A început calm, dar s-a încheiat cu scântei! Ședința fermierilor cu premierul și ministrul Agriculturii s-a lăsat cu replici tăioase și discuții în contradictoriu. Soluția Guvernului este de a oferi credite garantate de stat de până la 500 de mii de lei, ca unică soluție posibilă la moment. De altă parte, agricultorii spun că e prea puțin și cer creșterea plafonului sau să se ofere „ajutor țintit pentru 300 de suflete”, adică pentru cei care protestează. Participanții nu au ajuns la o decizie finală și au luat o pauză.
Pentru ședința de azi, soluția Guvernului a fost creditarea de urgență a fermierilor, cu garanție din partea statului. Soluția nu este însă acceptată de agricultori în condițiile în care această sumă e prea mică și ar putea salva doar situația întreprinderilor „micro” și poate „mici”.
„Este vorba despre 500 de mii de lei, bani care vor putea fi accesați cu garantare din partea statului în proporție de 90%, pentru că vorbim de agricultorii care nu au posibilitatea să pună în gaj la bănci pentru a începe anul agricol. Urmează să discutăm despre alte posibile soluții pentru că agricultorii sunt foarte diferiți și problemele diverse. Pentru unul care are un rulaj de 50-100 de milioane evident că suma de 500 de mii este una mică, de aceea urmează să discutăm în continuare să găsim măsuri eficiente pentru fiecare”, a menționat ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea.
În aceste condiții, agricultorii solicită majorarea plafonului de creditare sau micșorarea numărului de beneficiari și să se ofere „ajutor țintit pentru 300 de suflete”. Aceștia au făcut referire la cei aproximativ 300 de agricultori care protestează. Totuși, premierul Dorin Recean susține că la moment: „Nu putem să-i ajutăm pe toți”, iar societatea nu poate acoperi pierderile unor companii agricole cu rulaje de peste 50 de milioane de lei.
Dorin Recean a menționat că „Din 1 martie, să începem cu ceea ce putem să facem acum, să o facem gradual, să deblocăm situația pentru a începe lucrările de primăvară”. Totodată acesta a punctat că nici majorarea plafonului nu este o soluție: „Nu putem să ne permitem, dacă creștem plafonul, bugetul nu-și permite acest lucru”.
De altă parte, agricultorii susțin că peste 95% dintre ei nu pot accesa în prezent credite, deoarece au datorii la bănci și există riscul ca în cazul accesării creditelor acestea să fie executate de bănci. În aceste condiții, Vladimir Bolea a declarat că se va interveni pe partea legislativă.
„Se vor face modificări în acte legislative ca banii care vin din ajutorul de stat și inclusiv cei care vin din creditele de 500 de mii de lei să nu poată fi executați pentru alate datorii”, a punctata ministrul.
Totuși o decizie finală nu a fost luată, deoarece participanții au luat o pauză.
Menționăm că, fermierii solicită ajutor suplimentar de 400 de milioane de lei compensații pentru culturile de porumb și floarea-soarelui semănate în 2023, dar și urgentarea procesului de recepționare a celor 4000 de tone de motorină din România. De asemenea, producătorii de cereale cer să le fie achitate mai repede subvențiile pentru ratele creditelor bancare și nebancare - cel târziu până la 31 martie. În caz contrar, ei susțin că nu vor mai putea face situației, iar sectorul agricol de la sate va fi distrus. Ultima dată, aceștia au protestat pe 16 februarie. Atunci, au adus canistre în fața Parlamentului, după ce ministrul Agriculturii a reiterat că Moldova nu are unde depozita motorina donată de România pentru fermierii noștri.