Război în Ucraina, ziua 739: Traficul pe podul Crimeei, temporar închis. Zelenski face un nou apel asupra aliaților occidentali

„Retail & FMCG Market în Republica Moldova 2024” revine cu o nouă ediție la Chișinău /P/

12 februarie 2024, ora 17:19

Publicația specializată Modern Buyer anunță organizarea ediției cu numărul VI a evenimentului "Retail & FMCG Market în Republica Moldova 2024”, desfășurat în data de 29 februarie 2024, între orele 09:00 și 17:00, la Digital Park, Chișinău.

Evenimentul de business to business propune o radiografie a pieței de comerț modern din Republica Moldova, cu accent pe anticiparea tendințelor și oportunităților de creștere pentru producătorii din industria de alimente și băuturi, și comercianți.

Conferința "Retail & FMCG Market în Republica Moldova 2024" aduce în discuție tematici de actualitate, printre care:

 • Asigurarea creșterii sustenabile a producătorilor de alimente și băuturi din Republica Moldova și a comerțului modern, în contextul pregătirii pentru aderarea la UE;
 • Încurajarea competitivității producătorilor locali și strategii ale marilor comercianți pentru promovarea produselor locale.
 • Analiza schimbărilor așteptate în comportamentul de consum al cumpărătorilor de bunuri de larg consum din Republica Moldova, în concordanță cu tendințele europene actuale.

Printre primii speakeri care au confirmat participarea la conferința organizată de Modern Buyer se numără:

 • Veronica Arpintin, Secretar de Stat, Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării;
 • Primož Vehar, Project Team Leader, EU-MD Association project;
 • Angela Cijevschi, CEO, Xplane Market Research Agency;
 • Daniela Popescu, Retailer vertical Leader, NielsenIQ;
 • Gemma Nicolaescu, Director “RetailZoom Marketing Research” Moldova;
 • Igor Stratan, Director Departament reţea şi canale alternative, Moldindconbanck;
 • Oana Lungu, Purchasing Executive Director, Kaufland România & Moldova;
 • Maria Movileanu, Director Comercial Linella;
 • Fedyir Rybalko, Sustainable Fresh Produce Logistics Consultant RCSA/USAID
 • Alexandru Pasat, Sales Director, Efes Moldova.

În deschiderea evenimentului, reprezentanți ai autorităților statului vor prezenta cifre și analize noi cu privire la comerțul modern, dar și mesaje cu privire la viziunea, prioritățile și programele Guvernului Republicii Moldova, care au ca scop creșterea competitivității producătorilor moldoveni pe piața internă și pe piața europeană, precum și pentru încurajarea unei mai intense și mai bune conlucrări între producători și lanțurile de magazine din Moldova.

Agenda evenimentului:

- Prezentări ale speakerilor invitați, cu accent pe analize de piață, realizate de autoritățile locale, dar și de agențiile private de cercetare de piață.

- Prezentări ale speakerilor invitați privind aspecte, precum: creșterea sustenabilă, promovarea produselor locale și strategiile lanțurilor de retail.

-  Pauze de business networking pentru facilitarea dialogului între furnizori și reprezentanții marilor rețele comerciale, în cadrul expoziției cu standuri pregătită cu acest prilej.

"Retail & FMCG Market în Republica Moldova 2024" include o expoziție dedicată producătorilor, precum și furnizorilor de soluții și servicii, destinate sectorului Retail și FMCG.

Invităm alături de noi factori de decizie din business, manageri, antreprenori și reprezentanți ai autorităților de stat din Republica Moldova, alături de reprezentanți ai sectoarelor cheie, cum ar fi producători/furnizori de bunuri de larg consum, rețele de retail modern, distribuitori în Retail și HoReCa, companii de ambalaje, logistică și transport, producători de FMCG din România și agenții de cercetare de piață.

Informații privind achiziționarea biletelor de participare pot fi solicitate de la organizatori prin e-mail la adresele Andrada Bercaru (andrada.bercaru@modernbuyer.ro) și Maria Hurduc (maria.hurduc@modernbuyer.ro), sau prin Viber și WhatsApp la +40729880041.

Evenimentul "Retail & FMCG Market în Republica Moldova 2024” reprezintă o oportunitate pentru furnizorii de soluții și servicii pentru sectorul FMCG de a interacționa cu producătorii și reprezentanții marilor rețele comerciale, contribuind la dezvoltarea și consolidarea pieței locale.

Prin participarea dumneavoastră la acest eveniment veți susține sectorul pe care îl reprezentați și veți contribui la dezvoltarea mediului de business privat moldovenesc.

Pentru actualizarea informațiilor privind tematici, speakeri și sponsori, vă invităm să consultați platforma modernbuyer.ro.

