Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1077: Condiția lui Trump, pierderi grele și refuzul Rusiei! Londra oferă un ajutor fără precedent Kievului

/HARTĂ/ Jaf cu explozibil în Olanda: Cum au reușit hoții să fure piese din tezaurul dacic. „Ruşine internaţională”

missing
foto: Adevărul
27 ianuarie 2025, ora 11:57

Sâmbătă dimineață, la Muzeul Drents din Olanda, au fost furate mai multe piese de aur din tezaurul dacic al Muzeului Național de Istorie. Făptașii au folosit dinamita pentru a pătrunde în interiorul clădirii, apoi au mers direct spre vitrinele care conțineau artefacte unice. Conform primelor informații ale poliției locale, hoții au folosit două automobile, iar o persoană cu comportament suspect este cercetată, transmite Digi24.

video: yt/Politie Eenheid Noord-Nederland

Expoziția, numită „Dacia. Regatul aurului și argintului”, conținea 673 de piese din aur și argint.

Conform declarațiilor lui Ernest Oberlander Târnoveanu, directorul general al Muzeului Național de Istorie a României pentru Digi24, piesele furate sunt extrem de valoroase și fac parte din tezaurul dacic al României.

„Foarte precis, expoziția conținea 673 de piese din aur și argint, din epoca bronzului, prima și a doua epocă a fierului, aparținând culturilor getice și dacice. Piesele despre care se știe în acest moment că au fost furate sunt foarte importante. În primul rând, coiful de la Coțofenești este o piesă importantă care ilustrează comportamentul elitelor politice, militare și religioase ale getilor. Este, în același timp, o mărturie privind practicile religioase din societatea getică și este o piesă de artă”, a declarat oficialul.

Pe lângă coif, hoții au mai furat 3 brățări de la Sarmizegetusa, de asemenea, un simbol al regalității dacice și al practicilor religioase.

În ciuda furtului, toate piesele expuse erau asigurate conform prevederilor legale în conformitate cu procedurile de organizare a expozițiilor.

„Toate piesele care pleacă din muzeu sunt asigurate, este o prevedere legală și firească în organizarea de expoziții. Inclusiv pentru piesele care pleacă în țară se fac asigurări”. Cu toate acestea, despre valoarea despăgubirilor nu s-au oferit informații suplimentare, deoarece ancheta este în curs de desfășurare.

Totodată, și presa olandeză a scris despre importanța pieselor furate pentru români.

„Coiful de la Cotofeneşti, realizat din aur aproape pur şi datând din secolul al V-lea î.Hr., are o profundă semnificaţie culturală în România”, au scris duminică jurnaliştii de la NL Times, publicaţie care a abordat pe larg subiectul privind furtul artefactelor de importanţă naţională pentru România.

„Este mai mult decât un furt, este o rană pentru comunitatea românească”, a mai declarat presei olandeze jurnalista Claudia Marcu, care a vizitat expoziţia la începutul acestei luni.

Cu o reacție a venit și ministrul Energiei roman, Sebastian Burduja. Oficialul consideră furtul o rușine internațională.

„Opinie personală. Furtul tezaurului dacic din Olanda este o ruşine internaţională! Extremiştii toxici încearcă să confişte tema pe linia unui atac politic intern. Aici este însă vorba de modul în care un alt stat nu a asigurat protecţia obiectelor nepreţuite, iar muzeul-gazdă nu a respectat contractul. Din nou, soluţia nu este să ne izolăm în faţa lumii, este un lucru bun că ne promovăm istoria şi valorile ca parte a patrimoniului universal pentru că toţi trebuie să cunoască măreţia acestui popor. Aşa cum este bine să primim în muzeele şi spaţiile de expoziţie din ţara noastră lucruri de valoare din întreaga lume”, a scris Burduja pe Facebook.

Conform primelor informații ale poliției olandeze, hoții au folosit două mașini. Prima, este un Volkswagen Golf de culoare gri închis, furat și care a fost găsit ars sub un viaduct de lângă localitatea Rolde. Cu un al doilea automobil făptașii ar fi plecat de la locul faptei.

foto: De Telegraaf

De asemenea, detectivii analizează vizitatorii anteriori ai expoziției. În rezultat, a fost identificată o persoană cu un comportament suspect cu puțin timp înainte de jaful comis sâmbătă. Individul, care purta o șapcă și o geantă mare, este acum investigat.

