Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1094: Discuții secrete, moment critic și condiția SUA! Polonia propune un plan cu 3 puncte: „Acum!”

social

/VIDEO/ Piața neagră de cetățenie pentru miliardarii ruși! Un apropiat al oligarhului Abramovici a vrut pașaport moldovenesc

08 decembrie 2024, ora 23:09

Anul trecut, R. Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși am găsit persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Printre beneficiarii schemei am identificat și un businessman rus care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.

18 aprilie 2023

 Pe Aeroportul Internațional Chișinău aterizează un avion privat. Pasager la bord multimiliardarul rus Serghei Lomakin. Businessmanul se află în lista de sancțiuni a Ucrainei în contextul războiului de agresiune al Rusiei. Vizita în Moldova are un singur scop - să depună dosarul pentru obținerea cetățeniei moldovenești, sub pretextul fals că mama sa ar fi din Republica Moldova. S-a deplasat la Centrul multifuncțional din sectorul Râșcani al Agenției Servicii Publice, a depus dosarul cu acte și peste 5 ore și-a luat din nou zborul.

Originile moldovenești ale multimiliardarului rus sunt o ficțiune, bazată pe acte rusești false și documente moldovenești manipulate. Potrivit dosarului depus la ASP, mama businessmanului rus s-ar fi născut în 1949, în satul Prodănești din raionul Florești.

 În încercarea de a da de urmele femeii am mers în sat. L-am cutreerat, dar nu am găsit rudele Valentinei Zadorojnîi, presupusa mama a multimiliardarului. Răspunsurile le-am găsit în cimitirul din localitate. Am mers acolo să căutăm mormintele presupușilor bunici ai lui Lomakin Petru și Nina Zadorojnîi.

Am găsit câteva morminte ale unor persoane care au purtat același nume - Zadorojnîi, dar nu am dat de mormintele pe care le căutam. Când eram gata să ne dăm bătuți, am întâlnit doi săteni, prieteni ai familiei Zadorojnîi. Femeia s-a oferit să ne arate mormintele.

„Nina Zadorojnaia și Zadorojnîi Petru. Aceștia sunt părinții lor. Aceasta este  fiica lor mai mare, Maria Temercan. Acolo e strănepotul lor. S-a înecat băiatul când avea 5 ani. Acolo e soțul nepoatei. Aici e toată familia lor”, ne-a povestit femeia.

Un bebeluș decedat în 1949 - mama miliardarului Lomakin

Întrebată despre Valentina, fiica familiei Zadorojnîi, care s-ar fi căsătorit în Rusia și ar avea un fiu miliardar, femeia a rămas surprinsă. Nu știe nicio fată Valentina în această familie.

„Eu îi cunosc pe toți copiii lor, dar  ei nu trăiesc aici, ci în Spania. Sunt Volodea, Vera, Maria, Tolea și Mișa”,a enumerat femeia.   

Datele obținute mai târziu de Cutia Neagră demonstrează că familia Zadorojnîi a avut totuși o fiică Valentina. Copilul a decedat la 20 de zile de la naștere, pe 25 octombrie 1949. Anume acest bebeluș, potrivit certificatului de naștere rusesc al lui Lomakin, este mama lui. Businessmanul a prezentat autorităților certificatul de naștere moldovenesc al Valentinei Zadorojnîi, nu însă și pe cel de deces. Trucul însă nu a mers. Agenția Servicii Publice a descoperit că actele au fost falsificate după ce le-au confruntat cu informații primite de la Moscova.

Cererea lui Lomakin de acordare a cetățeniei a fost respinsă. Astfel, au pierdut șansa de a obține cetățenie moldovenească și trei dintre cei 5 copii ai lui Lomakin, care au depus actele împreună cu el.

Serghei Lomakin / sursa: baltictimes.com

Fugit în Cipru din cauza unui dosar penal

Serghei Lomakin are 51 de ani și o avere estimată de Forbes la două miliarde de dolari. În octombrie 2022, el a fost inclus în Registrul național de sancțiuni al Ucrainei în baza unui decret semnat de președintele Volodimir Zelenski. Potrivit Centrului neguvernamental „Mirotvoreț” , Lomakin ar avea legături strânse cu regimul de la Kremlin și asigură prin afacerile sale un venit mare la bugetul Rusiei, ceea ce înseamnă că susține financiar războiul împotriva Ucrainei.

Serghei Lomakin este fondatorul mai multor rețele de magazine: „Kopeika”, Modis, Fix Price și „ЦентрОбувь”. Ultima a ajuns în 2014 cea mai mare rețea din Rusia ce vindea încălțăminte. Avea circa 1500 de magazine și aducea profituri de peste 40 de miliarde de ruble.

În pofida succesului,  „ЦентрОбувь” s-a înglodat în datorii după mai multe tranzacții fictive și transferuri a banilor în off-shore. În 2016, Lomakin s-a ales cu dosar penal pentru escrocherie după ce „ЦентрОбувь” a luat credite imense de la bănci și a falimentat. Serghei Lomakin a fugit atunci din Federația Rusă, fiind anunțat în căutare. În 2018, dosarul penal deschis pe numele lui Lomakin a fost clasat, dar acesta nu s-a mai întors în Rusia, stabilindu-se cu traiul în Cipru. 