Despre Modern Buyer

Prezentă pe piața presei de business din România de peste 16 ani, Modern Buyer este o platformă independentă de informații pentru businessul de Retail și FMCG. Jurnaliștii platformei Modern Buyer acționează activ pentru promovarea producătorilor din Republica Moldova, implicându-se în diverse proiecte de educare și informare a exportatorilor moldoveni pentru a accede pe piața românească și europeană.

Modern Buyer se bucură de încrederea unor organizații locale, precum: USAID, Oficiul Național al Viei și Vinului, Moldova Fruct, Asociația Pomușoarele Moldovei ș.a.

Evenimentul este organizat cu sprijinul USAID și Kaufland Republica Moldova. Partenerii de conținut sunt Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării al Rep. Moldova, Nielsen IQ și XPLANE Market Research Agency. Acestora li se alătură, în calitate de parteneri, companiile Macromex, Băneasa, Efes, Kamis, Olympus, Ocean Fish, Maspex, Safeway Internațional, Unilever, Mastercard şi Moldindconbank. Julius Meinl este Coffee Partner al evenimentului, iar Chateau Vartely este desemnat Wine Partner.   

/P/ Acest material este un articol comercial și nu prezintă punctul de vedere al redacției TV8. Instituția nu poartă responsabilitate pentru conținutul textului de mai sus.

Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Procurorul General Interimar pune cărțile pe masa... despre judecătorii corupți, legi ineficiente si soarta dosarelor de rezonanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS dezvăluie cum războiul din Ucraina a dat peste cap piața de medicamente din Republica Moldova. Invazia Rusiei în Ucraina a avut multiple consecințe economice și sociale inclusiv asupra țării noastre. Una dintre crizele generate de agresiunea militară rusească a fost lipsa de medicamente pentru spitalele din Moldova. Din cauza sistării activității mai multor fabrici și depozite de medicamente din Ucraina și a schimbării lanțurilor de distribuție, mai multe medicamente au ajuns să coste chiar și de două ori mai scump.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De activitatea lor sunt legate cele mai mari așteptări privind reformarea justiției. Un scandal recent arată, însă, că evaluările lor pot avea lacune. Ce secrete ascunde Comisia Pre-vetting? Cutia Neagră PLUS vă dezvăluie numele mai multor membri ai secretariatului Comisiei, ținute în mare secret. Printre ei sunt ofițeri CNA, exponenți din societatea civilă, avocați și chiar angajați ai Parlamentului.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova este ostatica de decenii a Centralei electrice de la Cuciurgan. MGRES, controlată de gigantul energetic rusesc RAE EES și oameni din anturajul lui Vladimir Putin, plasați sub sancțiuni internaționale, nu este doar instrument de șantaj împotriva Chișinăului. O investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS de la TV8, împreună cu redacția Zelenîi List din Ucraina, a scos la iveală grave probleme de mediu provocate de activitatea termocentralei: inundații, poluarea excesivă a aerului și apei, intoxicarea solului mai multor sate ucrainene, ceea ce a determinat o explozie de cazuri de îmbolnăvire de cancer.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Alegerile locale generale vin cu diverse inginerii financiare și scheme frauduloase. În ultimele luni, zeci de primării din Republica Moldova au semnat contracte dubioase de sponsorizare cu o persoană-fantomă din Israel care și-a asumat să finanțeze proiecte locale de zeci de milioane de lei. Nimeni nu l-a văzut sau auzit vreodată pe enigmaticul filantrop. Bărbatul, cu rădăcini și afaceri în Rusia, nu a fost niciodată în Moldova, nu îl leagă nimic de țara noastră, decât doar faptul că este gata să susțină financiar, deocamdată doar pe hârtie, proiectele electorale ale fugarului Ilan Șor. În capcană au picat inclusiv primari de la PAS, partidul de guvernare care i-a declarat război oligarhului fugar.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Spionii ruși au devenit un subiect frecvent în presa de la Chișinău. Sunt identificați și expulzați de autorități. Ce ne facem însă dacă suntem spionați nu de oameni, ci de companii sau aplicații rusești. Poate fi compania noastră preferată de taxi un spion abil din telefonul nostru? Aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Interviu exclusiv cu primul șef al DNA din România, Daniel Morar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Rămâne vettingul cea mai bună soluție pentru o justiție mai curată și de unde să găsim oameni integri, onești și curajoși pentru reformă? Analizăm la Cutia Neagră PLUS! Invitați: Veronica Mihailov-Moraru, ministra Justiției /Sergiu Caraman, președinte interimar CSM /Ilie Chirtoacă, președinte CRJM /Nicolae Eșanu, fost secretar de stat Ministerul Justiției.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Coordonatorul Centrului de Angajament Global al Departamentului de Stat al SUA, reprezentantul Special al Departamentului de Stat al SUA, James Philip Rubin, i-a oferit un interviu în exclusivitate jurnalistei TV8, Mariana Rață. Diplomatul american a răspuns la mai multe întrebări legate de ce ar trebui să facă autoritățile nu doar din Moldova, ci și din întreaga lume pentru a combate propaganda.

