Amendamentul propus de un grup de 10 deputați PAS, care ar introduce sancțiuni contravenționale pentru răspândirea dezinformării online, a stârnit critici dure din partea Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI) și Asociației Promo-LEX. Ambele organizații consideră că propunerea afectează libertatea de exprimare și că măsurile ar putea avea consecințe abuzive și disproporționate. În plus, există temeri că acest amendament ar putea crea un precedent periculos pentru reglementarea conținutului online, similar cu reglementările din țări precum Rusia și Tunisia.
CJI și-a exprimat îngrijorarea față de amendamentul care propune completarea Codului contravențional cu articolul 70/4 privind „Dezinformarea online”:
„Considerăm că ingerința în libertatea de exprimare pe care ar produce-o această prevedere, dacă ar fi adoptată, nu ar fi necesară într-o societate democratică și nu ar fi proporțională cu scopurile legitime care se intenționează a fi protejate. De asemenea, CJI consideră că lipsa standardelor de calitate, claritate și predictibilitate a prevederii propuse poate duce la precedente imprevizibile, periculoase și abuzive”.
În opinia sa, CJI face un paralelism cu inițiativa similară din 2022, cunoscută sub denumirea de „Legea anti-dezinformare”, care a fost abandonată după dezbateri și consultări publice.
CJI subliniază că, deși autorii amendamentului invocă exemple din alte țări, cum ar fi Suedia, Comisia de la Veneția a stabilit că aceste țări nu au adoptat măsuri de incriminare a „informațiilor false sau înșelătoare”, ci doar au reglementat obligații pentru platformele online privind conținutul ilegal. În plus, CJI face referire și la recomandările Comisiei de la Veneția pentru autoritățile turce, care au respins măsuri similare, considerându-le disproporționate și nesemnificative într-o societate democratică.
„De cealaltă parte, există exemple ale statelor non-UE. Reglementări similare cu cele propuse prin Articolul 70/4 se regăsesc în legislația contravențională a Federației Ruse (...) Și cadrul legal al Republicii Tunisia prevede sancțiuni sub formă de amenzi și închisoare pentru folosirea în mod deliberat a sistemelor de comunicare și informații pentru a produce, promova, disemina sau pregăti știri false (...)”, se mai arată în opinia CJI.
Asociația Promo-LEX susține opinia CJI, considerând că amendamentul care ar introduce sancțiuni pentru dezinformare online este în totală disonanță cu principiile de claritate, accesibilitate și previzibilitate ale legii. „Propunerea de completare a Codului contravențional prin introducerea art. 704 trebuie eliminată”, a declarat Promo-LEX.
Organizația atrage atenția și asupra confuziei dintre „dezinformare” și „discursul de ură”, subliniind că aceste două concepte sunt distincte și trebuie tratate separat.
TV8.md amintește că un grup de deputați PAS propun un amendament legislativ care prevede sancționarea celor care răspândesc intenționat informații false pe internet. Potrivit documentului, amenzile pot ajunge până la 20.000 de lei. Parlamentarii susțin că măsurile sunt necesare în contextul în care un raport al Serviciului de Informații și Securitate arată multiple cazuri de dezinformare și imixtiune externă în procesele electorale din Republica Moldova.