Uniunea Europeană ne împrumută circa 143 de milioane de euro pentru eficientizarea energetică a peste 1600 de blocuri locative din Chișinău. Potrivit autorităților, odată cu instalarea echipamentului modern, locuitorii capitalei ar urma să primească facturi mai mici cu 30 la sută decât în prezent. Astăzi, la ministerul Energiei a fost semnat un acord în acest sens.
Din suma împrumutată Moldovei de peste 143 de milioane de euro, în blocurile din capitală se vor instala circa 2500 de puncte termice individuale și se va implementa distribuția orizontală a agentului termic. Se estimează că, astfel, locatarii din 1665 de blocuri ar urma să plătească mai puțin pentru căldură cu aproximativ 30 la sută, asta pentru că vor fi reduse pierderile înregistrate în prezent.
„Pentru început, este vorba de 400 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova, care se vor bucura de efectele acestui proiect. Și pentru noi este un proiect neobișnuit, de amploare, care avea impact asupra a sute de mii de oameni. A doua cifră pe care vreau să o menționez este - 860 de mii de tone de emisii de CO2, care vor fi reduse, odată cu implementarea acestui proiect.”, a declarat ambasadorul UE la Chișinău, Janis Mazeiks.
Tot din acești bani se planifică termoizolarea blocurilor, reabilitarea rețelelor termice primare și construcția a două stații de pompare pentru a crește eficiența și calitatea serviciilor de încălzire și alimentare cu apă caldă.
„La noi, clădirile din țară consumă 50 la sută din totalul energiei pe țară. Noi consumăm de două ori mai multă energie decât media europeană pentru a încălzi un metru pătrat dintr-o clădire. Asta înseamnă că, dacă am fi adus clădirile la eficacitatea energetică din Uniunea Europeană, am fi salvat aproape sau aproape toată cantitatea de gaz pe care o importăm în Moldova.”, a spus ministrul Energiei, Victor Parlicov.
Acordul de împrumut semnat astăzi, în valoare de 143,5 milioane de euro, face parte dintr-un proiect mai amplu cu un buget total de 326,5 milioane de euro, dintre care circa 40 de milioane sunt granturi. Creditele ne sunt acordate de către BERD și Banca Europeană de Investiții, iar Parteneriatul pentru Eficiență Energetică și Mediu în Europa de Est și Platforma de Investiții în Vecinătate a Uniunii Europene contribuie cu granturi.