Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1159: Atac masiv cu drone și motociclete gata de luptă. Rubio: „Săptămâna viitoare va fi decisivă”

social

/VIDEO/ Piața neagră de cetățenie pentru miliardarii ruși! Un apropiat al oligarhului Abramovici a vrut pașaport moldovenesc

08 decembrie 2024, ora 23:09

Anul trecut, R. Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși am găsit persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Printre beneficiarii schemei am identificat și un businessman rus care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.

18 aprilie 2023

 Pe Aeroportul Internațional Chișinău aterizează un avion privat. Pasager la bord multimiliardarul rus Serghei Lomakin. Businessmanul se află în lista de sancțiuni a Ucrainei în contextul războiului de agresiune al Rusiei. Vizita în Moldova are un singur scop - să depună dosarul pentru obținerea cetățeniei moldovenești, sub pretextul fals că mama sa ar fi din Republica Moldova. S-a deplasat la Centrul multifuncțional din sectorul Râșcani al Agenției Servicii Publice, a depus dosarul cu acte și peste 5 ore și-a luat din nou zborul.

Originile moldovenești ale multimiliardarului rus sunt o ficțiune, bazată pe acte rusești false și documente moldovenești manipulate. Potrivit dosarului depus la ASP, mama businessmanului rus s-ar fi născut în 1949, în satul Prodănești din raionul Florești.

 În încercarea de a da de urmele femeii am mers în sat. L-am cutreerat, dar nu am găsit rudele Valentinei Zadorojnîi, presupusa mama a multimiliardarului. Răspunsurile le-am găsit în cimitirul din localitate. Am mers acolo să căutăm mormintele presupușilor bunici ai lui Lomakin Petru și Nina Zadorojnîi.

Am găsit câteva morminte ale unor persoane care au purtat același nume - Zadorojnîi, dar nu am dat de mormintele pe care le căutam. Când eram gata să ne dăm bătuți, am întâlnit doi săteni, prieteni ai familiei Zadorojnîi. Femeia s-a oferit să ne arate mormintele.

„Nina Zadorojnaia și Zadorojnîi Petru. Aceștia sunt părinții lor. Aceasta este  fiica lor mai mare, Maria Temercan. Acolo e strănepotul lor. S-a înecat băiatul când avea 5 ani. Acolo e soțul nepoatei. Aici e toată familia lor”, ne-a povestit femeia.

Un bebeluș decedat în 1949 - mama miliardarului Lomakin

Întrebată despre Valentina, fiica familiei Zadorojnîi, care s-ar fi căsătorit în Rusia și ar avea un fiu miliardar, femeia a rămas surprinsă. Nu știe nicio fată Valentina în această familie.

„Eu îi cunosc pe toți copiii lor, dar  ei nu trăiesc aici, ci în Spania. Sunt Volodea, Vera, Maria, Tolea și Mișa”,a enumerat femeia.   

Datele obținute mai târziu de Cutia Neagră demonstrează că familia Zadorojnîi a avut totuși o fiică Valentina. Copilul a decedat la 20 de zile de la naștere, pe 25 octombrie 1949. Anume acest bebeluș, potrivit certificatului de naștere rusesc al lui Lomakin, este mama lui. Businessmanul a prezentat autorităților certificatul de naștere moldovenesc al Valentinei Zadorojnîi, nu însă și pe cel de deces. Trucul însă nu a mers. Agenția Servicii Publice a descoperit că actele au fost falsificate după ce le-au confruntat cu informații primite de la Moscova.

Cererea lui Lomakin de acordare a cetățeniei a fost respinsă. Astfel, au pierdut șansa de a obține cetățenie moldovenească și trei dintre cei 5 copii ai lui Lomakin, care au depus actele împreună cu el.

Serghei Lomakin / sursa: baltictimes.com

Fugit în Cipru din cauza unui dosar penal

Serghei Lomakin are 51 de ani și o avere estimată de Forbes la două miliarde de dolari. În octombrie 2022, el a fost inclus în Registrul național de sancțiuni al Ucrainei în baza unui decret semnat de președintele Volodimir Zelenski. Potrivit Centrului neguvernamental „Mirotvoreț” , Lomakin ar avea legături strânse cu regimul de la Kremlin și asigură prin afacerile sale un venit mare la bugetul Rusiei, ceea ce înseamnă că susține financiar războiul împotriva Ucrainei.

Serghei Lomakin este fondatorul mai multor rețele de magazine: „Kopeika”, Modis, Fix Price și „ЦентрОбувь”. Ultima a ajuns în 2014 cea mai mare rețea din Rusia ce vindea încălțăminte. Avea circa 1500 de magazine și aducea profituri de peste 40 de miliarde de ruble.

În pofida succesului,  „ЦентрОбувь” s-a înglodat în datorii după mai multe tranzacții fictive și transferuri a banilor în off-shore. În 2016, Lomakin s-a ales cu dosar penal pentru escrocherie după ce „ЦентрОбувь” a luat credite imense de la bănci și a falimentat. Serghei Lomakin a fugit atunci din Federația Rusă, fiind anunțat în căutare. În 2018, dosarul penal deschis pe numele lui Lomakin a fost clasat, dar acesta nu s-a mai întors în Rusia, stabilindu-se cu traiul în Cipru. 

