Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1078: Tribunal special, foc în Rusia și Trump optimist. Condiția lui Zelenski pentru negocieri cu Putin

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1007: Atac masiv, avertizare atomică și record pe front! NATO: „Kievul va primi rachete de croazieră”

26 noiembrie 2024, ora 18:20

Rusia a atacat peste noapte Ucraina cu un număr record de drone Shahed. Corespondenții Reuters au auzit o serie de explozii, probabil sisteme de apărare aeriană în funcțiune. Kievul, regiunea înconjurătoare și marea majoritate a teritoriului ucrainean au fost sub alertă de raid aerian. Totodată, Rusia și-a intensificat ofensiva în regiunea Donețk, mișcându-se într-un ritm mai alert decât oricând în acest an, potrivit analizei Institutului pentru Studierea Războiului (ISW), iar datele arată un record pe front. Șeful spionilor lui Vladimir Putin spune că Rusia vrea negocieri de pace doar în condițiile impuse de dictatorul de la Kremlin.

Între timp, ambasadorii statelor NATO şi Ucrainei se întâlnesc marţi la Bruxelles, după lansarea de către Rusia a unei rachete balistice experimentale asupra teritoriului ucrainean, care a provocat noi tensiuni între Aliaţi şi Moscova, relatează AFP. Totodată, Guvernul Regatului Unit a livrat „zeci” de rachete Storm Shadow cu rază lungă de acțiune în urmă cu câteva săptămâni Ucrainei, relatează Bloomberg, citând surse. Mai mult, un lider NATO a cerut companiilor europene şi americane să îşi adapteze liniile de producţie şi distribuție pentru a face faţă unui posibil scenariu de război, scrie Reuters.

UPDATE NATO a adoptat o rezoluție prin care solicită dotarea Ucrainei cu rachete de croazieră capabile să atingă ținte la distanțe între 1.000 și 5.500 km, potrivit publicației Korrespendent.net, informează Mediafax. În cadrul rezoluției, se cere inclusiv intensificarea sancțiunilor împotriva Rusiei și Coreei de Nord. Deputatul ucrainean Egor Cherniev a spus că este vorba despre rachete cu rază de acțiune între 1.000 și 5.500 km, capabile să lovească obiective strategice din Rusia, menționând în context rachetele Tomahawk.

UPDATE Forţele ruse au cucerit localitatea Kopanki din regiunea nord-estică Harkov, într-o încercare de a avansa spre nodul strategic Izium, a anunţat marţi Ministerul Apărării rus, potrivit EFE.

UPDATE Într-un context geopolitic tot mai tensionat, Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe, a transmis luni, 25 noiembrie, că Moscova analizează serios opțiunea desfășurării de rachete cu rază scurtă și medie de acțiune în Asia-Pacific. Decizia, care ar putea părea surprinzătoare, vine ca reacție la informațiile recente privind intențiile SUA de a amplasa sisteme de arme în regiune, scrie Business Insider.

UPDATE Uniunea Europeană trebuie să își consolideze rolul în domeniul apărării și industria de armament și să îmbunătățească cooperarea cu NATO, a declarat marți premierul grec Kyriakos Mitsotakis după discuții cu secretarul general al alianței militare, Mark Rutte. În urma invaziei Rusiei în Ucraina în 2022, UE a încercat să își sporească capacitățile de apărare, iar Comisia Europeană s-a angajat să avanseze cu proiecte emblematice privind apărarea aeriană și cibernetică, scrie Rador.

UPDATE În timpul campaniei sale electorale, Donald Trump a promis să pună capăt rapid războiului din Ucraina. Unul dintre motivele pentru care dorește să facă acest lucru este că nu vrea ca Statele Unite să plătească pentru apărarea țării. Dacă Europa ar promite că va găsi banii necesari – poate apelând la cele 300 de miliarde de dolari din rezervele valutare rusești pe care Occidentul le-a înghețat la începutul războiului – viitorul președinte american ar putea obține un acord mai bun cu Vladimir Putin, transmite agenția Reuters.

