Liderii europeni s-au reunit la Londra pentru o întâlnire de importanță strategică, iar printre participanți s-a aflat și ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie, Valeri Zalujnîi, fostul comandant-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, potrivit publicației The Guardian.
Jurnalistul Dan Sabbagh a remarcat prezența lui Zalujnîi la eveniment, menționând: „Interesant să îl vedem pe Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Regatul Unit, sosind la intrarea principală din Lancaster House”.
Fostul șef al armatei ucrainene este una dintre cele mai populare figuri politice din Ucraina, după președintele Volodimir Zelenski. Potrivit analiștilor, prezența sa la această întâlnire nu este surprinzătoare, însă faptul că a intrat prin aceeași intrare principală ca și liderii europeni, spre deosebire de alți ambasadori, poate fi interpretat ca un mesaj de unitate politică al Ucrainei.
În plus, Zalujnîi este văzut ca un posibil candidat la viitoarele alegeri prezidențiale din Ucraina. The Guardian ridică întrebarea dacă această vizibilitate sporită a fostului general ar putea fi un răspuns la comentariile făcute de SUA și Rusia privind viitoarele alegeri din Ucraina:
„Este aceasta o parte a protocolului diplomatic obișnuit pentru aceste evenimente sau ar putea fi un mod de a răspunde comentariilor SUA (și ale Rusiei) privind alegerile ucrainene pentru a trimite un semnal că oricine ar fi viitorul lider ucrainean este aliniat la ceea ce se discută astăzi la Londra?”.
Întâlnirea de la Londra a avut loc într-un context internațional tensionat, în care sprijinul occidental pentru Ucraina este pus sub semnul întrebării. În timp ce liderii europeni și-au reafirmat sprijinul pentru Zelenski, oficiali americani au lansat declarații în presă sugerând că președintele ucrainean ar trebui să demisioneze, ca urmare a conflictului avut vineri cu Donald Trump la Casa Albă.
Mike Waltz, consilier pentru securitate națională, a ridicat semne de întrebare cu privire la disponibilitatea lui Zelenski de a negocia pacea cu Rusia: „Dacă devine clar că președintele Zelenski, fie din motive personale, fie politice, nu are voința de a pune capăt luptelor din țara sa, atunci cred că avem o problemă reală”, a declarat acesta pentru CNN.
De asemenea, președintele american Donald Trump l-a atacat dur pe Zelenski, numindu-l „un comediant cu un succes modest” și „un dictator fără alegeri”, care a ales războiul cu Rusia. Ulterior, Trump a negat că l-ar fi numit dictator pe liderul ucrainean.