Potrivit unei investigații Aljazeera, Lomakin este unul dintre posesorii  așa-numitelor „pașapoarte de aur”, cumpărate în cadrul programului cetățenie prin investiții din Cipru. Afaceristul rus a obținut cetățenie în martie 2018. A investit în unul dintre cele mai cotate cluburi de fotbal din Cipru - FC Pafos. La fiecare zi de naștere, clubul își felicită patronul pe rețele sociale.

Echipele de fotbal sunt o slăbiciune a businessmanului. Lomakin mai deține un club în Rusia și altul în Letonia - FC „Riga”. În 2020, autoritățile letone l-au declarat persona non grata și i-au aplicat interdicția de a intra în țară.

Doi ani mai târziu, în 2022, după invazia rusă în Ucraina, Lomakin risca să rămână fără cetățenia cipriotă. Cipru a început să retragă masiv pașapoartele acordate rușilor prin programele de investiții. Riscul de a rămâne fără pașaport european, l-a determinat să caute soluții de alternativă. Acestea l-au adus la Chișinău.

În schimb, afacerile Serghei Lomakin și le-a adăpostit în Kazahstan.  E vorba despre rețeaua „Fix Price” care numără peste 5000 de magazine în 7 state. Anul trecut, compania și-a mutat sediul central în orașul Astana.

Lobanov și-a deschis o firmă la Chișinău

Mihail Lobanov este un alt om de afaceri multimilionar rus venit la Chișinău să ceară cetățenie moldovenească pentru el și copiii săi. Numele lui este asociat cu un important fond european de investiții „Target Global”. Acest fond a fost folosit de oligarhii ruși pentru a-și plasa banii în afaceri în UE. Cel mai cunoscut beneficiar al fondului este oligarhul Roman Abramovici. 

Mihail Lobanov a solicitat cetățenia R. Moldova pe 25 august 2022. A venit personal la Chișinău, pentru a depune dosarul la ASP. Cererea sa a fost respinsă deoarece autoritățile ucrainene nu au confirmat autenticitatea actelor bunicului lui Lobanov, la solicitarea ASP-ului din Moldova. Avocații contractați de Lobanov la Chișinău ne-au prezentat însă o decizie emisă de o instanță de judecată din regiunea Odessa care, la solicitarea businessmanului, a confirmat autenticitatea actelor. Lobanov s-a adresat în judecată pe 26 decembrie 2022, iar instanța s-a pronunțat după refuzul ASP-ului de a-i acorda cetățenie omului de afaceri.

Mihail Lobanov a început să-și pregătească terenul pentru afaceri în R. Moldova chiar mai înainte de a solicita cetățenie. În iulie 2022, acesta și-a deschis o companie la Chișinău cu diverse genuri de activitate - comerț, transport și construcții. În dosarul companiei, pe care l-am consultat la ASP, se regăsește o declarație pe proprie răspundere, semnată din numele lui Lobanov, de persoana care il reprezenta prin procură  în care se precizează că milionarul rus este născut la Chișinău. Procura a fost perfectată la Londra pe numele moldoveanului Igor Barinov, tot el administratorul companiei.

Mihail Lobanov

Mihail Lobanov are 36 de ani.  A fost școlit în Europa, dar a revenit să muncească în Rusia. S-a ocupat de administrarea fondurilor într-o companie din consorțiul „Alfa Group”, despre care presa a scris că ar fi apropiat de puterea de la Kremlin. Grupul Alfa și fondatorii săi au fost incluși pe listele de sancțiuni în SUA și Uniunea Europeană din cauza războiului din Ucraina.

Mihail Lobanov a activat și în cadrul companiei de stat pentru energie nucleară „Rosatom”. Acolo l-a cunoscut pe Alex Frolov, fiul oligarhului rus Alexandr Frolov, ajuns și el pe lista de sancțiuni a UE.

Conexiuni cu oligarhul Roman Abramovici

În 2015, Lobanov și Frolov junior au creat fondul de investiții „Target Global”. Astăzi, fondul se laudă că gestionează active în valoare de peste 3 miliarde de euro și are birouri în Londra, Berlin, Tel Aviv și Abu Dhabi.

Fondul european creat de Lobanov a fost o verigă importantă folosită de oligarhii ruși pentru a-și investi banii în Europa. O investigație publicată de Forbes a dezvăluit că miliardarul rus Roman Abramovici a investit circa 63 de milioane de dolari în companii europene prin intermediul fondului „Target Global”. Abramovici se află sub sancțiuni în Ucraina, UE și Canada din cauza legăturilor sale strânse cu Vladimir Putin.

Forbes mai scria că, după începutul invaziei în Ucraina, Mihail  Lobanov ar fi vândut acțiunile pe care le avea în „Target Global”. Astăzi, Lobanov administrează un alt fond de investiții - „The Alternative”, cu sediul în Cipru.

În ultimii ani, Mihail Lobanov a depus mai multe eforturi pentru a se distanța de cetățenia rusă și a-și scoate de sub lovitură afacerile. Încă din 2017, Lobanov se lăuda că a făcut un pas corect căutându-și parteneri în străinătate.

