Rusia a lansat al treilea atac aerian nocturn consecutiv asupra Kievului, rănind o persoană și afectând mai multe case în regiunea din jurul capitalei ucrainene, a declarat luni guvernatorul regional al Kievului. Pe de altă parte, ministerul rus al Apărării a declarat că a interceptat o serie de drone ucrainene în mai multe regiuni. Șeful Statului Major german susține că țara lui trebuie să-și sporească capacitățile de apărare cât mai repede posibil, subliniind faptul că Rusia deja „se pregătește pentru un război major”.
Între timp, a avut loc prima discuție între SUA și Ucraina la Riad, una productivă, a spus ministrul ucrainean al apărării. Oficialii de peste ocean şi cei ucraineni au abordat subiecte-cheie, precum fluxul de armament, teritoriile ocupate acum de armata rusă, dar şi securitatea instalațiilor energetice, scrie BBC. „Indiferent despre ce discutăm cu partenerii noştri acum, Putin trebuie forțat să dea un ordin real de a opri atacurile”, a declarat preşedintele ucrainean. Discuțiile dintre Ucraina și SUA care au avut loc duminică în Arabia Saudită, au fost „productive și focusate”, a declarat ministrul ucrainean al apărării Rustem Umerov, relatează Kyiv Post.
UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin a avut o convorbire la telefon cu preşedintele Emiratelor Arabe Unite (EAU), şeicul Mohammed bin Zayed Al Nahyan, în care au abordat cooperarea în cadrul OPEC+ şi discuţiile Rusia-SUA cu privire la Ucraina, a comunicat luni Kremlinul, potrivit Reuters.
UPDATE Forțele terestre ucrainene au anunțat, într-o postare pe Telegram, că au recucerit un sat din regiunea Lugansk, în estul țării, potrivit BBC. Potrivit sursei citate, armata capturat satul Nadiya după o operațiune de 30 de ore și au recucerit trei kilometri pătrați. Pe rețeaua de socializare a fost publicată o înregistrare video cu lupte, inclusiv cu tancuri. Imaginile nu au fost încă verificate în mod independent.
UPDATE Forțele terestre ucrainene au anunțat, într-o postare pe Telegram, că au recucerit un sat din regiunea Lugansk, în estul țării, potrivit BBC. Potrivit sursei citate, armata capturat satul Nadiya după o operațiune de 30 de ore și au recucerit trei kilometri pătrați. Pe rețeaua de socializare a fost publicată o înregistrare video cu lupte, inclusiv cu tancuri. Imaginile nu au fost încă verificate în mod independent.
UPDATE Rusia a bombardat cu o rachetă centrul orașului Sumî. Atacul a rănit 74 de locuitori, inclusiv 13 copii, anunță autoritățile locale, citați de presa locală, care precizează că au fost avariate mai multe blocuri de locuit și o școală.
UPDATE Un atac cibernetic al unor hackeri ruşi a încercat luni să blocheze mai multe site-uri oficiale din Belgia, potrivit informaţiilor transmise de postul de televiziune flamand VRT Nieuws.
UPDATE Expulzările străinilor au crescut cu 85% în Polonia în primele două luni ale acestui an, potrivit datelor publicate luni de Garda de Frontieră poloneză, după ce guvernul de la Varşovia a înăsprit politica privind migraţia, relatează agenţia EFE, potrivit Agerpres.
UPDATE Administrația Vladimir Putin observă anumite progrese în negocierile cu Ucraina intermediate de Statele Unite, dar multe aspecte rămân neclarificate, anunță Kremlinul. ”În mod clar, cele două părți vor să se îndrepte spre pace, iar din acest punct de vedere împărtășesc o voință comună. În general, sunt multe aspecte ale procesului de pace care trebuie clarificate”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Președinției Rusiei, citat de agenția Tass.
UPDATE Ministerul rus al Apărării a anunțat luni că a doborât 227 de drone lansate de ucraineni în ultimele 24 de ore. Atacul a avut loc chiar înainte de startul discuțiilor despre Ucraina dintre oficialii americani și ruși din Arabia Saudită, potrivit Sky News. Experții spun că este un număr semnificativ mai mare de drone decât cele lansate de obicei de Kiev.
UPDATE Ministrul de externe polonez, Radoslaw Sikorski, avertizează despre necesitatea pregătirii împotriva unei posibile agresiuni ruse înainte de sfârşitul acestui deceniu. El spune că în prezent Rusia nu poate învinge de una singură Ucraina, dar dacă va reuşi să profite de potenţialul acestei ţări, ar putea deveni suficient de puternică pentru a extinde războiul către alte ţări.
