/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 844: Nouă strategie pe front, blocadă la Vovceansk și discuții de pace în Elveția

/VIDEO/ Opinie: „Tiraspolul va încerca să blocheze noile prevederi ale Codului Vamal”. Ce urmăresc separatiștii organizând proteste

missing
12 ianuarie 2024, ora 23:02

Organizând proteste de felul celui de acum două zile, împotriva deciziei Chișinăului de a vira taxele vamale din regiunea transnistriană în bugetul național, Tiraspolul dorește să atragă atenția Moscovei și să determine Chișinăul să „facă un pas în urmă”. Opinia a fost exprimată de președintele CUB, Igor Munteanu, în cadrul ediției de vineri, 13 ianuarie, a emisiunii „Întreabă Ghețu” de la TV8. Munteanu consideră că protestele vor continua. 

„Eu cred că intensificarea protestelor este scenariul pe care merge acum Tiraspol. Ca să trezească atenția Moscovei...Acest gen de proteste vor continua foarte mult, pentru că ei vor să stoarcă bani din Federația Rusă și să stoarcă poziții probabil mai afirmative de penalizare a Chișinăului. Tiraspolul dorește să atragă atenția Moscovei și ca aceasta să transmită mesaje mai dure în raport cu Chișinăul și Chișinăul să înceapă a discuta pe interior dacă face să meargă mai departe sau nu”, a spus Munteanu. 

Igor Munteanu consideră că „Tiraspolul va încerca să blocheze implementarea prevederilor noului cod vamal, forțând Chișinăul să dea înapoi de teamă că costurile vor fi mult prea spinoase”. 

„Și tradiția istorică a arătat că Chișinăul de fiecare dată a dat înapoi”, a precizat Igor Munteanu. 

Mai mulți locuitori din regiunea transnistreană au protestat miercuri, 11 ianuarie, în apropierea punctului de trecere dintre Varnița și Bender. Potrivit presei din regiune, la manifestație ar fi participat mai multe organizații obștești care s-au arătat împotriva deciziei Chișinăului de a vira taxele vamale din regiunea transnistriană în bugetul național. Unii dintre ei au avut pancarte pe care au solicitat autorităților moldovenești să elimine taxele vamale, deoarece potrivit lor, vor duce la o creștere bruscă a prețurilor.

Decizia Chișinăului de a vira taxele vamale din regiunea transnistreană în bugetul național complică și mai mult relațiile dintre autoritățile de pe cele două maluri ale Nistrului. 

În timp ce liderul regiunii separatiste, Vadim Krasnoselski, afirmă că Chișinăul pregătește o escaladare a conflictului și amenință cu măsuri de răspuns, vicepremierul Oleg Serebrian spune că Guvernul nu se lasă intimidat și nu va ceda. 

Noul Cod Vamal al Republicii Moldova, care a intrat în vigoare de la întâi ianuarie obligă toți agenții economici din regiunea transnistreană să achite taxe vamale în bugetul Republicii Moldova. Până acum, aceștia achitau taxe doar în bugetul regiunii. Tiraspolul este nemulțumit și spune că din cauza acestei decizii, regiunea va pierde între cinci și 30 de milioane de dolari anual. 

În semn de protest, regimul separatist a anunțat că ar putea impune taxe vamale pentru fermierii moldoveni care au terenuri la Dubăsari și va majora tarifele la energie pentru școlile cu predare în limba română din regiune. Chișinăul spune că nu se lasă intimidat și nu cedează. 

„Concesiuni la capitolul Codului Vamal nu vor fi făcute. Nu era un pas neașteptat cum pretind cei de la Tiraspol, despre proiectul respectiv se discută din 2021. Nu e vorba de 5 -30 de milioane de dolari, este vorba de unu până la două milioane de dolari în plus, ceea ce nu este o povară economică enormă. E mai curând folosit într-un scop propagandistic de către cei de la Tiraspol pentru a găsi o scuză pentru deteriorarea relațiilor și a găsi o scuză pentru o pauză și mai prelungită”. 