/VIDEO/ Ați parcat greșit? Sunt mari șanse să fiți amendat, dar puteți evita evacuatorul și economisi 790 de lei. Iată cum!
/VIDEO/ Ați parcat greșit? Sunt mari șanse să fiți amendat, dar puteți evita evacuatorul și economisi 790 de lei. Iată cum!
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Prin „buzunarele” primăriei. Cum se risipesc banii publici în Chișinău
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Prin „buzunarele” primăriei. Cum se risipesc banii publici în Chișinău
/VIDEO/ Moldova primește Golden Buzz la „Românii au talent”: Cine este soprana care a ridicat publicul în picioare cu vocea sa
/VIDEO/ Moldova primește Golden Buzz la „Românii au talent”: Cine este soprana care a ridicat publicul în picioare cu vocea sa
/VIDEO/ Mama lui Alexei Navalnîi, surprinsă la mormântul fiului său. Înmormântarea opozantului, transformată în protest
/VIDEO/ Mama lui Alexei Navalnîi, surprinsă la mormântul fiului său. Înmormântarea opozantului, transformată în protest
Octavian Țîcu, la „Făntâna Eroilor” din Varnița: „Războiul invizibil se poartă zi de zi. Avem un singur drum, să fim uniți”
Octavian Țîcu, la „Făntâna Eroilor” din Varnița: „Războiul invizibil se poartă zi de zi. Avem un singur drum, să fim uniți”

/VIDEO/ TOP 10 falsuri distribuite în Republica Moldova /P/

01 martie 2024, ora 19:10

Spațiul public din Republica Moldova continuă să fie afectat de numeroase falsuri și manipulări informaționale. În majoritatea cazurilor, dezinformările sunt lansate și promovate de surse ale propagandei pro-Kremlin și vizează domeniile social, al securității și apărării, precum și procesul de integrare europeană al R. Moldova. Anul trecut, Stopfals.md a demontat peste 150 de falsuri și manipulări. Vă prezentăm zece dintre cele mai grave falsuri și vă explicăm care este, de fapt, realitatea.

INFOGRAFICUL la acest subiect poate fi văzut AICI.

FALS 1: Gaze naturale la 10 lei per metru cub în Găgăuzia și raioanele Orhei și Taraclia

Oligarhul fugar Ilan Şor şi başcana Găgăuziei, Evghenia Guţul, au anunţat semnarea unui contract care le va permite consumatorilor din Găgăuzia și raioanele Orhei și Taraclia să beneficieze de gaze naturale la tariful de 10 lei. Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a calificat această afirmație drept „un fals”. Informații despre companiile cu care a fost încheiat acordul practic lipsesc, iar așa-numitul contract este de fapt „o butaforie”, consideră expertul în energetică, Sergiu Tofilat. Un asemenea preț nu există nicăieri pe piață - a comentat Alexandru Slusari, membru al Consiliului de Administrare al „Energocom”. Mai multe detalii la acest subiect puteți afla din articolul Stopfals.md.

FALS 2: Deepfake cu Maia Sandu în ajunul alegerilor locale

Cu o zi înaintea alegerilor locale, desfășurate la 5 noiembrie 2023, pe Facebook a apărut un video în care șefa statului s-ar referi la „situația dezastruoasă” din țară și „îngroparea democraţiei”, chemând electoratul să voteze candidatul Partidului „Renaştere”. Acest video este un fals creat cu ajutorul inteligenței artificiale (deepfake), prin care autorii încearcă să copieze înfățișarea, comportamentul și vocea Maiei Sandu. Președinția a denunțat această practică, care a devenit tot mai frecventă. Citiți mai multe la acest subiect pe Stopfals.md. În 2023 și 2024 au fost distribuite mai multe deepfake-uri cu diferite persoane publice, în special cu președinta Maia Sandu.

