Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1078: Tribunal special, foc în Rusia și mister elucidat. Condiția lui Zelenski pentru negocieri cu Putin

social

/VIDEO/ Sătenii din Naslavcea, speriați de rachetă și îngroziți de riscul inundațiilor. „Vom înota ca șoarecii”

05 noiembrie 2022, ora 21:00

După explozia unei rachete lângă Naslavcea, 21 de case au fost afectate, printre care și școala din sat. Suma prejudiciului se ridică la 68 de mii de lei, a anunțat primarul localității. Norul de fum, produs de explozie, a fost surprins cu un aparat de fotografiat de un tânăr care venise să imortalizeze peisajele uimitoare din sat. Judecând după poză, putem deduce că deflagrația a avut loc aproape de renumita insulă, cunoscută ca fiind Inima Nistrului. Am mers în Naslavcea a doua zi după acest incident și am vorbit cu martorii oculari, în mare parte bătrâni singuratici. Mulți încă aveau noduri în gât și lacrimi în ochi când povesteau despre cum racheta le-a trecut deasupra capului. Se tem ca un asemenea incident să nu se repete, dar și mai tare se tem de inundații, în cazul în care barajele de pe Nistru vor fi distruse, într-un nou atac. 

O rachetă a explodat lângă „Inima Nistrului”

Racheta a explodat nu departe de locul cunoscut ca fiind Inima Nistrului. Explozia a fost resimțită în special de primele două rânduri de case, amplasate pe malul râului. 21 de locuințe au fost afectate de valul puternic al deflagrației, la unele oalele au fost aruncate la pământ, la altele - geamurile s-au făcut țăndări. Gospodăria mătușii Evghenia a avut, probabil, cel mai mult de suferit. Valul exploziei i-a distrus nu doar veranda, dar și ferestrele din interior. „Aici și în partea din față, da? Peste tot. Aici niciun geam nu a rămas întreg. Totul s-a distrus, aici una doar a rămas.”, ne spune femeia. Ne-a arătat gălețile pline cu cioburi de sticlă, pe care le umpluse de dimineață. „Priviți câtă sticlă spartă. Toate geamurile. Și oalele de pe acoperiș sunt distruse. Au venit de la primărie și au făcut la loc. Le mulțumesc pentru asta. Aici însă nu știu ce este de făcut.”

Frica este sentimentul care nu o lasă-n pace după ce racheta a explodat lângă satul ei. În prima noapte după incident, practic nu a închis un ochi. „Nici nu m-am dezbrăcat. - Vă era frică? - Mi-era frică. Mă temeam să nu se spargă barajul. - Locuiți de una singură? - Singură sunt.”

Mătușa Evghenia ne arată pabugele

Mătușa Evghenia se teme nu doar de explozia rachetelor, dar și de riscul inundațiilor. „Ne este frică să nu se spargă barajul. - Și dacă acest lucru se întâmplă... - Vom înota ca șoarecii. - Trebuie rapid să vă împachetați și să părăsiți localitatea. - Cum să ieșim de aici? Dacă apa vine pe acolo, este o adâncitură, o acoperă și suntem ca pe o insulă.”

Sătenii, îngroziți de căderea rachetei

Nu departe de această casă, găsim o altă locuință, la fel afectată de suflul exploziei. Rudele mătușii Mila s-au grăbit să pună la loc acoperișul ca să nu dea ploile. Femeia era afară când racheta a trecut deasupra casei, după care s-a prăbușit în râu, unde a și explodat. „Mă uit spre cer și văd că zboară o rachetă foarte mare. Chiar peste capul meu. Stăteam aici și chiar peste capul nostru a trecut. S-a îndreptat încolo și acolo a și explodat. Au fost flăcări, apoi mult de fum. Iată acolo, chiar deasupra capului, deasupra capului.”, își amintește femeia. 

Nepotul ei a venit într-un suflet și a luat-o cu mașina, fără să mai încuie casa. S-au dus pentru o oră într-un loc mai sigur, tot uitându-se spre zona centralei hidroelectrice, care ar și fost ținta atacurilor cu rachete din 31 octombrie.

Se teme de inundații și Oleg Petru, un alt sătean care locuiește în prima linie de case, grădina sa fiind la hotar cu malul râului. „Pericol mare dacă se distruge barajul. -A fost cineva să vă explice, dacă vor fi cumva evacuări...? -Nimic. Totul e liniște.”

Deși are o vedere slabă, bărbatul a reușit să observe racheta care i-a trecut deasupra capului. Credea că va exploda și s-a așezat în pirostrii: „Când vezi așa ceva că zboară chiar deasupra capului, apoi urmează explozia și valul ajunge și la tine... M-am pus în pirostrii când am auzit deflagrația. Ne-a salvat faptul că malul este abrupt. Dacă ar fi căzut alături, prin grădini, era să fie o nenorocire mare.”  