Autoritățile spun că prevederile noului Cod Vamal reprezintă încă un pas din agenda Chișinăului pentru a include regiunea transnistreană în câmpul legal și economic al Republicii Moldova și a asigura o concurență loială pentru toți agenții economici. Chișinăul spune că va încerca să găsească o soluție la discuțiile în formatul „1+1” de săptămâna viitoare, iar în caz de necesitate ar putea oferi compensații fermierilor. 

Recent, într-o înregistrare video, așa-numitul lider transnistrean, Vadim Krasnoselski a criticat dur decizia Chișinăului de a obliga toți agenții economici din regiunea separatistă să achite taxele vamale în bugetul Republicii Moldova. 

„Sunteți niște conducători slabi. Nu înțelegeți consecințele care vor fi după aceste acțiuni. Fără avertizare să impui aceste restricții este o lovitură pentru toată populația regiunii transnistrene. Europa ne-a dat dreptul prin programul DCFTA să avem schimburi comerciale cu UE. Dar ce faceți voi? Faceți tot pentru a pune bețe în roate acestei decizii”. 

Krasnoselski a mai învinuit Guvernul de la Chișinău că ar încerca să producă o escaladare a conflictului. Chișinăul respinge acuzațiile.

„Noi suntem conștienți că situația este tensionată. Nu cred că mai tensionată decât este acum poate fi în sensul politic. Dacă vă referiți la tensiuni militare ele nu pot să aibă loc. Republica Moldova nu pregătește în niciun caz acțiuni de presiune militară sau orice tip de alte acțiuni de intimidare”. 

Amintim că, de la întâi ianuarie 2024 a intrat în vigoare un nou Cod Vamal al Republicii Moldova. Documentul are drept scop să uniformizeze și armonizeze legislația națională cu cea a Uniunii Europene și reprezintă unul dintre principalele angajamente asumate de Moldova odată cu primirea statutului de țară candidat la UE. 

Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldoveneascǎ. /Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. /Șeful Agenției Servicii Publice face mai multe dezvăluiri incendiare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?

/EXCLUSIV/ „Să refaci o piesă legendară e un risc”: Cum au reînviat Kapushon, Valera Leovskii și Ian Raiburg piesa „Ce seară minunată”
/EXCLUSIV/ „Să refaci o piesă legendară e un risc”: Cum au reînviat Kapushon, Valera Leovskii și Ian Raiburg piesa „Ce seară minunată”
/VIDEO/ S-au „sfințit” unul pe altul: Altercații între susținătorii comunității LGBT+ și cei ai familiei tradiționale
/VIDEO/ S-au „sfințit” unul pe altul: Altercații între susținătorii comunității LGBT+ și cei ai familiei tradiționale
/VIDEO/ „Homosexualitatea nu e o boală!” Scopul Marșului Pride și adevărul despre comunitatea LGBT+
/VIDEO/ „Homosexualitatea nu e o boală!” Scopul Marșului Pride și adevărul despre comunitatea LGBT+
/VIDEO/ „Sunt de capul meu”: Andrei Năstase, despre banii pentru prezidențiale și oamenii pe care-i are în echipă
/VIDEO/ „Sunt de capul meu”: Andrei Năstase, despre banii pentru prezidențiale și oamenii pe care-i are în echipă
/VIDEO/ Contraprotest cu „dezinfectant” în timpul marșului LGBT+. Zeci de polițiști au format cordon în jurul manifestanților
/VIDEO/ Contraprotest cu „dezinfectant” în timpul marșului LGBT+. Zeci de polițiști au format cordon în jurul manifestanților

/VIDEO/ „Sunt de capul meu”: Andrei Năstase, despre banii pentru prezidențiale și oamenii pe care-i are în echipă

missing
16 iunie 2024, ora 22:22

Andrei Năstase va miza la prezidențiale pe sprijinul oamenilor și bani din strângeri de fonduri. Cel puțin asta a declarat, fiind invitat la „Cutia Neagră PLUS”. De asemenea, Năstase spune că discută cu mai multe partide extraparlamentare, căutând susținere, dar a evitat să enumere câteva, pentru că nu are aprobarea lor. 