FALS 3: Refugiații ucraineni beneficiază de miliarde și indemnizații din bugetul R. Moldova

Ex-deputatul PSRM, Oleg Savva, a afirmat că „din bugetul de stat” au fost alocate 2,27 mlrd de lei pentru refugiații ucraineni. Totodată, într-un video devenit viral pe Internet o femeie afirma că o refugiată din Ucraina care se află în R. Moldova i-a spus că beneficiază de o indemnizație de 7000 de lei lunar. Femeia insulta refugiații și autoritățile moldovenești, acuzând că din impozitele moldovenilor sunt întreținute persoane străine, dar nu propriii cetățeni. În realitate, majoritatea banilor direcționați pentru susținerea refugiaților ucraineni în R. Moldova provine din surse nebugetare: donații, granturi și asistență oferită de partenerii de dezvoltare. Prin intermediul Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiați, fiecărui refugiat i se oferă lunar o indemnizație de 2200 lei de persoană, și nu de 7000 de lei, cum se afirmă în videoul devenit viral. Stopfals.md a scris despre ambele subiecte aici și aici.

FALS 4: Guvernarea vrea să lichideze autonomia găgăuză și lezează drepturile găgăuzilor

Mai multe surse online au scris că partidul de guvernământ vrea să lichideze autonomia găgăuză prin aprobarea unor amendamente legislative. Totodată, pe Internet au apărut și afirmații precum că drepturile locuitorilor din Găgăuzia, dar și ale vorbitorilor de rusă sunt lezate prin decizia autorităților de a nu mai publica legile în limba rusă. Fals! Nu există inițiative legislative care ar propune lichidarea autonomiei găgăuze. Legile vor fi publicate doar în limba română în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, iar versiunea rusă a legilor va fi publicată în continuare pe site-ul Legis.md. Ambele subiecte au fost abordate de Stopfals.md aici și aici.

FALS 5: Străinii ne vor lua/cumpăra pământurile

Fostul candidat la funcția de bașcan al Găgăuziei, Nikolai Dudoglo, a spus că guvernarea pregătește o lege care le va permite străinilor să cumpere terenuri agricole în Moldova. Iar fostul premier Ion Chicu a declarat că cetățenii vor trebui să plătească pentru compensațiile la gaze și electricitate de care au beneficiat, în caz contrar le-ar putea fi luate pământurile. Aceste afirmații sunt false, după cum a arătat Stopfals.md aici și aici. Nu există în procedura legislativă vreun proiect care ar schimba ordinea actuală de vânzare a terenurilor. Totodată, rambursarea compensațiilor are loc din contul granturilor internaționale. Cedarea terenurilor pentru străini este o narațiune mai veche a propagandei pro-Kremlin.

FALS 6: Guvernarea închide școlile, distruge grădinițele și vrea să „lichideze” satele, comunele, orașele și raioanele

Deputatul socialist Bogdan Țîrdea a declarat că șefa statului a închis 119 şcoli, 4 universităţi şi 17 centre de cercetări ştiințifice, beneficiind pentru asta de 40 de milioane de dolari din partea Băncii Mondiale. Într-un alt caz, site-ul Kp.md a acuzat Guvernul de intenţia de a „distruge” grădiniţele „urmând modelul școlilor”. Publicația face referire la declarația ministrului Educației, Dan Perciun, despre necesitatea de a reforma finanțarea instituțiilor preșcolare în funcţie de numărul de copii. Iar deputata comunistă Diana Caraman a declarat că autoritățile planifică să implementeze o reformă administrativă care presupune „lichidarea” satelor, comunelor, orașelor și raioanelor și comasarea mai multor sate în unul singur, unde va exista doar o primărie, un punct medical și o școală. Afirmațiile sunt false. Cele 40 de milioane de dolari, despre care vorbește Țîrdea, au fost alocate R. Moldova pentru reformarea sistemului de educaţie, iar şcolile sunt închise pe parcursul ultimilor 20 de ani din cauza numărului redus de elevi. Potrivit Guvernului, Strategia de reformă a administrației publice are alte scopuri decât lichidarea localităților, și anume sporirea eficienţei economice în procesul de prestare a serviciilor publice. Aceste falsuri au fost dezmințite în câteva articole Stopfals.md (aici, aici și aici).

FALS 7: În R. Moldova s-a intensificat politica discriminatorie față de vorbitorii de rusă

Ambasada Rusiei la Chișinău a afirmat, făcând trimitere la un raport al Ministerului rus de Externe, că în R. Moldova s-a intensificat „politica discriminatorie a autorităților moldovenești în raport cu populația vorbitoare de limbă rusă și cu cetățenii ruși” și că „populația vorbitoare de limba rusă continuă să se ciocnească de discriminare la nivelul instituțiilor de stat”. Afirmațiile nu corespund adevărului, după cum a arătat Stopfals.md. Datele Consiliului pentru egalitate arată că cele mai multe plângeri și decizii de constatare a discriminării pe criteriu de limbă au fost înregistrate în anii 2017-2020. În ultimii doi ani, numărul deciziilor de constatare a discriminării este în scădere.

