Anul trecut, R. Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși am găsit persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Printre beneficiarii schemei am identificat și un businessman rus care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
18 aprilie 2023
Pe Aeroportul Internațional Chișinău aterizează un avion privat. Pasager la bord multimiliardarul rus Serghei Lomakin. Businessmanul se află în lista de sancțiuni a Ucrainei în contextul războiului de agresiune al Rusiei. Vizita în Moldova are un singur scop - să depună dosarul pentru obținerea cetățeniei moldovenești, sub pretextul fals că mama sa ar fi din Republica Moldova. S-a deplasat la Centrul multifuncțional din sectorul Râșcani al Agenției Servicii Publice, a depus dosarul cu acte și peste 5 ore și-a luat din nou zborul.
Originile moldovenești ale multimiliardarului rus sunt o ficțiune, bazată pe acte rusești false și documente moldovenești manipulate. Potrivit dosarului depus la ASP, mama businessmanului rus s-ar fi născut în 1949, în satul Prodănești din raionul Florești.
În încercarea de a da de urmele femeii am mers în sat. L-am cutreerat, dar nu am găsit rudele Valentinei Zadorojnîi, presupusa mama a multimiliardarului. Răspunsurile le-am găsit în cimitirul din localitate. Am mers acolo să căutăm mormintele presupușilor bunici ai lui Lomakin - Petru și Nina Zadorojnîi.
Am găsit câteva morminte ale unor persoane care au purtat același nume - Zadorojnîi, dar nu am dat de mormintele pe care le căutam. Când eram gata să ne dăm bătuți, am întâlnit doi săteni, prieteni ai familiei Zadorojnîi. Femeia s-a oferit să ne arate mormintele.
„Nina Zadorojnaia și Zadorojnîi Petru. Aceștia sunt părinții lor. Aceasta este fiica lor mai mare, Maria Temercan. Acolo e strănepotul lor. S-a înecat băiatul când avea 5 ani. Acolo e soțul nepoatei. Aici e toată familia lor”, ne-a povestit femeia.
Un bebeluș decedat în 1949 - mama miliardarului Lomakin
Întrebată despre Valentina, fiica familiei Zadorojnîi, care s-ar fi căsătorit în Rusia și ar avea un fiu miliardar, femeia a rămas surprinsă. Nu știe nicio fată Valentina în această familie.
„Eu îi cunosc pe toți copiii lor, dar ei nu trăiesc aici, ci în Spania. Sunt Volodea, Vera, Maria, Tolea și Mișa”,a enumerat femeia.
Datele obținute mai târziu de Cutia Neagră demonstrează că familia Zadorojnîi a avut totuși o fiică Valentina. Copilul a decedat la 20 de zile de la naștere, pe 25 octombrie 1949. Anume acest bebeluș, potrivit certificatului de naștere rusesc al lui Lomakin, este mama lui. Businessmanul a prezentat autorităților certificatul de naștere moldovenesc al Valentinei Zadorojnîi, nu însă și pe cel de deces. Trucul însă nu a mers. Agenția Servicii Publice a descoperit că actele au fost falsificate după ce le-au confruntat cu informații primite de la Moscova.
Cererea lui Lomakin de acordare a cetățeniei a fost respinsă. Astfel, au pierdut șansa de a obține cetățenie moldovenească și trei dintre cei 5 copii ai lui Lomakin, care au depus actele împreună cu el.
Fugit în Cipru din cauza unui dosar penal
Serghei Lomakin are 51 de ani și o avere estimată de Forbes la două miliarde de dolari. În octombrie 2022, el a fost inclus în Registrul național de sancțiuni al Ucrainei în baza unui decret semnat de președintele Volodimir Zelenski. Potrivit Centrului neguvernamental „Mirotvoreț” , Lomakin ar avea legături strânse cu regimul de la Kremlin și asigură prin afacerile sale un venit mare la bugetul Rusiei, ceea ce înseamnă că susține financiar războiul împotriva Ucrainei.
Serghei Lomakin este fondatorul mai multor rețele de magazine: „Kopeika”, Modis, Fix Price și „ЦентрОбувь”. Ultima a ajuns în 2014 cea mai mare rețea din Rusia ce vindea încălțăminte. Avea circa 1500 de magazine și aducea profituri de peste 40 de miliarde de ruble.