„Unicul meu aliat poate fi în aceste alegeri cetățenii Republicii Moldova. Militez pentru un candidat independent. Poate fi susținut și de alte partide politice, de societatea civilă, de mediul de experți. Voi căuta susținere, discut cu partide extraparlamentare, cu mult mai multe de cât credeți. Nu am aprobarea lor să dau numele lor la televizor.

Sunt pe cont propriu, sunt de capul meu. Cum am început în 14, 15, 16, exact așa încep și acum. Voi face sigur o acțiune de strângere de fonduri. Mă bazez pe foarte mulți oameni care au înțeles că știu să fiu om de stat, știu să fac tot ce-mi stă în putere ca economia din Republica Moldova să funcționeze bine... Am nevoie de sprijinul oamenilor. Colegii mei stau la birou și pregătesc strategia de acumulare a acestor... Eu trebuie să muncesc pentru a obține un ban”, a spus Andrei Năstase, la TV8.

Năstase a fost întrebat și despre zvonurile precum că ar fi discutat cu controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon.

„Niciodată. Ultima oară l-am văzut la niște manifestații la CEC și eu l-am văzut, nu că am vorbit cu el, dar l-am văzut de departe”, a subliniat acesta.

Cât despre denumirea noului său proiect politic, Năstase susține că nu a ales-o încă, aceasta fiind în continuare consultată cu mai mulți oameni:

„M-am gândit, am mai multe (versiuni de denumire). Nu le pot spune până n-o să le consult cu un număr mai mare de oameni. Moldova, oameni, drepturi, libertăți, bunăstare, viață decentă (sunt cuvinte-cheie)... „Moldova în primul rând” nu e doar un slogan, este un crez”. 

Năstase a adăugat că muncește la un proiect politic care presupune „în mod obligatoriu Moldova independentă, Moldova europeană, fără oligarhi, fără corupți, condusă de oameni competenți, Moldova și oamenii săi cu o viață decentă” și a remarcat că a condamnat invazia criminală în Ucraina.

În cadrul emisiunii „Cutia Neagră PLUS”, Andrei Năstase a dezvăluit și câteva nume ale oamenilor cu care construiește echipă: Iurie Tesa, Ina Gaidău, Aurel Rusu, Ilie Țurcanu, Stanislav Pavlovschi.

Totodată, Năstase a subliniat atitudinea sa față de Platforma DA, partid pe care l-a condus cândva:

„Eu m-am retras, nu m-a retras cineva pe mine. Fiecare cu drumul lui. Dacă eu aș fi vrut să rămân în fruntea Platformei „Demnitate și Adevăr”, credeți-mă că rămâneam acolo. Eu am decis la finalul acelui scrutin că plec din funcția de președinte, mai apoi am plecat și din partid. Drumurile noastre s-au despărțit. Eu am ales dreptatea, mulți dintre colegii mei au ales mai mult politica și eu nu am nicio supărare față de nimeni”.

Amintim că Andrei Năstase și-a început activitatea publică, potrivit alegeri.md, în calitate de fondator și lider al Platformei Civice „Demnitate și Adevăr”, preluând ștafeta mișcării protestatare din 2015. A participat la alegerile din 2016 pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, dar s-a retras în favoarea candidatului comun al forțelor politice anti-oligarhice, Maia Sandu. A câștigat în 2018 alegerile pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău. După invalidarea rezultatelor alegerilor, pe motiv că ar fi făcut agitație electorală în ziua alegerilor, a devenit unul dintre liderii Mișcării de Rezistență ACUM.