FALS 8: Autoritățile pregătesc provocări sau un conflict militar pe Nistru

Deputata Marina Tauber, ex-vicepreședinta partidului Șor, a declarat în martie 2023 că autoritățile ar pregăti „provocări” militare pe Nistru, în a doua zi de Paște. O lună mai târziu, pe social media a fost răspândită informația că exerciţiul JCET-2023, desfășurat în R. Moldova în comun cu armatele Marii Britanii, României şi SUA, ar fi „o pregătire pentru o operaţiune împotriva Transnistriei”. Declarațiile Marinei Tauber sunt false, ea nu a oferit nicio confirmare pentru afirmațiile sale. Totodată, Ministerul Apărării a declarat că exerciţiul militar JCET-2023 este desfăşurat mai mulţi ani la rând şi nu are legătură cu vreo operațiune în regiunea transnistreană. Iar fostul candidat la funcţia de başcan al Găgăuziei, Nikolai Dudoglo, a declarat că preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, intenţionează „să intre în Transnistria” dacă îi va permite Maia Sandu. Dudoglo a repetat falsurile distribuite de autoritățile ruseşti, mediile de propagandă şi agenţii ruşi de influenţă, după ce au devenit cunoscute planurile Kremlinului privind destabilizarea situaţiei din Moldova. Totodată, autoritățile moldovenești au infirmat declarațiile ministerului rus al Apărării privind o „provocare armată” pe care Ucraina ar pregăti-o împotriva regiunii transnistrene. Aceste falsuri au fost combătute de Stopfals.md în câteva articole (aici, aici, aici și aici).

FALS 9: Autoritățile împing Republica Moldova în război

Activiștii găgăuzi Victor Petrov și Ivan Bessarab au declarat că autoritățile ar împinge R. Moldova într-un conflict militar. Ultimul a afirmat că „Occidentul pompează armament în Moldova” şi că suntem tot mai aproape de un război, referindu-se la livrările de transportoare blindate din Germania. Afirmațiile rezonează cu una dintre narațiunile preferate ale propagandei pro-Kremlin. În realitate, nu este vorba despre vreo „pompare” de arme, iar Germania a oferit R. Moldova 19 transportoare blindate pentru a înlocui tehnica veche din dotarea Armatei Naționale.

Într-o intervenție din aprilie 2023, senatoarea din România, Diana Iovanovici-Șoșoacă, a declarat că „sute de tancuri traversează Moldova, iar NATO are intenția să atace” în preajma sărbătorilor pascale. Declarațiile politicienei sunt false și au fost infirmate atunci de autoritățile moldovenești. Afirmațiile se înscriu în una dintre principalele teze ale propagandei pro-Kremlin de la începerea războiului de agresiune al Rusiei în Ucraina. Stopfals.md a dezmințit aceste falsuri aici și aici.

FALS 10: R. Moldova este obligată să recunoască căsătoriile de același sex

După hotărârea Curții Europene a Drepturilor Omului (CtEDO), care a condamnat Rusia pentru refuzul de a înregistra căsătoriile a trei cupluri de persoane de același sex, Mitropolia Moldovei și mai multe publicații au distorsionat sensul acesteia, afirmând că CtEDO obligă autoritățile moldovenești să legalizeze cuplurile minorităților sexuale. De fapt, potrivit hotărârii CtEDO, statele semnatare ale Convenției Europene a Drepturilor Omului trebuie să adopte forme legale de recunoaștere și protecție a cuplurilor formate din persoane de același sex, ceea ce nu înseamnă că statele semnatare sunt obligate să legalizeze căsătoriile de același sex. Aceste falsuri au fost dezmințite de Stopfals.md.

Mihai Avasiloaie,

Stopfals.md

Ai depistat un fals? Raportează-l pe semnale.stopfals.md/ro și noi îl vom dezminți!

/P/ Acest material este un articol comercial și nu prezintă punctul de vedere al redacției TV8. Instituția nu poartă responsabilitate pentru conținutul textului de mai sus.