UPDATE Ucraina a anunţat marţi că noaptea trecută a fost ţinta unui atac al Rusiei cu un număr record de 188 de drone kamikaze, care au avariat, potrivit Kievului, imobile rezidenţiale şi „infrastructuri esenţiale”, dar nu au făcut victime, potrivit AFP şi EFE, transmite Agerpres. 

UPDATE Ucraina, „un stat eşuat”, s-a lăsat sedusă de integrarea europeană şi a devenit principala unealtă a SUA împotriva Rusiei, o cale pe care merge în prezent şi Republica Moldova, a declarat marţi şeful Serviciului de Informaţii Externe al Rusiei (SVR), Serghei Narîşkin, într-o conferinţă de presă la finalul unei reuniuni a şefilor serviciilor de securitate şi de informaţii din Comunitatea Statelor Independente (CSI) la Moscova, potrivit media de stat ruse, între care agenţia RIA Novosti şi portalul Argumentî.ru, transmite Agerpres.

UPDATE Refugiate în Franța din cauza războiului din Ucraina, majoritatea sunt fie mame, fie persoane în vârstă sau cu probleme de sănătate. Din martie 2022, Uniunea Europeană le-a acordat statutul de protecție temporară, un permis de ședere temporară cu ajutorul căruia cetățenii ucraineni pot lucra. Însă, în unele cazuri, integrarea profesională de care au nevoie pentru a supraviețui este dificilă, transmite corespondentul RFI.

UPDATE Europa pare să se confrunte cu tot mai multe atacuri de tip hibrid sau chiar direct violente din partea Rusiei pe teritoriul său. Atentate eșuate, sabotaj, instigare la violență și dezinformare sunt acțiuni ale Moscovei investigate de serviciile de informații și autoritățile europene. Vizate de războiul hibrid al Rusiei - care testează limitele de acțiune ale NATO – au fost Polonia, Regatul Unit, Cehia, Germania, Lituania și Letonia, printre altele. Însă guvernele occidentale au dificultăți în a răspunde amenințărilor de securitate serioase apărute după declanșarea războiului din Ucraina, conflict în care acestea susțin, direct sau indirect, lupta împotriva trupelor rusești, potrivit Politico.

UPDATE În timp ce luptele continuă în Ucraina, fondatorul și fostul director al companiei militare private Blackwater, Erik Prince, a avertizat că Kievul ar trebui să renunțe la orice speranțe de a-și mai recupera teritoriile anexate ilegal de Moscova, dacă dorește încheierea conflictului, scrie Newsweek.

UPDATE Războiul Rusiei din țara vecină a depășit borna de 2 ani și 9 luni, dar Moscova nu dă niciun semn că ar vrea să termine conflictul sângeros. Ultimele evoluții au fost analizate de colonelul american în retragere Daniel Davies, care afirmă că realitatea dramatică determinată de Putin impune Ucrainei să recunoască realitatea de pe front. Kievul trebuie să accepte că nu poate câștiga războiul împotriva Rusiei și singura variantă de a pune capăt conflagrației sunt negocierile, scrie Ziare.com.

UPDATE În cazul în care Occidentul ar furniza arme nucleare Ucrainei, Moscova ar putea considera că așa ceva echivalează cu un atac la adresa Rusiei, oferind motive pentru un răspuns nuclear, a afirmat Dmitri Medvedev, adjunctul lui Vladimir Putin în Consiliul de Securitate al Federației Ruse, scrie HotNews.

UPDATE Amiralul olandez Rob Bauer a îndemnat companiile să ia măsuri pentru a se pregăti pentru un scenariu de război. Declarațiile au fost făcute la un eveniment organizat de European Policy Centre în Bruxelles, în contextul amenințărilor din partea Rusiei şi Chinei. Amiralul Bauer, care este preşedintele Comitetului Militar al NATO, a subliniat că descurajarea conflictelor depășește capacităţile militare şi implică asigurarea funcționării neîntrerupte a serviciilor şi livrării de bunuri esenţiale, scrie Mediafax.