Andrei Năstase a mai fost ministru al Afacerilor Interne, dar și consilier în Consiliul Municipal Chișinău. În decembrie 2022, Biroul Politic Național al Platformei DA a decis retragerea sprijinului politic fracțiunii Platforma DA din CMC, după ce consilierii municipali au votat, alături de cei ai PSRM, adoptarea a patru Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) controversate. În urma aprobării acestora, în Chișinău urmau să fie ridicate mai multe clădiri, care potrivit criticilor, ar fi ilegale. 

Până în prezent, pe lângă Andrei Năstase, au anunțat că vor candida la prezidențialele din 20 octombrie actuala șefă de stat, Maia Sandu, președintele „Partidul Nostru”, Renato Usatîi, și fostul ministru de Externe, Tudor Ulianovschi. Și-au mai exprimat intenția de a se înscrie în cursa pentru Președinție: liderul PDCM, Ion Chicu, ex-premierul Vasile Tarlev, iar anul trecut și istoricul Octavian Țîcu spunea că va candida. 

Abonează-te la noul canal de Youtube „Cutia Neagră cu Mariana Rață” pentru a nu rata emisiunea.

Zi fierbinte la Parlament. Deputații lui Ilan Șor s-au îmbrânzit cu agenții de pază, iar aproape 30 dintre activiștii de la un protest organizat de ei au ajuns la poliție. /O cursă charter plătită de Șor să aducă acasă moldoveni adunați la un eveniment politic la Moscova, a fost deviată spre București. Avionul a mobilizat forțele de ordine și personalul de pe aeroportul Otopeni, după o alertă cu bombă. / Ploaia puternică din această după-amiază a transformat unele străzi din capitală în râuri. A fost afectată și circulația transportului public. Îngropate în noroi după ploaia de aseară au fost și peste 30 de drumuri naționale.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a deschis un dosar penal în cazul fostul șef al Marelui Stat Major, Igor Gorgan, acuzat de spionaj în favoarea Rusiei. / Evaziune fiscală de aproape 20 de milioane de lei. Este vizată o rețea de restaurante din țară. Aceștia evitau să dea bonul fiscal clienților, iar banii în numerar nu îi reflectau în evidența contabilă. / Peste zece localități din raionul Orhei, Cahul și Ceadâr Lunga sunt și astăzi parțial în beznă, după ploaia și furtuna puternică de acum aproape două zile. Între timp, meteorologii au emis un nou Cod galben de instabilitate atmosferică.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Furtuna și ploaia puternică de aseară a făcut două victime. O copilă de 13 ani, dar și regizorul Arcadie Spoială au murit striviți de copaci. Zeci de localități din țară rămân în beznă și la această oră. În capitală a fost anunțată situație de forță majoră. /Gheorghe Cotorobai, învinuit de răpirea și uciderea cu deosebită cruzime a tânărei din Orhei, însărcinată, s-a mai ales cu un capăt de acuzare. Acesta este învinuit de viol. Procurorii au cerut astăzi prelungirea mandatului de arest cu încă 30 de zile. /Politicieni moldoveni au sărbătorit, astăzi, ziua Rusiei chiar în centrul Chișinăului. Deputații, asociați cu fugarul Ilan Șor, dar și fostul premier Vasile Tarlev au onorat invitația ambasadei Rusiei de a participa la recepția organizată cu ocazia sărbătorii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Ploile puternice au făcut prăpăd în mai multe raioane din țară. Sute de hectare de floarea de soarelui, viță de vie, porumb și grâu au fost distruse. /Încă o persoană a fost arestată în dosarul INTERPOL. Aceasta va sta după gratii 30 de zile, dar procurorii nu spun despre cine este vorba. /După câteva tergiversări a finalizării lucrărilor de pe strada Mihai Viteazul, primăria anunță o soluție de alternativă pentru ambuteiajele imense din zonă- un nou traseu care să ocolească zona șantierului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Partidele europene de centru-dreapta şi de extremă-dreapta au obținut cel mai mare număr de locuri la alegerile de duminică. Conservatorii din Partidul Popular European își păstrează primul loc în Parlamentul European. / Tatăl care și-ar fi violat fiica vitregă de 11 ani, care ulterior a rămas însărcinată și a născut, va ajunge pe banca acuzaților. Dosarul penal pe numele acestuia a fost transmis în instanța de judecată. / Apă-Canal Chișinău cere scumpirea apei. Tariful propus pentru apă și canalizare este cu 6 lei mai mare decât cel actual.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