Procuratura Anticorupție a inițiat un dosar penal pentru a investiga cum a fost viciat concursul pentru funcția de Procuror General. / Bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, se află într-o vizită la Moscova. Aceasta a avut o întrevedere cu preşedinta Consiliului Federaţiei Ruse căreia i s-a plâns de presiuni din partea autorităților de la Chișinău și a cerut ajutorul Moscovei. / Caz ieșit din comun în timpul misiunii de serviciu. Un felcer de pe ambulanță s-a ales cu răni pe față, după ce ar fi fost agresat de un om pe care a venit să-l ajute. Incidentul a avut loc la Orhei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
După mai bine de doi ani de examinare a dosarului, magistrații de la Curtea Supremă de Justiție au decis să trimită imaginile, care îl surprind pe Igor Dodon în momentul în care primește o sacoșă de la Vladimir Plahotniuc, la expertiză. / Membra Consiliului Superior al Procurorilor, care i-a dat cel mai mic punctaj actualului Procuror General, circumstanțe care au dus la anularea concursului pentru funcția de procuror general, vine cu explicații. / Percheziții la Chișinău într-un dosar de abuz de serviciu. Sunt vizați arhitectul-șef al orașului și administratorul unei companii de construcții. Cei doi au pus la cale o schemă prin care urmau să deposedeze municipalitate de un teren în valoare de circa 22 milioane de lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fostul procuror general Alexandr Stoianoglo a fost achitat în dosarul penal în care era învinuit de abuz în serviciu. Acuzatorii au cerut 8 ani de închisoare./Transportatorii nu renunță la proteste. Pentru a doua zi consecutiv, mai multe rute raionale și interraionale au fost sistate. Aceștia sunt nemulțumiți de prevederile noului Cod Rutier. /Liderul opoziției din Rusia, Aleksei Navalnîi, decedat în închisoare în circumstanțe suspecte, acum aproape două săptămâni, va fi înmormântat vineri, a anunțat soția acestuia. Ieri, a fost arestat avocatul lui Navalnîi, în timp ce o însoțea pe mama disidentului în căutarea de firme de servicii funerare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Circulația microbuzelor de pe unele rutele interurbane a fost dată peste cap de un protest al transportatorilor. Care este reacția autorităților?/ O dronă rusească a survolat, noaptea trecută, spațiul aerian al Republicii Moldova, susțin Forțele de apărare aeriană a Ucrainei. Ce spune ministerul Apărării de la Chișinău?/ Gata cu protestele fermierilor. Agricultorii își retrag tractoarele de pe trasee, inclusiv de la vama Leușeni, după ce statul le-a promis astăzi noi împrumuturi în condiții preferențiale.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Un moldovean a murit în războiul din Ucraina, anunță autoritățile ruse. Acesta lupta de partea rușilor. Avem detalii la știri! /Transportatorii nu renunța la protestul programat pentru următoarele trei zile și spun că vor sista mai multe rute intrurbane și interraionale. Între timp, ANTA îi îndeamnă să renunțe la protest și să asigure transportul oamenilor. În caz contrar, vor fi amendați. /Început de săptămână cu ghinion pentru un șofer din Capitală. Mașina acestuia a ars ca o torță, pe o stradă din sectorul Buiucani. Din fericire, nu au fost înregistrate victime.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
După Ilan Șor și Marina Tauber a ajuns să fie interzisă în Statele Unite ale Americii. SUA a anunțat, astăzi, sancțiuni împotriva deputatei, motivând că l-a ajutat pe Șor să cumpere voturi. /Începâd de astăzi, vom plăti cu trei lei și 60 de bani mai puțin pentru gaze. Tarifele aprobate zilele trecute au intrat în vigoare. /Primarul din Boldurești, care a tamponat mortal un copil de 14 ani și a fugit de la locul accidentului, a fost plasat în arest în penitenciar pentru 30 de zile. Decizia a fost luată de magistrați în lipsa bănuitului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Vama Leușeni a fost blocată din nou de agricultori. Aceștia au adus peste 50 de tractoare, împiedicând accesul tuturor unităților de transport. /Procurorii cer 30 de zile de arest, pentru primarul localității Boldurești, Nicanor Ciochină, care a lovit mortal cu mașina un adolescent de 14 ani și a fugit de la locul accidentului. Solicitarea va fi examinată mâine. /Protest la Curtea Constituțională. Magistrații au continuat astăzi examinarea articolului prin care autonomia este obligată să restituie taxa pe valoare adăugată din propriul buget, timp în care mai mulți locuitori din Găgăuzia au cerut anularea prevederii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Trei indivizi din Autonomia Găgăuză au fost reținuți pentru incendierea mașinilor și a centrelor de plasament pentru refugiații ucraineni. /Gaz mai ieftin din luna martie. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a micșorat astăzi tariful. /Șoferul, care a lovit mortal un copil de 14 ani, la Nisporeni, și a fugit de la fața locului a fost reținut. Este vorba de primarul localității Boldurești, anunță poliția.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Patru ani de pușcărie pentru polițista care a urcat beată la volan și a lovit mortal o femeie la Sîngera! Avocații victimei spun că pedeapsa este prea blândă și vor să o atace la Curtea de Apel. /Întâlnire cu scântei la Guvern! Fermierii au plecat dezamăgiți de la întrevederea cu prim-ministrul Recean. Aceștia amenință că dacă mâine nu obțin ceea ce-și doresc, vor bloca din nou drumurile cu tractoarele. /Încă un capăt de acuzare pe numele fostului șef de la Calea Ferată, Iurie Topală. Acesta este invinuit că ar fi prejudiciat bugetul de stat cu cinci milioane de lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Miercuri se va decide ieftinirea gazelor. Autoritățile sunt gata să reducă tarifele cu aproape 25 la sută, se arată în proiectul făcut public de Agenția pentru Reglementare în Energetică. /Socialiștii moldoveni au mers din nou la Moscova. Au participat la o conferință anti Occident, organizată de partidul Edinnaia Rossia. /La un pas de tragedie. O tânără de 24 de ani a fost salvată de la înec. Aceasta a intrat în apa din parcul „Valea Morilor” și nu a mai putut ieși de una singură.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Alexei Navalnîi, cel mai aprig opozant al lui Putin, a murit într-o închisoare din Siberia. Acum două zile, acesta a scris pe rețelele sociale că a fost trimis pentru încă 15 zile în carceră. /Fermierii au blocat cu tractoarele Vama Leușeni- Albița, pentru a cincea zi consecutiv, și au venit la Chișinău să discute cu conducerea de vârf a țării. Aceștia urmează să aibă o întâlnire cu premierul, dar și cu ministrul de resort. /A adăpostit o fată de 14 ani la stână și a abuzat-o sexual. Un cioban din Criuleni a fost condamnat la zece ani de închisoare pentru viol.