Peste 100.000 de copii și tineri din stânga Nistrului au participat la aproape 1.000 de activități „militar-patriotice” în anul 2024. Conform unui articol Promo-LEX, în ultimii 30 de ani, regimul de la Tiraspol, cu sprijinul Rusiei, a transformat educația într-un instrument de îndoctrinare, glorificare a războiului și militarizare.
În acest sens, pe malul stâng al Nistrului a fost creată o rețea vastă de structuri de forță, mișcări de tineret, asociații obștești și instituții educaționale, „care funcționează de facto ca extensii ale structurilor paramilitare, sunt implicate în coordonarea și implementarea activităților 'militare-patriotice'”.
Pentru funcționarea a 5 organizații de acest gen, anul trecut, pretinsele autorități de la Tiraspol au alocat peste 1 milion de lei sau 1,2 milioane de „ruble transnistrene”. Toate instituțiile sunt fondate și conduse de participanții la Războiul de la Nistru din 1992 sau în alte operațiuni militare.
Conform Promo-LEX, educația „militară-patriotică” vizează în principal categoriile vulnerabile de copii, în special pe cei orfani sau lipsiți de îngrijire părintească. Vulnerabilitatea acestora este cauzată de lipsa actelor de identitate moldovenești, lipsa accesului la școli în limba română și de condițiile precare în care trăiesc în școlile-internat.
„Printre metodele utilizate în educația „patriotică” a copiilor orfani sau rămași fără îngrijire părintească se regăsesc competiții sportive cu tematică militară, exerciții care imită antrenamentele militare, reconstituiri ale unor bătălii sau scene de război, expoziții de arme, concursuri de tragere cu arme pneumatice, proiecții de filme de război, concursuri de desen și literatură cu teme militare, dar și teste de istorie în care versiunea regimului este impusă ca unică sursă de adevăr. De asemenea, copiii orfani defilează în fiecare an în uniforme militare în cadrul paradelor organizate de regimul de la Tiraspol”, scrie Promo-LEX.
Printre taberele de pregătire militară prezente în regiune se numără: „Tânărul patriot al Transnistriei” sau „Marte”, iar în cadrul acestora, elevii sunt implicați în activități precum trageri cu arme, aruncarea grenadelor, realizarea posterelor de propaganda, teste de istorie și demontarea armelor.
De asemenea, în procesul de educație patriotică se utilizează structurile paramilitare și recrutarea în școlile militare.
„Această practică constituie o încălcare gravă a drepturilor copilului, o amenințare la adresa securității naționale și o provocare majoră pentru procesul de reintegrare a țării. În acest context, este esențial ca autoritățile să analizeze în profunzime fenomenul de militarizare a educației și de îndoctrinare politică a copiilor și tinerilor din regiunea transnistreană, precum și să identifice măsuri pentru contracararea acestuia”, consideră autorii articolului.
TV8.md amintește că Tiraspolul intenționează să interzică „propaganda vieții fără copii”. Măsurile prevăzute în cele 6 inițiative sunt de inspirație rusească și, de asemenea, prevăd amenzi.