Fragmentele de dronă căzute în sudul R. Moldova „arată cât de periculos e războiul declanșat de Rusia”, afirmă șeful NATO, Jens Stoltenberg. Declarația a fost făcută pentru presa de la Chișinău prezentă la Bruxelles, în cadrul unei conferințe de presă a miniştrilor apărării din NATO, ce precede o nouă reuniune a „Grupului Rammstein”.
Fragmentele de dronă au fost descoperite duminică, 11 februarie, la Etulia, raionul Vulcănești, de către o echipă a poliției de frontieră. Imediat, zona a fost securizată, iar fragmentele ridicate și trimise la expertiză. Poliția a precizat că în urma unor discuții pe care le-au avut autoritățile de la noi cu cele ucrainene, s-a stabilit că în noaptea de joi spre vineri, Ismail, de la hotar cu Republica Moldova, a fost atacat cu drone.
Astfel, ucrainenii susțin că cel mai probabil resturile de dronă au ajuns la Etulia după ce apărarea antiaeriană a doborât mai multe Shahed-uri.
„Arată cât de periculos e războiul declanșat de Rusia”
„Fragmentele de dronă căzute în R. Moldova arată cât de periculos e războiul din Ucraina. Este rezultatul războiului pe care Putin l-a declanșat împotriva țării vecine Moldovei, împotriva Ucrainei. Arată comportamentul Rusiei atacând o altă țară dar și consecințele asupra Moldovei.
NATO lucrează aproape de Moldova și monitorizează situația. Moldova este un partener și lucrăm cu ei la reforme și la consolidarea capacităților. Desigur noi respectăm neutralitatea Moldovei și lucrăm împreună la parteneriatul nostru”, a declarat șeful NATO Jens Stoltenberg.
Incidentul a ajuns și în atenția președintei Maia Sandu. „Războiul Rusiei împotriva Ucrainei lovește aproape de casă în Moldova - din nou. Descoperirea resturilor de drone Shahed în sudul Moldovei servește astăzi ca un alt memento dur al realității sumbre cu care ne confruntăm. Agresiunea Rusiei pune în pericol întregul continent. Sprijinul pentru Ucraina trebuie să continue”, a scris șefa statului pe platforma X. Mesaje similare au mai avut premierul Dorin Recean, dar și ministrul de Externe, Mihai Popșoi.
În cei aproape doi ani de război la hotar, rachete rusești au survolat de mai multe ori spațiul aerian al Republicii Moldova în drumul lor spre ținte din Ucraina. S-a întâmplat ca luptele aeriene să aducă și fragmente de rachete în localități de la hotar. Primul incident a avut loc în noiembrie 2022, în satul Naslavcea, din raionul Ocnița, iar în septembrie anul trecut o încărcătură cu explozibil a căzut într-un lac de la Hîrbovăț, raionul Anenii Noi.
Astăzi, 14 februarie, coaliția militară în sprijinul Ucrainei se reunește pentru negocieri în formatul Ramstein. Cea de-a 19-a reuniune a aliaților la sediul NATO din Belgia ar fi trebuit să fie condusă de șeful Pentagonului, Lloyd Austin. Acesta și-a anulat însă vizita la Bruxelles din cauza spitalizării, astfel negocierile vor avea loc online.
Înaintea reuniunii, în mass-media au apărut informații potrivit cărora NATO ia în considerare posibilitatea de a prelua coordonarea livrărilor de arme către Ucraina.
Acest lucru ar reprezenta o schimbare în formatul de lucru al Grupului de contact, întrucât Alianța nu a intervenit direct în problemele de aprovizionare, lăsându-le la discreția fiecărei țări membre.
Conducerea blocului urmărește să integreze formatul Ramstein în structurile Alianței. Această decizie poate fi o încercare de a se proteja împotriva unor potențiale schimbări în politica SUA.
Există îngrijorări în cadrul NATO că livrările de arme către Ucraina din partea SUA ar putea înceta dacă Donald Trump va câștiga alegerile din noiembrie.
Planul de integrare a fost elaborat de Jake Sullivan, consilierul pe probleme de securitate națională al președintelui Statelor Unite, și de Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianței.
*Cu o relatare despre cea de-a 19-a reuniune a aliaților NATO va veni trimisul nostru special Mihaela Rudenco în buletinul orei 17:00.