Potrivit unei investigații Aljazeera, Lomakin este unul dintre posesorii  așa-numitelor „pașapoarte de aur”, cumpărate în cadrul programului cetățenie prin investiții din Cipru. Afaceristul rus a obținut cetățenie în martie 2018. A investit în unul dintre cele mai cotate cluburi de fotbal din Cipru - FC Pafos. La fiecare zi de naștere, clubul își felicită patronul pe rețele sociale.

Echipele de fotbal sunt o slăbiciune a businessmanului. Lomakin mai deține un club în Rusia și altul în Letonia - FC „Riga”. În 2020, autoritățile letone l-au declarat persona non grata și i-au aplicat interdicția de a intra în țară.

Doi ani mai târziu, în 2022, după invazia rusă în Ucraina, Lomakin risca să rămână fără cetățenia cipriotă. Cipru a început să retragă masiv pașapoartele acordate rușilor prin programele de investiții. Riscul de a rămâne fără pașaport european, l-a determinat să caute soluții de alternativă. Acestea l-au adus la Chișinău.

În schimb, afacerile Serghei Lomakin și le-a adăpostit în Kazahstan.  E vorba despre rețeaua „Fix Price” care numără peste 5000 de magazine în 7 state. Anul trecut, compania și-a mutat sediul central în orașul Astana.

Lobanov și-a deschis o firmă la Chișinău

Mihail Lobanov este un alt om de afaceri multimilionar rus venit la Chișinău să ceară cetățenie moldovenească pentru el și copiii săi. Numele lui este asociat cu un important fond european de investiții „Target Global”. Acest fond a fost folosit de oligarhii ruși pentru a-și plasa banii în afaceri în UE. Cel mai cunoscut beneficiar al fondului este oligarhul Roman Abramovici. 

Mihail Lobanov a solicitat cetățenia R. Moldova pe 25 august 2022. A venit personal la Chișinău, pentru a depune dosarul la ASP. Cererea sa a fost respinsă deoarece autoritățile ucrainene nu au confirmat autenticitatea actelor bunicului lui Lobanov, la solicitarea ASP-ului din Moldova. Avocații contractați de Lobanov la Chișinău ne-au prezentat însă o decizie emisă de o instanță de judecată din regiunea Odessa care, la solicitarea businessmanului, a confirmat autenticitatea actelor. Lobanov s-a adresat în judecată pe 26 decembrie 2022, iar instanța s-a pronunțat după refuzul ASP-ului de a-i acorda cetățenie omului de afaceri.

Mihail Lobanov a început să-și pregătească terenul pentru afaceri în R. Moldova chiar mai înainte de a solicita cetățenie. În iulie 2022, acesta și-a deschis o companie la Chișinău cu diverse genuri de activitate - comerț, transport și construcții. În dosarul companiei, pe care l-am consultat la ASP, se regăsește o declarație pe proprie răspundere, semnată din numele lui Lobanov, de persoana care il reprezenta prin procură  în care se precizează că milionarul rus este născut la Chișinău. Procura a fost perfectată la Londra pe numele moldoveanului Igor Barinov, tot el administratorul companiei.

Mihail Lobanov

Mihail Lobanov are 36 de ani.  A fost școlit în Europa, dar a revenit să muncească în Rusia. S-a ocupat de administrarea fondurilor într-o companie din consorțiul „Alfa Group”, despre care presa a scris că ar fi apropiat de puterea de la Kremlin. Grupul Alfa și fondatorii săi au fost incluși pe listele de sancțiuni în SUA și Uniunea Europeană din cauza războiului din Ucraina.

Mihail Lobanov a activat și în cadrul companiei de stat pentru energie nucleară „Rosatom”. Acolo l-a cunoscut pe Alex Frolov, fiul oligarhului rus Alexandr Frolov, ajuns și el pe lista de sancțiuni a UE.

Conexiuni cu oligarhul Roman Abramovici

În 2015, Lobanov și Frolov junior au creat fondul de investiții „Target Global”. Astăzi, fondul se laudă că gestionează active în valoare de peste 3 miliarde de euro și are birouri în Londra, Berlin, Tel Aviv și Abu Dhabi.

Fondul european creat de Lobanov a fost o verigă importantă folosită de oligarhii ruși pentru a-și investi banii în Europa. O investigație publicată de Forbes a dezvăluit că miliardarul rus Roman Abramovici a investit circa 63 de milioane de dolari în companii europene prin intermediul fondului „Target Global”. Abramovici se află sub sancțiuni în Ucraina, UE și Canada din cauza legăturilor sale strânse cu Vladimir Putin.

Forbes mai scria că, după începutul invaziei în Ucraina, Mihail  Lobanov ar fi vândut acțiunile pe care le avea în „Target Global”. Astăzi, Lobanov administrează un alt fond de investiții - „The Alternative”, cu sediul în Cipru.

