Tiraspolul schimbă macazul. Liderul separatist a anunțat, într-un video pe Telegram, că regiunea transnistreană va accepta livrarea gazului prin intermediul Moldovagaz. Nu este clar dacă Vadim Krasnoselski s-a referit la gazul propus anterior de ruși sau la cel de la bursele europene, cert este că regiunea este gata să plătească pentru gazul livrat.
„Pentru ca căldura să ajungă în casele oamenilor, pentru ca aceștia să primească gaz și energie electrică, iar toată infrastructura socială să beneficieze, de asemenea, de căldură și energie electrică, am fost de acord cu propunerile conducătorilor moldoveni, de la președinte în sus, ca gazul să fie furnizat în Transnistria de compania Moldovagaz.
În acest sens, pe 18 ianuarie, Tiraspoltransgaz a trimis o notificare către Moldovagaz, informând că nu se opune și salută dorința Moldovagaz de a furniza gaze naturale în Transnistria. Vreau să menționez, de asemenea, că Tiraspoltransgaz garantează plata pentru livrare, lucru care, probabil, este foarte important”, a declarat Krasnoselski.
Șeful interimar al Moldovagaz, Vadim Ceban nu a răspuns la apelurile noastre pentru a ne oferi o reacție dar și mai multe detalii. Contactat de TV8, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a anunțat că Executivul va veni în scurt timp cu o reacție la declarațiile lui Krasnoselski.
TV8.md amintește că de la 1 ianuarie 2025, regiunea transnistreană nu a mai primit gaz rusesc. Gazprom a sistat livările, invocând pretinsa datorie a Moldovagaz drept motiv. Restanțele pe care le pretinde Rusia sunt de 709 milioane de dolari, asta în timp ce un audit internațional a constatat că suma pe care o datorăm Gazpromului este de 8,6 milioane de dolari, adică de aproape 80 de ori mai mică.
Premierul Dorin Recean a condamnat decizia Gazpromului și a dat asigurări că Republica Moldova este pregătită să gestioneze orice situație generată de acțiunile Rusiei. De asemenea, Executivul nu exclude recurgerea la arbitraj internațional pentru a solicita despăgubiri, subliniind că deciziile Kremlinului afectează siguranța cetățenilor și provoacă pierderi economice.
Între timp, Centrala de la Cuciurgan a început să producă energie pe bază de cărbune, iar din 10 ianuarie, au loc întreruperi programate de energie electrică cu durata de 5 ore, o dată pe zi.