UPDATE „Victoria șocantă a ultranaționalistului Călin Georgescu a declanșat la Bruxelles temeri că Moscova încearcă să atragă România, membru NATO și UE, o țară mare, de 19 milioane de oameni, în tabăra sa, după alegerile controversate din Moldova și Georgia”, scrie Politico, marți dimineața.

UPDATE Un tribunal rus a confirmat marți că a plasat în arest preventiv un britanic acuzat că a luptat pentru armata ucraineană în regiunea rusă Kursk, unde Kievul a lansat o ofensivă transfrontalieră în august, scrie HotNews.

UPDATE Statele Unite nu au niciun indiciu că există o prezenţă a trupelor nord-coreene în teritoriile ucrainene ocupate de Rusia, a declarat secretarul adjunct de presă al Pentagonului, Sabrina Singh, pe 25 noiembrie, potrivit Kyiv Independent, citat de Mediafax.

UPDATE Miniştrii de externe ai ţărilor din G7 sunt aşteptaţi să convină asupra creșterii presiunii diplomatice asupra Chinei în legătură cu sprijinul acordat de această ţară „mașinii de război” a Rusiei în Ucraina, a relatat Bloomberg.

UPDATE Germania va furniza Ucrainei două sisteme suplimentare de apărare antiaeriană IRIS-T, inclusiv modelele SLM cu rază medie şi SLS cu rază scurtă, până la sfârşitul anului, a declarat generalul-maior Christian Freuding, şeful Centrului de Situaţie al Bundeswehr din Ucraina, notează Kyiv Independent.

UPDATE Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 1480 soldați, 6 tancuri, 20 alte blindate de luptă, 19 tunuri, 94 diferite vehicule și 2 echipamente speciale, potrivit HotNews.

UPDATE General-maior Christian Freuding, şeful Statului Major de Planificare şi al Task Force-ului Special pentru Ucraina din cadrul Ministerului Federal al Apărării din Germania, a declarat, într-un interviu pentru Ukrinform, că formarea militarilor ucraineni se află în centrul discuțiilor dintre Ucraina şi Germania. Se lucrează la idei pentru instruire, în special la nivelul comandamentelor de batalion şi brigadă, pentru a-i face pe ucraineni mai eficienți.

UPDATE Anton, fost ofițer în forțele nucleare ruse, povestește despre alerta totală a armelor nucleare la începutul războiului din Ucraina. După ce a refuzat să susțină propagandă, a dezertat și a fugit din Rusia. El afirmă că mulți soldați ruși se opun războiului și încearcă să fugă. Anton respinge afirmațiile potrivit cărora arsenalul nuclear al Rusiei nu ar fi funcțional, subliniind că întreținerea armelor nucleare este constantă, scrie AlephNews. În ziua invaziei la scară largă a Ucrainei de către Rusia, în februarie 2022, Anton spune că baza de arme nucleare la care servea a fost plasată în alertă de luptă maximă, relatează BBC.

UPDATE Coreea de Nord extinde o fabrică-cheie de producție de arme care asamblează un tip de rachetă cu rază scurtă de acțiune folosită de Rusia în Ucraina, susțin cercetătorii din SUA, pe baza imaginilor din satelit, informează News.ro. Noua clădire va fi cu 60% - 70% mai mare față de cea inițială, scrie Digi24.

UPDATE Forțele ruse avansează în Ucraina cu cel mai rapid ritm de la începutul războiului, se îndreaptă spre orașul strategic Kurahove și exploatează vulnerabilitățile trupelor Kievului, potrivit analiștilor citați de Reuters. Armata rusă a cucerit aproape 235 de kilometri pătrați din Ucraina în cursul săptămânii trecute, un record săptămânal pentru 2024, potrivit unui raport publicat de grupul de știri rus independent Agentstvo. ISW și bloggerii militari pro-ruși spun că trupele ruse se află în Kurahove, ceea ce reprezintă un pas înainte către centrul logistic Pokrovsk din Donețk.

UPDATE „În timpul atacului de noapte, inamicul a lansat un număr record de drone de atac Shahed și drone neidentificate din direcțiile Orel, Briansk, Kursk, Primorsko-Akhtarsk. Trupele de inginerie radio ale Forțelor Aeriene au detectat și au urmărit 192 de ținte aeriene: 4 rachete balistice Iskander-M; 188 de UAV-uri inamice”, se spune în mesajul citat, notează HotNews.