În ultimii ani, Mihail Lobanov a depus mai multe eforturi pentru a se distanța de cetățenia rusă și a-și scoate de sub lovitură afacerile. Încă din 2017, Lobanov se lăuda că a făcut un pas corect căutându-și parteneri în străinătate.

„Unul dintre cele mai principale lucruri pe care eu cred că le-am făcut foarte corect în comparație cu alte fonduri, este că noi nu am încercat niciodată să realizăm o expansiune în străinătate cu parteneri ruși. Noi ne-am unit acum în fond 5 parteneri, dintre care 3 sunt absolut străini care nu au nicio legătură cu Rusia, care sunt integrați în mediul străin. Sunt integrați și în sistemul berlinez și în cel din Tel Aviv. În primul rând, nu fiecare fond din Europa se poate lăuda astăzi cu faptul că poate face tranzacții de la 5 la 30 de milioane de euro. Astfel de fonduri sunt puține. Așa tranzacții sunt”, declara Mihail Lobanov în cadrul unui interviu cu 7 ani în urmă.

La momentul în care a încercat să obțină cetățenie moldovenească, Lobanov avea deja câteva pașapoarte în buzunar - al Rusiei și al Kîrgîstanului.

Miliardarul din Uzbekistan venit după cetățenie la Chișinău

Miliardarul Kamo Tumasov a venit la Chișinău tocmai din Uzbekistan pentru a sta la coadă pentru cetățenie moldovenească. A depus actele la ASP pe 27 septembrie 2023. La fel ca și ceilalți bogătași ruși a indicat că mama sa e moldoveancă. S-ar fi născut în 1933, în Bălți.

Kamo Tumasov are 61 de ani și este un influent businessman în Uzbekistan, dar și în alte state din Asia Centrală. În declarația pe care a depus-o la ASP, Tumasov a mințit, afirmând că este șomer, iar anterior a lucrat în calitate de inginer la o uzină de automobile din Tașkent.

Kamo Tumasov a fost acționar majoritar la „Asia Alliance Bank”, una dintre cele mai mari bănci uzbece și este proprietarul unei fabrici de sticlă din Tașkent, considerată cea mai mare din regiunea Asiei Centrale - ASN OYNA Glass.

Tumasov mai deține acțiuni, într-o companie de producție de asfalt. Timp de doi ani, această companie a câștigat licitații publice în Uzbekistan în valoare de peste două milioane de dolari.

În 2019, Kamo Tumasov planifica să investească 400 de milioane de dolari în construcția unei fabrici de ciment în țara de baștină, în parteneriat cu două companii germane. Guvernul din Tașkent a alocat 74 de hectare de teren pentru construcția fabricii și a stabilit că aceasta va activa în primii ani fără să achite taxe la stat. Astăzi, compania fondată de Tumasov împreună cu germanii, nu mai este activă. Nu este clară nici soarta fabricii de ciment în care Tumasov planifica să investească.

Venit la Chișinău, miliardarul uzbek Kamo Tumasov a solicitat cetățenia R. Moldova și pentru fiul său Samvel. Acesta are 36 de ani și este la fel implicat în afaceri.

Falsuri descoperite în colaborare cu autoritățile din Mosocva

Actele depuse de Tumasov pentru obținerea cetățeniei moldovenești au fost verificate minuțios de autoritățile moldovenești, în colaborare cu cele ruse. Așa a ieșit la iveală că a prezentat la ghișeu certificate false.

Directorul ASP, Mircea Eșanu a vorbit anterior în platoul Cutiei Negre despre colaborarea instituției cu autoritățile ruse pe acest subiect.

Mircea Eșanu: - Sunt câteva paliere de falsificare a actelor pe care noi le-am identificat. Sunt persoane care pretind că au bunici născuți înainte de 1940 .

 Mariana Rață: - Ce presupun aceste scheme?

Mircea Eșanu: - În primul rând vizează falsificarea de acte aici sau și mai frecvent din țara de origine, de exemplu din Federația Rusă. Ei falsifică descendența sau paternitatea persoanei, deși ea nu are nicio legătură cu acea persoană. Noi interpelăm direct autoritățile Federației Ruse.

Mariana Rață:  - Și ele sunt cooperante cu dvs?

Mircea Eșanu: - Da, noi avem o colaborare. Ei răspund. Pot exista întârzieri, dar cred că în proporție de 95% se răspunde la solicitările noastre.

Gamal Zamaldinov

Un „agrobaron” din Samara a vrut să fie moldovean 

Și-a dorit să devină cetățean al R. Moldova și Gamal Zamalnidov, un miliardar rus, supranumit de jurnaliștii ruși „agrobaronul” din Samara. Acesta deține în regiune circa 180 de mii de hectare de teren agricol, mai multe elevatoare pentru cereale și ferme de vaci. În ultimii ani, businessmanul a început să investească și în domeniul imobiliar.

