Ministra de Externe a Germaniei, Annalena Baerbock, a ajuns marți la Kiev. Aceasta ar putea fi ultima sa vizită în Ucraina, în calitate de șefă a diplomației germane. Oficiala a subliniat că acum este mai important ca oricând să sprijnim țara invadată de Rusia, scrie digi24.ro.
Este cea de-a noua vizită a Annalenei Baerbock în Ucraina de la începutul invaziei ruse, pe 24 februarie 2022, şi prima sa deplasare în Ucraina de la revenirea la Casa Albă a lui Donald Trump, care a rupt izolarea diplomatică impusă preşedintelui rus Vladimir Putin de către Occident după invadarea Ucrainei.
„Din cauza impasului în care se află Statele Unite şi Rusia (în negocierile pentru o încetare a focului - n.r.), este absolut crucial ca noi, europenii, să arătăm că suntem alături de Ucraina fără dubii, dar şi să o susţinem acum mai mult ca oricând”, a declarat Baerbock la sosirea în capitala ucraineană.
Şefa diplomaţiei germane a subliniat că „nimeni nu tânjeşte după pace mai mult decât poporul Ucrainei”, ţară care este „pregătită pentru o încetare imediată a focului”.
Totodată, Baerbock a declarat că preşedintele rus Vladimir Putin este cel care „se joacă cu timpul, nu vrea pacea şi îşi continuă războiul de agresiune încălcând dreptul internaţional”.
„Se preface că este dispus să negocieze, dar nu se abate nici măcar un milimetru de la obiectivele sale. Nu trebuie să fim orbiţi de Putin şi de cei care îl aplaudă. La urma urmei, sugestia de pace nu este încă pace”, a spus ea.
Baerbock a mai declarat că la următoarea reuniune a miniştrilor de Externe din NATO, Germania, împreună cu partenerii săi europeni, va arăta „clar părţii americane că nu trebuie să ne lăsăm traşi în jos de tacticile de întârziere ale lui Putin”.
Şefa diplomaţiei germane a dat asigurări că următorul guvern german va continua să ofere „sprijin masiv” Ucrainei şi că „nu-i va lăsa pe ucraineni singuri”. Annalena Baerbock a indicat că decizia partidelor din actualul şi viitorul guvern de a aloca încă trei miliarde de euro pentru ajutorul pe termen scurt pentru Ucraina şi de a aloca alte 8.25 de miliarde de euro pentru ajutor militar până în 2029 sunt o expresie a acestei solidarităţi ferme şi a angajamentului între părţi.
Cele trei miliarde de euro se adaugă celor patru miliarde de ajutor militar deja prevăzute în bugetul pentru anul 2025, adică şapte miliarde de euro în total. În plus, a adăugat ea, modificarea istorică a Constituţiei pentru a putea creşte cheltuielile militare practic nelimitat dacă este necesar reprezintă, de asemenea, un semn clar că Germania este serioasă în ceea ce priveşte continuarea sprijinirii Ucrainei şi asigurarea securităţii europene.
Barbock a anunţat, de asemenea, ajutor umanitar şi fonduri de stabilizare în valoare de 130 de milioane de euro.
„Cursul pe care l-am stabilit acum va marca viitorul continentului nostru în următoarele decenii. Vrem să continuăm să trăim într-o Europă în care forţa legii prevalează asupra legii celor mai puternici. O Europă în care oamenii îşi decid propriul viitor şi graniţele nu sunt redesenate prin forţa armelor”, a subliniat ea.
Din februarie 2022, Germania este cel mai mare furnizor de ajutor militar pentru Ucraina dintre ţările europene. Sub presiunea americană, Kievul a fost de acord pe 11 martie cu o încetare necondiţionată a luptelor timp de 30 de zile. După ce şi-a exprimat iniţial rezervele cu privire la idee, Vladimir Putin a respins-o pur şi simplu într-o convorbire telefonică cu preşedintele american Donald Trump, fiind de acord doar cu un moratoriu mult mai limitat ce priveşte atacarea infrastructurilor energetice.