VERONICA GHERBOVEȚCHII, jurnalistă TV8

Ne aflăm nu departe de locul unde rachetă rusească a fost distrusă de militarii ucraineni. La o zi distanță, vedem că aici este liniște, doar prezența unei patrule a poliției de frontieră, la intrare spre râu, mai sugerează despre incidentul militar de ieri.

Racheta aparține rușilor, declară oficialii

Mai aproape de sfârșitul satului, locuiește acest bărbat împreună cu fiul său. Cei doi nu erau convinși că racheta aparținea rușilor. Ba mai mult. Nu credeau că a fost doborâtă. Au văzut-o, mai degrabă, ca fiind fără energie, aflându-se în cădere liberă. „Părea un zgomot ca de la un avion reactiv. Credeam că s-au ciocnit și cădeau. Apoi văd o rachetă, partea din față. Era de un cenușiu închis. Avea o traiectorie haotică. Începuse să se clatine, și-a încetinit deplasarea și a căzut pe aici. După insulă, chiar în apă a căzut. Își pierduse din forță, de parcă nu mai avea putere, pentru că-și pierduse resursele. Doar a căzut în apă și gata. Am văzut-o clar. - Nu a fost distrusă din zbor? - Cine să o lovească? Nu era o rachetă distrusă”, își amintește momentul bătrânul. 

De partea cealaltă, atât ministra de Interne, cât și ministrul Apărării susțin că racheta este de producție rusească, având și dovezi în acest sens. 

21 de case au fost afectate

Cei care au avut de suferit de pe urma deflagrației urmează să fie despăgubiți de primăria din sat. În funcție de valoarea pagubelor, se va decide dacă autoritățile sunt capabile să dea banii din sursele proprii sau să ceară ajutor de la raion.

Satul Naslavcea este considerat cel mai de nord punct al Moldovei, la graniță cu Ucraina, fiind populat în proporție de 86 la sută de ucraineni. De-a lungul anilor, unii dintre ei au plecat în țara vecină unde și-au găsit un rost în viață. Dar, după declanșarea războiului, au fugit de urgie și au revenit în satul de baștină, în căutarea liniștii și a siguranței. Explozia rachetei le-a dat lumea peste cap. „Nu știm cum să trăim în continuare. -V-ați așteptat că și în Moldova vor cădea rachete? - Nu. Credeam că este un loc sigur. Am venit aici, casele noastre sunt aici, ne-am întors acasă, credeam că suntem în siguranță. Satul se află în nordul țării, dar s-a dovedit că nici aici nu suntem în siguranță. - Cum credeți, cui aparține racheta? - Este evident - o rachetă rusească. Aceleași rachete care bombardează Ucraina”, este de părere o femeie refugiată. 

Risc de inundații în zona de Nord? 

Imediat după explozia acestei rachete, care ar fi țintit spre hidrocentralele amplasate în Ucraina, pe râul Nistru, multă lume s-a întrebat ce se va întâmpla dacă aceste baraje vor fi, în cele din urmă, distruse, în cazul unor altor eventuale bombardamente. Conform imaginilor de pe satelit, barajul de la Naslavcea, la care Moldova nu are acces, fiind un obiect al negocierilor, este cel mai aproape de satul Naslavcea. Distanța aproximativă, pe linie dreaptă, de prima linie de case este 2,7 km. Iar dacă vorbim în timp atunci se află la 5 minute distanță. La circa 13 kilometri distanță se află Centrala Hidroelectrică de acumulare și deja Centrala Hidroelectrică numărul 1, din Novodnestrovsk. Cât de real este riscul ca în zona de nord a țării să se producă inundații și ce vor face autoritățile, în acest caz? „Guvernul are câteva scenarii.”, declară Ana Revenco. 

Incidentul militar de la Naslavcea este investigat de procurori, care-și vor expune versiunea după ce vor încheia cercetările.