„Unul dintre cele mai principale lucruri pe care eu cred că le-am făcut foarte corect în comparație cu alte fonduri, este că noi nu am încercat niciodată să realizăm o expansiune în străinătate cu parteneri ruși. Noi ne-am unit acum în fond 5 parteneri, dintre care 3 sunt absolut străini care nu au nicio legătură cu Rusia, care sunt integrați în mediul străin. Sunt integrați și în sistemul berlinez și în cel din Tel Aviv. În primul rând, nu fiecare fond din Europa se poate lăuda astăzi cu faptul că poate face tranzacții de la 5 la 30 de milioane de euro. Astfel de fonduri sunt puține. Așa tranzacții sunt”, declara Mihail Lobanov în cadrul unui interviu cu 7 ani în urmă.

La momentul în care a încercat să obțină cetățenie moldovenească, Lobanov avea deja câteva pașapoarte în buzunar - al Rusiei și al Kîrgîstanului.

Miliardarul din Uzbekistan venit după cetățenie la Chișinău

Miliardarul Kamo Tumasov a venit la Chișinău tocmai din Uzbekistan pentru a sta la coadă pentru cetățenie moldovenească. A depus actele la ASP pe 27 septembrie 2023. La fel ca și ceilalți bogătași ruși a indicat că mama sa e moldoveancă. S-ar fi născut în 1933, în Bălți.

Kamo Tumasov are 61 de ani și este un influent businessman în Uzbekistan, dar și în alte state din Asia Centrală. În declarația pe care a depus-o la ASP, Tumasov a mințit, afirmând că este șomer, iar anterior a lucrat în calitate de inginer la o uzină de automobile din Tașkent.

Kamo Tumasov a fost acționar majoritar la „Asia Alliance Bank”, una dintre cele mai mari bănci uzbece și este proprietarul unei fabrici de sticlă din Tașkent, considerată cea mai mare din regiunea Asiei Centrale - ASN OYNA Glass.

Tumasov mai deține acțiuni, într-o companie de producție de asfalt. Timp de doi ani, această companie a câștigat licitații publice în Uzbekistan în valoare de peste două milioane de dolari.

În 2019, Kamo Tumasov planifica să investească 400 de milioane de dolari în construcția unei fabrici de ciment în țara de baștină, în parteneriat cu două companii germane. Guvernul din Tașkent a alocat 74 de hectare de teren pentru construcția fabricii și a stabilit că aceasta va activa în primii ani fără să achite taxe la stat. Astăzi, compania fondată de Tumasov împreună cu germanii, nu mai este activă. Nu este clară nici soarta fabricii de ciment în care Tumasov planifica să investească.

Venit la Chișinău, miliardarul uzbek Kamo Tumasov a solicitat cetățenia R. Moldova și pentru fiul său Samvel. Acesta are 36 de ani și este la fel implicat în afaceri.

Falsuri descoperite în colaborare cu autoritățile din Mosocva

Actele depuse de Tumasov pentru obținerea cetățeniei moldovenești au fost verificate minuțios de autoritățile moldovenești, în colaborare cu cele ruse. Așa a ieșit la iveală că a prezentat la ghișeu certificate false.

Directorul ASP, Mircea Eșanu a vorbit anterior în platoul Cutiei Negre despre colaborarea instituției cu autoritățile ruse pe acest subiect.

Mircea Eșanu: - Sunt câteva paliere de falsificare a actelor pe care noi le-am identificat. Sunt persoane care pretind că au bunici născuți înainte de 1940 .

 Mariana Rață: - Ce presupun aceste scheme?

Mircea Eșanu: - În primul rând vizează falsificarea de acte aici sau și mai frecvent din țara de origine, de exemplu din Federația Rusă. Ei falsifică descendența sau paternitatea persoanei, deși ea nu are nicio legătură cu acea persoană. Noi interpelăm direct autoritățile Federației Ruse.

Mariana Rață:  - Și ele sunt cooperante cu dvs?

Mircea Eșanu: - Da, noi avem o colaborare. Ei răspund. Pot exista întârzieri, dar cred că în proporție de 95% se răspunde la solicitările noastre.

Gamal Zamaldinov

Un „agrobaron” din Samara a vrut să fie moldovean 

Și-a dorit să devină cetățean al R. Moldova și Gamal Zamalnidov, un miliardar rus, supranumit de jurnaliștii ruși „agrobaronul” din Samara. Acesta deține în regiune circa 180 de mii de hectare de teren agricol, mai multe elevatoare pentru cereale și ferme de vaci. În ultimii ani, businessmanul a început să investească și în domeniul imobiliar.

Holdingul lui Gamal Zamaldinov ar număra peste 20 de companii, dar multe dintre ele sunt înregistrate pe numele unor rude sau persoane de încredere ale afaceristului. Zamaldinov mai are în proprietate un restaurant și mai multe centre comerciale în regiunile Samara, Penza și Saratov ale Rusiei.

Mall-ul „Oranjevîi” din Saratov a fost implicat recent într-un mare scandal. Zamaldinov l-a construit pe un teren de 24 de hectare care a aparținut anterior unei uzine de avioane. Instanța de judecată l-a obligat să restituie statului terenul, estimat la 5 milioane de dolari.  

Începând cu anul 2019, Gamal Zamaldinov investește și în proiecte rezidențiale. A construit primul „zgârâie nori” în centrul orașului Enghels -  un bloc de elită cu 20 de etaje situat chiar alături de centrul său comercial „Lazurnîi”. Presa rusă scrie că Zamaldinov ar planifica să construiască un cartier cu vile de lux și în Samara.