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Occidentul avertizează că adevăratul război hibrid al Federației Ruse împotriva Republicii Moldova abia urmează. / Înmormântare alegorică la Parlament. Simpatizanții Partidului Renaștere au adus în fața Legislativului un sicriu și mai multe coroane, după ce Parlamentul a mai denunțat astăzi trei acorduri cu CSI. /Nicio zi fără blocaje la vama Leușeni-Albiția. Este a patra zi în care fermierii închid principalul drum spre Uniunea Europeană. Deputații l-au chemat astăzi la raport în Parlament pe ministrul Agriculturii. /Și transportatorii auto și-au reluat protestele. Aceștia au adus zeci de microbuze în PMAN și cer anularea noilor prevederi legislative în domeniul transportului rutier.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cel puțin 80 de camioane sunt acum blocate la vama Leușeni. Fermierii au închis din nou drumul cu tractoarele, supărați că autoritățile n-au stabilit o întâlnire cu ei. Aceștia au blocat și traseul Cahul - Cantemir, iar la nord au făcut marșuri cu tehnică agricolă. /Avem, sistem de apărare aeriană, dar nu ne ajută. Ministrul Apărării susține că, pentru a fi funcțional, radarul francez recepțioinat de Moldova are nevoie de dotări suplimentare costisitoare. /3600 de dolari pentru a-l ajuta să treacă ilegal frontiera. Atât ar fi perceput doi bărbați și o femeie din Basarabeasca de la un ucrainean, pe care l-au ajutat să ajungă în Republica Moldova. Aceștia nu sunt la prima abatere, pe numele lor fiind inițiat un alt dosar similar.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fermierii au blocat și astăzi vama Leușeni. După două ore drumul a fost redeschis, iar agricultori au amenințat să revină, dacă guvernarea nu va iniția un dialog cu ei. /Consiliera PAS, Zinaida Popa, a fost numită director la Moldexpo. Aceasta râmăne în Consiliul Municipal. /Crește numărul virozelor, iar spitalele și așa sunt pline. Cel mai mult sunt afectați copiii- peste 60% din cei infectați săptămâna trecută.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Protestele agricultorilor se amplifică. Astăzi au blocat vama Leușeni și cer demisia ministrului Agriculturii. / Ca prin urechile acului! Fragmente de dronă Shahed au căzut lângă satul Etulia, Vulcănești. Aveau 50 de kg de explozibil și dacă ar fi explodat, ar fi provocat victime și distrugeri mari. / Cei care se simți nedreptățiți la examenul auto vor putea depune contestații. O pot face online, pe site-ul Agenției Servicii Publice.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Ion Ceban acuză consilierii PAS că au adus organizat oameni la ședința CMC și a spus că va sesiza structurile responsabile, dar și misiunile diplomatice despre ceea ce el numește „o depășire a tuturor normelor morale”. Care a fost replica partidului? / Incendiu la Centrul de informare NATO din Chișinău, aflat pe teritoriul Universității de Stat din Moldova. La fața locului au intervenit două echipaje de pompieri, care au reușit să lichideze flăcările la scurt timp după izbucnire. / Angajații Căilor Ferate își vor primi salariile restante până la începutul lunii martie, anunță ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Acesta mai spune că zilele următoare va fi numit și un nou șef interimar la CFM. Ce alte declarații a mai făcut ministrul?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fugarul Ilan Șor este la Moscova și susține că moldovenii sunt integrați cu forța în Uniunea Europeană. Biroul Interpol Moldova cere Rusiei să-l extrădeze./ Scene pline de cinism la ședința CMC. Pentru a convinge primăria să nu taie salariile asistenților personali, un tânăr cu dizabilități a ieșit din scaunul cu rotile și s-a târât pe jos în fața consilierilor./ Grav accident la Ungheni. O adolescentă a decedat, după ce mașina în care se afla a ajuns într-un copac. La volan era un tânăr băut și fără permis de conducere./ Senatorii americani au blocat din nou proiectul de lege prin care SUA urma să acorde un ajutor de 60 de miliarde de dolari Ucrainei. Acesta a fost negociat mai mult timp, iar acum câteva zile democraţii au ajuns la un acord cu republicanii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
În plină zi, un bărbat a fost împușcat în orașul Soroca. Din fericire, a scăpat cu viață, fiind dus la spital rănit la un picior. / Kievul confirmă că ucrainenii au împușcat doi transnistreni într-un schimb de focuri la hotar cu regiunea separatistă. / Cele peste 3 mii de cartușe dispărute de la Fulger au fost sustrase anul trecut chiar din depozitul brigăzii de poliție. Ministrul de Interne a cerut revizii la toate structurile subordonate ministerului. / Agricultorii din Cahul au ieșit la proteste cu tehnica agricolă. Aceștia se plâng că sunt faliți și nu au cu ce începe lucrările de primăvară. Ce spune ministrul Vladimir Bolea, vedeți imediat.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Situație penibilă la brigada de poliție cu destinație specială Fulger. În loc de cărtușe ofițerii au descoperit, într-o ladă pentru muniții, nisip și pietre. / Stare de alertă la Bălți. Poliția încearcă să prevină consecințele unui apel la ură interetnică, după ce persoane necunoscute au chemat oamenii, pe un canal anonim de telegram, să ia la pumni copiii vorbitori de limbă rusă. Oamenii legii ne asigură că nu există niciun pericol pentru etnicii ruși și că este vorba de răspândirea unor știri false. / Filmul „Carbonˮ, regizat de Ion Borș, a cucerit cele mai multe trofee la Gala Cineaștilor 2024. Iar „Oameni Gospodari”, difuzat de TV8, a fost desemnat cel mai bun serial. Cine mai sunt premianții?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Bărbatul de 65 de ani suspectat că și-a violat nepoțica de numai 5 ani a fost plasat în arest pentru 30 de zile. / Sacoșă plină cu bani, la primăria Orhei! Un funcționar și un curier, originar din Găgăuzia, dar cu pașaport rusesc, au fost reținuți. Este vizat un fost partid politic. / Cristina Gherasimov a depus astăzi jurământul de învestire în funcția de viceprim-ministră pentru integrare europeană. Aceasta va fi și negociatorul șef al Republicii Moldova în procesul de aderare la Uniunea Europeană. / Alertă în Chile din cauza incendiilor puternice. Focurile uriașe, care au cuprins cartiere întregi de locuințe, a luat viața a peste 100 de persoane.

