Datele Biroului Național de Statistică arată că dacă în anul 2018 erau înregistrate 110 mii cazuri de diabet zaharat, în 2023 numărul acestora a crescut până la 136 de mii, cu peste nouă mii mai mult decât în anul 2022. A fost în creștere și diabetul la copii, de la 475 de cazuri în anul 2018, la 714 în anul 2023. Medicii spun că diabetul este o boală care poate fi dobândită din cauza unui mod de viață nesănătos și pasiv, dar poate fi și moștenit.
„Dacă aveți rude de prima sau a doua linie cu diabet zaharat, dumneavoastră aveți o genă care poate să declanșeze boala pe un factor de risc, adică, sau sedentarism sau un stres sau de exemplu un regim alimentar sau de somn, de lucru neadecvat.”
Un rol important îl are și alimentația nesănătoasă, spun medicii.
„Alimentația neadecvată, cu predominarea glucidelor ușor asimilabile, ceea ce duce la creșterea bruscă a glucozei, ceea ce avem peste tot, adică dacă mergem prin oraș, noi avem făinos, dulce, dacă noi înlocuim mâncarea numai cu glucidele ușor asimilabile, desigur că anume glucidele ușor asimilabile nu dau sățietate de lungă durată și celulele permanent cer zahăr.”
Faptul că nu se alimentează sănătos o recunosc și unii oameni pe care i-am întâlnit în stradă. Alții spun că au grijă de sănătate.
„Ultima perioadă nu prea dar, în general mă strădui să am oarecum o alimentație sănătoasă, să fac mișcare, sport, în dependență de timp dar în mare parte da.
„Mă strădui da, desigur să am grijă, mai puțin tot felul de prostii, să merg la McDonald's și tot felul de mâncare ne sănătoasă. Dulcele îmi place foarte mul, păcătuiesc cu asta.”
„Păi cum, mai ales la vârsta mea, trebuie.”
„Merg foarte mult, mă duc la piscină, mă duc la plimbare, dacă văd că prind ceva, mai fac și gimnastică.”
„De obicei da, mă strădui, dar uneori McDonald's, de exemplu, sau kebab, deci, diferi.”
Specialiștii în domeniu recomandă oamenilor ca atunci când au unele simptome să se adreseze de urgență la medic.
„Primul semn, pe care vreau să-l atest, asta este oboseala necondiționată, adică nu înțelegem de unde vine, creșterea sau scăderea bruscă în greutate, poftă de mâncare mai crescută, poliurie, polidipsie, asta este când omului permanent îi este sete și bea apă mult și urinări frecvente, și aici e foarte important, și noaptea.”
Diabetul este o boală netransmisibilă și afectează afectează în prezent 1 din 10 adulți. În Republica Moldova, cota diabetului din toate bolile endocrine, bolile de nutriție și metabolism este în jur de 50 la sută, conform studiului STEPS din 2021. Potrivit aceluiași studiu, una din cinci persoane nu și-a măsurat niciodată nivelul de zahăr în sânge.