UPDATE Forțele Kievului spun că, până marți la ora 09:00 „antiaeriana a doborât 76 de drone inamice în regiunile Kiev, Cherkasî, Kirovohrad, Cernihiv, Sumî, Harkov, Poltava, Jitomyr, Hmelnîțkîi, Vinița, Cernăuți, Ternopil, Rivne, Zaporojie, Dnipro, Odesa și Nikolaev.” De asemenea, „95 de drone s-au pierdut la nivel local, probabil din cauza contramăsurilor active de război electronic”, iar alte cinci au zburat spre Belarus. „Din păcate, au fost lovite instalații de infrastructură esențiale, iar clădiri private și de apartamente au fost avariate în mai multe regiuni din cauza atacurilor masive cu drone. Nu au existat victime sau răniți”, se mai spune în mesaj, potrivit HotNews.

UPDATE Europa trebuie să își asume mai multe riscuri, să cheltuiască mai mult, să fie mai rapidă și să reducă birocrația pentru a câștiga noua cursă globală a înarmărilor, spune amiralul francez Pierre Vandier, Comandant Suprem Aliat al Transformării (SACT) al NATO.

UPDATE În timp ce conflictul din Ucraina intră într-o nouă fază de escaladare, discuțiile privind trimiterea de trupe occidentale și de companii private de apărare în Ucraina au fost reactivate, a aflat Le Monde din surse concordante. Aceste discuții sunt sensibile, majoritatea fiind clasificate, dar au fost relansate în vederea unei posibile retrageri a sprijinului american pentru Kiev după ce Donald Trump își va prelua mandatul în Statele Unite la 20 ianuarie 2025.

UPDATE Guvernul Regatului Unit a livrat „zeci” de rachete Storm Shadow cu rază lungă de acțiune în urmă cu câteva săptămâni Ucrainei, relatează Bloomberg, citând surse. Acest lucru nu a fost anunțat public. Acestea sunt primele livrări de astfel de rachete sub conducerea primului ministru Keir Starmer, care a ocupat funcția din iulie 2024. Potrivit interlocutorilor publicației, Storm Shadow a fost trimis înainte ca Washington și Londra să permită Ucrainei să lovească ținte în Rusia cu rachete cu rază lungă de acțiune. Forțele armate ale Ucrainei au folosit pentru prima dată rachete britanice Storm Shadow pentru a lovi Rusia pe 20 noiembrie. Resturile de rachetă au fost descoperite în acea zi de locuitorii satului Maryino din regiunea Kursk.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1006: Șoc în România, agenda G7 și lista cu asasinate. Expert: E fals ce spune Putin despre Oreșnik
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1005: Drone nord-coreene „Made in USA” și amenințările lui Lukașenko. Putin anulează datoriile soldaților
/VIDEO/ Vom plăti mai puțin pentru lumină! UE oferă compensații pentru toată populația Moldovei până în decembrie 2025
/VIDEO/ Vom plăti mai puțin pentru lumină! UE oferă compensații pentru toată populația Moldovei până în decembrie 2025
/VIDEO/ De la file de istorie, la propagandă și militarizare: Cine controlează adevărul - de la 19:55 la „Alo, TV8”
/VIDEO/ De la file de istorie, la propagandă și militarizare: Cine controlează adevărul - de la 19:55 la „Alo, TV8”
/VIDEO/ „Avem o problemă majoră”: Maia Sandu a răspuns la declarațiile Veronicăi Dragalin de la TV8
/VIDEO/ „Avem o problemă majoră”: Maia Sandu a răspuns la declarațiile Veronicăi Dragalin de la TV8
/VIDEO/ Mirandolina Sușițcaia, în judecată pentru îmbogățire ilicită: Cum se apără procurora suspendată din funcție
/VIDEO/ Mirandolina Sușițcaia, în judecată pentru îmbogățire ilicită: Cum se apără procurora suspendată din funcție
/VIDEO/ Saloanele cosmetologice, luate la control după moartea femeii de afaceri! Detalii despre cabinetul unde s-a produs tragedia
/VIDEO/ Saloanele cosmetologice, luate la control după moartea femeii de afaceri! Detalii despre cabinetul unde s-a produs tragedia

externe

/LIVE TEXT/ Război în Orientul Mijlociu, ziua 488: Trump vrea Gaza și Nobelul, iar Hamas vine cu o reacție. Rubio: „Să o facem frumoasă”