UPDATE Un avion de atac Su-25 al Rusiei s-a prăbușit în timpul unui zbor de antrenament în Extremul Orient al țării, a anunțat Ministerul rus al Apărării, scrie The Kyiv Independent. Potrivit constatărilor preliminare, accidentul a fost cauzat de o defecțiune tehnică, a precizat ministerul într-un comunicat oficial.
UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin i-a oferit preşedintelui american Donald Trump un „cadou absolut personal”, pe care l-a prezentat săptămâna trecută emisarului special al preşedintelui Statelor Unite, Steve Witkoff, informează luni dpa, transmite Agerpres. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, nu a dezvăluit natura cadoului, dar presa americană a raportat că Witkoff a spus că este un portret al preşedintelui Donald Trump pictat de un artist rus proeminent.
UPDATE Un atac rusesc asupra NATO este posibil încă din această toamnă, a declarat expertul militar, istoricul și profesorul de la Universitatea Potsdam Sönke Neitzel, într-un interviu acordat publicației germane BILD. Despre un posibil astfel de atac al Rusiei au vorbit recent și alți experți și oficiali europeni – ei au avansat însă un orizont de timp mai îndepărtat. Oficialii SUA au fost mai optimiști: „Pur şi simplu nu cred că vrea să cucerească toată Europa”, a declarat emisarul lui Trump, Steve Witkoff, cu referire la Vladimir Putin. Sönke Neitzel, un istoric german specializat în cel de-al Doilea Război Mondial, se teme că Rusia ar putea lansa un atac asupra unei țări NATO – posibil Lituania – chiar în această toamnă, dacă condițiile pentru un astfel de pas vor fi întrunite, notează Hotnews.
UPDATE Este posibil ca Vladimir Putin și Donald Trump să fi vorbit de mai multe ori decât cele două convorbiri telefonice despre care s-a vorbit public în ultimele luni, a dat de înțeles purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Până în prezent, au fost anunțate două convorbiri telefonice între Putin și Trump în acest an – pe 12 februarie și pe 18 martie – deși au existat speculații cu privire la contacte mult mai frecvente și, de asemenea, informații că cei doi au vorbit chir și înainte ca Trump să fie ales anul trecut, scrie Reuters.
UPDATE Ucrainenii spun că Donald Trump ar trebui să-l dea afară pe emisarul său la Kremlin, Steve Witkoff, ca urmare a comentariilor făcute de acesta în weekend. Witkoff a spus că principala cauză a războiului este perspectiva Rusiei conform căreia, „Ucraina este o țară falsă”. Cel care a făcut afirmația privind demiterea lui Witkoff este Oleksandr Merezkho, un parlamentar ucrainean din partidul președintelui Volodimir Zelenski. El spune că oficialul american „repetă papagalicește propaganda lui Putin”, scrie Antena3.
UPDATE Administratorii fondurilor importante de investiţii se aşteaptă ca partea cea mai mare a activelor ruseşti să nu fie accesibilă investitorilor occidentali, în pofida unor traderi „exotici” care pariază pe o apropiere între Moscova şi Washington, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.
UPDATE Un veteran al serviciului de securitate FSB din Rusia și un fost diplomat veteran reprezintă Rusia la cea mai recentă rundă de negocieri cu Statele Unite privind Ucraina, care are loc luni în Arabia Saudită, relatează Reuters. Serghei Beseda, în vârstă de 70 de ani, este în prezent consilier al directorului FSB, Aleksandr Bortnikov. Între 2009 și 2024, a fost șeful celui de-al 5-lea serviciu al FSB, care coordonează agenți în fostele țări sovietice și. Experții afirmă că din această funcție el a fost implicat îndeaproape în pregătirea rapoartelor de informații pentru invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022.
UPDATE Procesul unui fost ministru-adjunct al apărării ruse, Timur Ivanov, acuzat de deturnare şi spălare de bani şi încarcerat din aprilie 2024, a început luni în capitala rusă, informează AFP, potrivit Agerpres.
UPDATE Un preot ortodox rus a fost condamnat la 14 zile de detenție din cauza unei fotografii din 2014 în care apare cu un steag ucrainean în mână, potrivit relatărilor proprii ale clericului și informațiilor din presa rusă citate de Reuters. Preotul Nikolai Savcenko a scris pe rețelele sociale că poliția a venit la biserica sa pentru a-l aresta. Un tribunal l-a condamnat sub acuzația de afișare a unui simbol extremist, conform declarațiilor lui Savcenko și documentelor judiciare citate de presa rusă.