Până în prezent, poliția a primit circa 60 de indicii cu privire la jaf, iar o echipă formată din 20 până la 35 de ofițeri de poliție lucrează la acest caz.

Anchetatorii nu exclud ca hoții să fie români, dar în vizorul lor este și infamul clan Remmo, o grupare de crimă organizată de origine libanezo-kurdă care a comis în ultimii ani în mai multe rânduri spectaculoase jafuri de artă în Germania.

Valoarea totală a asigurării expoziției „Dacia! Regatul aurului şi argintului” de la Muzeul Drents din Assen, se ridică la peste 30 de milioane de euro.

Vorbim Verde-n ochi despre gaz – cel pe gratis din UE și cel pe bani împrumutați din Federația Rusă. DA – DA În timp ce la Chișinău, de o săptămână, vorbim despre un grant de 30 de milioane de euro, oferit de UE, pentru a asigura regiunea transnistreană cu gaz gratuit timp de 10 zile, la Tiraspol, cel care își spune lider al regiunii nu contenește să vorbească despre suportul rusesc, sub formă de credit, pentru procurarea gazului salvator.
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Reforma anticorupție a intrat în Mercur Retrograd, iar după ultima ședință a Consiliului Suprem de Securitate a devenit clar că președinta nu doar a scos mănușile albe, dar le-a și aruncat Procuraturii Anticorupție. Urmează duelul!
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Așa cum ne așteptam din start, gazul rusesc revine în Transnistria. Grinch și-a făcut treaba băgând frigul, întunericul și spaima în locuitorii din stânga Nistrului, iar acum, cu pompă, anunță ajutor umanitar pentru salvarea regiunii de dezastrul pe care tot el l-a produs. Haideți să vorbim verde-n ochi despre pagubele politice după noul raid energetic al Rusiei în Moldova.
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Gazul otrăvit al Rusiei. Cum Moldova a ajuns din nou în capcana Gazprom?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Cine este Călin Georgescu? Terapia cu șoc de la alegerile prezidențiale din România
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: 1000 de zile de război. Ucraina rezistă contra ursului turbat, înnebunit după miros de sânge
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Epopeea reformelor de la Procuratura Anticorupție. De la DNA, la covata spartă?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Antieroii campaniei electorale. Cine sunt cei care incită la ură și dezbinare în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Referendum salvat la limită de diasporă. Alegerile au fost influențate de corupție, îngâmfare și lene
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Apostolii minciunii și războiului. Cum unii preoți au devenit propagandiști cu crucea în mână
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: De ce hoții din Moldova se tem de UE și se opun procesului de integrare al țării noastre?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Unde sunt banii de la UE? Cum au fost cheltuiți 2,2 miliarde de euro în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin

Misterul morții la salonul de înfrumusețare: Ce se întâmplă la 4 zile de la decesul femeii de afaceri
Misterul morții la salonul de înfrumusețare: Ce se întâmplă la 4 zile de la decesul femeii de afaceri
/VIDEO/ Caz tragic la Drochia: O gravidă a murit acasă. Medicii au încercat s-o resusciteze timp de o oră
/VIDEO/ Caz tragic la Drochia: O gravidă a murit acasă. Medicii au încercat s-o resusciteze timp de o oră
Să-l salvăm pe David! Are 1 an și luptă cu o boală rară și agresivă: „Are o singură șansă la viață”
Să-l salvăm pe David! Are 1 an și luptă cu o boală rară și agresivă: „Are o singură șansă la viață”
Dosarul „Sacoșa neagră”: Expertiza înregistrărilor video a fost finalizată mai devreme. Rezultatele, trimise magistraților CSJ
Dosarul „Sacoșa neagră”: Expertiza înregistrărilor video a fost finalizată mai devreme. Rezultatele, trimise magistraților CSJ
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1076: Dronă în Moldova, explozii în Rusia și șocul lui Kim Jong-Un. Unde s-ar putea întâlni Trump cu Putin
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1076: Dronă în Moldova, explozii în Rusia și șocul lui Kim Jong-Un. Unde s-ar putea întâlni Trump cu Putin

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1077: Condiția lui Trump, pierderi grele și refuzul Rusiei! Londra oferă un ajutor fără precedent Kievului

04 februarie 2025, ora 12:09

Donald Trump susține că intenţionează să ajungă la un acord cu Ucraina pentru a avea acces la metalele rare care se găsesc în subsol, în schimbul ajutorului militar împotriva Rusiei. Cancelarul german Olaf Scholz l-a criticat pe președintele SUA pentru această condiție. Totodată, Londra anunță că va oferi Ucrainei mai mult sprijin militar în 2025 decât a făcut-o vreodată.

