Criza energetică descurajează, cel puțin, afacerile mici. Asta ne-au spus antreprenorii care participă zilele acestea la expoziția „Fabricat în Moldova”. Scumpirea curentului cu 70 la sută îi pune în situația în care să majoreze prețurile și, pe alocuri, chiar să reducă din calitate și gramaj. Solicitat de TV8, ministrul Economiei a precizat că de luni, patronii vor putea aplica pentru compensații la energia electrică, astfel încât statul să-și asume până la jumătate din majorarea ce a intrat în vigoare pe 10 ianuarie.
Valeriu Papuc este un producător de ulei din Pîrîta, raionul Dubăsari. Bărbatul spune că așa se face că a investit într-o afacere ce-i consumă multă energie electrică. A trecut peste multe majorări de tarife, de data aceasta însă scumpirea este considerabilă, spune bărbatul.
„Noi producem cu energie electrică multă și suntem în situația când nu știm unde vom ajunge. Prețurile nu le ridicăm, energie electrică costă mai mult. Nu știm cum să ne comportăm și nu este claritate din partea guvernării. Eu înțeleg că nu este simplu, dar să ne spună măi băieți așa stă treaba. Nu din contul nostru să fie rezolvate cât de cât problemele consumatorilor. Hai să ne luăm responsabilitate toți”, a menționat antreprenorul Valeriu Papuc.
Nina Cojocaru de la Sîngerei gestionează o patiserie. Femeia spune că ar trebui să-și scumpească produsele, dar se teme să nu-și piardă cumpărătorii. Așa că mai degrabă încearcă să compenseze altfel majorarea facturii la lumină.
„Pe toți ne afectează, dar noii nu am lăsat ca toate scumpirile astea să influențeze prețul direct. Deși chiar dacă facem schimbări la preț, o facem foarte încet, poate undeva mai lucrăm la gramaj. Pentru că nu toată lumea înțelege ce presupune și din ce se formează prețul unui produs. Respectiv, omul vede 50 apoi 100, gata s-a scumpit. Noi încercăm așa, pas cu pas”, a subliniat patiserul Nina Cojocaru.
Un alt brutar, aceeași problemă.
„Noi avem volume mici de producție și eu nu cred că guvernarea își va aminti de noi. Noi am vrea ca în țară să se stabilizeze situația ca noi, producătorii, să putem face planuri. Pentru că asta este foarte greu în situația în care azi lucrezi cu un preț la electricitate, iar mâine te trezești și deja e alt preț”.
Ciobanul Mihai Vladei spune că nu va aplica pentru compensații la factură, întrucât s-a prins că nu este eligibil.
„Noi suntem începători, avem doi ani. Nu avem gospodărie țărănească, stâna este arendată. Achităm la primărie. Deocamdată nu avem a nostru, dar ca să facem trebuie mulți bani. Mă refer la un spațiu pentru oițe”, a punctat producătorul de brânză de oaie, Mihai Vladei.
Unii producători de vinuri tratează cu umor criza energetică.
„Pe mine asta nu m-a atins, la mine nu s-a compensat. Mai bine statul ar bea un pic mai mult vin ca să mă ajute pe mine să-l pot realiza. Eu în glumă spun, e clar. Dacă e criză energetică din contra trebuie să consume mai mult ca să se încălzească”.
Există, însă, și antreprenori care privesc cu încredere în viitor, după ce au avut grijă să investească în resurse energetice de alternativă. Viorel Prisăcari produce lactate din lapte de capră, iar acum cinci ani a investit jumătate de milion de lei într-un mini parc fotovoltaic instalat la fermă.
„Am avut dubii, deoarece perioada de rambursare a investiției e aproximativ șapte ani. Dar luând în considerație că au fost majorări de tarife, pot să spun că la mine practic deja s-a recuperat investiția. Dar din start da, am analizat mult, cred că vreo doi ani mi-a luat. Am făcut niște cercetări de piață, niște studii pentru mine până m-am convins că da, încercăm”, a menționat antreprenorul Viorel Prisăcari.
Guvernul a anunțat că va oferi compensații de până la 50 de procente din creșterea tarifului la energia electrică pentru o durată de la 3 la 6 luni. Prioritare sunt afacerile din domeniul producerii produselor de primă necesitate, cum ar fi cele alimentare care produc ouă, lapte și carne. Estimări ale Ministerului Economiei arată că, în total, eligibili pentru compensații ar fi aproximativ zece mii de companii.