Soluționarea crizei gazelor din regiunea transnistreană se amână. Tiraspolul și Chișinăul nu se pot înțelege cu privire la selectarea furnizorului. În timp ce autoritățile separatiste insistă să semneze cu o companie privată, Președinția de la Chișinău spune că singurul furnizor pentru stânga Nistrului este Moldovagaz, care este și compania fiică a Gazpromului. Părțile nu-și argumentează pozițiile, dar unii experți nu exclud că rușii ne-au întins o nouă cursă.
Liderul separatist s-a plâns că președinta Maia Sandu refuză o întâlnire tete-a-tete, așa că a decis să i se adreseze pe canalul său oficial de Telegram. Vadim Krasnoselski informează că a fost identificat un furnizor - o companie moldovenească care deține licență pentru transportarea și furnizarea gazului și se arată nedumerit de ce autoritățile de pe malul drept se opun semnării unui contract cu aceasta.
De cealaltă parte, Președinția susține că, pentru consumatorii din stânga Nistrului, Moldovagaz poate fi singurul furnizor.
„Chișinăul nu se opune și niciodată nu s-a opus livrărilor de gaze pe malul stâng al Nistrului în condițiile legale existente. Dimpotrivă autoritățile au oferit și continuă să ofere toate posibilitățile pentru ca acest lucru să fie realizat cât mai rapid posibil. Declarațiile lui Krasnoselski reprezintă o distorsionare gravă a securității și este un fapt bine cunoscut că singura companie abilitată să livreze gaz în regiunea transnistreană este Moldovagaz unde Gazprom deține pachetul majoritar de acțiuni. Originea este la Moscova care trebuie să vină cu soluții pentru rezolvarea acestei probleme'', a menționat purtătorul de cuvânt al Maiei Sandu, Igor Zaharov.
Între timp, șeful companiei din Republica Moldova care a semnat un acord-cadru cu Tiraspoltransgaz, pentru a livra gaz pe malul stâng din Uniunea Europeană, susține că discuțiile sunt acum pe pauză și nu au mai continuat.
„Este un contract cadru și alte acțiuni din partea companiei noastre sau negocieri cu privire la contract nu au fost - De ce Tiraspoltransgaz nu ar importa în continuare prin Moldova Gaz? - Dați-le întrebarea asta lor vă rog frumos, eu nu discut cu dânșii și nu am nicio comunicare din moment ce a fost prima discuție și noi cumva ne am oprit în realizarea contractului acestuia sau negocieri de mai departe, așa că nu vă pot spune nimic la acest capitol”, a subliniat proprietarul companiei Natural Gaz, Arcadie Vicol.
Expertul energetic, Sergiu Tofilat, crede că înțelegerea dintre Tiraspoltransgaz și compania privată ar putea ascunde o schemă. Acesta spune că trebuie clarificate condițiile de plată, volumele și perioada de livrare.
„Dacă e post factum, asta seamănă cu o schemă în care rușii livrează gaz pe datorie ocolind Moldovagaz. Dacă e plata în avans, atunci apar întrebări față de Tiraspol, ei băiețim înseamnă că voi bani aveți, de ce o stat lumea să înghețe două săptămâni. Ori poate fi o situație când niște antreprenori de acolo vor să ia gaz pe o perioadă scurtă, 2-3 săptămâni, o lună până vine gazul rusesc și sunt gata să plătească ori e schemă de-a lui Șor, noi putem doar presupune'', a punctat expertul energetic, Sergiu Tofilat.
Astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, Oleg Serebrian a declarat că scenariul prin care Federația Rusă ar putea cumpăra gaz din UE printr-o firmă intermediară de pe malul drept pentru malul stâng este nerealist.
„Eu nu cred că schema respectivă va funcționa, oricum sunt alte instituții care o vor analiza, chiar în momentul de față se poartă discuții la acest capitol. Nu este atât de simplă racordarea, găsirea unei soluții potrivite sunt și actori externi foarte mulți implicați , gazul să ajungă pe teritoriul Republicii Moldova traversează mai multe țări. E o problemă și de regim juridic, de jurisdicții nu vă pot da un răspuns acum cum poate avea tehnic loc acest lucru”, a menționat vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian.
Serebrian a mai lăsat să se înțeleagă faptul că Maia Sandu nu va accepta ideea de a se întâlni cu liderul separatist.
„Nu văd necesitatea acum de a organiza o întrevedere publică între șefa statului Maia Sandu și Krasnoselski pentru că nu știu ce ar oferi această întâlnire, noi vedem că nici la nivelul grupurilor de lucru , la nivelul formatului 1+1, Tiraspolul este opac și nu-și dorește, probabil ținta acestui exercițiu este alta”, a punctat vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian.
Precizăm că după revenirea de la Moscova, Krasnoselski a avut o discuție telefonică cu Dorin Recean în care șeful Cabinetului de miniștri l-a informat despre poziția oficială a Chișinăului în această problemă.