Miliardarul Zamaldinov ar fi apropiat de partidul Rusia Unită al lui Vladimir Putin. Trei ani în urmă, presa rusă scria că o companie din holdingul lui Zamaldinov a finanțat cu 3 milioane de ruble campania electorală a unui candidat din partidul Rusia Unită, pentru funcția de deputat în Duma de Stat a Rusiei.

Miliardarul rus Gamal Zamaldinov a solicitat cetățenia R. Moldova pentru el și fiica sa - Kamila, în vârstă de 24 de ani. Jurnaliștii au scris anterior despre aceasta că și-a făcut studiile la o universitate din Elveția. Am identificat un cont al tinerei pe rețelele sociale, unde aceasta  indică că ar locui în Elveția. I-am trimis un mesaj în care am întrebat-o despre intenția sa de a  obține cetățenia R. Moldova, dar nu am primit niciun răspuns.

Intermediari pe „piața neagră” de cetățenie

Dacă ceilalți miliardari despre care v-am vorbit mai sus au venit personal la Chișinău și au depus dosarele pentru obținerea cetățeniei moldovenești, Gamal Zamaldinov a apelat la intermediari. Firul roșu duce la un birou de traduceri din Chișinău, care oferă clienților și suport pentru obținerea cetățeniei.

Potrivit actelor ajunse în posesia Cutiei Negre, cel care a depus dosarele la Chișinău din numele lui Zamaldinov și al fiicei sale Kamila a fost Valeri  Manzul, un locuitor al orașului Vulcănești din UTA Găgăuzia. Am identificat profilul său pe Facebook, unde indică că a fost manager la SRL Tradox.  Compania este de fapt un birou de traduceri care oferă clienților săi suport la obținerea cetățeniei române, ruse și europene, după cum se laudă într-un spot publicitar.

 Pe site-ul companiei sunt indicate mai multe oficii. Am mers la unul dintre ele, situat chiar lângă Ambasada Federației Ruse din Chișinău. La fața locului, am constatat că filiala a fost închisă. Ne-am deplasat la un alt sediu, aflat chiar în spatele clădirii Parlamentului, pe strada Maria Cebotari. În oficiu l-am găsit pe directorul Tradox, Serghei Manzul. Este fratele lui Valeri Manzul, cel care s-a ocupat de dosarul pentru cetățenie al miliardarul rus Zamaldinov.

Serghei Manzul a refuzat să vorbească la cameră, dar ne-a confirmat că fratele său a lucrat acum un an la Tradox. Ne-a spus că nu știe nimic de vreun client miliardar rus și a negat categoric implicarea companiei sale în scheme de obținere a cetățeniei R. Moldova prin fraudă.

Serghei Manzul ne-a mai spus că fratele său este plecat la Moscova. Am așteptat să fim contactați de acesta, după ce i-am transmis numărul de telefon și i-am spus că avem mai multe întrebări, dar nu ne-a sunat.

Dosar la CNA cu 6 bănuiți

În aprilie 2024, Centrul Național Anticorupție a pornit o cauză penală pentru corupere și fals în acte publice, după ce Agenția Servicii Publice a raportat mai multe cazuri de fraudă la dobândirea cetățeniei.

Pe 3 iunie, au fost efectuate 10 percheziții în acest dosar, iar CNA anunța că 6 persoane au statut de bănuit și sunt cercetate penal în liberate. La solicitarea Cutiei Negre, CNA a refuzat să spună cine sunt cei 6 bănuiți în dosar și dacă vreo persoană și-a recunoscut vina. De asemenea, instituția a evitat să spună dacă ancheta vizează vreo companie care se ocupă de perfectarea actelor.

Directorul ASP a dezvăluit totuși că sunt anchetați mai mulți funcționari care au fost suspendați din funcții.

„Noi avem o primă învinuire făcută unui fost angajat al ASP-ului care a participat activ în emiterea conștientă a acestor acte. Eu cred că o să mai urmeze încă câteva persoane. Persoanele care noi știm sigur că au fost complici la astfel de scenarii au fost suspendate. Persoanele cărora li s-a înaintat invinuirea noi avem tot dreptul să-i suspendăm la cererea organelor de forță”, a precizat Mircea Eșanu. 

 Totodată, Mircea Eșanu a adăugat că în schema de falsificare a actelor pentru cetățenie ar fi  implicate și companii care au avut rolul de intermediari.  

„Colegii au insistat să mai facă niște operațiuni, să mai dăm niște semnale, să mai determine anumiți actori implicați din firmele care intermediază sau ajută cumva persoanele din Federația Rusă să obțină cetățenie sau să pregătească  dosarele. Să-i mai descoasem un pic, să înțelegem care e lanțul”, a spus directorul ASP.

 Avizele SIS pentru solicitanții ruși de cetățenie

Potrivit datelor Agenției Servicii Publice, din ianuarie 2022 până în luna iunie curent, peste 14 300 de cetățeni ai Federației Ruse și aproape 4 500 de cetățeni ai Ucrainei au depus cereri pentru dobândirea cetățeniei Republicii Moldova.

Am cerut  informații și de la Serviciul de Informații și Securitate care este obligat prin lege să emită avize în cazul tuturor solicitanților de cetățenie. SIS a precizat că a emis peste 7 mii de avize pozitive pentru solicitanții din Federația Rusă, 93 de avize cu mențiuni privind antecedente penale și 32 de „avize inoportune”. Asta înseamnă că persoanele nu întruneau integral condițiile pentru dobândirea cetățeniei sau au prezentat acte false.  

