Cursuri practice de condus vehicule de mare tonaj, fără mașini pe roți. Un centru de instruire din capitală le oferă șoferilor, posibilitatea de a simți cum e să conduci un tir, un autobuz sau orice alt vehicul de dimensiuni mari, cu ajutorul unui simulator. Dotat cu tehnologie de ultimă generație, dispozitivul simulează o cursă care arată și se simte cât se poate de real. Odată urcați în mașinărie, conducătorii auto pot afla, spre exemplu, care consecințele unei depășiri periculoase, cum e să conduci în condiții meteo nefavorabile și în ce situație poți fi tras pe dreapta de poliție.
Acesta este un dispozitiv destinat celor care vor să devină șoferi de tiruri, autobuze și alte vehicule mari. Deși la prima vedere, amintește de un joc pe calculator, simulatorul auto redă în regim real aproape toate situațiile cu care te poți confrunta în trafic. Mai exact- 90% din ele. Iar similitudinile pornesc de la cabina utilată exact ca cea a unui vehicul real - cu o banchetă, volan, instalaţie de pornire a motorului, semnalizatoare, dar și pedale de accelerare și frână- până la vizualizarea traseului din fața viitorului șofer care este reprodus perfect de trei ecrane virtuale mari.
Aici, viitorii șoferi pot vedea consecințele depășirilor periculoase, astfel ca atunci când își iau permisul să nu mai fie tentați să le încerce. În plus, pot da nas în nas cu poliția, în orice moment.
Simulatorul poate reproduce diferite situații de trafic - pe autostradă, drumuri aglomerate urbane, șosele înguste din sate sau off-road. În plus, sunt reproduse diferite condiții meteo, care ascund diferite capcane pentru cei de la volan- polei, ceață densă sau ploi torențiale. Astfel, în regimul drum cu gheață, șoferul poate simți ca în realitate cum derapează, iar opțiunea „teren accidentat” îl face să simtă fiecare pietricică de pe traseu. Astfel, persoana de la volan trebuie să învețe să facă față oricărei situații și, în același timp, să țină cont de dimensiunile mașinii uriașe.
Simulatorul permite și alegerea tipului de vehicul pe care șoferul intenționează să îl conducă.
„Sunt vehicule cu o capacitate de transport de peste 12 tone. Vehicule de 30 de tone, autobuze care transportă pasageri pe distanțe lungi, microbuze de 40-60 de locuri”, a menționat specialistul în secția educație, Boris Rusu.
Scopul principal al simulatorului este ca viitorul șofer să învețe să conducă în condiții cât mai similare cu cele reale, astfel că atunci când urcă la volan, să poată face față tuturor provocărilor de pe șosea.
„Cu acest simulator sunt instruiți șoferii începători. Cei care vin la cursuri de recalificare, o fac la discreție”.
Nu doar șoferii începători pot folosi simulatorul, dar și cei de curse lungi, cu experiență, care sunt obligați de lege să urmeze cursuri de perfecționare la fiecare trei ani.
„Am ajuns pe un drum cu ghețuș. Această mașinărie te faci să te simți exact ca atunci când circuli pe ghețuș. Ne ajută mult. O dată la trei ani noi trebuie neapărat să susținem examene de recalificare”.
„Uneori există astfel de drumuri. Nici măcar nu te încadrezi. Totul este la fel. Simți frâna, accelerația. Tehnica este normală. În linii mari, nu este diferit”.
„Mersul cu spatele cu simulatorului mă ajută foarte mult, adică să-mi îmbunătățesc aptitudinile”.
Până acum, aproximativ 3000 de persoane au trecut pregătirea practică cu ajutorul acestui simulator. Încă un dispozitiv de acest fel se găsește și la Bălți.