În pofida succesului, „ЦентрОбувь” s-a înglodat în datorii după mai multe tranzacții fictive și transferuri a banilor în off-shore. În 2016, Lomakin s-a ales cu dosar penal pentru escrocherie după ce „ЦентрОбувь” a luat credite imense de la bănci și a falimentat. Serghei Lomakin a fugit atunci din Federația Rusă, fiind anunțat în căutare. În 2018, dosarul penal deschis pe numele lui Lomakin a fost clasat, dar acesta nu s-a mai întors în Rusia, stabilindu-se cu traiul în Cipru.
Potrivit unei investigații Aljazeera, Lomakin este unul dintre posesorii așa-numitelor „pașapoarte de aur”, cumpărate în cadrul programului cetățenie prin investiții din Cipru. Afaceristul rus a obținut cetățenie în martie 2018. A investit în unul dintre cele mai cotate cluburi de fotbal din Cipru - FC Pafos. La fiecare zi de naștere, clubul își felicită patronul pe rețele sociale.
Echipele de fotbal sunt o slăbiciune a businessmanului. Lomakin mai deține un club în Rusia și altul în Letonia - FC „Riga”. În 2020, autoritățile letone l-au declarat persona non grata și i-au aplicat interdicția de a intra în țară.
Doi ani mai târziu, în 2022, după invazia rusă în Ucraina, Lomakin risca să rămână fără cetățenia cipriotă. Cipru a început să retragă masiv pașapoartele acordate rușilor prin programele de investiții. Riscul de a rămâne fără pașaport european, l-a determinat să caute soluții de alternativă. Acestea l-au adus la Chișinău.
În schimb, afacerile Serghei Lomakin și le-a adăpostit în Kazahstan. E vorba despre rețeaua „Fix Price” care numără peste 5000 de magazine în 7 state. Anul trecut, compania și-a mutat sediul central în orașul Astana.
Lobanov și-a deschis o firmă la Chișinău
Mihail Lobanov este un alt miliardar rus venit la Chișinău să ceară cetățenie moldovenească pentru el și feciorii săi. Numele lui este asociat cu un important fond european de investiții „Target Global”. Acest fond a fost folosit de oligarhii ruși pentru a-și plasa banii în afaceri în UE. Cel mai cunoscut beneficiar al fondului este oligarhul Roman Abramovici.
Mihail Lobanov a solicitat cetățenia R. Moldova pe 14 decembrie 2022. A venit personal la Chișinău, pentru a depune dosarul la ASP. Și el a prezentat acte false despre originile sale moldovenești și a primit refuz.
Mihail Lobanov a început să-și pregătească terenul pentru afaceri în R. Moldova chiar mai înainte de a solicita cetățenie. În iulie 2022, acesta și-a deschis o companie la Chișinău cu diverse genuri de activitate - comerț, transport și construcții. În dosarul companiei, pe care l-am consultat la ASP, se regăsește o declarație pe proprie răspundere, semnată de Lobanov, în care milionarul rus afirmă că este născut la Chișinău. De înregistrarea firmei s-a ocupat însă administratorul, moldoveanul Igor Barinov. Bărbatul a acționat în baza unei procuri pe care Lobanov a perfectat-o la un notar din Londra.
Mihail Lobanov are 36 de ani. A fost școlit în Europa, dar a revenit să muncească în Rusia. S-a ocupat de administrarea fondurilor într-o companie din consorțiul „Alfa Group”, despre care presa a scris că ar fi apropiat de puterea de la Kremlin. Grupul Alfa și fondatorii săi au fost incluși pe listele de sancțiuni în SUA și Uniunea Europeană din cauza războiului din Ucraina.
Mihail Lobanov a activat și în cadrul companiei de stat pentru energie nucleară „Rosatom”. Acolo l-a cunoscut pe Alex Frolov, fiul oligarhului rus Alexandr Frolov, ajuns și el pe lista de sancțiuni a UE.
