După explozia unei rachete lângă Naslavcea, 21 de case au fost afectate, printre care și școala din sat. Suma prejudiciului se ridică la 68 de mii de lei, a anunțat primarul localității. Norul de fum, produs de explozie, a fost surprins cu un aparat de fotografiat de un tânăr care venise să imortalizeze peisajele uimitoare din sat. Judecând după poză, putem deduce că deflagrația a avut loc aproape de renumita insulă, cunoscută ca fiind Inima Nistrului. Am mers în Naslavcea a doua zi după acest incident și am vorbit cu martorii oculari, în mare parte bătrâni singuratici. Mulți încă aveau noduri în gât și lacrimi în ochi când povesteau despre cum racheta le-a trecut deasupra capului. Se tem ca un asemenea incident să nu se repete, dar și mai tare se tem de inundații, în cazul în care barajele de pe Nistru vor fi distruse, într-un nou atac.
O rachetă a explodat lângă „Inima Nistrului”
Racheta a explodat nu departe de locul cunoscut ca fiind Inima Nistrului. Explozia a fost resimțită în special de primele două rânduri de case, amplasate pe malul râului. 21 de locuințe au fost afectate de valul puternic al deflagrației, la unele oalele au fost aruncate la pământ, la altele - geamurile s-au făcut țăndări. Gospodăria mătușii Evghenia a avut, probabil, cel mai mult de suferit. Valul exploziei i-a distrus nu doar veranda, dar și ferestrele din interior. „Aici și în partea din față, da? Peste tot. Aici niciun geam nu a rămas întreg. Totul s-a distrus, aici una doar a rămas.”, ne spune femeia. Ne-a arătat gălețile pline cu cioburi de sticlă, pe care le umpluse de dimineață. „Priviți câtă sticlă spartă. Toate geamurile. Și oalele de pe acoperiș sunt distruse. Au venit de la primărie și au făcut la loc. Le mulțumesc pentru asta. Aici însă nu știu ce este de făcut.”
Frica este sentimentul care nu o lasă-n pace după ce racheta a explodat lângă satul ei. În prima noapte după incident, practic nu a închis un ochi. „Nici nu m-am dezbrăcat. - Vă era frică? - Mi-era frică. Mă temeam să nu se spargă barajul. - Locuiți de una singură? - Singură sunt.”
Mătușa Evghenia se teme nu doar de explozia rachetelor, dar și de riscul inundațiilor. „Ne este frică să nu se spargă barajul. - Și dacă acest lucru se întâmplă... - Vom înota ca șoarecii. - Trebuie rapid să vă împachetați și să părăsiți localitatea. - Cum să ieșim de aici? Dacă apa vine pe acolo, este o adâncitură, o acoperă și suntem ca pe o insulă.”
Sătenii, îngroziți de căderea rachetei
Nu departe de această casă, găsim o altă locuință, la fel afectată de suflul exploziei. Rudele mătușii Mila s-au grăbit să pună la loc acoperișul ca să nu dea ploile. Femeia era afară când racheta a trecut deasupra casei, după care s-a prăbușit în râu, unde a și explodat. „Mă uit spre cer și văd că zboară o rachetă foarte mare. Chiar peste capul meu. Stăteam aici și chiar peste capul nostru a trecut. S-a îndreptat încolo și acolo a și explodat. Au fost flăcări, apoi mult de fum. Iată acolo, chiar deasupra capului, deasupra capului.”, își amintește femeia.
Nepotul ei a venit într-un suflet și a luat-o cu mașina, fără să mai încuie casa. S-au dus pentru o oră într-un loc mai sigur, tot uitându-se spre zona centralei hidroelectrice, care ar și fost ținta atacurilor cu rachete din 31 octombrie.
Se teme de inundații și Oleg Petru, un alt sătean care locuiește în prima linie de case, grădina sa fiind la hotar cu malul râului. „Pericol mare dacă se distruge barajul. -A fost cineva să vă explice, dacă vor fi cumva evacuări...? -Nimic. Totul e liniște.”
Deși are o vedere slabă, bărbatul a reușit să observe racheta care i-a trecut deasupra capului. Credea că va exploda și s-a așezat în pirostrii: „Când vezi așa ceva că zboară chiar deasupra capului, apoi urmează explozia și valul ajunge și la tine... M-am pus în pirostrii când am auzit deflagrația. Ne-a salvat faptul că malul este abrupt. Dacă ar fi căzut alături, prin grădini, era să fie o nenorocire mare.”
VERONICA GHERBOVEȚCHII, jurnalistă TV8
„Ne aflăm nu departe de locul unde rachetă rusească a fost distrusă de militarii ucraineni. La o zi distanță, vedem că aici este liniște, doar prezența unei patrule a poliției de frontieră, la intrare spre râu, mai sugerează despre incidentul militar de ieri.”
Racheta aparține rușilor, declară oficialii
Mai aproape de sfârșitul satului, locuiește acest bărbat împreună cu fiul său. Cei doi nu erau convinși că racheta aparținea rușilor. Ba mai mult. Nu credeau că a fost doborâtă. Au văzut-o, mai degrabă, ca fiind fără energie, aflându-se în cădere liberă. „Părea un zgomot ca de la un avion reactiv. Credeam că s-au ciocnit și cădeau. Apoi văd o rachetă, partea din față. Era de un cenușiu închis. Avea o traiectorie haotică. Începuse să se clatine, și-a încetinit deplasarea și a căzut pe aici. După insulă, chiar în apă a căzut. Își pierduse din forță, de parcă nu mai avea putere, pentru că-și pierduse resursele. Doar a căzut în apă și gata. Am văzut-o clar. - Nu a fost distrusă din zbor? - Cine să o lovească? Nu era o rachetă distrusă”, își amintește momentul bătrânul.
De partea cealaltă, atât ministra de Interne, cât și ministrul Apărării susțin că racheta este de producție rusească, având și dovezi în acest sens.
21 de case au fost afectate
Cei care au avut de suferit de pe urma deflagrației urmează să fie despăgubiți de primăria din sat. În funcție de valoarea pagubelor, se va decide dacă autoritățile sunt capabile să dea banii din sursele proprii sau să ceară ajutor de la raion.
Satul Naslavcea este considerat cel mai de nord punct al Moldovei, la graniță cu Ucraina, fiind populat în proporție de 86 la sută de ucraineni. De-a lungul anilor, unii dintre ei au plecat în țara vecină unde și-au găsit un rost în viață. Dar, după declanșarea războiului, au fugit de urgie și au revenit în satul de baștină, în căutarea liniștii și a siguranței. Explozia rachetei le-a dat lumea peste cap. „Nu știm cum să trăim în continuare. -V-ați așteptat că și în Moldova vor cădea rachete? - Nu. Credeam că este un loc sigur. Am venit aici, casele noastre sunt aici, ne-am întors acasă, credeam că suntem în siguranță. Satul se află în nordul țării, dar s-a dovedit că nici aici nu suntem în siguranță. - Cum credeți, cui aparține racheta? - Este evident - o rachetă rusească. Aceleași rachete care bombardează Ucraina”, este de părere o femeie refugiată.
Risc de inundații în zona de Nord?
Imediat după explozia acestei rachete, care ar fi țintit spre hidrocentralele amplasate în Ucraina, pe râul Nistru, multă lume s-a întrebat ce se va întâmpla dacă aceste baraje vor fi, în cele din urmă, distruse, în cazul unor altor eventuale bombardamente. Conform imaginilor de pe satelit, barajul de la Naslavcea, la care Moldova nu are acces, fiind un obiect al negocierilor, este cel mai aproape de satul Naslavcea. Distanța aproximativă, pe linie dreaptă, de prima linie de case este 2,7 km. Iar dacă vorbim în timp atunci se află la 5 minute distanță. La circa 13 kilometri distanță se află Centrala Hidroelectrică de acumulare și deja Centrala Hidroelectrică numărul 1, din Novodnestrovsk. Cât de real este riscul ca în zona de nord a țării să se producă inundații și ce vor face autoritățile, în acest caz? „Guvernul are câteva scenarii.”, declară Ana Revenco.
Incidentul militar de la Naslavcea este investigat de procurori, care-și vor expune versiunea după ce vor încheia cercetările.
Un reportaj de Veronica Gherbovețchii
Imagine și montaj de Vlad Glinjan