Monumentul Reginei Maria a fost inaugurat astăzi în scuarul Liceului „Gheorghe Asachi” din Capitală. La eveniment au participat zeci de oameni, inclusiv ambasadori, artiști și alți oameni de cultură.
Statuia a fost dezvelită în acompaniamentul Fanfarei Poliției de Frontieră. Ulterior, monumentul a fost sfințit de un grup de preoți.
Inaugurarea a avut loc în ziua când se împlinesc 107 ani de la unirea Basarabiei cu România.
„Este o sărbătoare pentru noi - toți Românii. Regina Maria este Regina Marii Uniri! A jucat un rol foarte important în recunoașterea internațională a României întregite și a promovat unirea Basarabiei - patria mamă”, spune Președintele Academiei de Științe a Moldovei, Ion Tighineanu.
Totodată, Asociația veteranilor războiului din anul 1992 a fost prezentă la inaugurarea. „Cei care au stat la temelia acestui stat. Am venit să comemorăm Regina inteligenței, Reginei țăranului și a țăranului nostru. Cea care a reîntregit ținuturile României mari”.
„S-a întors regina Maria pe tărâmul Basarabiei! Astăzi a reînviat Basarabia împreună cu Regina Maria. Am venit aici să o inaugurăm și să ne bucurăm, ca pentru viitor să nu mai existe ocazii imperialiștilor de la răsărit să ne mai distrugă monumentele care ne aparțin din bunei străbunei”, spune Petru Nederiță.
Regina Maria a fost un susținător al Marii Uniri din 1918, care a dus la formarea României Mari. Ea a participat la tratativele de pace de la Paris, având un rol esențial în recunoașterea noilor granițe ale României.