Forțele speciale ale Israelului au efectuat un raid asupra complexului medical Nasser, principalul spital din sudul Fâșiei Gaza, aflat sub asediu. Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au declarat că în interior se ascund luptători Hamas și că acolo s-ar putea afla și cadavrele ostaticilor israelieni.
Un purtător de cuvânt al Hamas a negat acest lucru, calificându-l drept „minciuni”, scrie BBC.
Spitalul Nasser, din Khan Younis, este unul dintre puținele care mai funcționează în Gaza.
Această operațiune vine la o zi după ce IDF a ordonat ca mii de persoane strămutate care se adăpostiseră în acest loc să plece.
Purtătorul de cuvânt al FDI, Daniel Hagari, a declarat că forțele urmăresc să ajungă la luptătorii Hamas din interior, „inclusiv la cei suspectați de implicare în masacrul din 7 octombrie”.
Acesta a mai spus că armata are „informații credibile” că Hamas a ținut ostatici în spitalul Nasser, iar trupurilor unor ostatici care au decedat ar putea fi ascunse în prezent acolo.
„Așa cum s-a dovedit cu spitalele Shifa, Rantisi, Al Amal și multe alte spitale din Gaza, Hamas folosește în mod sistematic spitalele ca centre pentru terorism”, a precizat Hagari.
Armata israeliană a declarat că a asigurat personalul spitalului Nasser că pacienții și personalul nu sunt obligați să plece și că medicii pot continua să trateze pacienții din Gaza.
Dr. Ashraf al-Quadra, un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății din Gaza, condus de Hamas, a negat acest lucru, afirmând că trupele israeliene au forțat conducerea spitalului să „țină pacienții la terapie intensivă fără echipament medical”.
Miercuri, biroul umanitar al ONU a declarat că au existat acuzații de atacuri asupra complexului, punând în pericol viețile medicilor, pacienților și persoanelor strămutate.
Organizația medicală de caritate Medicins San Frontieres a declarat că cei cărora li s-a ordonat evacuarea se confruntă cu o alegere imposibilă: să rămână „și să devină o țintă potențială” sau să plece „într-un peisaj apocaliptic” de bombardamente.
Israelul și-a lansat ofensiva militară după ce valuri de luptători Hamas au pătruns prin granița israeliană la 7 octombrie, ucigând aproximativ 1.200 de persoane - în principal civili - și luând ostatici în Gaza alte 253 de persoane.
Ministerul Sănătății, condus de Hamas, afirmă că peste 28.600 de persoane, în special femei și copii, au fost ucise în atacurile israeliene. Israelul afirmă că scopul său este de a distruge Hamas și de a asigura întoarcerea ostaticilor.