Conexiuni cu oligarhul Roman Abramovici
În 2015, Lobanov și Frolov junior au creat fondul de investiții „Target Global”. Astăzi, fondul se laudă că gestionează active în valoare de peste 3 miliarde de euro și are birouri în Londra, Berlin, Tel Aviv și Abu Dhabi.
Fondul european creat de Lobanov a fost o verigă importantă folosită de oligarhii ruși pentru a-și investi banii în Europa. O investigație publicată de Forbes a dezvăluit că miliardarul rus Roman Abramovici a investit circa 63 de milioane de dolari în companii europene prin intermediul fondului „Target Global”. Abramovici se află sub sancțiuni în Ucraina, UE și Canada din cauza legăturilor sale strânse cu Vladimir Putin.
Forbes mai scria că, după începutul invaziei în Ucraina, Mihail Lobanov ar fi vândut acțiunile pe care le avea în „Target Global”. Astăzi, Lobanov administrează un alt fond de investiții - „The Alternative”, cu sediul în Cipru.
În ultimii ani, Mihail Lobanov a depus mai multe eforturi pentru a se distanța de cetățenia rusă și a-și scoate de sub lovitură afacerile. Încă din 2017, Lobanov se lăuda că a făcut un pas corect căutându-și parteneri în străinătate.
„Unul dintre cele mai principale lucruri pe care eu cred că le-am făcut foarte corect în comparație cu alte fonduri, este că noi nu am încercat niciodată să realizăm o expansiune în străinătate cu parteneri ruși. Noi ne-am unit acum în fond 5 parteneri, dintre care 3 sunt absolut străini care nu au nicio legătură cu Rusia, care sunt integrați în mediul străin. Sunt integrați și în sistemul berlinez și în cel din Tel Aviv. În primul rând, nu fiecare fond din Europa se poate lăuda astăzi cu faptul că poate face tranzacții de la 5 la 30 de milioane de euro. Astfel de fonduri sunt puține. Așa tranzacții sunt”, declara Mihail Lobanov în cadrul unui interviu cu 7 ani în urmă.
La momentul în care a încercat să obțină cetățenie moldovenească, Lobanov avea deja câteva pașapoarte în buzunar - al Rusiei și al Kîrgîstanului.
Miliardarul din Uzbekistan venit după cetățenie la Chișinău
Miliardarul Kamo Tumasov a venit la Chișinău tocmai din Uzbekistan pentru a sta la coadă pentru cetățenie moldovenească. A depus actele la ASP pe 27 septembrie 2023. La fel ca și ceilalți bogătași ruși a indicat că mama sa e moldoveancă. S-ar fi născut în 1933, în Bălți.
Kamo Tumasov are 61 de ani și este un influent businessman în Uzbekistan, dar și în alte state din Asia Centrală. În declarația pe care a depus-o la ASP, Tumasov a mințit, afirmând că este șomer, iar anterior a lucrat în calitate de inginer la o uzină de automobile din Tașkent.
Kamo Tumasov a fost acționar majoritar la „Asia Alliance Bank”, una dintre cele mai mari bănci uzbece și este proprietarul unei fabrici de sticlă din Tașkent, considerată cea mai mare din regiunea Asiei Centrale - ASN OYNA Glass.
Tumasov mai deține acțiuni, într-o companie de producție de asfalt. Timp de doi ani, această companie a câștigat licitații publice în Uzbekistan în valoare de peste două milioane de dolari.
În 2019, Kamo Tumasov planifica să investească 400 de milioane de dolari în construcția unei fabrici de ciment în țara de baștină, în parteneriat cu două companii germane. Guvernul din Tașkent a alocat 74 de hectare de teren pentru construcția fabricii și a stabilit că aceasta va activa în primii ani fără să achite taxe la stat. Astăzi, compania fondată de Tumasov împreună cu germanii, nu mai este activă. Nu este clară nici soarta fabricii de ciment în care Tumasov planifica să investească.
Venit la Chișinău, miliardarul uzbek Kamo Tumasov a solicitat cetățenia R. Moldova și pentru fiul său Samvel. Acesta are 36 de ani și este la fel implicat în afaceri.
Falsuri descoperite în colaborare cu autoritățile din Mosocva
Actele depuse de Tumasov pentru obținerea cetățeniei moldovenești au fost verificate minuțios de autoritățile moldovenești, în colaborare cu cele ruse. Așa a ieșit la iveală că a prezentat la ghișeu certificate false.
Directorul ASP, Mircea Eșanu a vorbit anterior în platoul Cutiei Negre despre colaborarea instituției cu autoritățile ruse pe acest subiect.
Mircea Eșanu: - Sunt câteva paliere de falsificare a actelor pe care noi le-am identificat. Sunt persoane care pretind că au bunici născuți înainte de 1940 .
Mariana Rață: - Ce presupun aceste scheme?
Mircea Eșanu: - În primul rând vizează falsificarea de acte aici sau și mai frecvent din țara de origine, de exemplu din Federația Rusă. Ei falsifică descendența sau paternitatea persoanei, deși ea nu are nicio legătură cu acea persoană. Noi interpelăm direct autoritățile Federației Ruse.
Mariana Rață: - Și ele sunt cooperante cu dvs?
Mircea Eșanu: - Da, noi avem o colaborare. Ei răspund. Pot exista întârzieri, dar cred că în proporție de 95% se răspunde la solicitările noastre.
Un „agrobaron” din Samara a vrut să fie moldovean
Și-a dorit să devină cetățean al R. Moldova și Gamal Zamalnidov, un miliardar rus, supranumit de jurnaliștii ruși „agrobaronul” din Samara. Acesta deține în regiune circa 180 de mii de hectare de teren agricol, mai multe elevatoare pentru cereale și ferme de vaci. În ultimii ani, businessmanul a început să investească și în domeniul imobiliar.
Holdingul lui Gamal Zamaldinov ar număra peste 20 de companii, dar multe dintre ele sunt înregistrate pe numele unor rude sau persoane de încredere ale afaceristului. Zamaldinov mai are în proprietate un restaurant și mai multe centre comerciale în regiunile Samara, Penza și Saratov ale Rusiei.
Mall-ul „Oranjevîi” din Saratov a fost implicat recent într-un mare scandal. Zamaldinov l-a construit pe un teren de 24 de hectare care a aparținut anterior unei uzine de avioane. Instanța de judecată l-a obligat să restituie statului terenul, estimat la 5 milioane de dolari.
Începând cu anul 2019, Gamal Zamaldinov investește și în proiecte rezidențiale. A construit primul „zgârâie nori” în centrul orașului Enghels - un bloc de elită cu 20 de etaje situat chiar alături de centrul său comercial „Lazurnîi”. Presa rusă scrie că Zamaldinov ar planifica să construiască un cartier cu vile de lux și în Samara.
Miliardarul Zamaldinov ar fi apropiat de partidul Rusia Unită al lui Vladimir Putin. Trei ani în urmă, presa rusă scria că o companie din holdingul lui Zamaldinov a finanțat cu 3 milioane de ruble campania electorală a unui candidat din partidul Rusia Unită, pentru funcția de deputat în Duma de Stat a Rusiei.
Miliardarul rus Gamal Zamaldinov a solicitat cetățenia R. Moldova pentru el și fiica sa - Kamila, în vârstă de 24 de ani. Jurnaliștii au scris anterior despre aceasta că și-a făcut studiile la o universitate din Elveția. Am identificat un cont al tinerei pe rețelele sociale, unde aceasta indică că ar locui în Elveția. I-am trimis un mesaj în care am întrebat-o despre intenția sa de a obține cetățenia R. Moldova, dar nu am primit niciun răspuns.
Intermediari pe „piața neagră” de cetățenie
Dacă ceilalți miliardari despre care v-am vorbit mai sus au venit personal la Chișinău și au depus dosarele pentru obținerea cetățeniei moldovenești, Gamal Zamaldinov a apelat la intermediari. Firul roșu duce la un birou de traduceri din Chișinău, care oferă clienților și suport pentru obținerea cetățeniei.
Potrivit actelor ajunse în posesia Cutiei Negre, cel care a depus dosarele la Chișinău din numele lui Zamaldinov și al fiicei sale Kamila a fost Valeri Manzul, un locuitor al orașului Vulcănești din UTA Găgăuzia. Am identificat profilul său pe Facebook, unde indică că a fost manager la SRL Tradox. Compania este de fapt un birou de traduceri care oferă clienților săi suport la obținerea cetățeniei române, ruse și europene, după cum se laudă într-un spot publicitar.
Pe site-ul companiei sunt indicate mai multe oficii. Am mers la unul dintre ele, situat chiar lângă Ambasada Federației Ruse din Chișinău. La fața locului, am constatat că filiala a fost închisă. Ne-am deplasat la un alt sediu, aflat chiar în spatele clădirii Parlamentului, pe strada Maria Cebotari. În oficiu l-am găsit pe directorul Tradox, Serghei Manzul. Este fratele lui Valeri Manzul, cel care s-a ocupat de dosarul pentru cetățenie al miliardarul rus Zamaldinov.
Serghei Manzul a refuzat să vorbească la cameră, dar ne-a confirmat că fratele său a lucrat acum un an la Tradox. Ne-a spus că nu știe nimic de vreun client miliardar rus și a negat categoric implicarea companiei sale în scheme de obținere a cetățeniei R. Moldova prin fraudă.
Serghei Manzul ne-a mai spus că fratele său este plecat la Moscova. Am așteptat să fim contactați de acesta, după ce i-am transmis numărul de telefon și i-am spus că avem mai multe întrebări, dar nu ne-a sunat.
Dosar la CNA cu 6 bănuiți
În aprilie 2024, Centrul Național Anticorupție a pornit o cauză penală pentru corupere și fals în acte publice, după ce Agenția Servicii Publice a raportat mai multe cazuri de fraudă la dobândirea cetățeniei.
Pe 3 iunie, au fost efectuate 10 percheziții în acest dosar, iar CNA anunța că 6 persoane au statut de bănuit și sunt cercetate penal în liberate. La solicitarea Cutiei Negre, CNA a refuzat să spună cine sunt cei 6 bănuiți în dosar și dacă vreo persoană și-a recunoscut vina. De asemenea, instituția a evitat să spună dacă ancheta vizează vreo companie care se ocupă de perfectarea actelor.
Directorul ASP a dezvăluit totuși că sunt anchetați mai mulți funcționari care au fost suspendați din funcții.
„Noi avem o primă învinuire făcută unui fost angajat al ASP-ului care a participat activ în emiterea conștientă a acestor acte. Eu cred că o să mai urmeze încă câteva persoane. Persoanele care noi știm sigur că au fost complici la astfel de scenarii au fost suspendate. Persoanele cărora li s-a înaintat invinuirea noi avem tot dreptul să-i suspendăm la cererea organelor de forță”, a precizat Mircea Eșanu.
Totodată, Mircea Eșanu a adăugat că în schema de falsificare a actelor pentru cetățenie ar fi implicate și companii care au avut rolul de intermediari.
„Colegii au insistat să mai facă niște operațiuni, să mai dăm niște semnale, să mai determine anumiți actori implicați din firmele care intermediază sau ajută cumva persoanele din Federația Rusă să obțină cetățenie sau să pregătească dosarele. Să-i mai descoasem un pic, să înțelegem care e lanțul”, a spus directorul ASP.
Avizele SIS pentru solicitanții ruși de cetățenie
Potrivit datelor Agenției Servicii Publice, din ianuarie 2022 până în luna iunie curent, peste 14 300 de cetățeni ai Federației Ruse și aproape 4 500 de cetățeni ai Ucrainei au depus cereri pentru dobândirea cetățeniei Republicii Moldova.
Am cerut informații și de la Serviciul de Informații și Securitate care este obligat prin lege să emită avize în cazul tuturor solicitanților de cetățenie. SIS a precizat că a emis peste 7 mii de avize pozitive pentru solicitanții din Federația Rusă, 93 de avize cu mențiuni privind antecedente penale și 32 de „avize inoportune”. Asta înseamnă că persoanele nu întruneau integral condițiile pentru dobândirea cetățeniei sau au prezentat acte false.
De asemenea, SIS a identificat 5 solicitanti de cetățenie din Federația Rusă care prezentau riscuri pentru securitatea R. Moldova și a emis pentru ei avize negative.