În cazul în care Gazprom va înceta să livreze gaze naturale în regiunea transnistreană, moldovenii din dreapta Nistrului ar putea plăti cu 50 la sută mai mult pentru energia electrică. Este scenariul prezentat aseară de ministrul energiei, la emisiunea „Новая неделя” de la TV8, în care ambele maluri ale Nistrului au de suferit. Victor Parlicov afirmă că Rusia și-a schimbat atitudinea față de regiunea transnistreana și este tot mai puțin interesată de soarta oamenilor de acolo.
„-În medie, în scenariul în care noi am putea cumpăra un megawatt oră cu circa 150 de euro de pe piața internațională, atunci vorbim de o creștere la tarif în jur de 50%. Asta e considerabil. - Asta ar însemna în loc de 2,50 lei circa 3,50 lei aproximativ. - Da, plus minus”,a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov.
Asta se va întâmpla în cazul în care Rusia nu va mai livra gaze naturale către stânga Nistrului, inclusiv pentru centrala de la Cuciurgan care în prezent aprovizionează malul drept cu energie sub prețul de piață european.
Ministrul Energiei a mai declarat că, în prezent, asistăm la o schimbare a atitudinii Federației Ruse față de regiunea transnistreană. Dacă în trecut, Kremlinul căuta cu tot dinadinsul să minimizeze riscurile pentru stânga Nistrului, acum lucrurile s-au schimbat astfel că acest scenariu poate fi luat în considerare.
„Se pare că atitudinea Rusiei față de regiunea transnistreană se schimbă. În general, din punct de vedere politic, confirmarea indirectă este că ultimele atacuri cu rachete asupra Ucrainei au dezactivat stația de transformatoare din Podolsk, prin intermediul căreia era furnizată electricitate prin două linii de înaltă tensiune pentru uzina metalurgică” ,a zis ministrul Energiei, Victor Parlicov.
Pentru regiunea transnistreană, această uzină metalurgică este o importantă sursă de venit. Potrivit lui Parlicov, uzina din Rîbnița funcționează acum la capacitate redusă, deoarece compania are acces doar la linii de joasă tensiune.
„Nu cred că Federația Rusă nu știa unde vor ateriza rachetele sale, care ar fi consecințele. Au înțeles totul perfect, dar nu au oprit atacurile. Aceasta înseamnă că pentru Rusia, regiunea transnistreană nu mai este considerată un teritoriu de neatins. Chiar dacă unele acțiuni afectează negativ economia transnistreană, sfera socială și standardele de viață, acesta nu mai este un tabu”, a zis ministrul Energiei, Victor Parlicov.
Ieri, Victor Parlicov a anunțat că rușii au condiționat livrarea gazului către Tiraspol cu achitarea unei pretinse datorii istorice avute de Chișinău către Gazprom de peste 700 de milioane de dolari. Asta în timp ce auditul realizat inclusiv de experți străini a constatat că suma datoriei este de aproximativ 8,6 milioane de dolari.
Unul dintre scenarii, în caz că de la 1 ianuarie Ucraina nu va mai permite tranzitul gazelor naturale rusești pe teritoriul său, este că Rusia ar putea să nu vrea să folosească rute alternative să oprească livrările de gaze către regiunea transnistreană.
În cazul unui asemenea scenariu, malul drept va trebui să găsească de urgență soluții pentru aprovizionarea cu gaz și energie electrică a regiunii transnistrene. Un alt scenariu este că Rusia va continua livrările spre malul stâng al Nistrului doar că în cantități mai mici.