05 februarie 2025, ora 12:11

Preşedintele Donald Trump a declarat într-o conferinţă de presă comună cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, că doreşte ca SUA să devină proprietar al Fâşiei Gaza şi să o reamenajeze după ce palestinienii vor fi relocaţi în altă parte. Propunerea a stârnit confuzie și critici dure din partea activiștilor pentru drepturile omului și politicienilor, iar Hamas a venit cu o reacție negativă. 

Între timp, Secretarul de stat american Marco Rubio a promis miercuri că SUA vor face Gaza „frumoasă din nou”, iar Trump a declarat că merită Premiul Nobel pentru pace.

UPDATE Secretarul de stat american Marco Rubio a promis miercuri că SUA vor face Gaza „frumoasă din nou”, transmite Agerpres. „Așa cum a spus POTUS (președintele SUA - n.r.), Statele Unite sunt pregătite să conducă și să facă Gaza frumoasă din nou. Ceea ce căutăm este o pace durabilă în regiune pentru toate popoarele”, a transmis pe platforma X Marco Rubio, care se află într-un turneu în America Centrală.

UPDATE Preşedintele american Donald Trump şi-a reluat marţi campania din primul mandat de „presiune maximă” asupra Iranului, care include eforturi de a reduce exporturile sale de petrol la zero pentru a opri Teheranul să obţină o armă nucleară, relatează Reuters, citat de News.ro. „Cu mine, este foarte simplu: Iranul nu poate avea o armă nucleară”, a spus Trump. Întrebat cât de aproape este Teheranul de o armă, Trump a răspuns: „Sunt prea aproape”.

UPDATE Preşedintele Donald Trump a declarat marţi că distrugerile războiului din Ucraina au făcut ca oraşele să arate „la fel de rău ca în Gaza, şi chiar mai rău”, dar nu a oferit detalii despre ce fel de pace caută în războiul adus în această ţară de invazia Rusiei din urmă cu aproape trei ani, relatează The Associated Press, citat de News.ro. „Vorbim cu ruşii, vorbim cu conducerea ucraineană”, a spus Trump, fără a oferi detalii.

UPDATE Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a declarat marți că, deși crede că nu i se va acorda niciodată, merită Premiul Nobel pentru Pace, distincție pentru care a fost nominalizat în primul său mandat de președinte (2017-2021), transmite miercuri EFE, citat de Agerpres. „Nu îmi vor da niciodată un Premiu Nobel pentru Pace. Este păcat. Îl merit, dar nu mi-l vor da niciodată”, le-a declarat reporterilor președintele Donald Trump în Biroul Oval înainte de a se întâlni cu premierul israelian Benjamin Netanyahu.

UPDATE Gruparea islamistă palestiniană Hamas a denunțat miercuri propunerile președintelui american Donald Trump, calificându-le drept „rasiste” și în linie cu poziția „extremei drepte israeliene”, relatează AFP și EFE, citate de Agerpres. „Poporul (palestinian) care a rezistat la 15 luni (de război) în fața celei mai puternice mașinării militare și a celei mai criminale armate și care a zădărnicit încercarea de a fi strămutat, va rămâne atașat de pământul său și nu va accepta un astfel de plan, indiferent de costuri”, a reiterat purtătorul de cuvânt al Hamas, citat de EFE, care a făcut apel la comunitatea internațională să respingă declarațiile lui Trump și să sprijine dreptul palestinienilor la autodeterminare în fața ocupației israeliene.

UPDATE Președintele american Donald Trump a declarat marți că ar fi dispus să aibă o întrevedere cu omologul său iranian pentru a încerca să convingă Iranul să renunțe la ceea ce Statele Unite consideră că sunt eforturile Teheranului de a dezvolta o armă nucleară, relatează Reuters, citat de Agerpres. 