Apărarea europeană fără SUA „nu va funcţiona”, a afirmat luni secretarul general al NATO, Mark Rutte, după o reuniune informală pe teme de apărare a liderilor europeni la Bruxelles, relatează Reuters. Avansul soldaților ruși în Ucraina a încetinit, iar pierderile armatei lui Putin sunt mari, arată experții Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) într-o analiză privind situația actualizată de pe front, scrie Ukrainska Pravda.

UPDATE Atacurile din noaptea de luni spre marţi au provocat pagube în mai multe zone ale ţării, potrivit Reuters. Compania feroviară de stat a anunțat că un depozit din regiunea Dnipropetrovsk a fost lovit. Dronele au provocat incendii la trei întreprinderi private din regiunea centrală Cerkaşi, a spus guvernatorul acesteia, Ihor Taburets, pe Telegram. În regiunea de nord-est Sumî, opt case şi un bloc de apartamente au fost avariate, au declarat autoritățile regionale. Şi compania energetică a Ucrainei a raportat o serie de daune care au provocat întreruperi ale rețelelor în opt regiuni, scrie Mediafax.

UPDATE Decizia Uniunii Europene de a crește cheltuielile militare sub pretextul unei amenințări din partea Rusiei este „mioapă” și „dăunătoare pentru fiecare european”, a reacționat marți purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de Reuters.

UPDATE Președintele Franței susține că vor fi discuții la nivel înalt cu privire la măsurile dure pe care UE le va lua dacă Trump va impune noi costuri pentru importuri. În același timp, Macron cere consolidarea autonomiei Uniunii Europene și prevenirea efectelor unui ”război comercial”. Și șefa diplomației europene susține că majorarea taxelor vamale va duce la explozii de prețuri în magazine și va afecta, de asemenea, și locurile de muncă. Pe de altă parte, premierul polonez face apel la calm și afirmă că ”sigur Europa va ajunge la o înțelegere cu Statele Unite”, notează Realitatea.

UPDATE Ucraina posedă tehnologie laser utilizată deja pentru a ținti obiecte inamice la anumite altitudini, potrivit colonelului Vadim Suharevskîi, comandantul Forțelor ucrainene de sisteme fără pilot.

UPDATE Jens Stoltenberg, fostul secretar general al NATO, se întoarce în prima linie a politicii norvegiene în calitate de ministru al Finanțelor, în timp ce țara nordică se teme să nu ajungă o victimă colaterală a unui război comercial al SUA cu UE. „Sunt profund onorat că mi s -a cerut să -mi ajut țara în această etapă critică”, spune Stoltenberg, care a ocupat funcția de prim -ministru timp de nouă ani, potrivit Financial Times.

UPDATE Armata ucraineană a anunțat marți că a doborât 37 din 65 de drone rusești noaptea trecută. Dintre cele 65 de drone, 28 nu și-au atins ținta, probabil din cauza războiului electronic, potrivit Rador.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat, în discursul său adresat naţiunii luni seară, că lucrează cu conducerea forţelor armate la modernizarea şi restructurarea armatei în unităţi mai mari, un plan anunţat acum câteva săptămâni prin care autorităţile de la Kiev caută să profite de potenţialul celor mai bune brigăzi şi să îmbunătăţească coordonarea pe front, scrie Digi24.

UPDATE La trei zile după ce gazul european a ajuns în regiunea transnistreană, liderul rusofil de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a mulțumit într-un final Chișinăului pentru ajutorul acordat.

UPDATE O campanie de dezinformare venită de la Moscova ar putea încerca să influențeze alegerile din Germania, care vor avea loc pe 23 februarie. Alarma a fost lansată de Ministerul de Externe, care i-a atribuit zeci de mii de conturi de știri false campaniei de dezinformare ruse Doppelgänger, create în 2022 pentru a submina sprijinul occidental pentru Ucraina și identificate anterior în Franța și Statele Unite ale Americii, potrivit Euronews, citat de Rador.

UPDATE Jack Lopresti, un fost deputat conservator britanic, s-a alăturat Legiunii Internaționale Ucrainene în lupta împotriva Rusiei. Politicianul se află acum la Kiev, ajutând la achiziționarea de arme, scrie Politico.

UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat luni un decret privind organizarea în acest an a unui concurs muzical internaţional, denumit "Intervision", după ce Rusia a fost exclusă de la Eurovision din cauza ofensivei sale militare în Ucraina, scrie AFP. Un concurs cu acest nume a fost organizat între ţările aliate cu URSS în era sovietică. De atunci, Rusia a făcut mai multe încercări de a reînvia formatul.

UPDATE Fără SUA, apărarea europeană "nu va funcționa", a afirmat luni, 3 februarie, secretarul general al NATO, Mark Rutte, după o reuniune informală pe teme de apărare a liderilor europeni la Bruxelles, relatează Reuters.

UPDATE Procurorul general de la Tiraspol – o funcţie nerecunoscută de Chişinău – propune ca locuitorii regiunii separatiste transnistrene care divulgă „transfrontalier” informaţii considerate „clasificate”, inclusiv date personale, vor risca amenzi şi chiar pedepse de până la 10 ani de închisoare, a informat luni ONG-ul Promo-LEX, care cere intervenţia autorităţilor Republicii Moldova şi a partenerilor internaţionali, transmite News.ro.

UPDATE Livrările de arme din SUA către Ucraina au fost întrerupte pentru scurt timp în ultimele zile, înainte de a fi reluate în weekend, în timp ce administrația Trump a dezbătut politica sa faţă de Kiev, potrivit a patru persoane informate pe această temă, citate de Reuters.

UPDATE Cancelarul german Olaf Scholz a criticat propunerea preşedintelui american Donald Trump de a lega ajutorul militar pentru Ucraina de accesul la resursele de pământuri rare ale ţării, numind-o „foarte egoistă şi egocentrică”, a raportat Spiegel pe 4 februarie. Vorbind după o reuniune informală a liderilor europeni la Bruxelles, Scholz ar fi subliniat că Ucraina ar trebui mai întâi să fie ajutată să „se pună pe picioare” şi că resursele sale ar trebui să fie utilizate pentru reconstrucţia după război, scrie Mediafax.

UPDATE Sistemul energetic ucrainean s-a dovedit a fi mult mai rezistent decât ar fi prevăzut cele mai pesimiste prognoze, depășind atacurile masive rusești și provocările sezoniere. Iarna 2024 a fost o perioadă delicată pentru Ucraina, marcată de atacuri rusești care au vizat întreaga infrastructură energetică a țării, însă, paradoxal, până acum, ucrainenii au reușit să facă față fără pene de curent majore, notează Ziare.com.

UPDATE Rusia a lansat un nou atac cu drone. Apărarea aeriană a doborât cea mai mare parte a țintelor, dar atacul a provocat doi morți și 21 de răniți, inclusiv doi copii. Furnizarea de curent a fost sistată în nouă regiuni din cauza atacurilor cu drone și rachete lansate de Rusia în ultimele zile, scrie Știripesurse.

UPDATE Rusia a anunțat că este prea devreme pentru a discuta despre un potențial format cvadripartit de negocieri propus de președintele ucrainean Volodimir Zelenski. În context, Kremlinul își reafirmă preocupările privind legitimitatea acestuia, ținând cont de faptul că la Kiev nu au mai fost organizate alegeri, anul trecut, iar mandatul președintelui a expirat, transmite Reuters.

UPDATE Regatul Unit va oferi Ucrainei mai mult sprijin militar în 2025 decât a făcut-o vreodată până acum, a declarat premierul britanic Keir Starmer la 3 februarie. Regatul Unit a anunţat anterior că intenţionează să acorde Ucrainei asistenţă militară fără precedent în acest an, cu 3 miliarde de lire sterline (3,6 miliarde de dolari) deja angajate pentru ajutor letal, notează Mediafax.

UPDATE Ucraina a reuşit să aducă înapoi 12 copii care fuseseră duşi cu forţa pe teritoriul ocupat de Rusia, a anunţat şeful Biroului prezidenţial, Andriy Yermak, la sfârşitul zilei de 3 februarie. Efortul a făcut parte din iniţiativa Bring Kids Back UA, un program al preşedintelui Volodimir Zelenski care vizează salvarea copiilor ucraineni deportaţi de Rusia.

UPDATE Oficiul Președintelui Ucrainei a declarat că partea ucraineană este în prezent de acord asupra unui calendar de întâlniri cu Administrația Președintelui american, Donald Trump. Despre aceasta comunică Suspilne cu referire la interlocutorii informați din cadrul Oficiului Președintelui, potrivit Libertatea Cuvântului.

