legii cu privire la Vetting-ul CSJ. Potrivit competențelor prevăzute de lege, Comisia va evalua toți candidații pentru funcția de judecător CSJ până la ocuparea tuturor posturilor vacante în Curtea Supremă.
Judecătoarea Mariana Ursachi (Pitic) a ajuns în atenția opiniei publice după ce s-a aflat că conduce o mașină Porsche care ar valora doar 11 mii de lei. Ulterior, magistrata a ajuns în vizorul inspectorilor ANI, care au depistat o diferență de avere 678 de mii de lei. Inspectorul de integritate a stabilit că în perioada 2015-2019 judecătoarea a introdus în declarațiile de avere date incomplete despre valoarea automobilului având scopul de a micșora neîntemeiat prețul real de peste 778 de mii de lei.
În aceeași perioada, judecătorul nu a indicat în declarațiile pe avere despre valoarea unui teren deținut în proprietate, nu a indicat dreptul de abitație asupra unui imobil amplasat în suburbia capitalei și dreptul de comodat a unui alt automobil.
Acest articol este finanțat printr-un grant oferit de Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii. Opiniile, constatările și concluziile formulate în document aparțin TV8 și nu reflectă în mod necesar poziția Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii.