Pentru mii de moldoveni, perioada pregătirilor pentru sărbătorile de iarnă înseamnă mai mult decât împodobirea bradului sau goana după cadouri. Vorbim despre cei care se pregătesc spiritual de Nașterea Domnului. Cei care sărbătoresc pe stil nou sunt în post deja mai bine de două săptămâni, iar zilele trecute am intrat în post și pe stil vechi. Care-i prețul postului, aflați din reportajul ce urmează.
„Cea mai plăcută mâncare a mea este fasolița. Așa cum făcea mama mea. După aceia mănânc murături. Și vin se dă voie să bei. Asta-i principalul.”
În post, uleiul este produsul de bază în orice bucătărie. Și dacă anul trecut, pe final de toamnă, acesta costa între 25 și 27 de lei litrul. Astăzi a ajuns la 34 de lei. Postul este de neimaginat fără cartofi. Doar că și aceștia sunt practic de două ori mai scumpi. Astăzi prețul unui kilogram pornește de la 13 lei. Vestea bună e că hrișca și orezul sunt mai ieftine. De la 19 - 20 de lei anul trecut la 17 - lei în acest an. Cât privește fasolele, prețul lor a rămas neschimbat. Cele mai ieftine costă 30 de lei, iar prețul crește în funcție de soi.
„- Și vin oamenii să cumpere, acum că s-a început postul? - Vin oamenii să cumpere când le este a mânca, la post un pic mai bine merge fasolica.”
Comercianții din Piața Centrală susțin că postul nu mai este un prilej de scumpire, întrucât puțin sunt cei care sunt gata să renunțe la plăcerea de a se înfrupta din toate.
„- De când a început postul, s-a mărit prețul la ciuperci sau nu? - Absolut nimic. - Dar cumpărători aveți mai mulți? comparativ cu perioada trecută? - Nu, puțină lume care ține post și care își permite să țină post.”
„- Sunt ieftine la mine bunica, nu sunt așa scumpe. - Ce prețuri aveți? - Frunza e cinci lei, leușteanul uscat de mine e 15, mărarul e opt, postârnacul e 30. - Mai veți și morcov acolo, la ce preț e? - Morcovul e 14 și diaconul e 25.”
„- Conopida 30, prajul e 20, varza 20, 15, 12, diferite prețuri, diferită calitate avem. - Au început oamenii să-și facă cumpărături pentru post? Să se aprovizioneze cumva? - Da, desigur, cu-i trebuie și ce-i trebuie, vin, încetișor.”
Senzația cumpărătorilor, însă, este că totul este mai scump față de de anul trecut.
„Binișor, din cauza că știe că lumea mai ține câte un pic de post și hai să majorăm, dar nouă nu ne prea permite un pic buzunarul de prețurile astea, dar ce să facem? cumpărăm mai puțin.”
„Ei, mai scumpă e viața, dar așa, ei cum, noi suntem de la țară, și cam avem de toate celea la țară, dar la oraș, după buzunar sunt și scumpetile.”
„Dacă muncești și faci un ban, eu aș zice că nu-i scump, că și omul acesta vrea să mănânce o bucățică, și eu vreau să mănânc o bucățică, eu dacă am nevoie, eu îmi cumpăr ce-mi trebuiește, sfeclă, morcov, ridiche, cartofi, iată toate pe rând, și postul e tare ușor și tare e bine, fără carne.”
Nutriționiștii cred că postul care e de folos sufletului, poate dăuna trupului în cazul oamenilor cu problemele de sănătate. La fel specialiștii nu-l recomandă copiilor și mamelor care alăptează.
„Ar fi bine ca trecerea asta în post să fie o trecere treptată, adică nu brusc la alimentele care sunt de origine vegetală. Ar fi bine să fie, cum este săptămâna albă, trecerea de la carne la lactate și apoi se lasă și lactatele. Postul creștinesc este o pregătire, un detox al organismului, dar postul nu înseamnă doar alimentație, de aceea ar fi bine când vorbim de post, să vedem și alte aspecte, iar când vorbim de alimentație să ne facem un meniu.”
Potrivit canoanelor bisericești, în postul Crăciunului, în zilele de luni, miercuri și vineri, se gătesc bucate fără ulei. În zilele de marți și joi este dezlegare la ulei și vin, iar sâmbăta și duminică putem pune pa masă și pește.