UPDATE Compania germană de apărare Helsing susține stabilirea rapidă a unui dispozitiv convențional de descurajare pe flancul estic al NATO folosind noi tipuri de drone de luptă, relatează agenția dpa, citată de Agerpres. „Un zid de drone ar putea fi ridicat într-un an. Mai este nevoie de sisteme de recunoaștere, sateliți şi probabil drone de recunoaștere”, a explicat duminică pentru dpa Gundbert Scherf, cofondator şi lider al companiei cu sediul la Munchen. Totuşi, consideră Scherf, întregul concept de apărare modernă ar avea nevoie mai întâi de o regândire majoră.
UPDATE Rusia ar putea să își extindă influența în zone din România și Bulgaria, cu acordul SUA. Asta s-ar putea decide în cele mai noi negocieri dintre SUA și Rusia. Negociatorii de la Moscova şi Washington vor discuta luni la Riad despre siguranța navigației pe Marea Neagră şi despre o posibilă reluare a căilor de export, cu intenția de a lega un acord pe mare de un acord de pace mai larg. Dar statele europene cu ieșire la Marea Neagră urmăresc cu nervozitate negocierile de pace dintre SUA şi Rusia cu privire la Ucraina, temându-se de un posibil acord ce ar reda Moscovei o parte din influența sa asupra apelor disputate, scrie Financial Times (FT).
UPDATE Washingtonul speră să obțină un acord de încetare a focului în Marea Neagră, înainte de a obține un armistițiu mai larg în războiul care durează de mai bine de trei ani, scrie Reuters. Delegațiile rusă și americană din Arabia Saudită au început discuțiile tehnice pe tema războiului din Ucraina, anunță Tass.
UPDATE Negociatorii din Rusia și Ucraina se află, luni, în Arabia Saudită, pentru discuții de încetare a focului, dar nu se vor întâlni față în față, ilustrând prăpastia care separă părțile în conflict, în ciuda asigurărilor Casei Albe că „nu au fost niciodată mai aproape” de pace, potrivit Washington Post.
UPDATE Consilierul pentru securitate națională al SUA, Mike Waltz, a declarat pe 23 martie că problema copiilor ucraineni răpiți ilegal de Rusia va fi probabil discutată în cadrul negocierilor de pace, scrie The Kyiv Independent. El a subliniat că repatrierea acestora ar putea reprezenta un „gest de încredere” pentru avansarea procesului diplomatic, potrivit Mediafax.
UPDATE Rusia a majorat stimulentele financiare pentru noii recruți militari, confruntându-se cu un deficit semnificativ de voluntari, a raportat Direcția Principală de Informații a Ucrainei (HUR) pe 23 martie, potrivit Mediafax.
UPDATE Mihailo Podoliak, 53 de ani, consilierul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, s-a referit la negocierile dintre SUA și Rusia privind viitorul Ucrainei, într-un interviu pentru Blick. El a afirmat că „Rusia nu dorește pacea, ci are nevoie de război” și crede că „pacea poate fi atinsă doar dacă Vladimir Putin înțelege că prețul războiului este prea mare”. Referitor la negocierile de azi, din Arabia Saudită, consilierul ucrainean a declarat: „Trump va constata că Putin nu este un partener de încredere. Rusia nu dorește pacea, Rusia are nevoie de război”, scrie Libertatea.
UPDATE Grupul de partizani Atesh a revendicat sabotarea unei linii feroviare în regiunea Smolensk, Rusia, perturbând transportul de echipament militar către regiunile Briansk și Kursk, a anunțat grupul pe Telegram pe 23 martie, potrivit Mediafax.
UPDATE Cercetătorii avertizează că site-urile rusești care se dau drept site-uri de știri, dar care de fapt răspândesc dezinformări despre Ucraina, sunt în creștere, cu scopul de a submina încrederea publicului în mass-media reală, potrivit AFP, transmite News.ro. La începutul acestei luni, site-ul Clear Story News a prezentat informaţii false conform cărora preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski ar fi folosit bani donați de Statele Unite pentru a plăti jurnaliști occidentali care să vorbească de rău despre Donald Trump.
UPDATE Regiunea Herson se confruntă cu atacuri masive din rușilor, însă, datorită unui dom electronic, peste 80% dintre dronele rusești sunt doborâte, iar numărul este în creștere, spune un oficial ucrainean, scrie Mediafax.
UPDATE Armata ucraineană susține că a distrus patru elicoptere rusești în regiunea Belgorod din Rusia. Printre acestea se numără modele Ka-52 „Alligator”, utilizate pentru recunoaștere și lovituri de precizie, și elicoptere Mi-8, folosite pentru transport și atac. Ambele tipuri de elicoptere au avut un rol activ în războiul Rusiei împotriva Ucrainei.