lan Șor și politicienii afiliați lui au fost incluși în categoria „organizațiilor și persoanelor periculoase” de compania care deține rețeau Faceebok și Instagram. Șor amenință Meta cu judecata. / Fostul deputat moldovean, Vadim Vacarciuc, a fost arestat în SUA. Acesta este acuzat de utilizarea neautorizată a documentelor. / Anchetă internă la Ministerul Culturii, după ce unii membri ai ansamblului Joc au dansat la un eveniment organizat la Sankt Petersburg, la care a participat și fugarul Ilan Șor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șeful biroului Interpol Moldova a fost băgat după gratii pentru 30 de zile. Viorel Țentiu este acuzat că face parte dintr-o grupare ce a asigurat refugiu în Republica Moldova pentru persoane influente date în căutare de Interpol. / Generalul acuzat că a spionat pentru ruși a ajuns și în vizorul justiției. Procuratura Generală anunță că-l investighează pe fostul șef al Marelui Stat Major, Igor Gorgan, iar președintele Parlamentului cere procurorilor să facă publice mai multe detalii. / De astăzi moldovenii pot purta toate actele în telefon. Statul a lansat aplicația numită EVO, obligând și instituțiile să recunoască autenticitatea documentelor digitale. Câte acte încap într-un smartphone?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Scandal uriaș de spionaj în Armată. Fostul şef al Statului Major al R. Moldova, Igor Gorgan, ar fi informator al spionajul militar rusesc. Sunt datele unei investigații The Insider. Președinția a condamnat actul de trădare. / Au apărut mai multe nume în dosarul schemei de corupție privind manipularea datelor INTERPOL. Printre bănuiți ar fi șeful biroului Interpol din Moldova,șeful Inspectoratului pentru Migrație, un fost viceministru al Justiției și un avocat. Informațiile nu au fost confirmate de autorități. / În India au avut loc cele mai masive alegeri din lume. Au fost 44 de zile de vot, iar la urne au fost chemaţi aproape un miliard de alegători.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Milioane de dolari pentru a ajuta persoane date în căutare de Interpol să obțină azil sau statut de refugiat în Republica Moldova. Procuratura Anticorupție anunță că au fost reținuți patru funcționari de la noi. / Percheziții într-un dosar de corupție la oficiile Serviciului Fiscal din Bălți și raioanele Florești, Fălești, Soroca și Șoldăneși. Oamenii legii au ridicat un milion 500 de mii de lei. / A început sesiunea de Bacalaureat. Primii au intrat în febra examenelor absolvenții de lidceu din școlile alolingve.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Noi percheziții la partidele afiliate lui Ilan Șor. Procurorii au mai ridicat trei milioane de lei de la oamenii din anturajul oligarhului fugar și spun că acesta a pus în aplicare o nouă schemă ilegală de a aduce bani în Republica Moldova. / Ședință de judecată cu proteste și o alertă cu bombă. S-a întâmplat la Judecătoria Centru, cu sediul Buiucani, unde a avut loc o nouă şedinţă în dosarul bașcanei Găgăuziei. Organizatorii dau vina pe poliție pentru alerta cu bombă. / Președintele ucrainean acuză China că ajută Federația Rusă să compromită Summitul de pace privind Ucraina. Evenimentul este programat pentru jumătatea acestei luni, în Elveția.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Președinta, Maia Sandu și premierul Dorin Recean vor fi audiați în calitate de martori în dosarul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău. Cum a reacționat Președinția? Un polițist a fost făcut colonel după ce a refuzat mită de 20 de mii de dolari. Operațiunea CNA s-a soldat cu reținerea unei femei de afaceri din Ucraina. Germania mai oferă 14 blindate ”Pirahna” Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut de ministrul Apărării de la Berlin după ce omologul său de la Chișinău i-a arătat dorările armatei naționale.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
CSP a ales un procuror general. Câștigătorul concursului este Ion Munteanu. Acesta urmează să fie numit în funcție de șefa statului. /Râuri pe mai multe străzi din capitală după ploile torențiale. Șoferii surprinși de șuvoaie au trecut prin momente de calvar. Între timp, meteorologii au prelungit codul galben de vreme rea. /Dezinformarea publică ar putea fi tratată drept trădare de patrie! Legea propusă de PAS este criticată dur de opoziție, care spune că e un instrument de luptă cu politicienii și presa incomodă.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, este la Chișinău. Acesta a anunțat că Statele Unite ne acordă 50 de milioane de dolari pentru curățarea justiției, lupta cu dezinformarea și alegeri libere. Sosirea oficialului a fost marcată de proteste. / O nouă licitație pentru închirierea spațiilor comerciale de la aeroport. Autoritățile au schimbat regulile concursului. / Vom avea mai mulți militari de carieră. Guvernul a aprobat fondarea Colegiului Militar. Noua instituție se deschide la 1 septembrie.