Mihail Popșoi a depus astăzi jurământul de învestire în funcția de ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene. Evenimentul a avut loc în prezența președintei Maia Sandu și a prim-ministrului Dorin Recean.
„Jur să-mi dăruiesc toată puterea și priceperea propășirii Republicii Moldova, să respect Constituția și legile țării, să apar democrația, drepturile și libertățile fundamentale ale omului, suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a țării”, a declarat noul ministru de Externe.
Continuarea dialogului și a relațiilor de parteneriat strategic cu România, SUA, Bruxelles, Ucraina, sunt câteva dintre prioritățile anunțate de noul ministru al Afacerilor Externe, Mihai Popșoi.
„Prioritățile sunt clare. Continuarea parcursului Integrare Europeană. Ministerul de Externe va consolida dialogul politic atât cu țările membre cât și cu Bruxelles-ul, ajutând astfel Ministrul de Afaceri Europene. Vom continua dialogul excelent și relațiile de parteneriat strategic cu România, vom fortifica în continuare dialogul strategic cu SUA, cu Ucraina. Vom dezvolta cooperarea noastră atât bilaterală, cât și multilaterală. Trebuie să fim mult mai ambițioși, trebuie să valorificăm toate oportunitățile și toate mijloacele pe care le are diplomația noastră, deși tânără, una profesionistă. Astfel încât să contribuim la îmbunătățirea vieții cetățenilor noștri, atât din țară cât și peste hotare, inclusiv prin îmbunătățirea și lărgirea arealului geografic de prestare a serviciilor noastre consulare”, a susținut Popșoi.
În cadrul evenimentului, președinta Maia Sandu a menționat că rolul Ministerului Afacerilor Externe rămâne important pentru a conlucra în continuare cu statele membre ale Uniunii Europene, iar prioritară rămâne relația noastră cu România.
„Mă bucur că Mihai Popșoi se alătură Guvernului. Domnul Mihai Popșoi are o pregătire academică solidă și s-a remarcat printr-o activitate intensă pe platforma diplomației parlamentare. Dânsul a contribuit semnificativ la stabilirea și consolidarea relațiilor Republicii Moldova cu alte state sau cu organizații internaționale. Este cunoscut de partenerii de dezvoltare a Republicii Moldova, a muncit alături de alți colegi din Guvern pentru ca să creșetem încrederea partenerilor în Republica Moldova. Obiectivele noastre pe domeniul politicii externe rămân aceleași, să ancorăm definitiv Republica Moldova în lumea liberă, să întreprindem pași decisivi oe calea integrării europene li bineînțeles să reprezentăm interesele Republicii Moldova, interesele cetățenilor noștri”, a declarat Maia Sandu.
Fotoliul de ministru al Afacerilor Externe este preluat de Mihail Popșoi, după ce Nicu Popescu a demisionat. Până acum, Popșoi era vicepreședinte al Parlamentului, deputat la al doilea mandat, președinte al fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), iar din septembrie 2017 a deținut funcția de vicepreședinte PAS.
Mihai Popșoi și-a început cariera profesională în poziția de manager de program în cadrul Centrului de Informare și Documentare privind NATO din Republica Moldova în 2009.
Un an mai târziu, a fost angajat de Secția politică și economică a Ambasadei Statelor Unite în Republica Moldova. Portofoliul său a inclus examinarea procesului legislativ, relațiile cu partidele politice și regiunea Autonomia Găgăuză.
Între anii 2014-2019, Mihai Popșoi a oferit comentarii analitice și a efectuat cercetări despre Republica Moldova și regiunea în ansamblu pentru mai multe companii și fundații internaționale precum: Fundația Jamestown, American Enterprise Institute (Washington); Compania IHS, Chatham House (Londra); Global Focus (București); Foreign Policy Research Institute (Philadelphia); Membru al Asociației pentru Politică Externă din Moldova (Chișinău).
S-a implicat în politică în septembrie 2017, când a fost ales vicepreședinte al Partidului Acțiune și Solidaritate. Este ales deputat în Parlamentul Republicii Moldova în alegerile legislative din 24 februarie 2019. S-a regăsit pe locul 8 pe lista electorală a blocului electoral ACUM, dar a fost ales în circumscripția electorală numărul 32, care a cuprins suburbiile Chișinăului.
La 8 iunie 2019 a fost ales vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova. În calitate de vicepreședinte al Parlamentului, s-a implicat în coordonarea activității a patru comisii permanente: Comisia juridică, numiri și imunități, Comisia pentru drepturile omului și relațiile interetnice, Comisia pentru securitate națională, apărare și ordine publică, Comisia pentru politică externă și integrare europeană, din care face parte.
Potrivit ultimei declarației de avere, depuse în 2022, Popșoi a indicat că ridicat un salariu de circa 246.600 de lei de la Parlament. Totodată, aceasta a obținut venituri de aproximativ 15.500 de lei din depuneri la bancă și 40.500 de euro din vânzarea unui apartament și a unui automobil Toyota Corolla.
Deputatul a primit și circa 92.600 de lei de la Parlament - diurne, cheltuieli pentru deplasările de serviciu, circa 73.000 de lei - indemnizație pentru renunțarea la mașina de serviciu și circa 176.000 de lei de la Legislativ - compensarea cheltuielilor.
În declarația de avere, deputatul PAS a indicat un extravilan, luat în locațiune, un intravilan moștenit, de circa 136.000 de lei, un spațiu comercial dobândit în 2022, cu o valoare de 60.000 de euro. De asemenea, vicepreședintele Parlamentului deține un apartament de circa 405.000 de lei, o casă de locuit demolată, moștenită, de circa 122.400 de lei și altă avere imobilă demolată de aproximativ 44.000 de lei.
Familia Popșoi conduce o mașină marca Renault Kadjar din 2019 și cumpărată în 2022 cu circa 326.000 de lei. Deputatul a indicat 10 conturi bancare, dintre care 6 pe numele său și pe care sunt depozitați circa 642.000 de lei, 317 euro și 1.112 dolari.
Totodată, Mihail Popșoi este căsătorit cu Ecaterina Vâlcu din anul 2009 și au un fiu, născut în anul 2013.