De asemenea, SIS a identificat  5 solicitanti de cetățenie din Federația Rusă care prezentau riscuri pentru securitatea R. Moldova și a emis pentru ei avize negative.

DISCLAIMER:Cutia Neagră vine cu câteva precizări cu privire la un episod din investigație care se referă la actele depuse la ASP pentru redobândirea cetățeniei de către Mihail Lobanov. Cererea sa a fost respinsă deoarece autoritățile ucrainene nu au confirmat autenticitatea actelor bunicului lui Lobanov, la solicitarea ASP-ului din Moldova. Avocații contractați de Lobanov la Chișinău ne-au prezentat însă, după publicarea investigației, o decizie emisă de o instanță de judecată din regiunea Odesa care, la solicitarea businessmanului, a confirmat autenticitatea actelor. Lobanov s-a adresat în judecată pe 26 decembrie 2022, iar instanța s-a pronunțat.

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: „Spovedania” lui Șor și Platon despre frauda bancară și influența lui Plahotniuc
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Secretul din Karlovy Vary. Cum a avut Stoianoglo un Crăciun de poveste pe banii sponsorului lui Șor
/VIDEO/ La înălțime, pe apă și peste hotare: Drapelul de Stat, arborat de militari, salvatori, polițiști și muncitori
/VIDEO/ La înălțime, pe apă și peste hotare: Drapelul de Stat, arborat de militari, salvatori, polițiști și muncitori
/VIDEO/ Verde-n ochi: Scheletele din dulap și curățenia pre-electorală. Două scandaluri politice care au zguduit Moldova
/VIDEO/ Verde-n ochi: Scheletele din dulap și curățenia pre-electorală. Două scandaluri politice care au zguduit Moldova
Topul celor mai bune țări din Europa pentru investiții imobiliare în 2025: Moldova, lider-surpriză al clasamentului
Topul celor mai bune țări din Europa pentru investiții imobiliare în 2025: Moldova, lider-surpriză al clasamentului
/VIDEO/ „Cutia Neagră”: Interviu exclusiv cu șefa diplomației europene, Kaja Kallas
/VIDEO/ „Cutia Neagră”: Interviu exclusiv cu șefa diplomației europene, Kaja Kallas
Creștinii ortodocși sărbătoresc Paștele Blajinilor: Ce reguli ar trebui să respecte moldovenii
Creștinii ortodocși sărbătoresc Paștele Blajinilor: Ce reguli ar trebui să respecte moldovenii

/VIDEO/ Kaja Kallas, la TV8: „Securitatea Republicii Moldova este foarte importantă pentru UE”

missing
27 aprilie 2025, ora 21:32

Securitatea Republicii Moldova este „foarte importantă și pentru Uniunea Europeană”, a declarat vicepreședinta Comisiei Europene, Kaja Kallas, într-un interviu exclusiv pentru „Cutia Neagră”. Potrivit acesteia, sprijinul acordat Ucrainei este esențial și pentru apărarea țării noastre, iar UE e gata să ne fie alături și ca alegerile să fie libere.

„Securitatea voastră este foarte importantă și pentru Uniunea Europeană, pentru că, după cum știm, dacă ne uităm pe hartă, Moldova se află în Europa, iar Europa este o regiune foarte, foarte mică. Asta înseamnă că securitatea fiecăruia este și grija tuturor”, a afirmat Kallas.

Oficiala a explicat că rezistența Ucrainei contribuie direct și la protejarea Republicii Moldova: 

„Linia voastră de apărare începe acum din Ucraina, deci, practic, sprijinind Ucraina, sprijinim și securitatea Moldovei”.

Vicepreședinta Comisiei Europene a precizat că UE sprijină forțele de apărare ale Moldovei cu ajutor neletal prin Facilitatea Europeană pentru Pace și ajută poliția, „punând la dispoziție diverse instrumente care contribuie la consolidarea rezilienței”.

UE pune accent și pe asigurarea unui proces electoral fără interferențe maligne în Moldova: 

„În ceea ce privește influențele critice externe sau influența malignă străină, precum și combaterea dezinformării, avem deja instrumentele necesare. Avem echipe de reacție rapidă gata să intervină pentru ca alegerile să nu fie manipulate și ca moldovenii să poată decide liber, așa cum își doresc cu adevărat”.

În același timp, Kaja Kallas a reafirmat angajamentul UE pentru sprijinirea Ucrainei, evidențiind că marea majoritate a statelor membre rămân unite în această misiune:

„Anul acesta am alocat deja, dacă comparăm cu anul trecut, când am oferit 20 de miliarde, anul acesta am ajuns deja la 23 de miliarde. Dar dacă luăm în calcul și contribuția Americii, împreună am oferit în jur de 40 de miliarde. Așadar, încă avem spațiu pentru a face mai mult, pentru a-i ajuta să-și susțină și să-și apere libertatea și țara.

 Majoritatea țărilor europene susțin Ucraina, iar în realitate este vorba doar de două țări care nu oferă acest sprijin. Așadar, sunt totuși 25 de state membre care fac mai mult. Și cred că acest lucru este extrem de important, mai ales când vorbim despre sumele alocate pentru apărarea Ucrainei”.