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă un judecător, achitat în dosarul Laundromat, așteaptă despăgubiri de 300 de mii de lei de la stat. Este vorba despre magistratul Mihail Moraru, care a solicitat 1 milion 250 de mii de lei cu titlu de prejudiciu moral. / Guvernul a anunțat cifrele programului guvernamental Prima casă Plus. Acesta va fi accesibil din luna iulie și va putea fi accesat de mai multe categorii de persoane. / A fost lansată platforma de înregistrare prealabilă pentru persoanele care vor vota peste hotare. Cum funcționează aceasta?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doctoriță din Chișinău condamnată pentru malpraxis. Aceasta a fost găsită vinovată de tratarea superficială a situației medicale a unei gravide, care s-a soldat, în consecință, cu traumarea nou-născutului. / Probleme cu legea și pentru doi medici de la Orhei. Sunt suspectați că eliberau certificate medicale contra unor sume de până la 1 mie 500 de lei și au fost astăzi percheziționați de ofițerii CNA. / Mașinile electrice vor avea plăcuțe verzi cu numere de înmatriculare. Cât costă schimbarea acestora?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șefa Procuraturii Anticorupție este așteptată în Parlament, pentru a oferi explicații în cazul învinuirilor aduse fostei membre a Comisiilor Prevetting și Vetting, care și-a dat demisia. Deputații vor să știe mai exact, care sunt dovezile că Tatiana Răducanu ar avea legătură cu fugarii Veaceslav Platon și Ilan Șor. / Încă un judecător, cercetat în dosarul Laundromat pentru complicitate la spălarea banilor, și scos ulterior de sub urmărire penală, va fi despăgubit de stat. Acesta va primi jumătate de milion de lei. / Ministerul Educației cere pedepse pentru ultragierea personalului didactic. Se întâmplă la câteva zile după ce directoarea unei școli și-a pus capăt zilelor, după ce a fost atacată și denigrată de un grup de părinți.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Scandalul din justiție a ajuns la CNA! Procuratura Anticorupție susține că mesajele dintre Platon și Colenco despre fosta judecătoare Tatiana Răducanu se aflau de peste cinci ani în computerul de serviciu al unui ofițer de acolo. / Deținutul politic, Victor Pleșcanov, a fost pus în libertate de autoritățile separatiste de la Tiraspol. Semnarea actului de grațiere a avut loc cu o zi înainte de întrevederea de astăzi a vicepremierului Serebrian cu șeful diplomației regiunii. / Și-au transformat casa într-o speluncă de droguri. Un cuplu din capitală cultiva marihuana în apartament. Bărbatul a fost reținut de poliție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul a acceptat demisia Tatianei Răducanu din Comisiile Prevetting și Vetting. Președintele Legislativului susține, însă, că Răducanu s-a grăbit cu demisia și critică scrisoarea Procuraturii Anticorupție și activitatea Veronicăi Dragalin. / Ex-judecătorul Gheorghe Marchitan, cercetat în dosarul „Laundromat”, rămâne vinovat, dar scapă basma curată. Curtea de Apel Chișinău a menținut sentința primei instanțe. Magistratul a scăpat de răspundere penală din cauza expirării termenului de prescripție. / Incendiu la un service auto de pe strada Calea Basarabiei din capitală! Cinci echipaje de pompieri au intervenit pentru a lichida flăcările.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
A fost ultima zi în care pretendenții la funcția de procuror general și-au putut depune dosarele. Sunt patru candidați la șefia Procuraturii Generale. / Încă o tranzacție cu banii lui Șor zădărnicită! Oamenii fugarului Ilan Șor au încercat să aducă de la Moscova echivalentul a peste două milioane de lei. Au rămas, însă, fără bani, la scurt timp după aterizarea la Chișinău. / Procuratura Anticorupție confirmă autenticitatea scrisorii, în care membra comisiei Pre-Vetting și Vetting, Tatiana Răducanu, este suspectată de legături cu fugarii Platon și Șor. Iar șefa statului cere probe pentru aceste acuzații.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă 30 de zile de arest pentru bărbatul suspectat de răpirea și uciderea cu deosebită cruzime a tinerei de la Orhei. Individul refuză în continuare să colaboreze cu ancheta și se declară nevinovat. / Scandal în justiție! Membra comisiei pre-vetting și evaluare a procurorilor, Tatiana Răducanu, a demisionat. Asta- după ce în spațiul public a apărut un document semnat de șefa Procuraturii Anticorupție, în care se menționează că Răducanu e investigată pentru acțiuni de corupție în interesele lui Platon și Șor. / Maladie periculoasă în capitală. Un copil de patru ani s-a îmbolnăvit de tetanos. Micuțul nu a fost vaccinat.

