Sentință favorabilă pentru fostul director adjunct al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), Serghei Demcenco. Acesta a fost achitat în dosarul în care era învinuit de declararea falsă a averii.
Potrivit PCCOCS, în perioada 2017-2021, fostul demnitar nu ar fi inclus în declarațiile sale de avere mai multe bunuri și venituri. Acestea includeau imobile situate în municipiul Chișinău, bani obținuți din donații și moșteniri, precum și venituri din vânzarea unor automobile. De asemenea, acesta ar fi ascuns de la declarare anumite automobile înregistrate pe numele unor rude apropiate.
În apărarea sa, inculpatul a susținut că declarațiile de avere au fost completate de subordonații săi de la locul de muncă, iar el doar le-a semnat. Cu toate acestea, procurorii PCCOCS afirmă că dețin probe care demonstrează că omisiunile au fost intenționate și că fostul demnitar a ascuns deliberat bunurile și veniturile menționate.
Conform Codului penal, infracțiunea de fals în declarații se pedepsește cu amendă între 20.000 și 30.000 de lei sau cu închisoare de până la un an. De asemenea, pedeapsa poate include și interdicția de a ocupa anumite funcții publice sau de a desfășura anumite activități pentru o perioadă cuprinsă între doi și cinci ani. Procurorii vor contesta decizia de achitare la Curtea de Apel.
În 2020, Ziarul de Gardă scria că Demcenco locuia de mai mulți ani într-o casă dintr-o zonă selectă a Chișinăului, care nu se regăsește în declarațiile sale de avere. Directorul adjunct al Administrației Naționale a Penitenciarelor declara însă, începând cu anul 2014, „donații de la rude” în valoare de 60 de mii de euro.
Anterior, Serghei Demcenco a fost achitat și în dosarul în care era învinuit de „păstrarea ilegală a munițiilor” și „păstrarea neglijentă a armelor de foc şi a munițiilor”. Demcenco a fost învinuit și de abuz de serviciu în interesul unui grup criminal specializat în sustragerea banilor de pe carduri bancare. Totodată, a figurat într-o cauză penală deschisă în noiembrie 2019, fiind bănuit de intimidare și presiuni psihologice asupra unui subaltern.