Menționăm că în luna iunie a anului 2022, Republica Moldova și Ucraina au obținut statutul de țară candidat la Uniunea Europeană. Obiectivul național este de a adera la comunitatea internațională până în anul 2030. În același interviu pentru TV8, Kaja Kallas a subliniat că scopul este sută la sută realist dacă sunt accelerate procesele de reformă.

/VIDEO/ „Cutia Neagră”: Interviu exclusiv cu șefa diplomației europene, Kaja Kallas
/VIDEO/ Educație media, calea cea mai bună pentru atenuarea influenței ruse. Kallas: „Fiecare individ să poată înțelege ce este adevărat”

Procuratura Generală anunță că a transmis în judecată dosarul, în care Alexei Cotorobai, fratele ucigașului gravidei de la Orhei, este acuzat că a omorât un bebeluș, acum 14 ani, la Telenești. /Avertisment de călătorie pentru ruși în Moldova. Kremlinul acuză Chișinăul de „politică discriminatorie” față de călătorii ruși care intră în țară. Care este replica Ministerului de Externe de la Chișinău. /După Kiev, rușii au atacat cu drone și rachete un oraș din Dnipropetrovsk. 3 oameni, între care și un copil au fost uciși, iar 10 civili s-au ales cu răni.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Aflată într-o vizită oficială, de două zile, la Chișinău, vicepreședinta Comisiei Europene Kaja Kallas s-a întâlnit astăzi cu Maia Sandu. Șefa statului și înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, au susținut o conferință de presă comună. /Doi bărbați din Chișinău sunt cercetați penal pentru falsificarea buletinelor de identitate, a pașapoartelor și a permiselor de conducere. Indivizii câștigau între 250 și o mie de euro pentru serviciile lor. /Cel puțin nouă morți și 63 de răniți, a lăsat în urma un atac masiv lansat de ruși asupra Kievului, noaptea trecută. Printre victime sunt și copii, au anunțat autoritățile ucrainene.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Familiile cu copii mici și cele care au în grijă persoane cu dizabilități vor primi de la guvern un ajutor financiar cu ocazia Paștelui. /Un fost director al Centrului de adăpost pentru animale din municipiul Bălți a fost reținut de CNA. /Un atac cu drone rusești asupra regiunii ucrainene Dnipropetrovsk a ucis, azi dimineaţă, nouă persoane şi a rănit 30.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Concedieri în lanț, la Chișinău, anunțate pe facebook de primarul Ion Ceban. Edilul capitalei a postat pe rețelele de socializare că și-a demis pentru „suspiciuni rezonabile”, mai multe rude angajate în cadrul întreprinderilor municipale. /Un omor, un accident soldat cu deces și peste 2600 de intervenții. Este bilanțul publicat de poliție pentru cele 3 zile de sărbătoare, în care peste 2 mii de oameni ai legii s-au aflat la datorie. /Niciun moldovean nu a avut de suferit în urma tragicului accident de la Vinița. Anunțul a fost făcut de ministerul de externe de la Chișinău.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Papa de la Roma a decedat, azi dimineață, la vârsta de 88 de ani. În Italia au fost anunțate nouă zile de doliu ce vor culmina cu înmormântarea Suveranului Pontif. /Peste 3700 de persoane au cerut ajutor de la serviciul 112, în ultimele 16 ore. În timp ce unii ajung la spital cu intoxicații alimentare, alții sunt internați cu diferite traumatisme după violențe și accidente provocate de consumul excesiv de alcool. /Sute de tone de ceapă se strică în depozitele fermierilor moldoveni. Agricultorii dau vina pe autorități, în timp ce ministerul Agricuturii vorșește despre o lipsă de planificare în procesul de producție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
De joia mare, Arhiepiscopul de Bălți, Marchel a ratat zborul către Ierusalim. În timp ce acesta se plânge că a scăpat avionul spre Țara Sfântă din cauză că ar fi fost supus unui control riguros din partea poliției de frontieră, oamenii legii afirmă că fața bisericească nu a venit la timp la aeroport. /Un litru de motorină va ajunge să coste sub 19 lei, în acest weekend. Acest preț a fost înregistrat ultima dată acum trei ani, înainte ca Rusia să atace Ucraina. /Ucraina anunță că a semnat un draft al acordului privind mineralele cu SUA, iar liderul de la Casa Albă sugerează că documentul final ar putea fi gata până la sfârșitul săptămânii viitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Este oficial! Alegerile parlamentare se vor desfășura pe 28 septembrie, a decis azi majoritatea parlamentară. Înainte ca inițiativa să fie supusă votului, Maia Sandu a susținut un discurs de la tribuna legislativului, pe fundalul huiduielilor opoziției. /Olesea Stamate cere ca o comisie de anchetă să investigheze modificările făcute acum trei ani la legea amnistiei. PAS, de cealaltă parte așteaptă ca organele de anchetă să stabilească cine este responsabil de crearea acestei breșe legislative. /Pagubele provocate în agricultură, de înghețuri, se ridică la peste 500 de milioane de lei, cele mai afectate fiind livezile de cireș, vișin, cais sau piersic, spun fermierii. Ministerul de profil afirmă că va oferi despăgubiri dar după ce va face toate evaluările necesare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
PAS vrea ca alegerile parlamentare să se desfășoare pe data de 28 septembrie. Despre asta a scris Igor Grosu pe pagina sa de facebook, precizând că a fost înregistrat deja un proiect de hotărâre în acest sens, iar mâine se va cere și votul deputaților. /Sisteme noi de apărare antiaeriană ar urma să ajungă în țara noastră, până la sfârșitul acestui an, afirmă ministrul apărării. Acest lucru va fi posibil datorita Uniunii Europene care urmează să aprobe un ajutor de 20 de milioane de euro pentru Republica Moldova. /Olesea Stamate nu renunță la mandatul de deputat, așa cum i-au cerut foștii colegi din PAS după scandalul cu legea amnistiei. Aceasta va rămâne în Parlament ca deputat neafiliat.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Panică la bordul unui autobuz cu pasageri care venea din Ucraina. Vehiculul a luat foc din mers, lângă Anenii Noi, azi dimineață. Din fericire, nimeni nu a avut de suferit. /Dorin Sușițchi, condamnat anterior la detenție pe viață și eliberat datorită legii amnistiei a fost reținut de poliție, azi dimineață. Bărbatul a fost escortat înapoi la penitenciarul din Rezina, după ce timp de 2 luni s-a aflat în libertate. /Un copil de 9 ani din Hîncești a murit azi dimineață într-un tragic accident rutier. Acesta a fost strivit de un tractor în timp ce traversa strada neregulamentar.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
