Donald Trump susține că intenţionează să ajungă la un acord cu Ucraina pentru a avea acces la metalele rare care se găsesc în subsol, în schimbul ajutorului militar împotriva Rusiei. Cancelarul german Olaf Scholz l-a criticat pe președintele SUA pentru această condiție. Totodată, Londra anunță că va oferi Ucrainei mai mult sprijin militar în 2025 decât a făcut-o vreodată.
Apărarea europeană fără SUA „nu va funcţiona”, a afirmat luni secretarul general al NATO, Mark Rutte, după o reuniune informală pe teme de apărare a liderilor europeni la Bruxelles, relatează Reuters. Avansul soldaților ruși în Ucraina a încetinit, iar pierderile armatei lui Putin sunt mari, arată experții Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) într-o analiză privind situația actualizată de pe front, scrie Ukrainska Pravda.
UPDATE Atacurile din noaptea de luni spre marţi au provocat pagube în mai multe zone ale ţării, potrivit Reuters. Compania feroviară de stat a anunțat că un depozit din regiunea Dnipropetrovsk a fost lovit. Dronele au provocat incendii la trei întreprinderi private din regiunea centrală Cerkaşi, a spus guvernatorul acesteia, Ihor Taburets, pe Telegram. În regiunea de nord-est Sumî, opt case şi un bloc de apartamente au fost avariate, au declarat autoritățile regionale. Şi compania energetică a Ucrainei a raportat o serie de daune care au provocat întreruperi ale rețelelor în opt regiuni, scrie Mediafax.
UPDATE Decizia Uniunii Europene de a crește cheltuielile militare sub pretextul unei amenințări din partea Rusiei este „mioapă” și „dăunătoare pentru fiecare european”, a reacționat marți purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de Reuters.
UPDATE Președintele Franței susține că vor fi discuții la nivel înalt cu privire la măsurile dure pe care UE le va lua dacă Trump va impune noi costuri pentru importuri. În același timp, Macron cere consolidarea autonomiei Uniunii Europene și prevenirea efectelor unui ”război comercial”. Și șefa diplomației europene susține că majorarea taxelor vamale va duce la explozii de prețuri în magazine și va afecta, de asemenea, și locurile de muncă. Pe de altă parte, premierul polonez face apel la calm și afirmă că ”sigur Europa va ajunge la o înțelegere cu Statele Unite”, notează Realitatea.
UPDATE Ucraina posedă tehnologie laser utilizată deja pentru a ținti obiecte inamice la anumite altitudini, potrivit colonelului Vadim Suharevskîi, comandantul Forțelor ucrainene de sisteme fără pilot.
UPDATE Jens Stoltenberg, fostul secretar general al NATO, se întoarce în prima linie a politicii norvegiene în calitate de ministru al Finanțelor, în timp ce țara nordică se teme să nu ajungă o victimă colaterală a unui război comercial al SUA cu UE. „Sunt profund onorat că mi s -a cerut să -mi ajut țara în această etapă critică”, spune Stoltenberg, care a ocupat funcția de prim -ministru timp de nouă ani, potrivit Financial Times.
UPDATE Armata ucraineană a anunțat marți că a doborât 37 din 65 de drone rusești noaptea trecută. Dintre cele 65 de drone, 28 nu și-au atins ținta, probabil din cauza războiului electronic, potrivit Rador.
UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat, în discursul său adresat naţiunii luni seară, că lucrează cu conducerea forţelor armate la modernizarea şi restructurarea armatei în unităţi mai mari, un plan anunţat acum câteva săptămâni prin care autorităţile de la Kiev caută să profite de potenţialul celor mai bune brigăzi şi să îmbunătăţească coordonarea pe front, scrie Digi24.
UPDATE La trei zile după ce gazul european a ajuns în regiunea transnistreană, liderul rusofil de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a mulțumit într-un final Chișinăului pentru ajutorul acordat.
