Controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, va aștepta după gratii decizia privind extrădarea sa. Judecătorii din Marea Britanie au respins vineri cererea de eliberare pe cauțiune, invocând riscul de fugă și gravitatea acuzațiilor care i se aduc, potrivit Reuters.
Avocatul său, Peter Caldwell, a declarat că Platon, pe care l-a descris drept „practic un disident”, a solicitat azil în Marea Britanie ca urmare a tratamentului la care a fost supus în detenția din Moldova. Caldwell a făcut referire la un raport al Departamentului de Stat al SUA din 2018, în care se menționa că Platon a participat la o ședință vizibil vânăt, adăugând: „El are o teamă bine întemeiată de persecuție”.
Apărarea a mai spus că clientul său, care a deținut anterior cetățenie ucraineană, „a oferit un sprijin imens Ucrainei, în calitate de bancher, în răspunsul său prin sancțiuni la invazia Rusiei din februarie 2022”. Caldwell susține că nu este o „coincidență” faptul că cererea de extrădare din partea Moldovei a fost emisă în aprilie 2022, adăugând că Platon a fost condamnat separat în lipsă în Rusia, în 2023.
Catherine Brown, avocata care reprezintă autoritățile moldovene, a argumentat că Platon nu ar trebui eliberat pe cauțiune, având în vedere gravitatea acuzațiilor și riscul ca acesta să fugă din Marea Britanie:
„Între 2010 și 2014, el a fost organizatorul și liderul unei organizații criminale care a conspirat pentru a efectua transferuri ilegale de fonduri în valoare estimată de 22 de miliarde de dolari”.
Brown a afirmat că Platon are „mijloace financiare și legături criminale care îi permit să fugă”, adăugând că ar avea „cunoștințe personale și influență asupra judecătorilor din Moldova”.
Judecătoarea Joanna Matson a refuzat să-l elibereze pe Veaceslav Platon, argumentând că afirmația acestuia conform căreia cazul ar fi motivat politic nu este o chestiune asupra căreia se poate pronunța la audierea de vineri.
Platon a trimis sărutări susținătorilor săi din sala publică înainte de a fi dus înapoi în celule.
TV8.md amintește că Veaceslav Platon a fost reținut pe 13 martie 2025, în Marea Britanie. Platon a părăsit Republica Moldova în vara anului 2021. Asta, după ce a fost declarat nevinovat în dosarul privind frauda bancară și în baza căruia fusese condamnat la 18 ani de închisoare.
De asemenea, Platon este învinuit că în perioada anilor 2011-2015 ar fi intrat în posesia a 43,11% din acțiunile băncii comerciale „Moldova – Agroindbank”, prin atac raider. Platon, care respinge acuzațiile, urma să se prezinte la audieri, însă, s-a eschivat, iar magistrații de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, au eliberat pe numele său mandat de arestare în contumacie.
La finalul lunii februarie, procurorii anticorupție au finalizat prezentarea probelor acuzării în dosarul Platon. În cadrul ședințelor de judecată au fost audiați 10 martori, precum și au fost examinate un șir de procese-verbale și documente.
Deocamdată, nu este clar când Platon ar putea fi adus în Republica Moldova, având în vedere complexitatea procedurii. Avocatul Promo-LEX, Vadim Vieru, atrage atenția că extrădarea va fi posibilă doar dacă un judecător britanic o va aproba, iar Platon are posibilitatea de a contesta decizia în instanță. Astfel, potrivit lui Vieru, Platon ar putea evita extrădarea dacă reușește să convingă instanța britanică despre existența unor condiții inumane de detenție în Republica Moldova.
Iar juristul Alexandru Bot a afirmat că solicitarea de azil politic în Marea Britanie complică suplimentar situația juridică a lui Platon și poate prelungi procedurile:
„Judecătorii britanici vor analiza probele prezentate de procurorii moldoveni, dar și argumentele apărării privind posibile încălcări ale drepturilor omului sau motivații politice. Decizia finală ar putea dura luni sau chiar ani, timp în care Platon va rămâne fie în detenție în Regatul Unit, fie ar putea fi eliberat sub cauțiune”.