O femeie din Strășeni a înjunghiat-o pe amanta soțului său. Victima a murit până la sosirea ambulanței, iar soția a fost reținută pentru omor. /Doi moldoveni sunt anchetați în Rusia pentru terorism și trafic ilegal de substanțe explozive. Aceștia au fost reținuți de FSB-ul rusesc care îi prezintă drept agenți ai serviciilor speciale ucrainene. /Curtea Constituțională a decis că de acum încolo, procurorul șef al Autonomiei Găgăuze nu va mai fi ales la recomandarea Adunării populare din regiune. Decizia este irevocabilă.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fostul ambasador la Moscova, Andrei Neguța și șoferul reprezentanței diplomatice, au fost achitați în dosarul anabolizantelor. Decizia a fost luată de magistrații Judecătoriei Căușeni care au constatat că fapta nu întrunește elementele infracțiunii. /Scandalul scrisorii cu lista „procurorilor integri” continuă. Veronica Dragalin spune că este gata să treacă și poligraful ca să demonstreze că spune adevărul. /Tragedie aviatică la New York. Un elicopter, în care se afla directorul unei companii internaționale din domeniul ingineriei, împreună cu familia sa s-a prăbușit în apă. Toate persoanele aflate la bord, inclusiv copiii omului de afaceri, au murit.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Evghenia Guțul își va petrece mandatul de arest la domiciliu purtând o brățară electronică. /Ministerul agriculturii a programat pentru săptămâna viitoare o ședință cu reprezentanții direcțiilor agricole raionale și cu asociațiile de profil din sector pentru a discuta despre pagubele provocate de înghețurile din ultimele zile. /Donald Trump a suspendat pentru 90 de zile taxele vamale impuse săptămâna trecută, inclusiv și Republicii Moldova și a crescut tarifele pentru China până la 125 de procente.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
A nins ca în toiul iernii, la nord, mai multe raioane ale țării fiind acoperite de zăpadă. Fenomenul a stârnit îngrijorare în rândul agricultorilor și a provocat mai multe accidente pe șosele. /Procurorii anticorupție cer prelungirea mandatului de arest pe numele Evgheniei Guțul. Bașcana a fost escortată la judecătoria Chișinău cu sediul Buiucani unde s-au adunat și susținătorii săi. /Modificările făcute în 2022 la legea amnistiei au fost suspendate de Curtea Constituțională până la examinarea sesizării procurorului general. Între timp, autoarea proiectului a venit cu noi explicații la subiect.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
În jur de 600 de milioane de lei vor fi alocați pentru ca primăriile din țară, dar și asociațiile de locatari din Chișinău să poată beneficia de proiecte de infrastructură, cum ar fi drumuri locale, trotuare și curți. Potrivit Guvernului, dosarele pot fi deja depuse. /CFM va primi încă 250 de tone de motorină de la guvern, așa încât să poată achita, până la sfârșitul lunii mai restanțele salariale acumulate în 2024. Ce alte măsuri întreprinde instituția pentru a scăpa de datoria de peste 190 de milioane de lei. /China și SUA s-au angajat într-un război comercial total. Trump amenință că va impune taxe de peste 100 de procente, dacă statul chinez nu va ridica până la sfârșitul acestei zile tarifele de 34 la sută anunțate în replică Statelor Unite.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
2 moldoveni au murit pe o șosea din Cluj, după ce microbuzul în care se aflau s-a izbit frontal într-un camion. Presa din România scrie că șoferul ar intrat pe contrasens după ce a adormit la volan. /La 16 ani de la violențele produse pe 7 aprilie 2009, cei de la Promolex cer de la autorități desecretizarea dosarelor privind evenimentele de atunci și tragerea la răspundere penală a tuturor persoanelor vinovate, indiferent de funcțiile pe care le-au ocupat sau le ocupă. /Ședința de judecată în unul din dosarele Evgheniei Guțul a fost întreruptă azi de o alertă falsă cu bomba la judecătoria Chișinău cu sediul la Buiucani. Toți oamenii au fost evacuați din edificiu, iar poliția crede că cineva a făcut asta intenționat pentru a tergiversa procesul de judecată al bașcanei Găgăuziei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Olesea Stamate a fost exclusă din PAS, iar formațiunea îi cere să-și depună și mandatul de deputat, iar premierul a solicitat demisia șefului de la Administrația Națională a Penitenciarelor. Se întâmplă după ce modificările aduse Legii Amnistiei au dus la eliberarea din închisoare a unor persoane condamnate pe viață pentru infracțiuni foarte grave. /Între timp, interlopul Alexandru Sinigur, eliberat recent datorită modificărilor la legea Amnistiei, a fost reținut într-un nou dosar în care este bănuit de omor. Acesta a fost audiat astăzi de PCCOCS. /Trei angajați ai Ambasadei Republicii Moldova în Federația Rusă au fost expulzați din țară. Este răspunsul Moscovei față decizia autorităților moldovenești de a declara persoane indizerabile trei reprezentanți ai Ambasadei Rusiei de la Chișinău.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Corpurile neînsuflețite a patru persoane au fost descoperite într-un apartament din Vadul lui Vodă. Poliția presupune că victimele s-au intoxicat cu gazul emanat de la un cazan defect. /4 deținuti condamnați anterior la detenție pe viață, printre care interlopi și ucigași au fost deja eliberați, iar guvernarea nu are explicații la fenomenul generat de modificările la lege făcute acum 3 ani de cei din PAS. /După săptămâni de agitație și anxietate publică, președintele Donald Trump a anunțat, aseară, detaliile planului său tarifar, pe care l-a numit „Ziua eliberării”. UE s-a ales cu taxe de 20 la sută, China cu 34 %, iar industria auto va fi taxată cu 25 la sută.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Evghenia Guțul rămâne în izolator. Curtea de Apel Chisinău a menținut azi decizia primei instanțe care a decis că bașcana va petrece 20 de zile la Penitenciarul 13. Tradiționalele proteste din fața instanței au fost la un pas de a degenera în violențe. /Terenurile agricole de pe teritoriul Republicii Moldova, lăsate în paragină, pot fi date, de acum încolo, în arendă de către primărie. O nouă prevedere din Codul Funciar a intrat în vigoare de ieri și vine să valorifice terenurile arabile. /Piețele financiare își țin răsuflarea înaintea anunțului lui Donald Trump privind noile taxe vamale. Tarifele promise de preşedintele Donald Trump vor fi dezvăluite astăzi şi vor intra în vigoare imediat, în timp ce statele vizate au pregătit propria ripostă, proporțională cu planurile republicanului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Așa zisul minister de externe de la Tiraspol dă asigurări că nu știe nimic despre faptul că deputatul condamnat Alexandr Nesterovschi s-ar ascunde în regiunea transnistreană, așa cum anunțau ieri cei de la SIS. /De azi, pensiile, pentru cei care au stagiul complet de cotizare vor crește, în medie, cu 400 de lei. Tot de azi se majoreaza, cu 10 procente și pensiile de dizabilitate. /Alertă de inundații în Grecia. Mai multe insule din Marea Egee au fost acoperite de ape după o furtună severă. Școlile și grădinițile au fost închise, iar drumurile au fost inundate.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
SIS acuză ambada rusă de organizarea evadării deputatului condamnat Alexandr Nestrovschi. Acesta a fost dus în regiunea transnistreană cu un microbuz al ambasadei, în cadrul unei oprațiuni ghidate de serviciile speciale ruse, precizează șeful instituției. .De negăsit de mai bine de două săptămâni, deputata Irina Lozovan a fost condamnată la 6 ani de închisoare pentru complicitate la finanțarea ilegală a partidului Renaștere, afiliat lui Ilan Șor. Tot azi, instanța l-a recunoscut vinovat și pe soțul acesteia, pentru aceeași infracțiune. .Președintele rus și cel ucrainean au stârnit furia lui Donald Trump. Liderul de la Casa Albă s-a arătat enervat pe Putin și pe Zelenski acuzându-i ca ar crea obstacolele în încheierea acordului de încetare a focului între Rusia și Ucraina.

