Viceprim-ministrul pentru reintegrare al Republicii Moldova, Oleg Serebrian, a avut o întrevedere cu ministrul afacerilor externe de la București, Luminiţa Odobescu. Oficialul român „a salutat eforturile autorităților de la Chișinău de a continua dialogul cu Tiraspolul, la nivel tehnic, cu scopul de a soluționa problemele care afectează direct cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului”.
Cei doi demnitari au vorbit despre evoluțiile de securitate regionale și acțiunile de destabilizare ale Rusiei, cu accent pe impactul acestora asupra Republicii Moldova.
Totodată, ministrul Luminița Odobescu „a salutat eforturile autorităților de la Chișinău în combaterea efectelor războiului hibrid” și „a reconfirmat sprijinul pe care România este pregătită să îl ofere în acest proces”.
„A fost reiterat susținerea pentru o reglementare cuprinzătoare, pașnică și durabilă a problemei transnistrene, în conformitate cu dreptul internațional, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova, în cadrul granițelor sale recunoscute la nivel internațional și fără afectarea viitorului său european.
A fost exprimat aprecieri pentru abordarea responsabilă și echilibrată de care autoritățile Republicii Moldova dau dovadă asupra temelor complexe legate de reglementarea transnistreană, într-un climat regional complicat și marcat de provocări. De asemenea, a salutat eforturile autorităților de la Chișinău de a continua dialogul cu Tiraspolul, la nivel tehnic, cu scopul de a soluționa problemele care afectează direct cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului”, se arată într-un comunicat al MAE.
Vicepremierul Oleg Serebrian se află într-o vizită la București. Oficialul a avut pe parcursul zilei de ieri o prezentare a situației din regiunea transnistreană în fața șefilor misiunilor diplomatice acreditați în Republica Moldova, eveniment găzduit de Institutul Diplomatic Român, precum și întrevederi cu o serie de oficiali români, inclusiv cu secretarul de Stat Adrian Dupu, șeful Departamentului pentru Relația cu Republica
Joi, 29 februarie, vicepremierul Serebrian va fi primit la Palatul Parlamentului de către Nicolae Ciucă, președintele Senatului României. De asemenea, vor avea loc întrevederi separate cu senatorul Titus Corlățean, președintele comisiei pentru politică externă a legislativului României și cu senatoarea Nicoleta Pauliuc, președinta comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională a camerei superioare a legislativului României. Tot astăzi, Oleg Serebrian va avea o întrevedere la Palatul Cotroceni cu Gabriel Bologan, consilierul pentru politică externă al Președintelui României.
Menționăm că, așa-zișii aleși locali din stânga Nistrului, s-au reunit miercuri, 28 februarie, pentru a discuta, potrivit declarațiilor vicepreședintei consiliului suprem nerecunoscut de la Tiraspol, Galina Antiufeeva, probleme economice. Ședința vine pe fondul unor speculații că ei ar putea cere anexarea regiunii la Federația Rusă. De altfel, la așa-numitul congres, așa-zisul congres al „deputaților de toate nivelurile” din stânga Nistrului s-a aprobat rezoluția prin care solicită Federației Ruse „să apere Transnistria și cei 220.000 de cetățeni ruși”.
Potrivit primului punct din așa-numitul proiect de rezoluție, Tiraspolul se adresează Consiliul Federației și Dumei de Stat a Rusiei cu scopul de a „întreprinde măsuri pentru protecția Transnistriei și a celor peste 220 de mii de cetățeni ruși, în fața presiunilor venite din partea Republicii Moldova”.
De asemenea, așa-zișii aleși de la Tiraspol cer de la ONU, dar și alte organizații internaționale, „implicarea pentru ca Moldova să-și reducă presiunile asupra zonei”.
Totodată, potrivit documentului, rezoluția urmează să fie transmisă către: Secretarul General al ONU, participanții la procesul de negociere în formatul „5+2”, Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, Parlamentul European, Adunarea interparlamentară a CSI și Comitetul Internațional al Crucii Roșii.
Biroul Politici de Reintegrare a venit cu o reacție referitor la așa-zisul congres al „deputaților de toate nivelurile” din stânga Nistrului. „Vicepremierul pentru reintegrare și Biroul politici de reintegrare resping declarațiile propagandistice venite de la Tiraspol, amintind că regiunea transnistreană beneficiază de pe urma politicilor de pace, securitate și integrare economică cu Uniunea Europeană, avantajoase pentru toți cetățenii”, este reacția oficială a Biroului Politici de Reintegrare.