UPDATE Propunerea președintelui american a stârnit confuzie și critici dure din partea activiștilor pentru drepturile omului și politicienilor, scrie AI Jazeera conform Digi24. Propunerea de a strămuta complet populația palestiniană a fost respinsă ferm de activiști, fiind considerată o încălcare gravă a drepturilor fundamentale și a legii internaționale. Deși Trump susținea deja evacuarea forțată a populației din Gaza, oficialul și-a dus ideea la un nou nivel. Criticii susțin că Donald Trump nu doar că promovează o epurare etnică în Gaza, ci și propune anexarea unui teritoriu prin forță, încălcând astfel Carta Națiunilor Unite. Consiliul pentru Relații Americano-Islamice (CAIR) a respins comentariile lui Trump, afirmând că, dacă președintele SUA vrea într-adevăr pace în regiune, trebuie să lucreze pentru a pune capăt opresiunii palestinienilor. „Gaza aparține poporului palestinian, nu Statelor Unite, iar apelul președintelui Trump de a strămuta palestinienii din țara lor, fie temporar, fie permanent, este un non-început absolut”, a spus Nihad Awad, directorul executiv al CAIR, într-o declarație.

UPDATE Preşedintele Donald Trump a declarat marţi, într-o conferinţă de presă comună cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, că doreşte ca SUA să devină proprietar al Fâşiei Gaza şi să o reamenajeze după ce palestinienii vor fi relocaţi în altă parte, relatează The Associated Press, conform News.ro. SUA vor prelua Fâşia Gaza şi vom face o treabă bună şi cu ea. O vom deţine şi vom fi responsabili pentru dezamorsarea tuturor bombelor periculoase neexplodate şi a altor arme de aici”, a precizat Trump. Oficialul a  spus că SUA vor depune, de asemenea, eforturi pentru dezvoltarea economică a zonei după ce va fi curăţată de clădirile distruse. „Văd aducând o mare stabilitate în acea parte a Orientului Mijlociu. Nu vreau să fiu drăguţ, nu vreau să mă dau băiat deştept, dar o Riviera a Orientului Mijlociu ar putea fi atât de magnifică”, a comentat Trump, părând să se lase purtat de instinctele sale de dezvoltator imobiliar.

video: yt/MSNBC

/LIVE TEXT/ Război în Orientul Mijlociu, ziua 487: Netanyahu la Washington și Sa’ar la Chișinău. Când vor fi organizate alegeri în Siria
/LIVE TEXT/ Război în Orientul Mijlociu, ziua 486: Atac letal în Siria, lovituri în Cisiordania și anchetă penală. Sa'ar vine la Chișinău
/VIDEO/ Moarte misterioasă: O femeie de afaceri a decedat la salonul de înfrumusețare. Precizările Poliției
/VIDEO/ Moarte misterioasă: O femeie de afaceri a decedat la salonul de înfrumusețare. Precizările Poliției
/VIDEO/ De la file de istorie, la propagandă și militarizare: Cine controlează adevărul - de la 19:55 la „Alo, TV8”
/VIDEO/ De la file de istorie, la propagandă și militarizare: Cine controlează adevărul - de la 19:55 la „Alo, TV8”
Misterul morții la salonul de înfrumusețare: Ce se întâmplă la 4 zile de la decesul femeii de afaceri
Misterul morții la salonul de înfrumusețare: Ce se întâmplă la 4 zile de la decesul femeii de afaceri
Complicație rară în timpul nașterii? Ministra Sănătății spune de ce ar fi murit gravida la maternitatea din Edineț
Complicație rară în timpul nașterii? Ministra Sănătății spune de ce ar fi murit gravida la maternitatea din Edineț
/VIDEO/ Verde-n ochi: Margaritas ante porcos. Cum va folosi Tiraspolul ajutorul de milioane oferit de UE
/VIDEO/ Verde-n ochi: Margaritas ante porcos. Cum va folosi Tiraspolul ajutorul de milioane oferit de UE

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.