Un reportaj de Veronica Gherbovețchii
Imagine și montaj de Vlad Glinjan

/VIDEO/ „Avem o problemă majoră”: Maia Sandu a răspuns la declarațiile Veronicăi Dragalin de la TV8
/VIDEO/ „Avem o problemă majoră”: Maia Sandu a răspuns la declarațiile Veronicăi Dragalin de la TV8
/VIDEO/ De la file de istorie, la propagandă și militarizare: Cine controlează adevărul - de la 19:55 la „Alo, TV8”
/VIDEO/ De la file de istorie, la propagandă și militarizare: Cine controlează adevărul - de la 19:55 la „Alo, TV8”
/VIDEO/ Mirandolina Sușițcaia, în judecată pentru îmbogățire ilicită: Cum se apără procurora suspendată din funcție
/VIDEO/ Mirandolina Sușițcaia, în judecată pentru îmbogățire ilicită: Cum se apără procurora suspendată din funcție
/VIDEO/ Când ar putea adera Moldova la UE? Marta Kos: „Nu putem lăsa ca viitorul european să fie ostatic conflictului transnistrean”
/VIDEO/ Când ar putea adera Moldova la UE? Marta Kos: „Nu putem lăsa ca viitorul european să fie ostatic conflictului transnistrean”
Judecătoarea Livia Mitrofan, detașată la CSM. Când va prelua noul mandat
Judecătoarea Livia Mitrofan, detașată la CSM. Când va prelua noul mandat

/VIDEO/ Sentință în cazul accidentului groaznic de la Codreanca! Cu ce pedeapsă s-a ales șoferul judecat

missing
05 februarie 2025, ora 15:09

Șoferul care s-ar face vinovat de accidentul de la Codreanca, în urma căruia 5 oameni au ars de vii, a fost condamnat la 7 ani și o lună de închisoare în penitenciar de tip semiînchis, asta deși risca până la 13 ani de pușcărie. Decizia a fost pronunțată astăzi, de Judecătoria Strășeni.

Totodată, individul trebuie să achite prejudicii morale, materiale, cheltuieli funerare și de asistență juridică și va fi privat de dreptul de a șofa. 

Sentința nu este definitivă și poate fi contestată la Curtea de Apel Centru.

TV8.md amintește că dimineața zilei de 10 august 2024, tânărul conducea o mașină de marca Mitsubishi, având cinci pasageri la bord. În timpul unei depășiri neregulamentare, autoturismul său s-a intersectat cu un Opel Astra care venea din sens opus. Pentru a evita impactul, ambii șoferi au virat, dar din cauza manevrei simultane, mașinile s-au ciocnit frontal.

Automobilele au luat foc, iar cinci persoane și-au pierdut viața: doi pasageri din Mitsubishi – o tânără de 17 ani și o femeie de 56 de ani și trei persoane din Opel Astra – o femeie de 32 de ani, o femeie de 54 de ani și șoferul în vârstă de 37 de ani.

Totodată, în urma accidentului, trei copii de 7, 9 și 11 ani au suferit răni grave, un copil de 6 ani s-a ales cu leziuni medii, iar un copil de 1 an a scăpat cu răni ușoare. Șoferul găsit vinovat a suferit și el vătămări medii.

Tânărul de la volanul Mitsubishi nu este la prima abatere. În iunie 2024, el a fost prins conducând în stare de ebrietate avansată în sectorul Botanica al Capitalei.

/VIDEO/ Mărturii dramatice despre accidentul de lângă Codreanca: „M-au sunat și mi-au spus că au murit toți”. Șoferul pledează vinovat

Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, este invitata de astǎzi a emisiunii Cutia Neagrǎ PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Reforma justiției prinde noi turații. Mănușile albe au fost aruncate Veronicăi Drăgălin?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutie Neagră PLUS cu vicepremierul pentru Reintegrarea Republicii Moldova, Oleg Serebrian
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.

/VIDEO/ Moarte misterioasă: O femeie de afaceri a decedat la salonul de înfrumusețare. Precizările Poliției
/VIDEO/ Moarte misterioasă: O femeie de afaceri a decedat la salonul de înfrumusețare. Precizările Poliției
/VIDEO/ De la file de istorie, la propagandă și militarizare: Cine controlează adevărul - de la 19:55 la „Alo, TV8”
/VIDEO/ De la file de istorie, la propagandă și militarizare: Cine controlează adevărul - de la 19:55 la „Alo, TV8”
Misterul morții la salonul de înfrumusețare: Ce se întâmplă la 4 zile de la decesul femeii de afaceri
Misterul morții la salonul de înfrumusețare: Ce se întâmplă la 4 zile de la decesul femeii de afaceri
Complicație rară în timpul nașterii? Ministra Sănătății spune de ce ar fi murit gravida la maternitatea din Edineț
Complicație rară în timpul nașterii? Ministra Sănătății spune de ce ar fi murit gravida la maternitatea din Edineț
/VIDEO/ Verde-n ochi: Margaritas ante porcos. Cum va folosi Tiraspolul ajutorul de milioane oferit de UE
/VIDEO/ Verde-n ochi: Margaritas ante porcos. Cum va folosi Tiraspolul ajutorul de milioane oferit de UE

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.