Refuzul de a include bașcana Găgăuziei în Guvern nu este o decizie politică, ci una bazată pe respectarea legii. Declarația a fost făcută de purtătorul de cuvânt al Executivului, Daniel Vodă, după ce deputații de la Comrat au adoptat o rezoluție plină de acuzații la adresa Chișinăului.
„Gruparea criminală Șor a acaparat unele instituții din regiune. Justiția trebuie să ofere rezultate clare – toți cei care încalcă legea, indiferent dacă se află la Comrat, Orhei, Chișinău sau în alte localități, trebuie să fie trași la răspundere, inclusiv pentru corupție, cumpărare de voturi și șantaj politic.(...)
Premierul a explicat decizia în spațiul public - că există dovezi că alegerile din UTAG au fost fraudate, iar înainte ca această situație să fie clarificată, nu se poate permite infiltrarea unor persoane cu interese străine în Guvern”, a declarat Vodă.
Guvernul mai dezminte speculațiile privind un presupus „schimb” între renunțarea la cooperarea cu Rusia și acceptarea bașcanei în Guvern:
„Guvernul solicită de fiecare dată respectarea legii în gestionarea treburilor publice. Iar politica externă a țării la fel este prerogativa exclusivă a autorităților centrale”.
Totodată, Guvernul reafirmă respectul pentru autonomia regiunii, dar avertizează că aceasta „nu justifică practici ilegale sau încercări de destabilizare”. Autoritățile resping acuzațiile privind lipsa de recunoaștere a autonomiei drept „absolut nefondate”.
În privința deschiderii curselor aeriene directe Chișinău-Moscova, măsură solicitată de Comrat, Executivul precizează că decizia este de competența autorităților centrale și trebuie analizată prin prisma interesului național și a securității țării.
Precizăm că legea nu prevede un termen exact în care bașcana trebuie să devină membră a Guvernului, astfel că există șansa ca Guțul să nu ocupe niciodată acest fotoliu. Bașcana a fost învestită în funcție în iulie 2023. Șefa de la Comrat figurează în calitate de bănuită într-un dosar de corupere a alegătorilor. Guțul neagă, însă, toate acuzațiile. În trecut, aceasta a mers la Moscova unde s-a întâlnit cu mai mulți oficiali ruși, inclusiv cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin.
TV8.md amintește că ieri, deputații de toate nivelurile din Găgăuzia s-au întâlnit la un Congres. După mai multe critici și acuzații aduse Chișinăului, că nu ar respecta statutul regiunii și i-ar crea blocaje economice, aceștia au aprobat și o rezoluție în care au înaintat mai multe solicitări. La rândul său, Guvernul spune că, în pofida minciunilor spuse de oficialii locali, anume autoritățile centrale finanțează dezvoltarea regiunii, prin investiții majore în infrastructură, apă și canalizare, energie regenerabilă, afaceri și turism, alocând sute de milioane de lei din bugetul de stat, chiar dacă regiunea nu contribuie la formarea acestui buget.