UPDATE O campanie de dezinformare venită de la Moscova ar putea încerca să influențeze alegerile din Germania, care vor avea loc pe 23 februarie. Alarma a fost lansată de Ministerul de Externe, care i-a atribuit zeci de mii de conturi de știri false campaniei de dezinformare ruse Doppelgänger, create în 2022 pentru a submina sprijinul occidental pentru Ucraina și identificate anterior în Franța și Statele Unite ale Americii, potrivit Euronews, citat de Rador.
UPDATE Jack Lopresti, un fost deputat conservator britanic, s-a alăturat Legiunii Internaționale Ucrainene în lupta împotriva Rusiei. Politicianul se află acum la Kiev, ajutând la achiziționarea de arme, scrie Politico.
UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat luni un decret privind organizarea în acest an a unui concurs muzical internaţional, denumit "Intervision", după ce Rusia a fost exclusă de la Eurovision din cauza ofensivei sale militare în Ucraina, scrie AFP. Un concurs cu acest nume a fost organizat între ţările aliate cu URSS în era sovietică. De atunci, Rusia a făcut mai multe încercări de a reînvia formatul.
UPDATE Fără SUA, apărarea europeană "nu va funcționa", a afirmat luni, 3 februarie, secretarul general al NATO, Mark Rutte, după o reuniune informală pe teme de apărare a liderilor europeni la Bruxelles, relatează Reuters.
UPDATE Procurorul general de la Tiraspol – o funcţie nerecunoscută de Chişinău – propune ca locuitorii regiunii separatiste transnistrene care divulgă „transfrontalier” informaţii considerate „clasificate”, inclusiv date personale, vor risca amenzi şi chiar pedepse de până la 10 ani de închisoare, a informat luni ONG-ul Promo-LEX, care cere intervenţia autorităţilor Republicii Moldova şi a partenerilor internaţionali, transmite News.ro.
UPDATE Livrările de arme din SUA către Ucraina au fost întrerupte pentru scurt timp în ultimele zile, înainte de a fi reluate în weekend, în timp ce administrația Trump a dezbătut politica sa faţă de Kiev, potrivit a patru persoane informate pe această temă, citate de Reuters.
UPDATE Cancelarul german Olaf Scholz a criticat propunerea preşedintelui american Donald Trump de a lega ajutorul militar pentru Ucraina de accesul la resursele de pământuri rare ale ţării, numind-o „foarte egoistă şi egocentrică”, a raportat Spiegel pe 4 februarie. Vorbind după o reuniune informală a liderilor europeni la Bruxelles, Scholz ar fi subliniat că Ucraina ar trebui mai întâi să fie ajutată să „se pună pe picioare” şi că resursele sale ar trebui să fie utilizate pentru reconstrucţia după război, scrie Mediafax.
UPDATE Sistemul energetic ucrainean s-a dovedit a fi mult mai rezistent decât ar fi prevăzut cele mai pesimiste prognoze, depășind atacurile masive rusești și provocările sezoniere. Iarna 2024 a fost o perioadă delicată pentru Ucraina, marcată de atacuri rusești care au vizat întreaga infrastructură energetică a țării, însă, paradoxal, până acum, ucrainenii au reușit să facă față fără pene de curent majore, notează Ziare.com.
UPDATE Rusia a lansat un nou atac cu drone. Apărarea aeriană a doborât cea mai mare parte a țintelor, dar atacul a provocat doi morți și 21 de răniți, inclusiv doi copii. Furnizarea de curent a fost sistată în nouă regiuni din cauza atacurilor cu drone și rachete lansate de Rusia în ultimele zile, scrie Știripesurse.
UPDATE Rusia a anunțat că este prea devreme pentru a discuta despre un potențial format cvadripartit de negocieri propus de președintele ucrainean Volodimir Zelenski. În context, Kremlinul își reafirmă preocupările privind legitimitatea acestuia, ținând cont de faptul că la Kiev nu au mai fost organizate alegeri, anul trecut, iar mandatul președintelui a expirat, transmite Reuters.