Holdingul lui Gamal Zamaldinov ar număra peste 20 de companii, dar multe dintre ele sunt înregistrate pe numele unor rude sau persoane de încredere ale afaceristului. Zamaldinov mai are în proprietate un restaurant și mai multe centre comerciale în regiunile Samara, Penza și Saratov ale Rusiei.

Mall-ul „Oranjevîi” din Saratov a fost implicat recent într-un mare scandal. Zamaldinov l-a construit pe un teren de 24 de hectare care a aparținut anterior unei uzine de avioane. Instanța de judecată l-a obligat să restituie statului terenul, estimat la 5 milioane de dolari.  

Începând cu anul 2019, Gamal Zamaldinov investește și în proiecte rezidențiale. A construit primul „zgârâie nori” în centrul orașului Enghels -  un bloc de elită cu 20 de etaje situat chiar alături de centrul său comercial „Lazurnîi”. Presa rusă scrie că Zamaldinov ar planifica să construiască un cartier cu vile de lux și în Samara.

Miliardarul Zamaldinov ar fi apropiat de partidul Rusia Unită al lui Vladimir Putin. Trei ani în urmă, presa rusă scria că o companie din holdingul lui Zamaldinov a finanțat cu 3 milioane de ruble campania electorală a unui candidat din partidul Rusia Unită, pentru funcția de deputat în Duma de Stat a Rusiei.

Miliardarul rus Gamal Zamaldinov a solicitat cetățenia R. Moldova pentru el și fiica sa - Kamila, în vârstă de 24 de ani. Jurnaliștii au scris anterior despre aceasta că și-a făcut studiile la o universitate din Elveția. Am identificat un cont al tinerei pe rețelele sociale, unde aceasta  indică că ar locui în Elveția. I-am trimis un mesaj în care am întrebat-o despre intenția sa de a  obține cetățenia R. Moldova, dar nu am primit niciun răspuns.

Intermediari pe „piața neagră” de cetățenie

Dacă ceilalți miliardari despre care v-am vorbit mai sus au venit personal la Chișinău și au depus dosarele pentru obținerea cetățeniei moldovenești, Gamal Zamaldinov a apelat la intermediari. Firul roșu duce la un birou de traduceri din Chișinău, care oferă clienților și suport pentru obținerea cetățeniei.

Potrivit actelor ajunse în posesia Cutiei Negre, cel care a depus dosarele la Chișinău din numele lui Zamaldinov și al fiicei sale Kamila a fost Valeri  Manzul, un locuitor al orașului Vulcănești din UTA Găgăuzia. Am identificat profilul său pe Facebook, unde indică că a fost manager la SRL Tradox.  Compania este de fapt un birou de traduceri care oferă clienților săi suport la obținerea cetățeniei române, ruse și europene, după cum se laudă într-un spot publicitar.

 Pe site-ul companiei sunt indicate mai multe oficii. Am mers la unul dintre ele, situat chiar lângă Ambasada Federației Ruse din Chișinău. La fața locului, am constatat că filiala a fost închisă. Ne-am deplasat la un alt sediu, aflat chiar în spatele clădirii Parlamentului, pe strada Maria Cebotari. În oficiu l-am găsit pe directorul Tradox, Serghei Manzul. Este fratele lui Valeri Manzul, cel care s-a ocupat de dosarul pentru cetățenie al miliardarul rus Zamaldinov.

Serghei Manzul a refuzat să vorbească la cameră, dar ne-a confirmat că fratele său a lucrat acum un an la Tradox. Ne-a spus că nu știe nimic de vreun client miliardar rus și a negat categoric implicarea companiei sale în scheme de obținere a cetățeniei R. Moldova prin fraudă.

Serghei Manzul ne-a mai spus că fratele său este plecat la Moscova. Am așteptat să fim contactați de acesta, după ce i-am transmis numărul de telefon și i-am spus că avem mai multe întrebări, dar nu ne-a sunat.

Dosar la CNA cu 6 bănuiți

În aprilie 2024, Centrul Național Anticorupție a pornit o cauză penală pentru corupere și fals în acte publice, după ce Agenția Servicii Publice a raportat mai multe cazuri de fraudă la dobândirea cetățeniei.

Pe 3 iunie, au fost efectuate 10 percheziții în acest dosar, iar CNA anunța că 6 persoane au statut de bănuit și sunt cercetate penal în liberate. La solicitarea Cutiei Negre, CNA a refuzat să spună cine sunt cei 6 bănuiți în dosar și dacă vreo persoană și-a recunoscut vina. De asemenea, instituția a evitat să spună dacă ancheta vizează vreo companie care se ocupă de perfectarea actelor.

Directorul ASP a dezvăluit totuși că sunt anchetați mai mulți funcționari care au fost suspendați din funcții.

„Noi avem o primă învinuire făcută unui fost angajat al ASP-ului care a participat activ în emiterea conștientă a acestor acte. Eu cred că o să mai urmeze încă câteva persoane. Persoanele care noi știm sigur că au fost complici la astfel de scenarii au fost suspendate. Persoanele cărora li s-a înaintat invinuirea noi avem tot dreptul să-i suspendăm la cererea organelor de forță”, a precizat Mircea Eșanu. 

