Carte la domiciliu la Slobozia-Cremene, Soroca. Localnicii umbriți de povara anilor au parte de un serviciu inedit oferit de bibliotecara din sat, care merge zilnic pe la casele lor și le aduce cărți. Bucuroși că cineva le mai pășește pragul și le aduce hrană pentru suflet, bătrânii spun că îi sunt recunoscători femeii care, în timpul pauzei sale de masă, are grijă de ei.
De patru ani, în fiecare zi, la ora mesei, Clavdia Buzinschi își umple traista cu cărți și pornește prin sat. O face pentru oamenii care nu pot ajunge la bibliotecă, dar sunt dornici de a citi.
„Pentru un bătrân, mă duc cu o carte, mai discutăm, ei stau singuri la vârsta asta, pentru dânșii este o plăcere. Ori pe Facebook, ori pe telefon mă sună și îmi spun că au nevoie de o carte, dacă este, dacă nu, să le duc ce cărți doresc, ei le citesc pe toate cu mare plăcere. Eu le du, într-adevăr, le duc și ei își aleg”, a menționat bibliotecara Clavdia Buzinschi.
Pentru munca suplimentară pe care o depune, bibliotecara este răsplătită cu câte un zâmbet, un mulțumesc sau o vorbă bună.
„Când e timpul mesei eu plec, că trebuie să plec, asta e o plăcere și acesta e serviciul meu, eu lucrez și asta înseamnă că eu trebuie să fac. Aleg cartea și aici pe ușăscriu, ca să nu mă caute, că-s plecată la grădiniță sau la școală sau sunt la domiciliu, peste jumătate de oră mă întorc. Deja lumea știe. De la 12 până la 13 am masa, dar ultima vreme am schimbat, mă duc la 11 și la 12 sunt înapoi, că vin elevii de clasele primare, să nu mă aștepte”, a punctat bibliotecara Clavdia Buzinschi.
Pentru vârstnicii din satul Slobozia-Cremene, cititul este ca o gură de aer proaspăt, mai ales că alte griji nu mai au. De exemplu, Agafia Cerchez a muncit aproape 40 de ani la școală ca profesoară de limba și literatura română. Acum, la 85 de ani, nu-și imaginează viața fără lectură.
„De subt șerpuia roua lucios, urcând până la sanatoriu, drumul pe care venise în ajun... De asta am și luat și „Cartea foametei”, pe care nu demult am căpătat-o, dacă mai citești și cartea asta cu adevărat. Știm noi de multe cazuri când tremurăm de soarta oamenilor, multe de toate. Proverbul acesta, ai carte, ai parte, s-a adeverit și pentru mine. În anul 63 până în 66 am făcut școală la Chișinău. Eram foarte fericiți pe atunci. Am carte. Și am și parte. Am 300, 3000 de lei tocmai pentru cartea asta care am făcut-o. E bine”, a subliniat Agafia Cerchez.
Clavdia Buzinschi a absolvit Institutul Pedagogic din Bălți, iar apoi, timp de 25 de ani a activat în calitate de directoare și învățătoare în satul Ruslanovca din raionul Soroca. Cu timpul, școala din sat s-a închis, așa că femeia a revenit în localitatea sa de baștină unde și-a găsit menirea.
„Din 2014 activez ca bibliotecar principal în satul meu natal. Cartea, să vă spun cinstit, mi-a plăcut de mic copil. Mama a fost învățătoare, iar la noi în casă, nu numai la noi în casă, chiar în satul meu natal, cartea este în capul mesei.”, a menționat bibliotecara Clavdia Buzinschi.
Femeia spune că nicăieri nu s-a simțit mai în apele sale ca la bibliotecă.
„Cel mai bătrân om care citește la noi are 92 de ani. Sunt oameni în vârstă și vor să citească, de aceea am pus noi așa un serviciu: „Biblioteca la tine acasă”, a spus bibliotecara Clavdia Buzinschi.
„Chiar oamenii mai în vârstă, la pensie, copiii se duc. Vedem în toată ziua lucrează și trebuie la sat. Am auzit că umblă pe la învățători mai în vârstă, pe la oameni care nu pot să se miște. Trebuie așa ceva să fie într-un sat”.
Localnicii spun că se mândresc că localitatea lor are așa un serviciu unic și o bibliotecară atât de dedicată.