Peste 1000 de cazuri de bullying au fost raportate doar anul trecut în Republica Moldova. Pentru a combate fenomenul, care capătă amploare în rândul copiilor și tinerilor, a fost lansată campania „Împreună, fără bullying!”. Aceasta se va desfășura pe tot parcursul anului și va include o serie de activități de informare pentru profesori și elevi, dar și diverse activități de sensibilizare online.
Campania campanie de informare și sensibilizare pentru combaterea bullying-ului în școli „Împreună, fără bullying!” a fost lansată astăzi de Ministerul Educației și Cercetării, în parteneriat cu Alianța ONG-urilor Active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei (APSCF). Prezent la evenimentul de lansare, ministrul Dan Perciun a vorbit despre importanța consolidării eforturilor pentru prevenirea acestui fenomen.
„Ca urmare a inițiativei legislative și introducerii noțiunii de „bullying” în Codul Educației, Ministerul Educației și Cercetării a aprobat o metodologie de raportare a cazurilor de bullying. În anul 2023 au fost raportate 1.086 de cazuri. Fiecare dintre aceste măsuri produce consecințe și trebuie analizate minuțios. Avem resursele necesare pentru a realiza la nivel național instruirile pentru prevenirea acestui fenomen, dar și pentru a face un efort comun de educare a societății în spiritul normalității”, a punctat ministrul Dan Perciun.
Or, prin intermediul campaniei, MEC și APSCF își propun să informeze societatea despre fenomenul de bullying și daunele pe care le produce acesta pentru copii, profesori, părinți.
„Bullying-ul generează cicluri de violență, discriminare și excludere, îi lipsește pe copii de demnitatea lor, de sentimentul de siguranță și de capacitatea lor de a se dezvolta. Este o barieră în calea educației, a sănătății și a dezvoltării generale, afectând milioane de fete și băieți în fiecare zi în școală, în comunități și în spațiile online”, a adăugat Reprezentanta Rezidentă UNICEF în Moldova, Maha Damaj.
Campania se va desfășura în două etape: prima se va focusa pe părinți și cadre didactice, iar a doua - pe copii. În prima etapă specialiștii din domeniul educație și sănătății mintale vor participa la emisiuni TV și vor oferi interviuri, iar la radio va fi difuzat un spot destinat prevenirii bullying-ului.
În a doua etapă, campania va contribui la solidarizarea copiilor și adolescenților în lupta cu bullying-ul, inclusiv prin informarea lor în cadrul activității „Săptămâna fără bullying în școli”, cu implicarea influencerilor.
„Prin această campanie, APSCF își dorește să promoveze comportamente pozitive și sănătoase în crearea unui mediu școlar sigur și protector pentru copiii noștri. Invităm toate organizațiile interesate și partenerii de dezvoltare să se alăture acestei campanii”, a punctat Președinta APSCF, Daniela Mămăligă.
Campania se bazează pe studiul KAP, efectuat de către APSCF, în colaborare cu Magenta Consulting, care a arătat că bullying-ul a devenit în ultimii ani o problemă acută în instituțiile de învățământ din Republica Moldova.
Potrivit studiului, aproximativ 12% dintre profesori și 21% dintre psihologi au menționat că au observat sau au auzit despre situații de bullying în fiecare săptămână. 67% dintre profesori și 81% dintre psihologi consideră că diferențele în educația primită de la părinți este cauza principală a bullying-ului.
Totodată, mai multe măsuri au fost deja implementate la nivel legal pentru a preveni bullying-ul. Acest fenomen este inclus în Codul Penal și este pedepsit prin lege.