Compania „Air Moldova” datorează zeci de milioane de lei unui om de afaceri din Federația Rusă, amic cu Ilan Șor și băncii în care cetățeanul rus a fost acționar. Sumele împrumutate sunt incluse în tabelul de creanțe pregătit de „Air Moldova” la demararea procedurii accelerate de restructurare a companiei. Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia listei creditorilor „Air Moldova” și vă dezvăluie detalii despre datoriile operatorului aerian către amicul lui Șor de la Moscova.
Omul de afaceri Serghei Lobanov cere de la „Air Moldova” jumătate de milion de euro, echivalentul a 10 milioane de lei. De-a lungul anilor, Serghei Lobanov a fost implicat în mai multe scheme în R. Moldova.
Lobanov ar fi stat în spatele companiei „Veb Kapital” care a cumpărat în anul 2014 aproape 25% din acțiunile Băncii de Economii. De asemenea, Lobanov a fost acționar majoritar la „Victoriabank” prin intermediul offshore-ului Insidown Ltd. În 2014, compania cipriotă cumpărase acțiunile în pachete mici de la Veaceslav Platon. Ultimul a recunoscut anterior că Lobanov a fost doar un intermediar, iar beneficiarii tranzacției erau Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor. Aceste tranzacții sunt obiectul unor investigații în dosarul „Furtul miliardului”.
O altă companie a lui Serghei Lobanov „Arsenal Kapital” i-a împrumutat 27 de milioane de euro companiei „Avia Invest” a lui Șor pentru investiții în Aeroportul Internațional Chișinău. În 2019, „Arsenal Kapital” a fost vizată în tranzacții suspecte cu bani proveniți dintr-un împrumut oferit de „Moldovatransgaz” companiei „Victoria Leasing”, afiliată ex-deputatului democrat Vladimir Andronachi. Cutia Neagră PLUS a arătat anterior într-o investigație cum a funcționat schema.
În tabelul de creanțe, aprobat de „Air Moldova” se regăsește și o bancă din Federația Rusă - „Nefteprombank”, rămasă fără licență acum trei ani, inclusiv pentru suspiciuni de spălare de bani. Instituția Bancară din Moscova cere de la „Air Moldova” 3,3 milioane de euro. Prin intermediul firmei sale „Arsenal Kapital”, Serghei Lobanov a fost acționar la „Nefteprombank”.
În martie 2022, presa rusă scria că „Air Moldova” a fost obligată de o instanță de judecată din Moscova să achite Nefteprombank-ului 3,5 milioane de euro. După ce a câștigat primul litigiu, aceeași bancă a inițiat un nou proces în judecată pentru a recupera de la „Air Moldova” o altă datorie de 1,2 milioane euro.
Reprezentanții „Air Moldova” au vorbit în mai 2020, într-o conferință de presă, despre un credit luat de la o bancă din Rusia. Primul transfer a fost blocat atunci de autorități din motive de securitate.
Mariana Șargarovschi, juristă „Air Moldova: „La data de 15 mai 2020, banca comercială din Federația Rusă a transferat mijloacele de creditare în cuantum de 2 milioane de euro la contul companiei „Air Moldova”. Menționăm că transferul a fost posibil grație aprobării de către Banca Națională a Federației Ruse, dar și Băncii Naționale a Moldovei care s-au preocupat de rapoartele juridice bancare având și această obligație legală în fond”.
În lista creditorilor „Air Moldova” mai sunt companii din Federația Rusă, dar datoriile solicitate de acestea nu sunt atât de mari.