Vicepreședinta Parlamentului confirmă incidentul din casa lui Vasile Bolea: „Solicit autorităților să investigheze rapid”
Vicepreședinta Parlamentului confirmă incidentul din casa lui Vasile Bolea: „Solicit autorităților să investigheze rapid”
/VIDEO/ Verde-n ochi: Scheletele din dulap și curățenia pre-electorală. Două scandaluri politice care au zguduit Moldova
/VIDEO/ Verde-n ochi: Scheletele din dulap și curățenia pre-electorală. Două scandaluri politice care au zguduit Moldova
/EXCLUSIV/ Prima reacție a soției lui Vasile Bolea, după zvonurile că ar fi fost agresată: „Are anumite abateri, dar nu mă bate”
/EXCLUSIV/ Prima reacție a soției lui Vasile Bolea, după zvonurile că ar fi fost agresată: „Are anumite abateri, dar nu mă bate”
/VIDEO/ „Cutia Neagră”: Interviu exclusiv cu șefa diplomației europene, Kaja Kallas
/VIDEO/ „Cutia Neagră”: Interviu exclusiv cu șefa diplomației europene, Kaja Kallas
Poliția, acasă la Vasile Bolea după ce deputatul și-ar fi agresat soția. Ar fi primit ordin de restricție
Poliția, acasă la Vasile Bolea după ce deputatul și-ar fi agresat soția. Ar fi primit ordin de restricție

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.