UPDATE Regatul Unit va oferi Ucrainei mai mult sprijin militar în 2025 decât a făcut-o vreodată până acum, a declarat premierul britanic Keir Starmer la 3 februarie. Regatul Unit a anunţat anterior că intenţionează să acorde Ucrainei asistenţă militară fără precedent în acest an, cu 3 miliarde de lire sterline (3,6 miliarde de dolari) deja angajate pentru ajutor letal, notează Mediafax.
UPDATE Ucraina a reuşit să aducă înapoi 12 copii care fuseseră duşi cu forţa pe teritoriul ocupat de Rusia, a anunţat şeful Biroului prezidenţial, Andriy Yermak, la sfârşitul zilei de 3 februarie. Efortul a făcut parte din iniţiativa Bring Kids Back UA, un program al preşedintelui Volodimir Zelenski care vizează salvarea copiilor ucraineni deportaţi de Rusia.
UPDATE Oficiul Președintelui Ucrainei a declarat că partea ucraineană este în prezent de acord asupra unui calendar de întâlniri cu Administrația Președintelui american, Donald Trump. Despre aceasta comunică Suspilne cu referire la interlocutorii informați din cadrul Oficiului Președintelui, potrivit Libertatea Cuvântului.
UPDATE Şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a declarat luni seara că a plecat spre Kiev pentru a evalua o substaţie-cheie, care este esenţială pentru siguranţa energiei nucleare din Ucraina, relatează Reuters, citat de News.ro.
UPDATE Preşedintele american Donald Trump l-a numit oficial pe 3 februarie pe generalul în retragere Keith Kellogg drept trimis special pentru Ucraina şi Rusia, a informat corespondentul Voice of America Kateryna Lisunova. „Am făcut multe progrese în ceea ce priveşte Rusia-Ucraina”, a spus Trump după ce a semnat decretul fără a oferi alte detalii. Kellogg a fost anterior secretar executiv şi şef de personal al Consiliului de Securitate Naţională al SUA în prima administraţie Trump şi a fost un consilier principal al vicepreşedintelui american de atunci Mike Pence, scrie Mediafax.
UPDATE Un atac cu bombă produs luni dimineață într-un complex rezidențial de lux din Moscova a dus la moartea lui Armen Sarkisyan, liderul Batalionului Arbat, o unitate paramilitară care luptă de partea Rusiei în războiul împotriva Ucrainei, potrivit NewsWeek.
UPDATE În cadrul unei conferințe de presă organizată în Biroul Oval, preşedintele american a început prin a se plânge că Statele Unite au cheltuit mai mulţi bani pentru sprijinul economic şi militar al Ucrainei decât pentru partenerii europeni. El a lăsat să se înţeleagă că, pe viitor, ajutorul în faţa ivaziei Rusiei ar putea continua, în condiţiile în care SUA primesc acces la metalele rare aflate în subsolul Ucrainei, informează AP.
UPDATE Într-un interviu acordat ziarului „Neue Zürcher Zeitung”, premierul ungar Viktor Orbán, considerat calul troian al Rusiei în UE și NATO, l-a lăudat pe Vladimir Putin și a criticat UE. El a susținut că dictatorul rus ar fi de încredere, deși Rusia a invadat Ucraina și a declanșat o criză regională, scrie G4media.
UPDATE Datele de geolocalizare ale ISW arată că forțele ruse au avansat cu 498 km pătrați în Ucraina și regiunea Kursk din Rusia în ianuarie, sau aproximativ 16,1 km pătrați pe zi. Datele disponibile sugerează că forțele ruse au suferit aproximativ 96 de victime pe kilometru pătrat de teritoriu câștigat. ISW estimează că forțele ruse au câștigat 593 km pătrați în decembrie 2024. „Scăderea de aproximativ 100 de kilometri pătrați a teritoriului confiscat între decembrie 2024 și ianuarie 2025, precum și o rată lunară similară a victimelor, indică faptul că forțele ruse înregistrează același nivel ridicat de pierderi, în ciuda faptului că au realizat mai puține progrese teritoriale pe termen scurt".