Catastrofă în zootehnie. A început sacrificarea a 65.000 de porci, după ce autoritățile au confirmat un focar de pestă porcină la Roșcani, raionul Anenii Noi, în una din cele mai mari ferme țară. Pentru a preveni răspândirea virusului, animalele urmează să fie îngropate. Deși întreprinderii îi revenea un sfert din producția locală de carne de porc, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor susține că sacrificarea în masă de la Roșcani nu va provoca un deficit de carne.
Focarul de pestă porcină africană a fost confirmat duminică. După o zi de ezitări, astăzi, a început sacrificarea. Având în vedere că ferma crește peste 65.000 de porci, procesul va dura câteva săptămâni.
„ Conform procedurilor atât naționale, cât și internaționale în cazul apariției unui focar de pestă porcină, indiferent de dimensiuni toți porcii din exploatația dată se supun sacrificării, iar carcasele și produsele rezultate se supun nimicirii. În cazul respectiv urmează ca aceste carcase să fie înhumate”, a menționat directorul general adjunct în domeniul sanitar-veterinar ANSA, Alexandru Manciu.
Oamenii din satul Roșcani, dar și din alte localități din apropiere au fost informați despre prezența focarului. Localnicii sunt îngrijorați de situație.
„ În prezent accesul către ferma de porci este strict restricționat. Ieri mai multe drumuri din sat au fost stropite cu dezinfectant și au fost amplasate mai multe puncte de dezinfectare. Totodată, localnicii care se află pe o rază de zece kilometri de la această fermă sunt obligați să anunțe imediat autoritățile dacă observă că animalele din curtea lor s-au îmbonăvit sau au pierit”.
ANSA urmează să facă un recensământ al animalelor din localitate, iar autoritățile locale informează localnicii despre pericolul acestei boli.
”Le spunem că această boală nu afectează oamenii, afectează porcinele, este foarte periculoasă, se răspândește foarte repede. Totuși până la urmă vorbim și de o cheltuială pentru oameni, vă dați seama, nu e ușor să crești un porc la țară. Dacă porcii au număr, sunt înregistrați, statul îi despăgubește, dacă nu greșesc este vorba despre 1000 de lei”, a subliniat primarul satului Roșcani din Anenii Noi, Constantin Morari.
Autoritățile cred că, cel puțin pe termen scurt, nu există temeri cu privire la un eventual deficit de carne pe piață. Asta chiar dacă în câteva săptămâni cererea va crește, în contextul sărbătorilor pascale.
„ Pe termen mediu depinde foarte mult de ceilalți fermieri, cum vor avea capacitatea de a suplini necesarul pe piață, cu toate că ei la ultimele ședințe menționau că au suficiente animale cu care să asigure necesarul pe intern. Estimativ această fermă asigura circa 20-25 la sută din necesarul intern de porci și produse”, a punctat directorul general adjunct în domeniul sanitar-veterinar ANSA, Alexandru Manciu.
ANSA a notificat toate instituțiile internaționale din domeniu despre prezența focarului de pestă porcină în Moldova. Totodată, timp de 30 de zile persoanele fizice nu vor putea aduce carne de porc în țară. Aceasta va fi confiscată și distrusă la punctul de frontieră, iar importurile agenților economici vor fi minuțios verificate.
Compania care deține ferma din satul Roșcani, raionul Anenii Noi nu a comentat, deocamdată, situația. Aceasta, însă, a mai trecut printr-o experiență similară cu cea de-a doua fermă. În 2022 au fost nimiciți toți porcii din exploatația de la Nisporeni, fiind decisă ulterior și o despăgubire de 63 de milioane de lei.
Pesta porcină nu reprezintă niciun pericol pentru oameni. Având în vedere mobilitatea umană, aceștia prezintă principalul factor de risc pentru răspândirea virusului ucigaș pentru animale.