 Totodată, Mircea Eșanu a adăugat că în schema de falsificare a actelor pentru cetățenie ar fi  implicate și companii care au avut rolul de intermediari.  

„Colegii au insistat să mai facă niște operațiuni, să mai dăm niște semnale, să mai determine anumiți actori implicați din firmele care intermediază sau ajută cumva persoanele din Federația Rusă să obțină cetățenie sau să pregătească  dosarele. Să-i mai descoasem un pic, să înțelegem care e lanțul”, a spus directorul ASP.

 Avizele SIS pentru solicitanții ruși de cetățenie

Potrivit datelor Agenției Servicii Publice, din ianuarie 2022 până în luna iunie curent, peste 14 300 de cetățeni ai Federației Ruse și aproape 4 500 de cetățeni ai Ucrainei au depus cereri pentru dobândirea cetățeniei Republicii Moldova.

Am cerut  informații și de la Serviciul de Informații și Securitate care este obligat prin lege să emită avize în cazul tuturor solicitanților de cetățenie. SIS a precizat că a emis peste 7 mii de avize pozitive pentru solicitanții din Federația Rusă, 93 de avize cu mențiuni privind antecedente penale și 32 de „avize inoportune”. Asta înseamnă că persoanele nu întruneau integral condițiile pentru dobândirea cetățeniei sau au prezentat acte false.  

De asemenea, SIS a identificat  5 solicitanti de cetățenie din Federația Rusă care prezentau riscuri pentru securitatea R. Moldova și a emis pentru ei avize negative.

DISCLAIMER:Cutia Neagră vine cu câteva precizări cu privire la un episod din investigație care se referă la actele depuse la ASP pentru redobândirea cetățeniei de către Mihail Lobanov. Cererea sa a fost respinsă deoarece autoritățile ucrainene nu au confirmat autenticitatea actelor bunicului lui Lobanov, la solicitarea ASP-ului din Moldova. Avocații contractați de Lobanov la Chișinău ne-au prezentat însă, după publicarea investigației, o decizie emisă de o instanță de judecată din regiunea Odesa care, la solicitarea businessmanului, a confirmat autenticitatea actelor. Lobanov s-a adresat în judecată pe 26 decembrie 2022, iar instanța s-a pronunțat.

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: „Spovedania” lui Șor și Platon despre frauda bancară și influența lui Plahotniuc
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Secretul din Karlovy Vary. Cum a avut Stoianoglo un Crăciun de poveste pe banii sponsorului lui Șor
/VIDEO/ Un deputat socialist crede că, între cele două lecturi, Guvernul ar putea da aviz negativ proiectului PACCO. „Nu o să mă mire”
/VIDEO/ Un deputat socialist crede că, între cele două lecturi, Guvernul ar putea da aviz negativ proiectului PACCO. „Nu o să mă mire”
Dosarul în care Mudreac e cercetat pentru spălare de bani, încă la etapa urmăririi penale! „A trecut un an și jumătate. Ce stați?”
Dosarul în care Mudreac e cercetat pentru spălare de bani, încă la etapa urmăririi penale! „A trecut un an și jumătate. Ce stați?”
/VIDEO/ Marina Tauber nu s-ar mai afla în Moldova. Procuratura Anticorupție: Judecătorii au decis că nu mai prezintă riscuri
/VIDEO/ Marina Tauber nu s-ar mai afla în Moldova. Procuratura Anticorupție: Judecătorii au decis că nu mai prezintă riscuri
Un bărbat din Capitală, găsit împușcat în curtea casei! Ar fi proprietarul unui cunoscut restaurant
Un bărbat din Capitală, găsit împușcat în curtea casei! Ar fi proprietarul unui cunoscut restaurant
/VIDEO/ Moartea la salon: Soțul femeii de afaceri acuză tergiversarea anchetei. Reacția Procuraturii
/VIDEO/ Moartea la salon: Soțul femeii de afaceri acuză tergiversarea anchetei. Reacția Procuraturii

Dosarul în care Mudreac e cercetat pentru spălare de bani, încă la etapa urmăririi penale! „A trecut un an și jumătate. Ce stați?”

missing
21 februarie 2025, ora 22:23

Dosarul în care deputatul socialist Radu Mudreac este cercetat pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari se află încă la etapa urmării penale, după aproape trei ani de când parlamentarului i-a fost ridicată imunitatea, la solicitarea fostului procuror general interimar Dumitru Robu. Declarația a fost făcută de Mudreac la „Întreabă Ghețu” de la TV8. 

„În 2023 este hotărârea instanței de accelerarea a dosarului. Trebuia pe 17 octombrie conform hotărârii instanței să se apuce de examinarea dosarului. Ei au spus 2-3 luni de zile și a trecut un an și jumătate. Ce stați pe loc? Haideți să ne clarificăm și iată ca avem situația că până în ziua de azi nu este executata hotărârea instanței”, a menționat Radu Mudreac. 