/VIDEO/ Arcadie Spoială, victima furtunii violente: Cunoscutul regizor moldovean a murit la 36 de ani
/VIDEO/ Arcadie Spoială, victima furtunii violente: Cunoscutul regizor moldovean a murit la 36 de ani
/VIDEO/ Artiștii, în doliu după vestea tristă despre Arcadie Spoială. Irina Rimes: „Vei rămâne o amintire frumoasă în viețile multora”
/VIDEO/ Artiștii, în doliu după vestea tristă despre Arcadie Spoială. Irina Rimes: „Vei rămâne o amintire frumoasă în viețile multora”
/VIDEO/ Copila ucisă de un tei, în urma furtunii, era la plimbare cu o prietenă. Ce spune mama fetei de 13 ani
/VIDEO/ Copila ucisă de un tei, în urma furtunii, era la plimbare cu o prietenă. Ce spune mama fetei de 13 ani
/EXCLUSIV/ „A fost complicat, dar vesel”: Imagini din culisele filmărilor „Dă-mă mamă după Iura”, lansată de Magnat și Feoctist
/EXCLUSIV/ „A fost complicat, dar vesel”: Imagini din culisele filmărilor „Dă-mă mamă după Iura”, lansată de Magnat și Feoctist
/VIDEO/ Unde ne putem lua adio de la Arcadie Spoială. Mesajul emoționant al fratelui: „O imensă durere mi-a sfâșiat sufletul”
/VIDEO/ Unde ne putem lua adio de la Arcadie Spoială. Mesajul emoționant al fratelui: „O imensă durere mi-a sfâșiat sufletul”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram