Nemulțumiți de majorarea cu 9 la sută, anunțată de Guvern, sute de pedagogi s-au adunat astăzi în fața parlamentului pentru a cere lefuri mai mari. Aceștia spun că salariile actuale nu le permit să rămână în țară și ca sunt de acord pentru început și cu o majorare de 15 procente. Președintele Parlamentului a ieșit în fața protestatarilor și le-a promis că va căuta soluții.
„Vrem salarii decente, vrem salarii decente, vrem salarii decente”.
Cele câteva sute de pedagogi, veniți din toate colțurile țării s-au adunat azi dimineață în fața Parlamentului cu pancarde pe care au scris că își doresc un trai decent. Vera Păduraru este profesoară de clasele primare în satul Porumbrei din raionul Cimișlia și spune că abia de reușește să supraviețuiască cu leafa pe care o are.
„Vrem un salariu decent care să ne permită să avem un viitor mai bun pentru noi și copiii noștri, să ne permitem să construim o casă, să nu fim nevoiți să plecăm peste hotare. Programul nostru de muncă nu se termină odată cu finisarea orelor, noi lucrăm până seara târziu, verificăm lucrările, participăm la cursuri de formare , ne pregătim pentru lecții, sunt seri când ne culcăm la orele două-trei”, a subliniat profesoară de clasele primare, Vera Păduraru.
„Caut al doilea loc de muncă în zilele de sâmbătă și duminică pentru că salariul meu de 12 mii de lei ca să am un trai decent și să îmi întrețin familia și dacă vom avea astfel de salarii, despre ce fel de pregătire de lecții vorbim, despre ce fel de activități extrașcolare vorbim, ce fel de motivație. Noi rămânem fără școală, noi rămânem fără copii educați”, a punctat profesorul de istorie, Alexandru Melniciuc.
„Din motiv că valorile sunt nemotivante, noi avem o acoperire de doar 50 de procente de angajați, de aceea noi cerem minim, majorarea valorii de referință, pentru că asta este semnificativ pentru salariul unui angajat al organului local de specialitate. Cadrele didactice noi, tinerii nu vin în sistem nu vin în sistem cu salarii nemotivante pentru că există și arderea profesională”.
Cu aceleași revendicări, la protest au venit și educatorii de la grădinițe.
„Suntem nevoiți ca vacanțele să le petrecem în Italia la muncă, să lăsăm copii aici și să mergem să muncim în Italia pentru că vrem și noi să fim puși în valoare, să fim frumoase, pentru că un pedagog este o imagine. Asta mă îndignează”,a spus educatoarea, Corina Zavadovschi.
„Să nu ne gândim la salarii, vrem să ne gândim la educație, să creăm frumos. Primesc 8800 de lei salariu și am grad didactic, pentru căldură trebuie să achit peste 4000 de lei, eu nu pot să exist este un salariu foarte mic”.
„Am venit să solicităm recompensarea muncii pe măsura dedicației pe care o oferim, în contextul prețurilor actuale, la servicii comunale, produse alimentare și multe alte necesități, salariile pe care le avem nu sunt suficiente”.
Manifestații au spus că, din cauza salariilor mici, sistemul de educație se confruntă cu o lipsă acută de cadre, iar lucrurile se vor înrăutăți dacă nu vor fi luate măsuri urgente.
„Ne-am adunat aici nu ca să cerem, ne-am adunat ca să dăm. Să dăm încă o șansă cabinetului de miniștri, Legislativului să se așeze la masa de dialog social, ca într-un parteneriat social veritabil să aibă loc schimb de informații, consultări, negocieri pentru stabilirea salariului minim pentru anul 2025”,a menționat președintele CNSM, Igor Zubco.
După mai bine de o oră, în fața protestatarilor a ieșit președintele Parlamentului, Igor Grosu.
„Vă înțeleg, țin la voi, am și eu profesori în familie, o să căutăm soluții, vă rog, nu înghețați.- Când o să găsiți aceste soluții? - Între prima și a doua lectură, noi vom discuta”,a declarat președintele Parlamentului, Igor Grosu.
„Discuția a fost pe baza revendicărilor, adică au fost precizate cerințele noastre. Desigur majorarea cu 35 la sută, care este obiectiv final, la moment din considerente bugetare și crizele din jur, inclusiv cea energetică, nu poate fi. Cerința noastră minimă de a avea un salariu majorat cu 15% din ianuarie este pe cale de a fi negociată, nu zic realizată”, a subliniat președintele FȘES, Ghenadie Donos.
Membrii sindicatelor din educație au anunțat o altă acțiune de pichetare a clădirii Parlamentului pe data de 19 decembrie când va avea loc următoarea ședință a Parlamentului.