Dosarul cu pricina este instrumentat de Procuratura municipală Chișinău. Vom încerca să obținem în zilele următoare o reacție din partea instituției.  

În aprilie 2022, Dumitru Robu a solicitat în Parlament ridicarea imunității deputatului BCS Radu Mudreac, suspectat de spălare de bani. Totodată, a fost emisă ordonanță privind încuviințarea pentru arestarea lui Mudreac. Acesta ar fi implicat într-o schemă de spălare a circa 7 milioane de lei. 

În aceeași zi, deputatul Radu Mudreac a fost preluat de un echipaj de la ambulanță și dus la spital. Alesului poporului i s-ar fi făcut rău, după ce procurorul general interimar a solicitat în plen ridicarea imunității sale parlamentare. Mudreac ar fi suportat recent două intervenții chirurgicale la inimă și avea programată o nouă operație pe cord. 

Lilian Carp îl acuză pe Alexandr Stoianoglo de faptul că ar fi cerut grațierea unor traficanți de droguri, pe vremea când era procuror general și cere ca pe numele acestuia să fie pornit un dosar penal pentru abuz în serviciu. /Marina Tauber a fugit din Republica Moldova, acuză deptatul PAS, Andrian Cheptonar care crede că acest lucru ar fi fost posibil cu ajutorul procurorilor anticorupție. Cum răspunde Procuratura Anticorupție. /Două autobuze au fost aruncate în aer, aseară, într-un oraș din Israel. Din fericire nimeni nu a avut de suferit, iar autoritățile israeliene spun că este vorba despre un atac terorist, revendicat de Hamas.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Proiectul de lege care prevede fuzionarea celor două procuraturi specializate a fost votat, astăzi, în primă lectură. 61 de deputați PAS și-au dat acordul pentru implementarea reformei, în timp ce unii s-au arătați îngrijorați de forma actuală a proiectului. /Directorul și contabilul șef al colegiului de medicină din capitală, dar și alte 7 persoane au fost reținuți astăzi într-un dosar pornit pentru delapidarea banilor publici. Aceștia sunt bănuiți că ar fi colectat bani de la studenți, ar fi trucat lictații și ar fi utilizat resursele instituției în interesele proprii. /Donald Trump îl numește pe Volodimir Zelenski un dictator, un comedian modest și îl amenință că va pierde țara dacă nu va acționa. După ce a preluat retorica lui Putin, Trump a spus că toate cărțile, în acest război le au rușii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Veronica Dragalin a demisionat din funcția de șefă a Procuraturii Anticorupție printr-un mesaj video postat pe pagina sa de Facebook. /Noul ministru al energiei a fost investit, azi, oficial în funcție. Maia Sandu i-a mulțumit lui Dorin Junghietu că a acceptat această provocare. /Ucraina este vinovată de începerea războiului, iar Zelenski este un incompetent care trebuie schimbat, a declarat Donald Trump în urma discuțiilor de ieri de la Riad.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Discuțiile trimișilor lui Putin și Trump din Arabia Saudită privind încheierea războiului inițiat de Rusia în Ucraina s-au încheiat. /Cinci persoane au ajuns la spital cu degerături și hipotermie, după ce temperaturile de azi noapte au coborât până la -15 grade. /Accident aviatic bizar la Toronto, unde un avion s-a răsturnat cu roțile în sus. 18 oameni au fost răniți.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Două drone au violat, noaptea trecută, din nou, spațiul aerian al țării noastre. Se întâmpla exact în momentul în care Ucraina era supusă unui atac cu drone fără precendent, din partea rușilor. /Un microbuz în care se aflau mai mulți moldoveni a luat foc în România, după ce s-a ciocnit cu un automobil. /Summit de urgență la Paris. Țările Uniunii Europene discută despre negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina. România nu a fost invitată la reuniune.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Regiunea transnistreană revine sub scutul energetic al Rusiei. Tiraspolul anunță că în stânga Nistrului ajung deja gaze cumpărate de ruși. Cât câștigă Chișinăul din această afacere, vă spunem în câteva clipe. /Așa cum au promis anterior, angajații CFM au ieșit azi la protest în centrul capitalei. Sute de oameni care nu și-au primit salariile încă din vara anului trecut, au cerut să fie plătiți, dar au plecat acasă fără niciun răspuns concret. /3 mercenari din Bălți și Ialoveni au fost reținuți pentru că ar fi luptat în Donbas alături de agresorii ruși. Aceștia ar fi făcut parte din grupul de mercenari Wagner, afirmă poliția.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Guvernarea a decis săm închidă centrul rus de cultură de la Chișinău, în urma exploziei a două drone în sudul țării. Decizia i-a fost comunicată ambasadorului rus, convocat la ministerul de Externe. /Comasarea procuraturilor specializate a scindat fracțiunea PAS. Mai puțin de jumătate dintre deputați au semnat inițiativa cu privire la fuziunea Procuraturii Anticorupție cu cea specializată în Combatarea Crimei Organizate. /Incendiul de aseara din sectorul Botanica al capitalei ar fi izbucnit din cauza unui cuptor microunde defect. Focul ar fi pornit din locuința celor doi soți care au murit.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Chișinăul nu va negocia cu Ucraina tranzitul gazului rusesc care urma să fie livrat în stânga Nistrului, așa că schema de aprovizionare a regiunii este la un pas de a eșua. Anunțul a fost făcut de premierul Dorin Recean care le-a sugerat liderilor separatiști să accepte ajutorul oferit de UE. /O dronă fără explozibil a fost descoperită, astăzi, pe un câmp din Taraclia. Dispozitvul a fost preluat de geniști și urmează să fie verificat. /Un baiat de 6 ani din Cahul a murit după ce a fost lovit de o mașină în timp ce traversa strada neregulamentar. Micuțul a fost dus la spital, dar medicii nu a au mai putut să îl salveze.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Compensațiile la lumină, oferite din banii europeni, de care urmează să beneficieze și cetățenii care nu sunt înscriși pe compensații.gov.md vor fi incluse în factură, anunță ministrul muncii. Doritorii pot să refuze ajutorul. /Fiecare al doilea salon de frumusețe și cabinet cosmetologic din municipiul Chișinău încalcă legea. ANSP a efectuat controale inopinate la 24 de companii. /Un cutremur de peste 5 grade pe Richter a zguduit ieri insula Santorini din Grecia. Seismul a fost resimițit și în Egipt, Libia și Turcia și este cel mai puternic înregistrat în ultima lună.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tiraspolul a refuzat ajutorul UE în valoare de 60 de milioane de euro. Premierul Dorin Recean afirmă că în spatele acestei decizii ar sta Rusia și că guvernul de la Chișinău a încheiat un acord pe termen scurt cu regiunea pentru ca localnicii să nu rămână în frig. /Doctorița care i-ar fi pus anestezie femeii de afaceri, Liubovi Babuțchi, decedată în timpul unei proceduri cosmetologice, a fost plasată în arest pentru 30 de zile. /Klaus Iohannis și-a anunțat demisia din funcția de președinte al României, începând de miercuri, 12 februarie. Este primul preşedinte din istoria țării care a demisionat.