Preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol este pus cu spatele la zid atât de opoziţie, cât şi de propriul partid, după ce a încercat să impună legea marţială, măsură pe care a fost forţat să o abroge sub presiune. Şeful de cabinet al preşedintelui şi importanţi colaboratori şi-au prezentat demisiile în masă, iar partidele de opoziție au depus o moțiune de destituire a președintelui la Adunarea Națională.
Legea marțială, care nu a mai fost activată în Coreea de Sud de peste 40 de ani, a fost anunțată într-un discurs surpriză de Yoon, care a acuzat opoziția că reprezintă „forțe ostile statului”. Decizia a venit în contextul unui conflict privind adoptarea bugetului național, unde tabăra prezidențială se află în minoritate în parlament.
Anunțul a stârnit reacții imediate. Elicoptere ale armatei au aterizat pe acoperişul parlamentului, unde deputații au reușit rapid să adopte o rezoluție cerând abrogarea măsurii. În paralel, sute de manifestanți s-au adunat în fața parlamentului pentru a cere retragerea legii marțiale și demisia lui Yoon.
În fața acestei presiuni, inclusiv din partea propriului partid, Partidul Puterii Poporului, care a cerut o explicație detaliată din partea președintelui, Yoon a anunțat retragerea măsurii la scurt timp după ce soldații au fost dislocați în capitală.
În Coreea de Sud, opoziția, condusă de Partidul Democrat, a cerut demisia imediată a lui Yoon și a amenințat cu proceduri de destituire dacă acesta nu va ceda. Şeful de cabinet al preşedintelui şi importanţi colaboratori „şi-au prezentat demisiile în masă” miercuri dimineaţa, potrivit agenţiei naţionale Yonhap.
Confederaţia coreeană a sindicatelor, cel mai mare sindicat din ţară cu aproximativ 1,2 milioane de membri, a chemat la o „grevă generală nelimitată” până la demisia lui Yoon, fiind de părere că el şi-a semnat „propriul sfârşit la putere”.
Casa Albă a afirmat că nu era la curent cu intenţiile lui Yoon. Naţiunile Unite şi Marea Britanie şi-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea, în timp ce China le-a cerut cetăţenilor săi din Coreea de Sud să fie precauţi. Moscova, care şi-a întărit legăturile cu Coreea de Nord în urma războiului din Ucraina, a considerat situaţia „alarmantă”. Japonia, la rândul ei, a declarat că supraveghează situaţia cu „o îngrijorare excepţională şi serioasă”, potrivit Agerpres.