Comunistul Vladimir Voronin pare să fi declarat boicot limbii române. Nemulțumit după decizia de luni, 11 martie, a Curții Constituționale, precum că sintagma „limba română” rămâne în toate actele legislative ale Republicii Moldova, inclusiv în Constituție, Voronin a refuzat să vorbească româna în cadrul unui eveniment la Parlament.
Liderul PCRM a preferat să își susțină discursul în limba rusă.
„În legătură cu faptul că, Curtea Constituțională, obraznic, criminal, a modificat Constituția și ne-a lipsit pe noi, cetățenii R. Moldova, de limba noastră maternă – limba moldovenească…dar eu nu posed limba română despre care ei spun că o vorbim, eu am să vorbesc în limba rusă. Nu doar aici, dar și în Parlament, și cu alte ocazii”, a spus Vladimir Voronin.
Declarațiile au fost făcute de Vladimir Voronin în cadrul mesei rotunde cu genericul „Referendum constituțional concomitent cu alegerile prezidențiale: pro sau contra”, desfășurate marți la Parlament.
Legea care prevede introducerea sintagmei limba română în toate documentele oficiale, în locul limbii moldovenești, a fost declarată constituțională. Decizia a fost luată pe 11 martie, de judecătorii Curții Constituționale (CC). Curtea subliniază că înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” în Constituție este o modificare tehnică, motiv pentru care a respins sesizarea în acest sens a deputaților BCS, Zinaida Greceanîi, Vlad Batrîncea și Vladimir Voronin.
TV8.md reamintește că Legea care prevede înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” a intrat în vigoare pe 24 martie 2023. Proiectul de lege a fost votat la ședința Legislativului din 16 martie. Vor fi înlocuite, de asemenea, și sintagmele „limba oficială”, „limba de stat” și „limba maternă”.
Printre prevederile proiectului mai figura considerarea desuetudinii textului „funcționând pe baza grafiei latine” din articolul 13 din Constituție. Totodată, Sărbătoarea Națională „Limba noastră”, așa cum era denumită în Hotărârea Parlamentului cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare și zilele de odihnă și în Codul muncii, va fi numită „Limba română”.
Legea a fost promulgată pe 22 martie de președinta țării, Maia Sandu, și salutată ulterior de oficialii de la București, dar și de Academia Română. În schimb, a fost criticată extrem de dur de Moscova.