UPDATE Şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a declarat luni seara că a plecat spre Kiev pentru a evalua o substaţie-cheie, care este esenţială pentru siguranţa energiei nucleare din Ucraina, relatează Reuters, citat de News.ro.

UPDATE Preşedintele american Donald Trump l-a numit oficial pe 3 februarie pe generalul în retragere Keith Kellogg drept trimis special pentru Ucraina şi Rusia, a informat corespondentul Voice of America Kateryna Lisunova. „Am făcut multe progrese în ceea ce priveşte Rusia-Ucraina”, a spus Trump după ce a semnat decretul fără a oferi alte detalii. Kellogg a fost anterior secretar executiv şi şef de personal al Consiliului de Securitate Naţională al SUA în prima administraţie Trump şi a fost un consilier principal al vicepreşedintelui american de atunci Mike Pence, scrie Mediafax.

UPDATE Un atac cu bombă produs luni dimineață într-un complex rezidențial de lux din Moscova a dus la moartea lui Armen Sarkisyan, liderul Batalionului Arbat, o unitate paramilitară care luptă de partea Rusiei în războiul împotriva Ucrainei, potrivit NewsWeek.

UPDATE În cadrul unei conferințe de presă organizată în Biroul Oval, preşedintele american a început prin a se plânge că Statele Unite au cheltuit mai mulţi bani pentru sprijinul economic şi militar al Ucrainei decât pentru partenerii europeni. El a lăsat să se înţeleagă că, pe viitor, ajutorul în faţa ivaziei Rusiei ar putea continua, în condiţiile în care SUA primesc acces la metalele rare aflate în subsolul Ucrainei, informează AP.

UPDATE Într-un interviu acordat ziarului „Neue Zürcher Zeitung”, premierul ungar Viktor Orbán, considerat calul troian al Rusiei în UE și NATO, l-a lăudat pe Vladimir Putin și a criticat UE. El a susținut că dictatorul rus ar fi de încredere, deși Rusia a invadat Ucraina și a declanșat o criză regională, scrie G4media.

UPDATE Datele de geolocalizare ale ISW arată că forțele ruse au avansat cu 498 km pătrați în Ucraina și regiunea Kursk din Rusia în ianuarie, sau aproximativ 16,1 km pătrați pe zi. Datele disponibile sugerează că forțele ruse au suferit aproximativ 96 de victime pe kilometru pătrat de teritoriu câștigat. ISW estimează că forțele ruse au câștigat 593 km pătrați în decembrie 2024. „Scăderea de aproximativ 100 de kilometri pătrați a teritoriului confiscat între decembrie 2024 și ianuarie 2025, precum și o rată lunară similară a victimelor, indică faptul că forțele ruse înregistrează același nivel ridicat de pierderi, în ciuda faptului că au realizat mai puține progrese teritoriale pe termen scurt".

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1076: Dronă în Moldova, explozii în Rusia și șocul lui Kim Jong-Un. Unde s-ar putea întâlni Trump cu Putin
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1075: Azil atacat, gafă în Rusia și ideile NATO. Zelenski anunță primul pas și un lucru periculos
/VIDEO/ Moarte misterioasă: O femeie de afaceri a decedat la salonul de înfrumusețare. Precizările Poliției
/VIDEO/ Moarte misterioasă: O femeie de afaceri a decedat la salonul de înfrumusețare. Precizările Poliției
Complicație rară în timpul nașterii? Ministra Sănătății spune de ce ar fi murit gravida la maternitatea din Edineț
Complicație rară în timpul nașterii? Ministra Sănătății spune de ce ar fi murit gravida la maternitatea din Edineț
/VIDEO/ Verde-n ochi: Margaritas ante porcos. Cum va folosi Tiraspolul ajutorul de milioane oferit de UE
/VIDEO/ Verde-n ochi: Margaritas ante porcos. Cum va folosi Tiraspolul ajutorul de milioane oferit de UE
Misterul morții la salonul de înfrumusețare: Ce se întâmplă la 4 zile de la decesul femeii de afaceri
Misterul morții la salonul de înfrumusețare: Ce se întâmplă la 4 zile de la decesul femeii de afaceri
/VIDEO/ Noi detalii în cazul femeii moarte la salonul de înfrumusețare: „Abordarea legală e aceeași ca pentru o plăcintărie”
/VIDEO/ Noi detalii în cazul femeii moarte la salonul de înfrumusețare: „Abordarea legală e aceeași ca pentru o plăcintărie”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.