Proprietățile R. Moldova aflate pe teritoriul Ucrainei „sunt în vizorul” Agenției Proprietăți Publice (APP), o spune directorul Roman Cojuhari. Acesta susține că în ultima perioadă responsabili din cadrul Agenției au efectuat vizite și au inspectat bunurile, menționând că se „încearcă îmbunătățirea situației”. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Cutia Neagră PLUS” de la TV8.
Cojuhari a menționat că R. Moldova fie direct, fie prin instituțiile sale a avut multe bunuri în Ucraina, dar pe parcursul anilor toate aceste bunuri „au fost supuse unor atacuri și interese, fie deposedate și luate cu forța și înstrăinate.”
„Sunt multe bunuri. Practic fiecare instituție deținea o tabără fie la Vadul lui Vodă sau în Ucraina în zonele de odihnă. Spre exemplu chiar și Poșta Moldovei avea o tabără care era întreținută și una din puținele care au rămas în stare care poate fi exploatată.
Astăzi noi putem vorbi despre câteva proprietăți mari din Ucraina: cariera de granit de la Pervomaisk, cariera de pietriș și nisip de la Cernăuți, sanatoriul Moldova de la Truskaveţ. Toate aceste active sunt valoroase dar au fost puse unor atacuri fără precedent de la diferite grupări, fie din Ucraina, chiar și cu suportul unor funcționari de aici din țară”, a spus Cojuhari.
Șeful APP a menționat că toate aceste active „sunt în vizorul agenției, la toate se lucrează, inclusiv la sanatoriul Moldova din Odesa”, menționând că „sunt și careva rezultate”.
„(...) Și în perioada războiului noi am fost și am inspectat bunurile și încercăm să îmbunătățim situația”, a precizat Cojuhari.
Proprietățile publice care se află în afara Republicii Moldova, dar care sunt gestionate de instituțiile statului se află într-o situație alarmantă.
În 2021, autoritățile de la Chișinău au prezentat statului vecin o listă cu 113 bunuri pentru care solicitau recunoașterea drepturilor de proprietate. După lungi negocieri, Ucraina a recunoscut doar 47 de obiecte ca fiind proprietate a Moldovei.
Multe dintre ele au fost supuse ulterior unor atacuri raider sau vândute pe bănuți la licitații. Cele care au rămas au fost pur și simplu abandonate de statul nostru, ajungând niște ruine. Pământul este al Ucrainei și tot ce ar fi putut face autoritățile de la Chișinău a fost să-l ia în arendă, pentru a-și putea legaliza dreptul asupra construcțiilor ridicate acolo, dar în multe cazuri nu au făcut nici asta.