UPDATE Delegațiile Ucrainei și SUA continuă discuțiile la Riad pe 24 martie. SUA desfășoară întâlniri separate cu reprezentanții ucraineni, cât și cu cei ruși, folosind o abordare de „diplomație navetă”, conform emisarului special Keith Kellog. În același timp, Washingtonul poartă discuții diplomatice cu Moscova la Jeddah, scrie Mediafax.
UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a caracterizat recenta întâlnire dintre delegațiile Ucrainei și SUA din Arabia Saudită drept „constructivă și benefică,” subliniind progresele realizate în probleme importante, scrie The Kyiv Independent.
UPDATE Ministrul Apărării, Rustem Umerov, care a condus delegația ucraineană la Riad, a precizat că la discuții au participat reprezentanți din domeniul militar, diplomatic și energetic. El a descris întâlnirea ca fiind una semnificativă, cu accent pe probleme esențiale, inclusiv energia.
UPDATE Kremlinul nu a comentat interviul lui Witkoff, dar propagandiștii lui Putin l-au salutat. Margarita Simonian, redactor-șef al Russa Today, a scris pe Telegram că “mesajul cheie din politica lui Trump în Ucraina este recunoașterea pretențiilor teritoriale ale Rusiei”, scrie Biziday.
UPDATE Steve Witkoff, emisarul special al preşedintelui american Donald Trump, a declarat pentru Fox că nu crede că Vladimir Putin vrea „să preia toată Europa”. Witkoff a mai spus că luni sunt aşteptate „progrese reale” în discuţiile din Arabia Saudită. „Simt că Vladimir Putin doreşte pacea. Donald Trump a avut două convorbiri foarte productive, una cu preşedintele Zelenski, alta cu preşedintele Putin. Am stat şi le-am ascultat pe amândouă. În ambele conversații a fost vorba despre o pace durabilă. Săptămâna trecută s-au făcut multe progrese. Nu cred că Putin vrea să ia toată Europa. Este o situaţie diferită de cea din al Doilea Război Mondial. În cel de-al Doilea Război Mondial nu exista NATO. Îl cred pe cuvânt în acest sens”, susţine Steve Witkoff, potrivit Alephnews.
UPDATE Petro Poroșenko critică sancțiunile impuse de guvernul lui Zelenski, considerându-le o mișcare politică pentru a-l exclude din viitoarele alegeri și a curăța peisajul politic ucrainean. În ciuda relațiilor tensionate cu Zelenski, Poroșenko susține că Ucraina nu poate organiza alegeri în timpul războiului și că sancțiunile au ca scop blocarea accesului său la resurse financiare. Echipa lui Zelenski neagă orice motivație politică, afirmând că sancțiunile sunt menite să prevină evaziunea fiscală a celor sub investigație, scrie AlephNews.
UPDATE Inspectorul general al Bundeswehr, generalul Carsten Breuer, a declarat că țara sa se confruntă cu o „amenințare actuală”, scrie Rador. Șeful Statului Major german a folosit aceste cuvinte pentru a aborda situația din Europa într-una dintre cele mai urmărite emisiuni la televiziunea germană, potrivit ziarului ABC. Invitat în emisiunea Sandrei Maischberger, Breuer a susținut că Germania trebuie să-și sporească capacitățile de apărare cât mai repede posibil, subliniind faptul că Rusia deja „se pregătește pentru un război major”. Breuer a spus că dronele rusești zboară „peste cazărmi germane unde sunt antrenați soldați ucraineni” și peste „parcuri chimice”. „Ne dăm seama că actele de sabotaj sunt în creștere. Observăm că spionajul este în creștere. Toate acestea fac parte din războiul hibrid și pregătiri. Rusia se pregătește pentru un război mai mare, vrea să identifice ținte de atac și vrea să creeze incertitudine în rândul populației”, a avertizat el.
UPDATE Armata australiană a primit primele sale sisteme de lansatoare de rachete HIMARS de fabricaţie americană, a anunţat luni guvernul, salutând livrările ce au menirea de a întări securitatea naţională şi regională, informează AFP, potrivit Agerpres.
UPDATE Rusia a pierdut un total de 904.760 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei din 24 februarie 2022, potrivit unui raport publicat pe 24 martie de Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. Raportul precizează că doar în ultimele 24 de ore, forțele ruse au suferit 1.280 de pierderi. Pe lângă pierderile de personal, Rusia ar fi pierdut și echipamente militare semnificative, inclusiv 10.420 de tancuri, 21.652 de vehicule de luptă blindate, 41.726 de vehicule și cisterne de combustibil, 25.129 de sisteme de artilerie, 1.338 de lansatoare multiple de rachete, 1.117 sisteme de apărare aeriană, 370 de avioane, 335 de elicoptere, 30.641 de drone, 28 de nave și un submarin.