Talibanii, membrii organizației islamiste care a preluat puterea în Afganistan după retragerea trupelor americane în 2021, vor fi scoși de pe lista organizațiilor teroriste în Federația Rusă, potrivit unui proiect de lege semnat de președintele Vladimir Putin și publicat azi, notează hotnews.
Proiectul a fost adoptat de Duma de Stat în data de 17 decembrie și prevede că o organizație recunoscută în Rusia ca fiind teroristă poate fi exclusă din această listă dacă încetează activitățile „îndreptate spre propagandă, justificare și susținere a terorismului”.
Mai mult, după recentele evenimente din Siria, numite în Rusia drept „lovitură de stat”, liderul Ceceniei, Ramzan Kadîrov, a propus, de asemenea, excluderea grupării siriene „Hayat Tahrir al-Sham” din această listă.
Talibanii, recunoscuți ca teroriști în aproape toate țările lumii, încearcă să se prezinte ca un guvern diplomatic cu care se poate ajunge la un acord. În 26 noiembrie, purtătorul de cuvânt al președintelui Rusiei, Dmitri Peskov a declarat că decizia de a exclude „Taliban” din lista organizațiilor teroriste încă nu a fost luată.
„De îndată ce vor fi luate deciziile corespunzătoare și acestea vor fi formalizate, vom informa imediat”, a spus reprezentantul Kremlinului, subliniind că Moscova consideră important să dezvolte și să stabilească contacte cu autoritățile din Afganistan.
În luna mai, Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Justiției din Rusia i-au raportat lui Vladimir Putin că „Taliban” poate fi exclus din lista organizațiilor interzise. În decembrie 2023, autoritățile din Kazahstan i-au exclus pe talibani din lista organizațiilor interzise în țară. De asemenea, mișcarea a fost exclusă din lista organizațiilor interzise în Kârgâzstan, conform unei declarații a Ministerului de Externe.
Organizația talibană a apărut în 1994 și promova valorile tradiționale în înțelegerea propriei ideologii islamiste, manifestând intoleranță față de țările europene și Statele Unite.
Consiliul de Securitate al ONU i-a inclus pe talibani în lista organizațiilor teroriste în anul 2003. În același an, Curtea Supremă a Rusiei i-a recunoscut drept organizație teroristă. Cu doi ani înainte, în 2001, SUA și aliații lor au intrat în Afganistan după atacurile teroriste din 11 septembrie.
În august 2021, președintele Afganistanului, Ashraf Ghani, a fugit în străinătate, iar talibanii au intrat în Kabul fără luptă. Până în septembrie 2021, forțele americane au părăsit complet țara. De atunci, talibanii au anunțat componența Guvernului Afganistanului. Până acum, inclusiv Rusia, nu a recunoscut oficial guvernul taliban ca unul legitim al Afganistanului.
Cu toate acestea, reprezentanții mișcării s-au întâlnit în septembrie 2021 cu ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov. În iunie 2023, ministrul de externe al Rusiei a declarat că Moscova nu poate vorbi despre recunoașterea oficială a guvernului mișcării talibane până când aceasta nu va îndeplini anumite condiții. Acestea includ intensificarea măsurilor de combatere a terorismului și traficului de droguri, precum și asigurarea respectării drepturilor fundamentale ale omului pentru toate popoarele care locuiesc în Afganistan.
Președintele Rusiei a mai semnat o lege, publicată tot azi, care înăsprește pedeapsa pentru rebeliunea armată, până la detenție pe viață.
Limita inferioară a pedepsei pentru această infracțiune este acum de 15 până la 20 de ani. Detenția pe viață va fi aplicată dacă rebeliunea a provocat moartea sau „alte consecințe grave”. Anterior, pentru infracțiunea de rebeliune se putea primi o pedeapsă între 12 și 20 de ani de închisoare.