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Caz revoltător în capitală. Un locuitor din stânga Nistrului a fost răpit ziua amiază mare de către miliția transnistreană. Poliția din Chișinău a reținut trei suspecți, iar Procuratura Generală a pornit o anchetă. /Procurorii au pornit un proces penal în cazul decesului tânărului de 29 de ani, survenit în timp ce era audiat de poliție. Aceștia vor investiga dacă bărbatul a fost supus torturii sau tratamentelor inumane. Șeful de la IP Rîșcani respinge această ipoteză. /Partidul Șansă, afiliat fugarului Ilan Șor ar putea fi dizolvat. CEC acuză formațiunea de faptul că nu ar fi respectat obligațiile legale privind raportarea financiară și a transmis o sesizare în acest sens către ministerul justiției.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fratele lui Igor Dodon, cercetat pentru îmbogățire ilicită, a fost eliberat din izolatorul CNA cu interdicția de a părăsi țara. Fostul președinte afirmă că reținerea fratelui său ar fi o răfuială de-a guvernării PAS. /Un tânăr de 29 de ani a murit în timp ce era audiat de polițiștii de la inspectoratul din sectorul Râșcani al capitalei. Barbatului, fără un loc permanent de trai, i s-ar fi făcut rău, iar ambulanța a ajuns când acesta era deja mort. /Tragedie aviatică la Parma, Italia. Trei persoane au murit după ce elicopterul în care se aflau s-a prăbușit. La bord se aflau piloții și un om de afaceri italian.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Liderii separatiști de la Tiraspol nu au venit deocamdată cu vreo reacție privind ajutorul de 60 de milioane de euro oferit de Uniunea Europeană pentru achiziția gazelor naturale. /Soțul femeii care a decedat, recent, într-un salon de înfrumusețare din Chișinău rupe tăcerea. Bărbatul spune că soția sa a murit înainte de sosirea ambulanței și că nu a mai avut nicio șansă la viață. /Doi șefi de secție de la spitalul raional din Florești sunt cercetați penal pentru corupție. Ofițerii CNA îi bănuiesc de faptul că eliberau, contra plată, certificate de dizabilitate în lipsa fizică a pacienților, îi trimiteau la anumite centre private de diagnostic, și eliberau rețete pentru anumite farmacii de la care aveau comisioane.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Nu vom plăti mai mult pentru lumină. Diferența dintre noul și vechiul tarif pentru scumpirea din luna ianuarie va fi compensată de către Uniunea Europeană. A fost condiționat și ajutorul de 60 de milioane de euro pentru achiziția de gaze pentru locuitorii din strânga Nistrului. /Dublu omor la Cahul. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Principalul suspect este fiul lor. Potrivit poliției acesta se afla la evidența medicului psihiatru. Președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, vrea minereurile rare ale Ucrainei în schimbul continuării sprijinului american pentru țara devastată de războiul inițiat de Moscova.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
O gravidă din Drochia a murit, astăzi, în timp ce aștepta ambulanța. Femeii de 37 de ani i s-a facut rău, iar la sosire, medicii nu au putut decât să constate decesul. /Primăria anunță că Apă Canal a depus o cerere la ANRE prin care a solicitat majorarea tarifelor la apă. Nu este clar cu cât ar urma să se scumpească un metru cub și cand va examina Agenția pentru reglementarea în energetică, solicitarea. /Imagini greu de descris la Strășeni. Sute de capete de animale în stare de putrefacție au fost găsite împrăștiate pe un câmp.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Incident tragic într-un salon de frumusețe din Capitală. O femeie de afaceri a decedat, după ce a mers să-și facă niște proceduri cosmetologice. /Uniunea Europeană oferă un suport suplimentar, de urgență, în sumă de 34 de milioane de euro, pentru securitatea energetică a țării și consolidarea finanțelor publice. /Amenzi-record pentru corupere electorală. CNA a aplicat sancțiuni de peste 11 milioane de lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Chișinăul nu va mai cumpăra gaze pentru regiunea transnistreană din cele 30 de milioane de euro, oferite ca și grant de Uniunea Europeană. /Chișinăul nu va mai cumpăra gaze pentru regiunea transnistreană din cele 30 de milioane de euro, oferite ca și grant de Uniunea Europeană. /Populația Republicii Moldova este în scădere. În același timp, fiecare al treilea locuitor al țării trăiește la Chișinău. Biroul Național de Statistică a prezentat astăzi datele preliminare ale Recensământului populației și al locuințelor din 2024.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Procuratura Anticorupție și PCCOCS ar urma să fuzioneze, au anunțat astăzi autoritățile. Experții în justiție cred că în spatele acestei deciziei ar sta intenția de a o înlătura de la șefia Procuraturii Anticorupție pe Veronica Dragalin. /După o zi de tăcere, Tiraspolul se arată interesat de gazul cumpărat pe banii europeni. Reprezentanți de pe cele două maluri ale Nistrului au inițiat astăzi discuții la acest subiect. /Angajații din domeniul sănătății vor primi de luna viitoare salarii cu 15 la sută mai mari. Adaosurile vor fi calculate în funcție de specialitate, vechime în muncă și nivelul studiilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
4 angajați de la ANTA au fost reținuți azi dimineață de ofițerii CNA. Aceștia sunt bănuiți de faptul că închideau ochii la nereguli admise de transportatori și primeau mită pentru asta. /Liderul separatist care era extrem de activ in spațiul public, în ultima perioadă, se pare că a luat apă în gură de când Chișinăul a anunțat că Uniunea Europeană a aprobat un grant în valoare de 30 de milioane de euro pentru ca Tiraspolul să poată cumpăra gaz. /Aeroportul Internațional din Chișinău ar urma să facă investiții de milioane în renovarea pistei și a terminalului de la Mărculești pentru ca acolo să poată ateriza aeronave cargo de mari dimensiuni. Lucrările ar urma să înceapă din primăvara, după ce cele două aeroporturi vor fuziona.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Uniunea Europeană oferă un grant de 30 de milioane de euro regiunii transnistrene, iar Chișinăul împrumută Tiraspolul cu trei milioane de metri cubi de gaze, ca și soluție pe termen scurt de depășire a crizei energetice. /Ambasadorul Republicii Moldova de la Moscova a fost convocat astăzi la Ministerul de Externe al Rusiei pentru a i se înmâna o notă de protest. Despre ce este vorba, vă spunem la știri. /Scandal de corupție la Bălți. Unul din cei doi viceprimari precum și șefa adjunctă a direcției educație, au fost reținute, fiind acuzate d eluare de mită în proporții deosebit de mari.

/VIDEO/ Verde-n ochi: Cine controlează acum robinetul gazului pentru Tiraspol? Așteptăm mai mult curaj
/VIDEO/ Verde-n ochi: Cine controlează acum robinetul gazului pentru Tiraspol? Așteptăm mai mult curaj
/VIDEO/ Noi detalii în cazul dispariției Mădălinei în SUA: Focuri misterioase, bani trimiși unui preot și mesaje stranii din Moldova
/VIDEO/ Noi detalii în cazul dispariției Mădălinei în SUA: Focuri misterioase, bani trimiși unui preot și mesaje stranii din Moldova
/DOC/ Top 100 cele mai bine plătite joburi vacante din Moldova: Salarii de până la 35.000 de lei
/DOC/ Top 100 cele mai bine plătite joburi vacante din Moldova: Salarii de până la 35.000 de lei
/VIDEO/ Avertisment dur: Viitorul european al Moldovei, în pericol. Ce s-a discutat la primul forum electoral din țară
/VIDEO/ Avertisment dur: Viitorul european al Moldovei, în pericol. Ce s-a discutat la primul forum electoral din țară
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1090: Drone în Moldova, summit urgent și atacuri masive! Zelenski: „Putin va declara război NATO”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1090: Drone în Moldova, summit urgent și atacuri masive! Zelenski: „Putin va declara război NATO”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.