/VIDEO/ Ați parcat greșit? Sunt mari șanse să fiți amendat, dar puteți evita evacuatorul și economisi 790 de lei. Iată cum!
/VIDEO/ Ați parcat greșit? Sunt mari șanse să fiți amendat, dar puteți evita evacuatorul și economisi 790 de lei. Iată cum!
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Prin „buzunarele” primăriei. Cum se risipesc banii publici în Chișinău
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Prin „buzunarele” primăriei. Cum se risipesc banii publici în Chișinău
/VIDEO/ Își aruncă acuzații, mai puțin soluții. Primăria Chișinău și MMPS se acuză reciproc pentru criza asistenților personali
/VIDEO/ Își aruncă acuzații, mai puțin soluții. Primăria Chișinău și MMPS se acuză reciproc pentru criza asistenților personali
/VIDEO/ Poliția a reținut un presupus traficant de droguri, după o filmare TV8. De ce ni s-au plâns locatarii unui bloc
/VIDEO/ Poliția a reținut un presupus traficant de droguri, după o filmare TV8. De ce ni s-au plâns locatarii unui bloc
Va ataca decizia? Iachimovschi, după ce concursul pentru funcția de procuror general a eșuat: „Aparent, a fost viciat”
Va ataca decizia? Iachimovschi, după ce concursul pentru funcția de procuror general a eșuat: „Aparent, a fost viciat”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram